Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Welke chocolade voor mijn brouwsel?  (gelezen 3265 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Carlo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: nl
  • Ik heb geen drank probleem,alleen als het op is!
Welke chocolade voor mijn brouwsel?
« Gepost op: 06-02-2016 15:43 u »
Goede dag

Het gaat om de Rogue Chocolate Stout Clone.

Maar er staat chocolate extract heb wel bij Brouwmarkt gekeken,vind het niet wat.
Kan het ook met echte chocolade?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Welke chocolade voor me brouwsel?
« Reactie #1 Gepost op: 06-02-2016 16:19 u »
Gebruik chocolade mout! ( Mroost 900)   :)

Offline Carlo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: nl
  • Ik heb geen drank probleem,alleen als het op is!
Re: Welke chocolade voor me brouwsel?
« Reactie #2 Gepost op: 06-02-2016 16:22 u »
Gebruik chocolade mout! ( Mroost 900)   :)

Die gaat er ook al zoals hier onder

11.0 lb (5 kg) Great Western two-row pale malt
0.5 lb (227 g) 120 L crystal malt
0.5 lb (227 g) chocolate malt
0.5 lb (227 g) rolled oats(havermout)
3.0 oz (85 g) roast barley
1.5 oz (42 g) chocolate extract (in secondary)

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 728
  • Land: nl
Re: Welke chocolade voor me brouwsel?
« Reactie #3 Gepost op: 06-02-2016 17:22 u »
Cacao nibs... 10 g / liter voor mooie donkere chocolade tonen.

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.050
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Welke chocolade voor me brouwsel?
« Reactie #4 Gepost op: 06-02-2016 21:53 u »
Cacao nibs... 10 g / liter voor mooie donkere chocolade tonen.
En even licht roosteren in de oven.  Heerlijk.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 728
  • Land: nl
Re: Welke chocolade voor me brouwsel?
« Reactie #5 Gepost op: 06-02-2016 22:04 u »
En even licht roosteren in de oven. Heerlijk.

 :) 150 ºC (grill functie) en dan 8 minuten...

Offline Carlo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: nl
  • Ik heb geen drank probleem,alleen als het op is!
Re: Welke chocolade voor mijn brouwsel?
« Reactie #6 Gepost op: 07-02-2016 07:07 u »
Oke  super dat ik daar niet op gekomen ben dank je.


Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.050
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Welke chocolade voor me brouwsel?
« Reactie #7 Gepost op: 07-02-2016 08:59 u »
:) 150 ºC (grill functie) en dan 8 minuten...

Er is wel één 'nadeel' als je ze in de oven doet.  ;) Het hele huis ruikt daarna naar chocola...

Mijn vrouw vond het ineens erg leuk dat ik de keuken weer eens had bezet voor mijn hobby!

Offline David Steeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 422
  • Land: be
Re: Welke chocolade voor mijn brouwsel?
« Reactie #8 Gepost op: 09-02-2016 19:29 u »
Probeer een echte, harde, bittere chocolade te vinden. De meeste chocolades bevatten teveel vetten om goed te zijn voor bier.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.241
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welke chocolade voor mijn brouwsel?
« Reactie #9 Gepost op: 09-02-2016 22:20 u »
Probeer een echte, harde, bittere chocolade te vinden. De meeste chocolades bevatten teveel vetten om goed te zijn voor bier.

Voeg de chocolade toe tijdens het maischen. De vetten zullen dan bijna geheel achterblijven in de bostel. Tijdens het koken verdampen er ook vetten zodat er niet veel van de vetten in het wort achterblijft. Een beetje vet is overigens niet verkeerd. Voor de opbouw van celmembranen zijn vetzuren vereist.

Offline David Steeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 422
  • Land: be
Re: Welke chocolade voor mijn brouwsel?
« Reactie #10 Gepost op: 10-02-2016 06:00 u »
Overleven de smaak en aroma van chocolade de maisch- en kookstappen wel?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Welke chocolade voor mijn brouwsel?
« Reactie #11 Gepost op: 10-02-2016 08:45 u »
Er staat chocolade-extract, dus dat betekent naar mijn mening dat er iets geëxtraheerd is. Probeer eens chocolade/cacao in alcohol te extraheren. Ik weet uit ervaring dat dat echt een goede geur en smaak oplevert.

Offline David Steeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 422
  • Land: be
Re: Welke chocolade voor mijn brouwsel?
« Reactie #12 Gepost op: 10-02-2016 19:30 u »
Extraheren ze chocolade niet met CO2? Zoals cafeïne?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.241
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welke chocolade voor mijn brouwsel?
« Reactie #13 Gepost op: 10-02-2016 22:36 u »
Overleven de smaak en aroma van chocolade de maisch- en kookstappen wel?

Als je chocolade toevoegt einde koken is de chocoladesmaak ook beperkt. Chocolade doet vooral iets met het mondgevoel. Het is lastig uit te leggen.

Voor een chocolade-aroma kun je het beste chocolademout gebruiken zoals Oscar ook al schreef.

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.050
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Welke chocolade voor mijn brouwsel?
« Reactie #14 Gepost op: 11-02-2016 00:18 u »
Met de geroosterde nibs heb je veel choco aroma.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.512
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Welke chocolade voor mijn brouwsel?
« Reactie #15 Gepost op: 11-02-2016 10:32 u »

Tags: