De methode van Adrie waarbij je diammoniumfosfaat gebruikt resulteert in amoniakkaramel (E150c) en die is volgens de heren van de Tiensesuikerraffinaderij kleurvast in bier.
De methode met melkzuur, citroenzuur of fosforzuur dan maak je gewone karamel E150a en die is niet kleurvast in bier volgens de heren van de Tiensesuikerraffinaderij
De methode voor gewone karamel E150a te maken is best OK,
De methode waarbij diamoniumfosfaat wordt gebruikt om amoniakkaramel E150c te maken vind ik persoonlijk nogal gewaagd, er is de mogelijkheid dat er als bijproduct THI of 2-acetyl-4-(tetrahydroxybutyl)imidazool gevormd THI onderdrukt de weerstand tevens kan er ook nog 4-Methylimidazool als bij product gevormd worden wel als
mogelijk kankerverwekkend wordt omschreven.
Er is daar een Europese richtlijn ( RICHTLIJN 95/45/EG VAN DE COMMISSIE van 26 juli 1995 houdende vaststelling van bijzondere zuiverheidseisen voor kleurstoffen die in levensmiddelen mogen worden gebruikt) welke de maximale hoeveelheden hoeveelheden voor deze stoffen bepaald in functie van de volks gezondheid.
Gezien je zelf niet de mogelijkheid bezit om de concentratie van deze bij producten te bepalen weet je eigenlijk niet of je karamel voldoet aan deze eisen en eigenlijk geschikt is volgens de letter van de wet voor consummatie.
Hier de nodige links naar de betreffende info.
http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav13_nl.pdfhttp://www.rivm.nl/dsresource?objectid=rivmp:247877&type=org&disposition=inline&ns_nc=1http://www.health.fgov.be/eportal/foodsafety/19105233_NL?fodnlang=nl#.VryvGfLhC71Ik weet dat dit niet het nieuws is dat je wil horen, maar ik zou me schuldig vinden als ik deze info niet deel.
Het is ieder voor zich die moet uitmaken wat hij er mee doet, ik zeg niet dat het niet kan.