Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Westvleteren 12  (gelezen 66543 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.093
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Westvleteren 12
« Reactie #125 Gepost op: 19-02-2017 16:11 u »
Gistvoeding!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Westvleteren 12
« Reactie #126 Gepost op: 19-02-2017 16:22 u »
Ja tuurlijk, niet aan gedacht. Mespuntje erbij. Bedankt!

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Westvleteren 12
« Reactie #127 Gepost op: 19-02-2017 16:38 u »
Hallo, zoals enkele posten hierboven aangeven heb ik mijn recept en nu wil ik op 4 maart dit met een vriend gaan brouwen. Dus over 2 weken. Nu wilde ik jullie advies vragen over het opkweken van gist hiervoor, met name of ik het zo goed aanpak:

Wil zelf Westmalle gist opkweken. Uitgaande van de depots van 2 verse flesjes W-Dubbel, pakje appelsap (0,2l) erbij, in 2 liter erlenmeyer, regelmatig schudden en ronddraaien voor beluchting en dan na start vergisting opschalen door (1) 0,5 liter wort met SG 1040 erbij, paar dagen later (2) 1 liter wort erbij, dan wat laten bezinken, paar dagen later afgieten en (3) weer 1 liter verse wort erbij. Dan kom ik uit op een starter van dik 2 liter. Die wil ik dan laten bezinken in de koelkast, op bouwdag afgieten, gist op kamertemperatuur laten komen en dan uiteindelijk enten.

Is deze werkwijze zo goed? En qua timing: denk dat ik vandaag maar begin, dan heb ik dus zo'n 2 weken. Is dat ok? (of moet ik een ander excuus verzinnen om nu lekker aan het bier te gaan?  ;) ;D ) Ik dacht dat mocht ik (te) vroeg klaar zijn met het opkweken dat ik dan de opgekweekte gist gewoon een paar dagen in de koelkast bewaar...

Alvast bedankt voor het meedenken.

Ja ik zou nu gaan beginnen, het is namelijk maar de vraag hoe vers je flesjes zijn. Kan wel 3 a 4 dagen duren voordat er leven in komt.
Je moet even berekenen hoe groot je starter moet zijn. De laatste stap is niet goed, die moet je groter maken wantje gaat van 1 liter naar 1 liter; ik zou (ivm de grootte van je erlemeyer) deze in je gistvat doen

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Westvleteren 12
« Reactie #128 Gepost op: 19-02-2017 18:46 u »
Twee Westmalle verder intussen, gist zit in Erlenmeyer. Pfoehee, afzien hoor, zelf gist opkweken  ^-^

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Westvleteren 12
« Reactie #129 Gepost op: 19-02-2017 18:48 u »
Je moet even berekenen hoe groot je starter moet zijn. De laatste stap is niet goed, die moet je groter maken wantje gaat van 1 liter naar 1 liter; ik zou (ivm de grootte van je erlemeyer) deze in je gistvat doen
Kun je berekenen in BrouwHulp? Wel hoeveel je nodig hebt, maar hoe het zit met zelf opkweken? Daar kwam ik niet uit.
En bedoel je met laatste stap in vat dat ik deze dan oversla en dus dik 1,5 liter ga enten?

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.204
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Westvleteren 12
« Reactie #130 Gepost op: 19-02-2017 20:42 u »

Is deze werkwijze zo goed? En qua timing: denk dat ik vandaag maar begin, dan heb ik dus zo'n 2 weken. Is dat ok? (of moet ik een ander excuus verzinnen om nu lekker aan het bier te gaan?  ;) ;D ) Ik dacht dat mocht ik (te) vroeg klaar zijn met het opkweken dat ik dan de opgekweekte gist gewoon een paar dagen in de koelkast bewaar...

Alvast bedankt voor het meedenken.

Ik doe dit zelf meestal in ongeveer een week, dus je bent dan ruim op tijd klaar als alles goed gaat. Succes.

Offline Walter1991

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 117
  • Land: nl
  • Weet wat je drinkt
Re: Westvleteren 12
« Reactie #131 Gepost op: 20-02-2017 13:01 u »
89% pils
10% candy syrup
1% donkere bastardsuiker

Hoe is deze geworden hobbybob?

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Westvleteren 12
« Reactie #132 Gepost op: 21-02-2017 00:04 u »
Kan wel 3 a 4 dagen duren voordat er leven in komt.
Je moet even berekenen hoe groot je starter moet zijn. De laatste stap is niet goed, die moet je groter maken wantje gaat van 1 liter naar 1 liter; ik zou (ivm de grootte van je erlemeyer) deze in je gistvat doen

Nou gaat lekker, nu al leven in die erlenmeyer! Al meer gist te zien, slierten, depot en schuim. Als ik de erlenmeyer ronddraai/ schut, gaat waterstof flink bluppen. Dus heb zojuist 2 liter wort gemaakt, staat nu af te koelen dan ga ik morgen beginnen met opschalen.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.281
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #133 Gepost op: 27-02-2017 07:55 u »
Hoe is deze geworden hobbybob?

Door omstandigheden pas 1,5 geleden gebrouwen, qua kleur zit ik nu goed, smaak is even afwachten maischschema was 25 min 65 en 40 min 72 graden.
Gisteren toevallig een monster genomen om te meten vergisting bijna klaar deze is behoorlijk zoeter dan mijn eerste poging (wat ook het doel was)

Offline Walter1991

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 117
  • Land: nl
  • Weet wat je drinkt
Re: Westvleteren 12
« Reactie #134 Gepost op: 27-02-2017 11:10 u »
Door omstandigheden pas 1,5 geleden gebrouwen, qua kleur zit ik nu goed, smaak is even afwachten maischschema was 25 min 65 en 40 min 72 graden.
Gisteren toevallig een monster genomen om te meten vergisting bijna klaar deze is behoorlijk zoeter dan mijn eerste poging (wat ook het doel was)

Oke, klinkt goed klinkt goed. Hou ons op de hoogte. Ben erg benieuwd

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Westvleteren 12
« Reactie #135 Gepost op: 12-03-2017 09:22 u »
Hallo allemaal,

Vanmorgen schrok ik toch wel even. Vorige week mijn W12-kloon gebrouwen, verliep allemaal prima. Start SG 1085, geŽnt met de opgekweekte Westmalle gist, eerste dagen ging ie als een tierelier. Afgelopen donderdag SG gemeten en was 1040.
Vanmorgen wilde ik gaan overhevelen, net gemeten: SG 1035.
Help. Gisting lijkt gestopt te zijn. Bier smaakt goed maar loeizoet! Wat nu? Is het nog te redden?

EDIT:
Vergisting liep in het begin lekker. Na een dag of 5 werd het minder, SG 1040. Twee dagen later (vandaag) weer gekeken, SG 1035. Dus ineens gestokt/vertraagde gisting. Om vergisting te boosten en het iets te lage start SG van 1085 op te krikken naar 1090 heb ik zojuist een suikeroplossing toegevoegd. 235 gram donkere palmsuiker en 165 gram kristalsuiker = 400 gram + 600 ml water. Gekookt en toen na afkoelen toegevoegd aan gistvat met flink roeren zodat er ook weer zuurstof bij kwam. Weet trouwens niet of dat laatste goed of juist slecht is, bedenk ik me nu ineens. Ivm aerobe fase (gistvermeerdering) en anaerobe fase (suikers opsnoepen). Nou ja, we zien wel.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westvleteren 12
« Reactie #136 Gepost op: 12-03-2017 13:39 u »
In plaats van mee suiker had je denk ik beter gistvoeding kunnen toevoegen...

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 829
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Westvleteren 12
« Reactie #137 Gepost op: 12-03-2017 15:15 u »
Extra gist, gistvoeding en temperatuur verhogen?

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Westvleteren 12
« Reactie #138 Gepost op: 12-03-2017 16:19 u »
Bedankt voor het meedenken.
Gistvoeding zat er al in, en temperatuur had ik stapsgewijs verhoogd van 19 graden bij enten tot 23 graden, ongeveer 0,5-1 graad/dag.

Anyway, hij staat nu weer flink actief te gisten, zowat iedere seconde een blub.
Afwachten is nu het enige wat ik kan doen. Overigens rook het heerlijk in het vat!

Nu maar lekker van de zon genieten en het gist z'n werk laten doen.
Zal het vervolg en resultaat hier delen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westvleteren 12
« Reactie #139 Gepost op: 12-03-2017 20:14 u »
Extra gist, gistvoeding en temperatuur verhogen?

Extra gist heeft meestal weinig zin. Het meer een kwestie dat de gist essentiŽle stoffen mist.
Wat wel werkt is een starter maken met gistvoeding zodat je vitale gist hebt die geen essentiŽle stoffen missen.

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Westvleteren 12
« Reactie #140 Gepost op: 12-03-2017 21:30 u »
Wat wel werkt is een starter maken met gistvoeding zodat je vitale gist hebt die geen essentiŽle stoffen missen.

Dat had ik inderdaad gedaan. Ruim 2 liter, was zeer vitaal.
Gelukkig is het nu weer volop actief. Ben benieuwd.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #141 Gepost op: 12-03-2017 23:22 u »
Hoe met je het SG? Met refractometer of met hydrometer?
Hoeveel liter is de batch?

Offline Walter1991

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 117
  • Land: nl
  • Weet wat je drinkt
Re: Westvleteren 12
« Reactie #142 Gepost op: 13-03-2017 08:02 u »
Bedankt voor het meedenken.
Gistvoeding zat er al in, en temperatuur had ik stapsgewijs verhoogd van 19 graden bij enten tot 23 graden, ongeveer 0,5-1 graad/dag.

Anyway, hij staat nu weer flink actief te gisten, zowat iedere seconde een blub.
Afwachten is nu het enige wat ik kan doen. Overigens rook het heerlijk in het vat!

Nu maar lekker van de zon genieten en het gist z'n werk laten doen.
Zal het vervolg en resultaat hier delen.

In een docu van de monniken gaven zij aan dat het bier soms pas na het brouwen na 3 maanden in de fles gaat omdat zei het proces volledig op de natuurlijke manier laten gaan en niets forceren.

Wat dat inhoud mag je zelf bepalen. Maar lekker laten staan dus.

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Westvleteren 12
« Reactie #143 Gepost op: 13-03-2017 09:43 u »
Hoe met je het SG? Met refractometer of met hydrometer?
Hoeveel liter is de batch?

Ongeveer 23 liter in vat, SG meet ik met hydrometer op ~21 graden.

Nu inderdaad maar lekker laten staan, eind van de week nog eens meten...

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 829
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Westvleteren 12
« Reactie #144 Gepost op: 13-03-2017 10:20 u »
Ongeveer 23 liter in vat, SG meet ik met hydrometer op ~21 graden.
Dat was het probleem nůg groter. 1035 op 21 graden is... tromgeroffel... gecorrigeerd: 1036.
1 puntje, niks dus, maar voor de cijferneukers onder ons :police:
Hoop voor je dat het nog rechttrekt, ik hou van zoet bier, maar dit klinkt als aanmaaklimonade & je mist natuurlijk nog wat alcohol (procent of 2) ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westvleteren 12
« Reactie #145 Gepost op: 13-03-2017 19:41 u »
Dat was het probleem nůg groter. 1035 op 21 graden is... tromgeroffel... gecorrigeerd: 1036.
1 puntje, niks dus, maar voor de cijferneukers onder ons :police:
Hoop voor je dat het nog rechttrekt, ik hou van zoet bier, maar dit klinkt als aanmaaklimonade & je mist natuurlijk nog wat alcohol (procent of 2) ;)

Gelukkig is het nu weer volop actief. Ben benieuwd.

Nu is het een kwestie van afwachten. Het SG kan nog behoorlijk dalen.

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Westvleteren 12
« Reactie #146 Gepost op: 13-03-2017 22:43 u »
Dank voor de bemoedigende woorden. Vanavond SG gemeten, 1035.  :(
Met mijn suikertoevoeging steeg het SG met 5 punten en na 1,5 dag is dat er weer vanaf. Gaat dus toch wel erg traag. Aangezien Jacques het over gistvoeding had heb ik toch nog 5 gram opgelost in een theeglas kokend water en na afkoeling toegevoegd. Er stond trouwens wel een mooie schuimkraag op het jongbier. Vat geschut en temperatuur beetje verhoogd. Volgens mij heb ik nu gedaan wat ik kon dus laat ik nu de natuur z'n werk gaan.

En uiteraard iedere avond even tegen het bier praten en gregoriaanse muziek opzetten in de vergistingskast...  ;)

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Westvleteren 12
« Reactie #147 Gepost op: 15-03-2017 20:04 u »
Intussen zit ik op SG 1025 en nog volop activiteit. Dus alle vertrouwen dat het goed gaat komen!

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 829
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Westvleteren 12
« Reactie #148 Gepost op: 15-03-2017 20:33 u »
Ik heb 't vanmiddag voor je ingestraald:

But anyway... goed nieuws!

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Westvleteren 12
« Reactie #149 Gepost op: 15-03-2017 20:37 u »
Goed bezig! 😉

Tags: