Hallo allemaal,
Vanmorgen schrok ik toch wel even. Vorige week mijn W12-kloon gebrouwen, verliep allemaal prima. Start SG 1085, geënt met de opgekweekte Westmalle gist, eerste dagen ging ie als een tierelier. Afgelopen donderdag SG gemeten en was 1040.
Vanmorgen wilde ik gaan overhevelen, net gemeten: SG 1035.
Help. Gisting lijkt gestopt te zijn. Bier smaakt goed maar loeizoet! Wat nu? Is het nog te redden?
EDIT:
Vergisting liep in het begin lekker. Na een dag of 5 werd het minder, SG 1040. Twee dagen later (vandaag) weer gekeken, SG 1035. Dus ineens gestokt/vertraagde gisting. Om vergisting te boosten en het iets te lage start SG van 1085 op te krikken naar 1090 heb ik zojuist een suikeroplossing toegevoegd. 235 gram donkere palmsuiker en 165 gram kristalsuiker = 400 gram + 600 ml water. Gekookt en toen na afkoelen toegevoegd aan gistvat met flink roeren zodat er ook weer zuurstof bij kwam. Weet trouwens niet of dat laatste goed of juist slecht is, bedenk ik me nu ineens. Ivm aerobe fase (gistvermeerdering) en anaerobe fase (suikers opsnoepen). Nou ja, we zien wel.