Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Westvleteren 12  (gelezen 66741 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.108
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Westvleteren 12
« Reactie #175 Gepost op: 22-07-2019 07:53 u »
Snel drinken of niet ligt ook aan het bieren. Zure bieren en ook bieren met een gistkarakter kunnen voordeel hebben bij een langere rijpingstijd.
Bier met hopkarakter kun je beter snel drinken. Zeker als je koudhopt. Na een 6 maanden is de verfijnde hopsmaak voor het grootste gedeelte verdwenen...
Het bier is vergist met een Chimay gedurende 7 dagen. Tijdens het lageren bij 10°C heb ik flink koudhop gegeven. Er is in de kook en bij flame off gemikt naar een bitterheid van 35 EBU. In het brouwsel van 85 L is totaal 850 g hop gebruikt, en nu na 6 maanden is de smaak veel verfijnder dan na 2 weken gebotteld wat nog een heel harde bitterheid gaf. Ik proef doorheen het hele brouwproces en ervaar nu dat de smaak van een gewone biersmaak geėvolueerd is naar een heel fijne ronde balans van mout en hoparoma.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.846
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westvleteren 12
« Reactie #176 Gepost op: 22-07-2019 20:58 u »
...nu na 6 maanden is de smaak veel verfijnder dan na 2 weken gebotteld wat nog een heel harde bitterheid gaf. Ik proef doorheen het hele brouwproces en ervaar nu dat de smaak van een gewone biersmaak geėvolueerd is naar een heel fijne ronde balans van mout en hoparoma.

2 weken na bottelen drinken is snel. Enige rijping is gewenst. Bij een zwaar bier die het niet echt van een hoparoma moet hebben kan een rijping van 6 tot 8 maanden goed uitwerken.
Maar bewaar bier geen jaren zoals soms wel eens wordt aangeraden. Dat is voor zo goed als geen bier goed. De verouderingssmaak gaat dan overheersen.

Offline Winne2

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: nl
  • Ik brouw, dus ik leef.....
Re: Westvleteren 12
« Reactie #177 Gepost op: 23-07-2019 14:15 u »
Een dergelijk bier zo zwaar te hoppen is misschien een leuk experiment maar zou ik niet met 85 liter doen. Dit bier komt tot zijn recht door de mout en niet door de hoppen, die overigens steeds verder verdwijnen in de smaak.
Maar ieder zijn smaak natuurlijk...

Tags: