Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Westvleteren 12  (gelezen 49615 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 615
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Westvleteren 12
« Reactie #50 Gepost op: 13-03-2016 18:18 u »
Vandaag mijn versie gebotteld.
Het is de eerste keer dat ik werk met D-180.
In mijn versie zit 8%.
Dit brouwsel heb ik gesplitst in 2.
Ene met La Chouffegist en de andere met Westvleterengist vergist.
Beiden zijn geŽindigd op 1,014.

Verrassend weinig smaakverschil tussen beide versies.
Het kan zijn dat mijn smaakpapillen niet geoefend genoeg zijn of dat de D-180 is erg bepalend is.

Nieuwsgierig hoe het straks uit de fles komt.



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.211
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westvleteren 12
« Reactie #51 Gepost op: 13-03-2016 21:03 u »
Verrassend weinig smaakverschil tussen beide versies.
Het kan zijn dat mijn smaakpapillen niet geoefend genoeg zijn of dat de D-180 is erg bepalend is.

Westvleteren gist = Westmalle gist.

Het smaakprofiel van de Westvleteren/Westmalle gist is veel fruitiger (esters) dan dat van La Chouffe gist.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 615
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Westvleteren 12
« Reactie #52 Gepost op: 13-03-2016 21:13 u »
Gebruikte gist van White Labs nummer 530 & 550.

Dat van dat veel fruitiger herken ik in mijn brouwsel (nog) even niet.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.148
  • Land: be
Re: Westvleteren 12
« Reactie #53 Gepost op: 13-03-2016 21:14 u »
Maar Westmalle blijft Mestwalle in bruin bier  ;)

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Westvleteren 12
« Reactie #54 Gepost op: 23-03-2016 16:34 u »
Gisteravond heb ik gebotteld. Het SG is uitgekomen op 1,019. Verrassend, die D-180 siroop. Toen ik het bier proefde, kon ik inderdaad geloven dat heel veel Belgische dubbels en quadrupels gebrouwen worden met uitsluitend kandijsiroop en geen caramouten. D-180 geeft behalve veel kleur ook een heel mooie karamelsmaak met rozijnen en gedroogde pruimen, zonder geroosterde smaken te introduceren.

Door het hogere eind SG dan gepland en gewild is het bier wel zoeter geworden dan me lief is, maar met koolzuur erop wordt de ervaring van zoetheid nog wat minder. De vergisting is prima verlopen voor wat betreft de smaak van het bier. Ik proef geen scherpe alcoholbite en ook geen velpon. Wel wat fruitigheid uit de gist, licht banaan. Heerlijk.

Met koolzuur erop komt dit bier veel minder zoet over. Het is een heerlijk, complex bier, veel beter dan ik had verwacht. Ik ben er nu wel van overtuigd dat Belgische quadrupels (en dubbels) veelal worden gebrouwen met kandijsiropen in plaats van (of met slechts weinig) caramouten.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 876
  • Land: nl
Re: Westvleteren 12
« Reactie #55 Gepost op: 23-03-2016 16:49 u »
Natuurlijk zo eenvoudig mogelijk, zeker voor de grotere brouwers: zo min mogelijk moutsoorten, bij voorkeur ťťn soort gist en zo mogelijk gebruik van hopextract.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.926
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Westvleteren 12
« Reactie #56 Gepost op: 23-03-2016 18:34 u »
Met koolzuur erop komt dit bier veel minder zoet over. Het is een heerlijk, complex bier, veel beter dan ik had verwacht. Ik ben er nu wel van overtuigd dat Belgische quadrupels (en dubbels) veelal worden gebrouwen met kandijsiropen in plaats van (of met slechts weinig) caramouten.

Drink dit bier maar eens met een waskniiper op de neus. Dan merk direct het effect van vluchtige (gist)esters op zoetheidperceptie.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 615
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Westvleteren 12
« Reactie #57 Gepost op: 30-03-2016 22:25 u »
Niet bijzonder enthousiast over D-180.
Overheerst net te veel.

Is maar een mening

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.101
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #58 Gepost op: 31-03-2016 08:19 u »
Niet bijzonder enthousiast over D-180.
Overheerst net te veel.

Is maar een mening

Mijn zware dubbel zit nu 8 weken op fles maar de smaakevolutie is nog steeds gaande, in de eerste weken was ie inderdaad nogal "aanwezig" maar het wordt steeds minder.
Tot nu toe zeer tevreden over de candy sirup

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.101
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #59 Gepost op: 01-04-2016 14:34 u »
1090 naar 1019 is SVG van 79% dat is toch redelijk laag voor deze gist?

Zelf mijn startersbiertje 1045 naar 1007 een 84% gehaald ( recept zonder suiker )
En mijn Westvleteren 6 ( 10% suiker ) zit al op 86% na 6 dagen.

Ik "forceer" geen warmte stijging maar laat die "natuurlijk" ontstaan.
De Westvleteren 6 geŽnt op 21 graden en deze steeg naar 25 graden in 4 dagen verwarming in de gistkast niet aangesloten, koelen wel maar ingesteld op 27 graden.

Wel is waar geen 3787 maar de White Labs 530 maar dat zou niet uit mogen maken.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.834
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #60 Gepost op: 01-04-2016 16:01 u »
1090 naar 1019 is SVG van 79% dat is toch redelijk laag voor deze gist?

Zelf mijn startersbiertje 1045 naar 1007 een 84% gehaald ( recept zonder suiker )
En mijn Westvleteren 6 ( 10% suiker ) zit al op 86% na 6 dagen.

Ik "forceer" geen warmte stijging maar laat die "natuurlijk" ontstaan.
De Westvleteren 6 geŽnt op 21 graden en deze steeg naar 25 graden in 4 dagen verwarming in de gistkast niet aangesloten, koelen wel maar ingesteld op 27 graden.

Wel is waar geen 3787 maar de White Labs 530 maar dat zou niet uit mogen maken

ik heb 2 bieren met de White Labs 530 gebrouwen en beide waren ze onder de 1010 geŽindigd.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.101
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #61 Gepost op: 01-04-2016 20:17 u »
ik heb 2 bieren met de White Labs 530 gebrouwen en beide waren ze onder de 1010 geŽindigd.

De 530 is identiek aan de 3787 dus dat zou niet uit mogen maken
1010 zegt me niet zoveel meer het SVG percentetage dus van welk begin SG kwam die 1010

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.101
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #62 Gepost op: 23-04-2016 10:44 u »
Min 12 kloon zit nu 19 uur in het gistvat en gaat als een dolle :gistsmile:

Ben uitgekomen op 41 liter SG 1092

Offline DJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 225
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #63 Gepost op: 23-04-2016 15:41 u »
Volg dit lijntje.
Gaat goed bij jullie dus.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.834
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #64 Gepost op: 23-04-2016 19:34 u »
De 530 is identiek aan de 3787 dus dat zou niet uit mogen maken
1010 zegt me niet zoveel meer het SVG percentetage dus van welk begin SG kwam die 1010

Sorry had hem gemist.
Dubbel: Begin SG: 1.072  Eind SG: 1.007  SVG: 90.3
Quadrupel: Begine SG: 1.079 Eind SG: 1.006 SVG: 92.4

De bieren hadden allebei een hoge suikerstort namelijk 16 en 20%, verklaard natuurlijk het eea.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.101
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #65 Gepost op: 23-04-2016 20:17 u »
Sorry had hem gemist.
Dubbel: Begin SG: 1.072  Eind SG: 1.007  SVG: 90.3
Quadrupel: Begine SG: 1.079 Eind SG: 1.006 SVG: 92.4

De bieren hadden allebei een hoge suikerstort namelijk 16 en 20%, verklaard natuurlijk het eea.

Ja inderdaad mijn Westvleteren 6 is uiteindelijk uitgekomen op 1004 wat een SVG opleverd van 94%
In mijn 12 iets minder candy syrup gebruikt ( 3 verpakkingen ipv 5 voor 40 liter ) en gecompenseerd met Special B en zwart mout voor de kleur.
Hoop daarmee een SVG te halen van 87%

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 789
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Westvleteren 12
« Reactie #66 Gepost op: 23-04-2016 20:39 u »
Had zelf nog niet gereageerd in dit draadje, maar 3 weken geleden ook dit recept (omgerekend naar 20 liter) gebrouwen.
Met 2 zakjes Candy sirup. En fermentis abbaye gist.
Begin SG 1085 eind 1012.  En de temperatuur de eerste week laten oplopen van 19 ļC. Tot 26 ļC in de eerste week.
Tweede week overgeheveld naar het bottelvat even terug naar 18 ļC.

Staat nu in hergisting op flessen van 75cl in de klimaat kast op 22,5 ļC.
En gaat van de week naar de trap onder kelder alwaar ik het de komende maanden laat rusten.

Ben zeer benieuwd het is mijn eerste Quadrupel  en hoop tijdens de kerstdagen vrienden te kunnen verrassen.

Grt Peter  :biersmile:


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.211
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westvleteren 12
« Reactie #67 Gepost op: 23-04-2016 21:42 u »
Ben zeer benieuwd het is mijn eerste Quadrupel  en hoop tijdens de kerstdagen vrienden te kunnen verrassen.

Dat duurt nog ruim 8 maanden! Het is al veel eerder goed te drinken.
Lekker proeven en als je nog niet helemaal tevreden bent heb je nog tijd genoeg om opnieuw te brouwen. Sowieso is het heel leerzaam om een brouwsel opnieuw te brouwen met een kleine aanpassing. Daar leer je heel veel van.

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 789
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Westvleteren 12
« Reactie #68 Gepost op: 23-04-2016 22:25 u »
Zeker waar Jacques.

Heb ook een paar kleine flesjes gevuld om tussendoor te proeven.
Maar ik drink quadrupels eigenlijk als het weer de tijd van het jaar is om lekker warm binnen te zitten.
Nu begint het weer beter te worden en drink ik liever de tripels, blonde , ipa enz.
Gewoon net het gevoel wat ik met winterkost heb.  :)

Ik hoop inderdaad dat het enigszins richting een bier gaat zoals de bekende merken, zo niet gewoon opnieuw proberen.

Grt Peter

Offline DJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 225
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #69 Gepost op: 25-04-2016 12:10 u »
Op vat gerijpt :)

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.101
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #70 Gepost op: 25-04-2016 13:25 u »
Op vat gerijpt :)

In mijn geval zeker niet aangezien we het hier over een Westvleteren kloon hebben, de Westvleteren 12 wordt ook niet op vaten gerijpt.

De Frementis Abbay gist zal ook geen Westvleteren 12 kloon opleveren, daarvoor kun je 2 soorten gist gebruiken ( eigenlijk maar 1 Westmalle ) de Wyeast 3787 of de Whitelabs 530, of zelf een Westmalle opkweken.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.101
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #71 Gepost op: 26-04-2016 17:26 u »
Dag 4: temp verhoogd naar 25 graden

Volg volledig het candy syrup recept morgen een graadje erbij en vrijdag eerste meting

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 789
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Westvleteren 12
« Reactie #72 Gepost op: 26-04-2016 17:41 u »
Een precieze kloon...

Hmm ik heb hier 6 bouwsteen boxen gehad en 2 houten kratjes zelf gehaald...
De twee boxen van de Colruyt smaakten anders dan de  4 van de Sligro.
En de houten kratjes waren een tikje bitterder dan de boxen....
En zouden de monniken...  Candysirup gebruiken of iets uit hun eigen regio.
Dus kloon... Met een korreltje mannen we gaan gewoon voor een makkelijk quadrupel recept   ;)

Grt Peter  :proost:

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.210
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Westvleteren 12
« Reactie #73 Gepost op: 26-04-2016 18:07 u »
Klonen doe je natuurlijk niet persť voor de smaak, maar ook omdat je het leuk vind om te proberen uit te vogelen hoe een ander het maakt.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.101
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #74 Gepost op: 26-04-2016 19:22 u »
Een precieze kloon...

Nee dat gaat helaas niet lukken omdat de paters het recept niet hebben vrijgegeen.

En zouden de monniken...  Candysirup gebruiken of iets uit hun eigen regio.
Grt Peter  :proost:

Misschien op homebrew forum eens nalezen hoe die candy syrup ooit is ontstaan :biersmile:
Feit is wel dat je alleen Westmalle gist moet gebruiken aangezien dat ook in het "orgineel" zit  dat is geen geheim.

Als je een gemakkelijk quadrupel recept wil dan zou ik zeker geen candy syrup gebruiken, uiteindelijk is het gewoon veel te duur.
Als vervanger zou ik gewoon donkere candy suiker nemen ( als zal het eind resultaat net iets anders zijn ) of het zelf maken.

Voor een gemakkelijk quadrupel recept:

70% pils
10% aroma 200ebc
5% special B 350 ebc\
1% chocolade mout 800 ebc
1% zwart mout 1400 ebc
13% donkere candy suiker

Daarmee krijg je een prima quadrupel hoppen tot een IBU'tje of 40 en vergisten maar.
Alleen heet dit topic Westvleteren 12 en das net iets anders :biersmile:

Tags: