Iets roods met restingrediënten

Gestart door Oscar II, 01-09-2018 17:35 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Oscar II

Hoi allemaal,
Normaal gesproken zoek ik op internet recepten op die ik een beetje aanpas en waarmee ik dan brouw. Ik werk nooit heel precies op de letter maar het komt meestal wel goed. Nu heb ik wat restmouten die ik op wil maken en daarom heb ik voor het eerst met BrouwVisie een recept in elkaar proberen te zetten. Ik dacht. Ik doe iets roods en heb een beetje geschoven en gedaan en daar kwam het volgende uit:

-----------------------------------------------------------------------
¦                       BrouwVisie Receptrapport                       ¦
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept               : Rode bloemekes
Kenmerk                   :
Brouwdatum                : 1-9-2018
Biertype                  : Irish Red Ale
Aantal liters             : 20
Gewenst begin SG          : 1063 (6,9 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement        : 75.0%

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal benodigd brouwwater: 30,75 liter
Maischdikte               : 4,21 l/kg
Maischwater               : 0,00 liter
Spoelwater                : 6,75 liter
Kooktijd                  : 90 minuten
Berekende kleur           : 34 EBC(BrouwVisie)
Berekende bitterheid      : 26 EBU(Glenn Tinseth)

Mout storting----------------------------------------------------------
Palemout (DM)                70,2 %         4,000 kg       8 EBC                                                                     
Amber (DM)                   7,0 %          0,400 kg       50 EBC                                                                 
Cara-red                     8,8 %          0,500 kg       50 EBC                                                               
Pilsmout (DM)                14,0 %         0,800 kg       4 EBC                                                                     

Massa hop--------------------------------------------------------------
Hallertau          4,8 %     30 gr          10 Min.        7 EBU                                                                   
Tettnang           3,3 %     45 gr          60 Min.        19 EBU                                                                   

Opmerkingen     : -

Kruiden----------------------------------------------------------------
Koriander (gemalen Tijdens kokenkorrels)    10 gr          10 Min.                                                                                       

Opmerkingen     : -

Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                 : Fermentis Safale US-05

Opmerkingen     : -

Maischschema-----------------------------------------------------------
Maischschema naam: Algemeen maischschema
Stap 1: 63°C      30 Min.      4,2 l/kg
Stap 2: 72°C      30 Min.      4,2 l/kg
Stap 3: 75°C      1 Min.      4,2 l/kg

Opmerkingen     : -


Die koriander was maar een ideetje. Dat had ik ook nog over. Geen idee wat het effect is. Wellicht dat ik dat er ook maar gewoon uit wil laten. Kunnen jullie hier alsjeblieft op schieten voordat ik ga brouwen. Wellicht dat ik iets heel stoms over het hoofd zie.

Oscar II

Maischwater is 24 liter trouwens. Geen idee waarom daar 0 staat. In het programma staat het goed.

Thom

Persoonlijk vind ik de S-04 erg lekker bij een Irish red. Net even iets fruitiger dan de US-05.

Nick H.

Ik zou een beetje meer bitter willen voor een Irish Red. Dus als je nog wat hop hebt.....

Oscar II

Citaat van: Thom op 01-09-2018  22:05 uPersoonlijk vind ik de S-04 erg lekker bij een Irish red. Net even iets fruitiger dan de US-05.

Goede tip. Ik moet de gist nog bestellen en had US-05 gekozen omdat ik tegenkwam in de suggesties dat die goed is voor de Irish red. Je argument voor S-04 is overtuigend.

Citaat van: Nick H. op 02-09-2018  12:17 uIk zou een beetje meer bitter willen voor een Irish Red. Dus als je nog wat hop hebt.....

Ja, hop genoeg, Met name Tettnanger die ik op wil maken omdat de vriezer tijdelijk was uitgevallen. BrouwVisie gaf echter aan dat ik uit de "range" voor Irish red zou vallen als ik meer zou toevoegen. Ik heb ook nog een oogst van (aroma)hop uit de tuin, al weet ik niet welk type dat is. Dacht eraan daar misschien een kleine gift van toe te voegen in de laatste 5 minuten/tijdens het koelen.

tdp

Irish Red Ale gebrouwen laatst met de Windsor van Lallemand, ook erg lekker geworden. Bitterheid zat op 25 IBU destijds, viel erg goed!

Oscar II

Citaat van: tdp op 03-09-2018  11:55 uIrish Red Ale gebrouwen laatst met de Windsor van Lallemand, ook erg lekker geworden. Bitterheid zat op 25 IBU destijds, viel erg goed!

Dat klinkt als een hele goede suggestie. Ik kende die helemaal niet. Neem ik mee voor mijn volgende ale

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.