Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Westvleteren 12  (gelezen 51325 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 205
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Westvleteren 12
« Reactie #150 Gepost op: 17-03-2017 14:56 u »
Zojuist overgeheveld naar mandfles voor nagisting. SG was nu 1018.
Dus in totaal duurde de gisting 13 dagen om van 1090 naar 1018 te gaan. Langer dan verwacht maar ben zeer tevreden, het bier heeft nu zo'n 9,5% alc/vol en ruikt echt fantastisch, ook mooie kastanje kleur. De temperatuur heeft de laatste paar dagen op 25 graden gestaan, nu nagisten/lageren bij kamertemperatuur, constant 20 graden op de vloerverwarming.

Over een dag of 10 ga ik bottelen, nu eerst lekker op vakantie!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.136
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #151 Gepost op: 17-03-2017 20:27 u »
Mijn versie 2 zit inmiddels een week in de fles(-sen) ff afwachten maand of 6
Ik heb wel een agressiever temp schema aangehouden dan Mthijs

48 uur op 21 graden
Daarna iedere 12 uur een graad erbij tot 27 graden

Na 6 dagen een svg van 87% en klaar, geen banaan en/of hogere alcoholen.

Offline wijmaar

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #152 Gepost op: 25-04-2018 10:21 u »
Zojuist even het recept van candisyrup doorgelezen (http://www.candisyrup.com/uploads/6/0/3/5/6035776/westvleteren_12_clone_-_040.pdf). In de narrative van de huidige versie lees ik een ander proces dan de meesten hier hebben gevolgd:

  • Chill to 17C. Oxygenate slowly through 0.05 micron diffusion for 90-120 seconds (we’re after 9-10 ppm O2).
  • Ramp primary to 25C for 6-7 days.
  • At 1.013 rack off yeast to secondary and crash to 13-16C. Hold for 3-4 days until FG is reached. --> Deze stap zie ik bij de meesten niet terugkomen. Wat is het effect van het verlagen van de temp aan het einde van de vergisting? Voelt voor mij nogal tegenstrijdig
  • Dump yeast again and lower to 7C and hold for 8 weeks. --> 8 weken lageren in gistvat zie ik ook bij niemand terugkomen
  • Bottle using heavy Belgian bottles or Champagne bottles. Prime with 33g/gal Simplicity Candi Syrup and repitch ½ cup fresh krausen or a 500ml stir-plate WLP 530. Let bottle carb for 14 days at 25C. --> in dit recept wordt opnieuw gist toegevoegd tijdens het bottelen. Is dit vanwege het twee maal aftappen van de gist tijdens het lageren?

Ik ben benieuwd of dit een verandering in het recept is, of een bewuste keuze om deze stappen over te slaan van voorgaande brouwers omdat men weinig toegevoegde waarde zag in bovenstaande stappen.

Offline Winne2

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #153 Gepost op: 25-04-2018 12:59 u »
Ben ook wel benieuwd naar de eventuele verschillen. Heb het plan om beide versies te gaan maken. Benieuwd hoe de Candisyrup versie het doet.
Bij zware bieren wordt wel vaker de nagisting op lagere temperaturen verricht. Ben ff kwijt waarom dat precies wordt toegepast.
Lange lagering in het vat vinden sommigen beter qua uiteindelijk resultaat dan in de fles.
Gist toevoegen na langere lagering wordt wel vaker gedaan. Persoonlijk doe ik dit niet, zeker niet bij deze bieren met voorkeur voor esterige profielen. Want a.g.v. gebrek aan gist in de fles met zo'n zwaar bier kunnen er smaakafwijkingen ontstaan die in biertypen nier gewenst zijn. Weet niet waarom de keuze hier gemaakt wordt om bottelgist te gebruiken waarschijnlijk voorkeur brouwer of eerdere ervaringen. Hergisting komt vaak wel wat langzamer op gang.

Offline Frank vH

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #154 Gepost op: 23-06-2018 14:36 u »
Nieuw op dit forum.... ::)
Ook ik wil dit mooie recept eens gaan proberen. Beperkte ervaring.
Wat blikken gebrouwen en vorige keer een heerlijk Prealis Qudrupel pakket.

Ik heb alle ingrediënten volgens opzet van de topic starter in huis.
Zou graag nog een paar dingen willen helder krijgen:
  • Wanneer moet het CaS04 toegevoegd? Al vanaf het begin?
  • En hoe belangrijk en precies betreft het Melkzuur? Bij Brouwmarkt kreeg ik het advies om niet zomaar alles toe te voegen, maar pH te meten. Welke pH moet het dan worden en wanneer toevoegen en pH meten?
  • Ik heb een 60 liter-vat en een 30 liter-vat. Is het een goed plan om de eerste gisting in het grote 60 liter vat in te zetten en als de gisting rustiger wordt over te hevelen naar het 30 liter-vat? En wanneer kan ik dat ongeveer verwachten?
  • En verder wordt ieder advies voor deze beginnen met dank aanvaard!
Zin in!!!   :D

Offline Frank vH

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #155 Gepost op: 23-06-2018 16:20 u »
Sorry, en nog een vraag...
We zien dat 27 liter het doelvolume is en er met 26 liter beslag water en 13,7 liter spoelwater gewerkt wordt.
We zitten nu een beetje met hoeveelheden te rekenen ivm een beslagpan van 30+ liter....
Gaat er zoveel water verloren? Kunnen we ons niet herinneren van onze Prealis bereiding?
En kunnen we beter spoelen tot 27 wort of tot we op het streef start SG 1092 uitkomen?

Advies zeer welkom!   ???

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 236
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #156 Gepost op: 23-06-2018 23:39 u »
Je zou mijn recept die ik in de topic Orangeloo Abt 12 geplaatst heb kunnen volgen. De Westmalle gist heeft ruimte nodig, dus gisten in 60 liter vat en ongeveer na een dag of 6 hevelen naar 30 liter vat. Succes

Offline Frank vH

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #157 Gepost op: 24-06-2018 16:07 u »
Dankjewel, Sjoerd!
Ga het inderdaad zo doen!
We hebben uiteindelijk het maischen in twee delen gedaan, en ik ben nu met het koken met de eerste hop bezig!
Nu al het beslag is gefilterd blijft het wort keurig onder de 30 liter!
Straks nog de candi syrup en de gistzouten erbij.
Begint al lekker te geuren!

Kan niet wachten...!   ;D

Offline Frank vH

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #158 Gepost op: 25-06-2018 04:33 u »
Heb denk ik iets flink fout gedaan.
Eerste keer met vloeibaar Wyeast-gist.
Niet goed gelezen?!
Wel gesmackt, maar net voor het toevoegen, koud uit de koelkast.
Ook niet gewacht/kunnen wachten op zwellen van het pak.
Stond op het pak dat het bovenstaande ook niet per se nodig was!

Twee zakjes gist in de 25 liter most van SG 1092 gegooid.
Na 12 uur niets aan activiteit.
Gewoon afwachten of kan ik iets doen om het aan de gang te krijgen?!
De rest van het proces is volgens mij allemaal perfect verlopen!

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 178
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #159 Gepost op: 25-06-2018 05:58 u »
In eerste instantie nog even wachten. Twee zakjes voor deze hoeveelheid en sterkte is niet overdreven veel, dus geef het even de tijd.

Offline Frank vH

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #160 Gepost op: 26-06-2018 08:09 u »
Vannacht is de gisting op gang gekomen!
En goed! Het waterslot plopt er lustig op los!
Nu nog in een ruim vat, zodra de gisting kalmeert, naar een kleiner vat.

Niet goed voor de nachtrust, dat brouwen...   ;-)
Heb 'm wel geknepen!

Nu nog afwachten hoe het met de smaak zal gaan!
Dank voor de adviezen!

Offline Winne2

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #161 Gepost op: 26-06-2018 11:25 u »
Als vergisting op gang is komt het wel goed. Vanwege de andere aanpak pitching duurt het gewoon langer. ALS je al zou willen overhevelen, dan wachten tot er nog een beetje activiteit is, dit beschermd je jongbier tegen oxidatie.

ok

Offline Frank vH

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #162 Gepost op: 26-06-2018 12:15 u »
Dank voor de adviezen! Neem ik ter harte!
Vorig jaar met een kleine batch te laat overgeheveld en prompt kaam op het bier onder het waterslot met teveel ruimte!
Bedankt!

Offline Frank vH

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #163 Gepost op: 29-06-2018 15:13 u »
Na 5 dagen gisten is nu het SG van 1092 naar 1018!
Gisting lijkt dus prima verlopen!
Heb het overgeheveld naar een 25 l mandfles die nu nagenoeg vol zit.
Met een klein beetje water aangevuld zodat er weinig lucht boven staat en een paar scheppen suiker om nog even gisting op de nieuwe fles te krijgen zodat de CO2 de zuurstof wegdrukt boven het nagistende bier. Plopt overigens nog steeds heel aardig.

Wat adviseren jullie tav nagisting? Hoe lang? En wel of niet lageren alvorens te bottelen? Bij welk SG?

Door het warme weer gist het nu bij zo'n 23 graden C.

Offline Winne2

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #164 Gepost op: 06-07-2018 15:37 u »
Na 5 dagen gisten is nu het SG van 1092 naar 1018!
Gisting lijkt dus prima verlopen!
Heb het overgeheveld naar een 25 l mandfles die nu nagenoeg vol zit.
Met een klein beetje water aangevuld zodat er weinig lucht boven staat en een paar scheppen suiker om nog even gisting op de nieuwe fles te krijgen zodat de CO2 de zuurstof wegdrukt boven het nagistende bier. Plopt overigens nog steeds heel aardig.

Wat adviseren jullie tav nagisting? Hoe lang? En wel of niet lageren alvorens te bottelen? Bij welk SG?

Door het warme weer gist het nu bij zo'n 23 graden C.

Maakt niet heel veel uit, qua lagering. Sommigen zweren bij lagering in gistvat. Heb laatst een quad 4 wkn in vat gehad, fastfermenter, prima biertje. Kijk wat anderen zoal doen en probeer uit...

Offline Winne2

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #165 Gepost op: 06-07-2018 15:41 u »
Wat adviseren jullie tav nagisting? Hoe lang? En wel of niet lageren alvorens te bottelen? Bij welk SG

Daadwerkelijke SG maakt niet uit. Bepalend is of de gist er klaar mee is. dwz:als SG in2 a 3 dagen niet meer daalt.

Offline Frank vH

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #166 Gepost op: 06-07-2018 17:13 u »
De gisting is nagenoeg klaar.
Het waterslot geeft nog één bubbel per minuut.
Ben bang om nog een aantal keer SG te bepalen ivm besmetting.
Ik denk dat ik er op kan vertrouwen dat het in ieder geval lager zal zijn dan 1018 en dat het nagenoeg niet meer zal veranderen.
Ik wil over een dag of wat gaan bottelen.
Zal SG bepalen voor het in de fles gaat.

Dank voor de adviezen!

Tags: