Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Westmalle Extra  (gelezen 13470 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 728
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Westmalle Extra
« Reactie #25 Gepost op: 04-04-2016 20:09 u »
Hartelijk dank voor het delen van het recept! Klinkt lekker; het komt zeker dit jaar nog op de brouwagenda :)

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Westmalle Extra
« Reactie #26 Gepost op: 04-04-2016 21:11 u »
Hartelijk dank voor het delen van het recept! Klinkt lekker;

Recept is dermate simpel...bijna het delen niet waard...dit kun je zelf toch nog wel verzinnen ?  :brouwen: ^-^

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 728
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Westmalle Extra
« Reactie #27 Gepost op: 05-04-2016 08:52 u »
Voor mensen die pas een jaartje brouwen is dit nog steeds welkom, Oscar :)

Overigens ben ik niet de enige die gebruik gaat maken van het recept; het was gisteren al bijna 60x gedownload vanaf het forum op de computer opgeslagen.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.768
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Westmalle Extra
« Reactie #28 Gepost op: 05-04-2016 09:44 u »
Gisteren is dit bier gebotteld met een eind SG van 1,003. Pfff. Wel heel laag dus

Ook een veel hoger rendement gehad bij een wat lichter bier, onlangs.
De pilsmout was van Dingemans, fabricagelot september 2015.

Het is mijn 2de brouwsel met dit lot en telkens hoger rendement dan voorheen.
Zou er iets veranderd zijn (in positieve zin althans) bij Dingemans?  :weetniet:

homoeccentricus

  • Gast
Re: Westmalle Extra
« Reactie #29 Gepost op: 05-04-2016 17:17 u »
Recept is dermate simpel...bijna het delen niet waard...dit kun je zelf toch nog wel verzinnen ?  :brouwen: ^-^
Veel te simpel natuurlijk, qua hopschema, in vergelijking met de echte Westmalle.

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 404
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle Extra
« Reactie #30 Gepost op: 05-04-2016 18:48 u »
Veel te simpel natuurlijk, qua hopschema, in vergelijking met de echte Westmalle.

Als het resultaat maar goed is.

Jos

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Westmalle Extra
« Reactie #31 Gepost op: 05-04-2016 19:43 u »
Overigens ben ik niet de enige die gebruik gaat maken van het recept; het was gisteren al bijna 60x gedownload vanaf het forum op de computer opgeslagen.

Ja, ik verbaas mij nog heel erg vaak hoe weinig mensen nog in staat zijn om zelf een recept in elkaar te draaien....zelfs mensen die al jaren lang brouwen....en nog van veel dingen geen weet hebben.... maar goed...niet iedereen is een biernerd.... ;)

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 872
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Westmalle Extra
« Reactie #32 Gepost op: 05-04-2016 19:46 u »
Ja, ik verbaas mij nog heel erg vaak hoe weinig mensen nog in staat zijn om zelf een recept in elkaar te draaien....zelfs mensen die al jaren lang brouwen....en nog van veel dingen geen weet hebben.... maar goed...niet iedereen is een biernerd.... ;)

Ik denk dat als je iets "Westmalle" noemt mensen het vanzelf downloaden.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Westmalle Extra
« Reactie #33 Gepost op: 05-04-2016 19:53 u »
Ik denk dat als je iets "Westmalle" noemt mensen het vanzelf downloaden.

binnenkort maar eens een Westmalle porter posten dan..... ;D ;D ;D

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 872
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Westmalle Extra
« Reactie #34 Gepost op: 05-04-2016 20:00 u »
binnenkort maar eens een Westmalle porter posten dan..... ;D ;D ;D

Nu nieuw, de Westmalle Porter. Nadat de mout per ongeluk verbrand was in de ketel ontdekten de monniken ineens een nieuw bier.

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Westmalle Extra
« Reactie #35 Gepost op: 08-04-2016 17:13 u »
Ik proef nu een Westmalle Extra-"kloon". Mooi lichtgeel van kleur met een romige schuimkraag. Geur is hoppig (wat citrus), typische Westmalle-gistgeuren (heel licht zwavel, heel klein beetje velpon, heel licht banaan). Fris. Smaak is eerst zoetig met wat banaan en pilsmout. Dan iets velpon en hopsmaken. In de nasmaak lekker bitter. Dit bier is net een Westmalle tripel-light. Heerlijk! Ik ben erg tevreden.

homoeccentricus

  • Gast
Re: Westmalle Extra
« Reactie #36 Gepost op: 08-04-2016 17:28 u »
Gist, zwavel, velpon en banaan? Ik begin te begrijpen waarom ik geen tripel fan ben.

Offline Erick

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.415
  • Land: sy
    • Vimeo
Re: Westmalle Extra
« Reactie #37 Gepost op: 08-04-2016 18:18 u »
Adrie, ik zou geen job in de marketing zoeken als ik jou was.
Het klinkt inderdaad niet als een aanbeveling. ;D

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 728
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Westmalle Extra
« Reactie #38 Gepost op: 09-04-2016 14:25 u »
Net als bij alles zit het in de dosis:

"[...] heel licht zwavel, heel klein beetje velpon, heel licht banaan [...]"

(Mijn onderstrepingen)

Met deze omschrijvingen kan ik me het bier goed voorstellen. Ik ga binnenkort ook zo'n 'Tripel Light' brouwen en proeven!

Adrie, proficiat met het - zo te horen - erg geslaagde bier.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.989
  • Land: nl
Re: Westmalle Extra
« Reactie #39 Gepost op: 09-04-2016 14:51 u »
Ik proef nu een Westmalle Extra-"kloon". Mooi lichtgeel van kleur met een romige schuimkraag. Geur is hoppig (wat citrus), typische Westmalle-gistgeuren (heel licht zwavel, heel klein beetje velpon, heel licht banaan). Fris. Smaak is eerst zoetig met wat banaan en pilsmout. Dan iets velpon en hopsmaken. In de nasmaak lekker bitter. Dit bier is net een Westmalle tripel-light. Heerlijk! Ik ben erg tevreden.

Je schrijft: Het begin SG is wat hoger uitgekomen door een belachelijk hoog brouwzaalrendement, maar dat mag de pret niet drukken.
Hoe hoog was het begin SG dan?

Hopbier

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Westmalle Extra
« Reactie #40 Gepost op: 11-04-2016 09:15 u »
Adrie, ik zou geen job in de marketing zoeken als ik jou was.
Het klinkt inderdaad niet als een aanbeveling. ;D

Een baan in de marketing is inderdaad niets voor mij. Daar ben ik veel te eerlijk voor.  ;)

Je schrijft: Het begin SG is wat hoger uitgekomen door een belachelijk hoog brouwzaalrendement, maar dat mag de pret niet drukken.
Hoe hoog was het begin SG dan?

1,056

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.768
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Westmalle Extra
« Reactie #41 Gepost op: 11-04-2016 09:30 u »
Gisteren is dit bier gebotteld met een eind SG van 1,003. Pfff. Wel heel laag dus. Toch smaakt het jongbier niet dun of (te) droog...

Adrie, vermoedelijk is deze vraag je ontglipt, er ligt ook een stuk vakantie tussen he:

Ook een veel hoger rendement gehad bij een wat lichter bier, onlangs.
De pilsmout was van Dingemans, fabricagelot september 2015.

Het is mijn 2de brouwsel met dit lot en telkens hoger rendement dan voorheen.
Zou er iets veranderd zijn (in positieve zin althans) bij Dingemans?  :weetniet:

Ook in onze Reynaert Gilde hebben de mensen het op de zondagochtend treffen het over hogere rendementen van de recente mout.
Wat denk jij?

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Westmalle Extra
« Reactie #42 Gepost op: 11-04-2016 09:39 u »
Ik had pilsmout van Weyermann. Gerst blijft natuurlijk een natuurproduct. Er zijn van jaar tot jaar verschillen in gehalte aan enzymen en zetmeel, waardoor er verschillen kunnen optreden in hoeveelheid extraheerbare suikers.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.768
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Westmalle Extra
« Reactie #43 Gepost op: 11-04-2016 09:51 u »
Ik had pilsmout van Weyermann

BrouwHulp Recept uitdraai

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,595 kgPilsmoutDingemans3 EBC100,0 %

???

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 728
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Westmalle Extra
« Reactie #44 Gepost op: 11-04-2016 09:59 u »
Bij mij was het andersom: vorig jaar brouwde ik met een zak pilsmout van The Swaen, nu met Dingemans (vorig jaar april gekocht, nu bijna op). De mout van The Swaen gaf een iets hoger rendement dan die van Dingemans (1 of 2%).

Binnenkort moet ik dus weer pilsmout aanschaffen (25 kg), ik twijfel nog of ik deze keer weer mout van Dingemans of van een andere mouterij neem. Het zal er ook aan liggen wat op voorraad is bij Brouwmarkt. Wel fijn dat we kunnen kiezen!

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.989
  • Land: nl
Re: Westmalle Extra
« Reactie #45 Gepost op: 11-04-2016 11:41 u »
1,056

Dus zo'n 7,8 vol% alcohol. Fors. Die 75 minuten bij 64 °C hadden dus wel 45 kunnen zijn.

Hopbier

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 404
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle Extra
« Reactie #46 Gepost op: 15-04-2016 20:02 u »
Dus zo'n 7,8 vol% alcohol. Fors. Die 75 minuten bij 64 °C hadden dus wel 45 kunnen zijn.

Hopbier

Klopt dat wel van 1056 naar 1003 en dan nog wat bottelsuiker? Heb wat nagerekend en kwam met 7 g / liter bottelsuiker uit op 7,37 %.

Jos

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 404
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle Extra
« Reactie #47 Gepost op: 22-04-2016 18:22 u »
Afgelopen zaterdag hebben we met de Vier Broeders een Westmalle Extra gebrouwen. Hier het recept.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptWestmalle Extra
Brouwdatum
BiertypeBitter blond
Volume27,0 l
Begin SG1,047 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)31 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
24,50 lWater uit Zutphen
12,17 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
67 mg/l12 mg/l62 mg/l224 mg/l89 mg/l43 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,595 kgPilsmoutDingemans3 EBC100,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust64,0 °C1 min.75 min.4,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
53,3 gSaazpellets3,4%first wort hop21,7 IBU
74,0 gSaazpellets3,4%10 min.9,3 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Trappist High Gravity (3787)bovengist


Start de vergisting bij 18ēC en laat gedurende de hoofdvergisting langzaam oplopen naar 20ēC. Uit laten gisten bij 20ēC en dan nog een paar weken lageren bij 10ēC.

Het begin SG is wat hoger uitgekomen door een belachelijk hoog brouwzaalrendement, maar dat mag de pret niet drukken.
Het zal wel worden gezien als vloeken in de kerk. Maar als ik ipv de Wyeast 3787 een korrelgist zou willen gebruiken, welke zou dan het dichtste in de buurt komen? Dit omdat ik opkweken niet zo zie zitten (nog te weinig ervaring, misschien in de toekomst) en omdat ik met het gebruiken van een korrelgist wat flexibeler ben in het brouwen.

Jos

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 728
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Westmalle Extra
« Reactie #48 Gepost op: 22-04-2016 21:44 u »
Dan lijkt mij de Safbrew Abbaye de aangewezen kandidaat.  :brouwen:

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.714
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Westmalle Extra
« Reactie #49 Gepost op: 22-04-2016 22:14 u »
Je kunt natuurlijk ook een Wyeast verpakking gebruiken en na opbollen toevoegen. Abbaye vind ik persoonlijk niet erg lekker.

De Whitelabs 530 is ook mooi, dan voeg je gewoon slurry toe aan je bier. Bijv. te verkrijgen bij van der Kooy.

Tags: