Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Westvleteren 12  (gelezen 42227 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 178
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Westvleteren 12
« Reactie #150 Gepost op: 17-03-2017 14:56 u »
Zojuist overgeheveld naar mandfles voor nagisting. SG was nu 1018.
Dus in totaal duurde de gisting 13 dagen om van 1090 naar 1018 te gaan. Langer dan verwacht maar ben zeer tevreden, het bier heeft nu zo'n 9,5% alc/vol en ruikt echt fantastisch, ook mooie kastanje kleur. De temperatuur heeft de laatste paar dagen op 25 graden gestaan, nu nagisten/lageren bij kamertemperatuur, constant 20 graden op de vloerverwarming.

Over een dag of 10 ga ik bottelen, nu eerst lekker op vakantie!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.055
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #151 Gepost op: 17-03-2017 20:27 u »
Mijn versie 2 zit inmiddels een week in de fles(-sen) ff afwachten maand of 6
Ik heb wel een agressiever temp schema aangehouden dan Mthijs

48 uur op 21 graden
Daarna iedere 12 uur een graad erbij tot 27 graden

Na 6 dagen een svg van 87% en klaar, geen banaan en/of hogere alcoholen.

Offline wijmaar

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #152 Gepost op: 25-04-2018 10:21 u »
Zojuist even het recept van candisyrup doorgelezen (http://www.candisyrup.com/uploads/6/0/3/5/6035776/westvleteren_12_clone_-_040.pdf). In de narrative van de huidige versie lees ik een ander proces dan de meesten hier hebben gevolgd:

  • Chill to 17C. Oxygenate slowly through 0.05 micron diffusion for 90-120 seconds (we’re after 9-10 ppm O2).
  • Ramp primary to 25C for 6-7 days.
  • At 1.013 rack off yeast to secondary and crash to 13-16C. Hold for 3-4 days until FG is reached. --> Deze stap zie ik bij de meesten niet terugkomen. Wat is het effect van het verlagen van de temp aan het einde van de vergisting? Voelt voor mij nogal tegenstrijdig
  • Dump yeast again and lower to 7C and hold for 8 weeks. --> 8 weken lageren in gistvat zie ik ook bij niemand terugkomen
  • Bottle using heavy Belgian bottles or Champagne bottles. Prime with 33g/gal Simplicity Candi Syrup and repitch ˝ cup fresh krausen or a 500ml stir-plate WLP 530. Let bottle carb for 14 days at 25C. --> in dit recept wordt opnieuw gist toegevoegd tijdens het bottelen. Is dit vanwege het twee maal aftappen van de gist tijdens het lageren?

Ik ben benieuwd of dit een verandering in het recept is, of een bewuste keuze om deze stappen over te slaan van voorgaande brouwers omdat men weinig toegevoegde waarde zag in bovenstaande stappen.

Offline Winne2

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 77
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12
« Reactie #153 Gepost op: 25-04-2018 12:59 u »
Ben ook wel benieuwd naar de eventuele verschillen. Heb het plan om beide versies te gaan maken. Benieuwd hoe de Candisyrup versie het doet.
Bij zware bieren wordt wel vaker de nagisting op lagere temperaturen verricht. Ben ff kwijt waarom dat precies wordt toegepast.
Lange lagering in het vat vinden sommigen beter qua uiteindelijk resultaat dan in de fles.
Gist toevoegen na langere lagering wordt wel vaker gedaan. Persoonlijk doe ik dit niet, zeker niet bij deze bieren met voorkeur voor esterige profielen. Want a.g.v. gebrek aan gist in de fles met zo'n zwaar bier kunnen er smaakafwijkingen ontstaan die in biertypen nier gewenst zijn. Weet niet waarom de keuze hier gemaakt wordt om bottelgist te gebruiken waarschijnlijk voorkeur brouwer of eerdere ervaringen. Hergisting komt vaak wel wat langzamer op gang.

Tags: