Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Westmalle Extra  (gelezen 13469 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 335
  • Land: nl
Re: Westmalle Extra
« Reactie #50 Gepost op: 22-04-2016 22:17 u »
Het zal wel worden gezien als vloeken in de kerk. Maar als ik ipv de Wyeast 3787 een korrelgist zou willen gebruiken, welke zou dan het dichtste in de buurt komen? Dit omdat ik opkweken niet zo zie zitten (nog te weinig ervaring, misschien in de toekomst) en omdat ik met het gebruiken van een korrelgist wat flexibeler ben in het brouwen.

Jos
Waarom kijken sommigen mensen toch zo op tegen die eerste giststarter?
Gewoon proberen en kijken wat er gebeurt. Dat is net het leuke van de hobby vind ik.
En stel dat het mislukt kun je er alsnog korrels bij gooien maar de kans dat het dan op Westmalle gaat lijken is vrij klein.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.845
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westmalle Extra
« Reactie #51 Gepost op: 22-04-2016 23:11 u »
Dan lijkt mij de Safbrew Abbaye de aangewezen kandidaat.  :brouwen:

Volgens mij heet die gist tegenwoordig Safbrew BE-256...

Online Johnny Stardust

  • De Roerstok
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 449
  • Land: nl
    • Kasteelbrouwerij Haverleij
Re: Westmalle Extra
« Reactie #52 Gepost op: 16-05-2016 12:50 u »
Volgens mij heet die gist tegenwoordig Safbrew BE-256...

Dat klopt, recent een extra zakje gekocht omdat ik er 1 te weinig had voor mijn Tripel. Daar stond nu op BE-256. Op de andere zakjes stond dus nog 'Abbaye'. Verder is de kleur & toelichting op het zakje gelijk gebleven.

Offline Carlo

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Land: nl
  • Ik heb geen drank probleem,alleen als het op is!
Re: Westmalle Extra
« Reactie #53 Gepost op: 16-05-2016 16:49 u »
Deze kwam ik nog tegen.

Westmalle Extra clone

FERMENTABLES (Assumed 75% efficiency):
Weight (lbs) Description
4.00 Belgian Pale (Dingeman’s)
4.00 Belgian Pils
1.00 Blanc Soft Candi Sugar (Candi Syrup, Inc.)

HOPS:
Description Form Weight (oz) a/a % Duration (min)
Northern Brewer Pellet 0.5 9.0 60
Hersbrucker  Pellet 1.0 4.0 30
Styrian Goldings Pellet 1.5 5.0 20
YEAST:
WLP530 –

MASH:
Mash Temp Duration
Saccharification 146F 50 minutes
Saccharification  162F 30 minutes
Mash out 170F 15 minutes

Sorry heb alleen in het engels.

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 404
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle Extra
« Reactie #54 Gepost op: 21-05-2016 15:23 u »
Ik proef nu een Westmalle Extra-"kloon". Mooi lichtgeel van kleur met een romige schuimkraag. Geur is hoppig (wat citrus), typische Westmalle-gistgeuren (heel licht zwavel, heel klein beetje velpon, heel licht banaan). Fris. Smaak is eerst zoetig met wat banaan en pilsmout. Dan iets velpon en hopsmaken. In de nasmaak lekker bitter. Dit bier is net een Westmalle tripel-light. Heerlijk! Ik ben erg tevreden.

Ik heb hem op mijn lijst staan om te brouwen. Ga er de Fermenitis Safbrew Abbey bij gebruiken. Wordt dan wel een ander bier maar wie weet pakt het heel goed uit. 
Jos

Offline Gerald

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 411
  • Land: nl
  • without faillure there is no succes.
    • praktijk manitou
Re: Westmalle Extra
« Reactie #55 Gepost op: 21-05-2016 20:36 u »
Ik heb hem op mijn lijst staan om te brouwen. Ga er de Fermenitis Safbrew Abbey bij gebruiken. Wordt dan wel een ander bier maar wie weet pakt het heel goed uit. 
Jos

Ik hoop dat de smaak je bevalt. De Abbaye geeft bij mij iedere keer een medicijnachtige smaak die me niet bevalt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.845
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westmalle Extra
« Reactie #56 Gepost op: 21-05-2016 22:08 u »
Ga er de Fermenitis Safbrew Abbey bij gebruiken. Wordt dan wel een ander bier maar wie weet pakt het heel goed uit. 
Jos

Houd er rekening mee dat deze gist hernoemd is naar Safbrew BE-256.

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 404
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle Extra
« Reactie #57 Gepost op: 24-05-2016 20:59 u »
Houd er rekening mee dat deze gist hernoemd is naar Safbrew BE-256.

Jacques

Was mij bekend, maar toch bedankt. Zit ook nog in dezelfde zakjes, alleen de afdruk is wat gewijzigd. Bij Kooy Jubbega staat hij echter nog onder dezelfde naam. Misschien nog een oude voorraad.

Jos

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 211
  • Land: 00
Re: Westmalle Extra
« Reactie #58 Gepost op: 13-05-2017 19:36 u »
Ik heb dit bier ook 2 weken geleden gebrouwen, vergist met Wyeast, vanmiddag overgeheveld in een schone mandfles. Het jongbier heb ik met de refractometer gemeten en meet een SG van ca 1020, duidelijk nog niet uitvergist dus. Ondertussen begint de vergisting weer (of het is het uitzetten van lucht, ik zie wel wat belletjes op het jongbier), ik heb nog nooit meegemaakt dat de vergisting stokte, is dit typisch voor deze gist? Ik vraag me af wat ik nu 'fout' heb gedaan, zou ik het wort nou moeten beluchten met een bruissteentje? Ik heb 1 smackpack gebruikt op 14,5 liter, dat zou toch wel voldoende moeten zijn?


Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 916
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Westmalle Extra
« Reactie #59 Gepost op: 13-05-2017 21:08 u »
Heb je wel gecorrigeerd aangezien je meet tijdens vergisting?

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 211
  • Land: 00
Re: Westmalle Extra
« Reactie #60 Gepost op: 13-05-2017 22:27 u »
Heb je wel gecorrigeerd aangezien je meet tijdens vergisting?

Verrek ja, met de GF tool, kom ik wel uit...  Had hem eerst in BrouwHulp ingevoerd... Maar dat is niet voor hydrometercorrectie geloof ik.

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 916
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Westmalle Extra
« Reactie #61 Gepost op: 13-05-2017 22:42 u »
Dan is er niks aan de hand toch? Die belletjes die je ziet ontwijken is waarschijnlijk CO2 wat ontsnapt uit je jongbier door het overhevelen.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.173
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Westmalle Extra
« Reactie #62 Gepost op: 14-05-2017 06:23 u »
Verrek ja, met de GF tool, kom ik wel uit...  Had hem eerst in BrouwHulp ingevoerd... Maar dat is niet voor hydrometercorrectie geloof ik.
Met BrouwHulp kun je een hydrometermeting voor de temperatuur corrigeren, maar ook (en die had hij nodig) de brixmeting van een refractometer tijdens of na de vergisting. Aan de rechterkant van het scherm heb je wat tooltjes die je kunt invullen.

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 211
  • Land: 00
Re: Westmalle Extra
« Reactie #63 Gepost op: 14-05-2017 09:40 u »
Met BrouwHulp kun je een hydrometermeting voor de temperatuur corrigeren, maar ook (en die had hij nodig) de brixmeting van een refractometer tijdens of na de vergisting. Aan de rechterkant van het scherm heb je wat tooltjes die je kunt invullen.

Klopt, maar ik heb de SG afgelezen en ingevoerd, en dan werkt het niet. Nu ik de brixwaarde invoer zit het wel goed !

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 211
  • Land: 00
Re: Westmalle Extra
« Reactie #64 Gepost op: 04-12-2017 20:39 u »
Ik heb nu de Westmalle voor de 3e keer gebrouwen, maar nu voor de eerste keer in de gistkast. Na een week hoofdgisting heb ik deze overgeheveld in een schone fles, deze staat nu al ruim 3 weken in de gistkast bij 20 graden na te gisten. Graag zou ik volgend weekend willen bottelen, is het mogelijk de temperatuur iets op te krikken? Het duur mij nu toch iets te lang zo...

Offline Koen S

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 131
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Westmalle Extra
« Reactie #65 Gepost op: 04-12-2017 21:53 u »
Ik heb nu de Westmalle voor de 3e keer gebrouwen, maar nu voor de eerste keer in de gistkast. Na een week hoofdgisting heb ik deze overgeheveld in een schone fles, deze staat nu al ruim 3 weken in de gistkast bij 20 graden na te gisten. Graag zou ik volgend weekend willen bottelen, is het mogelijk de temperatuur iets op te krikken? Het duur mij nu toch iets te lang zo...
Verhoog de temperatuur elke dag met 0,5°C  tot de bovengrens van je gist. Zo kan je er vaak nog enkele punten afsnoepen. Als je dan het gewenste sg bereikt, nog een weekje lageren bij een graad of 15. Dan pas bottelen. Nog wat geduld dus. ;)

Offline HermanH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Land: be
  • Dimidium facti qui coepit habet
Re: Westmalle Extra
« Reactie #66 Gepost op: 04-12-2017 22:04 u »
Ik heb nu de Westmalle voor de 3e keer gebrouwen, maar nu voor de eerste keer in de gistkast. Na een week hoofdgisting heb ik deze overgeheveld in een schone fles, deze staat nu al ruim 3 weken in de gistkast bij 20 graden na te gisten. Graag zou ik volgend weekend willen bottelen, is het mogelijk de temperatuur iets op te krikken? Het duur mij nu toch iets te lang zo...
Ga gerust tot 25 graden met een Westmalle tot hij uitgegist is, daarna zou ik hem (persoonlijk) 3 weken op 3 graden zetten, komt uw helderheid zeker ten goede...

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 211
  • Land: 00
Re: Westmalle Extra
« Reactie #67 Gepost op: 04-12-2017 22:29 u »
Verhoog de temperatuur elke dag met 0,5°C  tot de bovengrens van je gist. Zo kan je er vaak nog enkele punten afsnoepen. Als je dan het gewenste sg bereikt, nog een weekje lageren bij een graad of 15. Dan pas bottelen. Nog wat geduld dus. ;)

Ha, nog meer geduld? Amai, ik moet echt opzoek naar een 2e koelkast, aangezien mijn hele brouwplanning in de soep loopt...

Ga gerust tot 25 graden met een WM tot hij uitgegist is, daarna zou ik hem (persoonlijk) 3 weken op 3 graden zetten, komt uw helderheid zeker ten goede...

Bedankt, alleen de helderheid vind ik niet zo'n punt hoor. Ik krijg langzamerhand wel dorst van dat geloer in de gistkast ;)

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.256
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Westmalle Extra
« Reactie #68 Gepost op: 05-12-2017 22:53 u »
Ik heb nu de Westmalle voor de 3e keer gebrouwen, maar nu voor de eerste keer in de gistkast. Na een week hoofdgisting heb ik deze overgeheveld in een schone fles, deze staat nu al ruim 3 weken in de gistkast bij 20 graden na te gisten. Graag zou ik volgend weekend willen bottelen, is het mogelijk de temperatuur iets op te krikken? Het duur mij nu toch iets te lang zo...

Is ie nog niet uitgegist dan? Heb je metingen gedaan?

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 211
  • Land: 00
Re: Westmalle Extra
« Reactie #69 Gepost op: 06-12-2017 13:00 u »
Is ie nog niet uitgegist dan? Heb je metingen gedaan?

Nope, ik zie dat er nog genoeg CO2 opstijgt in het gistvat. Zolang dat niet stilvalt ga ik nog niet meten...

Toch gemeten: 4,5 Brix zonder correctie, amai dat wordt een zwaar bier :) Ben begonnen met een SG van 1047 !

Tags: