Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Westmalle Extra  (gelezen 13353 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Westmalle Extra
« Gepost op: 03-02-2016 11:06 u »
Afgelopen zaterdag hebben we met de Vier Broeders een Westmalle Extra gebrouwen. Hier het recept.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptWestmalle Extra
Brouwdatum
BiertypeBitter blond
Volume27,0 l
Begin SG1,047 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)31 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
24,50 lWater uit Zutphen
12,17 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
67 mg/l12 mg/l62 mg/l224 mg/l89 mg/l43 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,595 kgPilsmoutDingemans3 EBC100,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust64,0 °C1 min.75 min.4,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
53,3 gSaazpellets3,4%first wort hop21,7 IBU
74,0 gSaazpellets3,4%10 min.9,3 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Trappist High Gravity (3787)bovengist


Start de vergisting bij 18ºC en laat gedurende de hoofdvergisting langzaam oplopen naar 20ºC. Uit laten gisten bij 20ºC en dan nog een paar weken lageren bij 10ºC.

Het begin SG is wat hoger uitgekomen door een belachelijk hoog brouwzaalrendement, maar dat mag de pret niet drukken.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.764
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Westmalle Extra
« Reactie #1 Gepost op: 03-02-2016 11:17 u »
Lekker simpel recept! Heb je ergens informatie over het origineel gevonden of is het een eigen interpretatie?

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 824
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Re: Westmalle Extra
« Reactie #2 Gepost op: 03-02-2016 11:28 u »
Adrie,

Wat bedoel je met water uit Zutphen? Is dat kraantjeswater of water uit één of andere bron in Zutphen?

Jan

Offline DenMaarten

  • De Roerstok
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 347
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle Extra
« Reactie #3 Gepost op: 03-02-2016 11:28 u »
De vergisting starten bij 18 graden zal ik met deze gist de volgende keer ook eens proberen. De laatste keer dat ik hem gebruikt had in een tripel recept was ik gestart bij 19,5 graden. Dan zit er toch te veel oplos middel geur aan.

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Westmalle Extra
« Reactie #4 Gepost op: 03-02-2016 11:48 u »
Wat bedoel je met water uit Zutphen? Is dat kraantjeswater of water uit één of andere bron in Zutphen?

Gewoon kraanwater.

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Westmalle Extra
« Reactie #5 Gepost op: 03-02-2016 11:50 u »
Lekker simpel recept! Heb je ergens informatie over het origineel gevonden of is het een eigen interpretatie?

Het recept komt uit Brew Your Own of Zymurgy, dat weet ik even niet meer. Laatst stond er een artikel in over de refterbieren met een recepten van de Westmalle Extra en de Westvleteren Blond.


Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.761
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Westmalle Extra
« Reactie #6 Gepost op: 03-02-2016 11:50 u »
Mooie stijl is dat toch, dat patersbier/enkel/bitter blond/petit blonde. Heel veel van die Belgische gisten harmonieren uitstekend met een goed bitter bier en een late nobel-hop gift.

Ingo

Offline chm

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle Extra
« Reactie #7 Gepost op: 03-02-2016 12:23 u »
By tge way als je echt wil doen wat ze in westmal doen. Dan zou je eerst een tripel kunnen brouwen en dan de extra van hetzelfde stort.

homoeccentricus

  • Gast
Re: Westmalle Extra
« Reactie #8 Gepost op: 03-02-2016 12:46 u »
Ben er ook mee bezig, maar zoek nog het juiste hopschema. In de tripel zit wsch Tettnang, Saaz, en Styrian Goldings.

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 404
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle Extra
« Reactie #9 Gepost op: 03-02-2016 12:53 u »
Afgelopen zaterdag hebben we met de Vier Broeders een Westmalle Extra gebrouwen. Hier het recept.

BrouwHulp Recept uitdraai
...knip...

Start de vergisting bij 18ºC en laat gedurende de hoofdvergisting langzaam oplopen naar 20ºC. Uit laten gisten bij 20ºC en dan nog een paar weken lageren bij 10ºC.

Het begin SG is wat hoger uitgekomen door een belachelijk hoog brouwzaalrendement, maar dat mag de pret niet drukken.

Hallo Adrie

Welk alcoholgehalte krjjgt dit bier? Rond de 5 % ?

Jos

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Westmalle Extra
« Reactie #10 Gepost op: 03-02-2016 12:54 u »
Welk alcoholgehalte krjjgt dit bier? Rond de 5 % ?

Iets dergelijks, ja.

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 404
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle Extra
« Reactie #11 Gepost op: 03-02-2016 13:37 u »
Iets dergelijks, ja.

Thanks, zo te horen een lekker doordrinkbaar bier voor een mooie zomeravond. :proost:

Jos

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.761
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Westmalle Extra
« Reactie #12 Gepost op: 03-02-2016 17:36 u »
Adrie, de echte Extra (die ze in België heel beperkt verhandelen) heeft hetzelfde complexe hopshema als hun tripel.
Een echte lekkere hoppige doordrinker en dorstlesser. Het is hun bier van de refter bij de Westmalle paters.
Succes.

Offline De HaAn

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 124
  • Land: nl
  • bierbrouwen is mijn hobby (en drinken)
Re: Westmalle Extra
« Reactie #13 Gepost op: 03-02-2016 20:08 u »
Westmalle extra staat die extra voor extra simpel recept 4 ingredienten 4 broeders
Het moet natuurlijk wel goed gebrouwen worden maar dat zal wel goed gekomen zijn
Ben benieuwt of je na het proeven nog aanpassingen aan het recept zou doen als je hem nogmaals zou brouwen
We zien denk ik nog wel een reactie als je hem samen met de broeders geproefd  hebt :proost2: :proost2:

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 404
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle Extra
« Reactie #14 Gepost op: 14-02-2016 11:45 u »
Hallo Adrie

Ben benieuwd naar de voortgang van julie Westmalle Extra. Dit omdat ik plannen heb om dit bier ook te gaan brouwen. Ik hoor of lees het wel. Alvast bedankt.

Jos

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Westmalle Extra
« Reactie #15 Gepost op: 14-02-2016 13:44 u »
Hij staat nog steeds langzaam door te gisten. Nog geen nieuws dus.

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 404
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle Extra
« Reactie #16 Gepost op: 14-02-2016 18:23 u »
Hij staat nog steeds langzaam door te gisten. Nog geen nieuws dus.

Nog even geduld hebben dus, in ieder geval bedankt.

Jos

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 404
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle Extra
« Reactie #17 Gepost op: 05-03-2016 19:44 u »
Hij staat nog steeds langzaam door te gisten. Nog geen nieuws dus.

Al gebotteld Adrie?

Jos

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Westmalle Extra
« Reactie #18 Gepost op: 07-03-2016 08:53 u »
Nee, het bier gist nog steeds door. Het SG was zaterdag 1,006. Dit wordt een droog bier. Dat hij zo langzaam door gist wijt ik aan het feit dat dat er zoveel gist door de blowoff is verdwenen. Nog even geduld hebben dus.

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 404
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle Extra
« Reactie #19 Gepost op: 07-03-2016 10:02 u »
Nee, het bier gist nog steeds door. Het SG was zaterdag 1,006. Dit wordt een droog bier. Dat hij zo langzaam door gist wijt ik aan het feit dat dat er zoveel gist door de blowoff is verdwenen. Nog even geduld hebben dus.

Hallo Adrie

Bedankt voor je antwoord. Alcoholgehalte zal dus ongeveer op 5,3 % zitten. Jammer dat ik vrijdag a.s. niet naar de clubavond van de Roerstok kan. Had graag je lezing bijgewoond. Jammer maar helaas. Als je daar een presentatie van hebt, zou ik die graag krijgen. Kan er alleen maar van leren.

Jos

ThomasM

  • Gast
Re: Westmalle Extra
« Reactie #20 Gepost op: 07-03-2016 19:34 u »
Ik heb vorige week bij de bierbrigadier in Eindhoven (mooie winkel, aanrader) een Westmalle extra gekocht. Als ik het zelf na zou willen brouwen, zou ik er meer body aan geven. Het is op het moment een te vlak biertje, zonder dat het echt uitnodigt tot een volgende slok. Liever een doordrinkbaarder bier met een wat voller mondgevoel

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 404
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle Extra
« Reactie #21 Gepost op: 03-04-2016 10:12 u »
Hallo Adrie

Bedankt voor je antwoord. Alcoholgehalte zal dus ongeveer op 5,3 % zitten. Jammer dat ik vrijdag a.s. niet naar de clubavond van de Roerstok kan. Had graag je lezing bijgewoond. Jammer maar helaas. Als je daar een presentatie van hebt, zou ik die graag krijgen. Kan er alleen maar van leren.


Adrie,

Al nieuws van de Westmalle Extra? Ben benieuwd naar het resultaat. Misschien zien we elkaar nog eens bij de Roerstok.

Groeten

Jos

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Westmalle Extra
« Reactie #22 Gepost op: 03-04-2016 10:51 u »
Vandaag gaan we hem bottelen.

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Westmalle Extra
« Reactie #23 Gepost op: 04-04-2016 13:49 u »
Gisteren is dit bier gebotteld met een eind SG van 1,003. Pfff. Wel heel laag dus. Toch smaakt het jongbier niet dun of (te) droog. Nog even afwachten hoe hij is met koolzuur, maar bij het bottelen smaakte hij niet verkeerd. Als een Westmalle tripel-light.

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.277
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Westmalle Extra
« Reactie #24 Gepost op: 04-04-2016 13:56 u »
Gisteren is dit bier gebotteld met een eind SG van 1,003. Pfff.

Dus een Westmalle extra extra... ;D Toch zo'n 6% alc. :biersmile:

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 725
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Westmalle Extra
« Reactie #25 Gepost op: 04-04-2016 20:09 u »
Hartelijk dank voor het delen van het recept! Klinkt lekker; het komt zeker dit jaar nog op de brouwagenda :)

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.277
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Westmalle Extra
« Reactie #26 Gepost op: 04-04-2016 21:11 u »
Hartelijk dank voor het delen van het recept! Klinkt lekker;

Recept is dermate simpel...bijna het delen niet waard...dit kun je zelf toch nog wel verzinnen ?  :brouwen: ^-^

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 725
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Westmalle Extra
« Reactie #27 Gepost op: 05-04-2016 08:52 u »
Voor mensen die pas een jaartje brouwen is dit nog steeds welkom, Oscar :)

Overigens ben ik niet de enige die gebruik gaat maken van het recept; het was gisteren al bijna 60x gedownload vanaf het forum op de computer opgeslagen.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.761
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Westmalle Extra
« Reactie #28 Gepost op: 05-04-2016 09:44 u »
Gisteren is dit bier gebotteld met een eind SG van 1,003. Pfff. Wel heel laag dus

Ook een veel hoger rendement gehad bij een wat lichter bier, onlangs.
De pilsmout was van Dingemans, fabricagelot september 2015.

Het is mijn 2de brouwsel met dit lot en telkens hoger rendement dan voorheen.
Zou er iets veranderd zijn (in positieve zin althans) bij Dingemans?  :weetniet:

homoeccentricus

  • Gast
Re: Westmalle Extra
« Reactie #29 Gepost op: 05-04-2016 17:17 u »
Recept is dermate simpel...bijna het delen niet waard...dit kun je zelf toch nog wel verzinnen ?  :brouwen: ^-^
Veel te simpel natuurlijk, qua hopschema, in vergelijking met de echte Westmalle.

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 404
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle Extra
« Reactie #30 Gepost op: 05-04-2016 18:48 u »
Veel te simpel natuurlijk, qua hopschema, in vergelijking met de echte Westmalle.

Als het resultaat maar goed is.

Jos

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.277
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Westmalle Extra
« Reactie #31 Gepost op: 05-04-2016 19:43 u »
Overigens ben ik niet de enige die gebruik gaat maken van het recept; het was gisteren al bijna 60x gedownload vanaf het forum op de computer opgeslagen.

Ja, ik verbaas mij nog heel erg vaak hoe weinig mensen nog in staat zijn om zelf een recept in elkaar te draaien....zelfs mensen die al jaren lang brouwen....en nog van veel dingen geen weet hebben.... maar goed...niet iedereen is een biernerd.... ;)

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 868
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Westmalle Extra
« Reactie #32 Gepost op: 05-04-2016 19:46 u »
Ja, ik verbaas mij nog heel erg vaak hoe weinig mensen nog in staat zijn om zelf een recept in elkaar te draaien....zelfs mensen die al jaren lang brouwen....en nog van veel dingen geen weet hebben.... maar goed...niet iedereen is een biernerd.... ;)

Ik denk dat als je iets "Westmalle" noemt mensen het vanzelf downloaden.

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.277
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Westmalle Extra
« Reactie #33 Gepost op: 05-04-2016 19:53 u »
Ik denk dat als je iets "Westmalle" noemt mensen het vanzelf downloaden.

binnenkort maar eens een Westmalle porter posten dan..... ;D ;D ;D

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 868
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Westmalle Extra
« Reactie #34 Gepost op: 05-04-2016 20:00 u »
binnenkort maar eens een Westmalle porter posten dan..... ;D ;D ;D

Nu nieuw, de Westmalle Porter. Nadat de mout per ongeluk verbrand was in de ketel ontdekten de monniken ineens een nieuw bier.

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Westmalle Extra
« Reactie #35 Gepost op: 08-04-2016 17:13 u »
Ik proef nu een Westmalle Extra-"kloon". Mooi lichtgeel van kleur met een romige schuimkraag. Geur is hoppig (wat citrus), typische Westmalle-gistgeuren (heel licht zwavel, heel klein beetje velpon, heel licht banaan). Fris. Smaak is eerst zoetig met wat banaan en pilsmout. Dan iets velpon en hopsmaken. In de nasmaak lekker bitter. Dit bier is net een Westmalle tripel-light. Heerlijk! Ik ben erg tevreden.

homoeccentricus

  • Gast
Re: Westmalle Extra
« Reactie #36 Gepost op: 08-04-2016 17:28 u »
Gist, zwavel, velpon en banaan? Ik begin te begrijpen waarom ik geen tripel fan ben.

Offline Erick

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.415
  • Land: sy
    • Vimeo
Re: Westmalle Extra
« Reactie #37 Gepost op: 08-04-2016 18:18 u »
Adrie, ik zou geen job in de marketing zoeken als ik jou was.
Het klinkt inderdaad niet als een aanbeveling. ;D

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 725
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Westmalle Extra
« Reactie #38 Gepost op: 09-04-2016 14:25 u »
Net als bij alles zit het in de dosis:

"[...] heel licht zwavel, heel klein beetje velpon, heel licht banaan [...]"

(Mijn onderstrepingen)

Met deze omschrijvingen kan ik me het bier goed voorstellen. Ik ga binnenkort ook zo'n 'Tripel Light' brouwen en proeven!

Adrie, proficiat met het - zo te horen - erg geslaagde bier.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.987
  • Land: nl
Re: Westmalle Extra
« Reactie #39 Gepost op: 09-04-2016 14:51 u »
Ik proef nu een Westmalle Extra-"kloon". Mooi lichtgeel van kleur met een romige schuimkraag. Geur is hoppig (wat citrus), typische Westmalle-gistgeuren (heel licht zwavel, heel klein beetje velpon, heel licht banaan). Fris. Smaak is eerst zoetig met wat banaan en pilsmout. Dan iets velpon en hopsmaken. In de nasmaak lekker bitter. Dit bier is net een Westmalle tripel-light. Heerlijk! Ik ben erg tevreden.

Je schrijft: Het begin SG is wat hoger uitgekomen door een belachelijk hoog brouwzaalrendement, maar dat mag de pret niet drukken.
Hoe hoog was het begin SG dan?

Hopbier

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Westmalle Extra
« Reactie #40 Gepost op: 11-04-2016 09:15 u »
Adrie, ik zou geen job in de marketing zoeken als ik jou was.
Het klinkt inderdaad niet als een aanbeveling. ;D

Een baan in de marketing is inderdaad niets voor mij. Daar ben ik veel te eerlijk voor.  ;)

Je schrijft: Het begin SG is wat hoger uitgekomen door een belachelijk hoog brouwzaalrendement, maar dat mag de pret niet drukken.
Hoe hoog was het begin SG dan?

1,056

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.761
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Westmalle Extra
« Reactie #41 Gepost op: 11-04-2016 09:30 u »
Gisteren is dit bier gebotteld met een eind SG van 1,003. Pfff. Wel heel laag dus. Toch smaakt het jongbier niet dun of (te) droog...

Adrie, vermoedelijk is deze vraag je ontglipt, er ligt ook een stuk vakantie tussen he:

Ook een veel hoger rendement gehad bij een wat lichter bier, onlangs.
De pilsmout was van Dingemans, fabricagelot september 2015.

Het is mijn 2de brouwsel met dit lot en telkens hoger rendement dan voorheen.
Zou er iets veranderd zijn (in positieve zin althans) bij Dingemans?  :weetniet:

Ook in onze Reynaert Gilde hebben de mensen het op de zondagochtend treffen het over hogere rendementen van de recente mout.
Wat denk jij?

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Westmalle Extra
« Reactie #42 Gepost op: 11-04-2016 09:39 u »
Ik had pilsmout van Weyermann. Gerst blijft natuurlijk een natuurproduct. Er zijn van jaar tot jaar verschillen in gehalte aan enzymen en zetmeel, waardoor er verschillen kunnen optreden in hoeveelheid extraheerbare suikers.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.761
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Westmalle Extra
« Reactie #43 Gepost op: 11-04-2016 09:51 u »
Ik had pilsmout van Weyermann

BrouwHulp Recept uitdraai

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,595 kgPilsmoutDingemans3 EBC100,0 %

???

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 725
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Westmalle Extra
« Reactie #44 Gepost op: 11-04-2016 09:59 u »
Bij mij was het andersom: vorig jaar brouwde ik met een zak pilsmout van The Swaen, nu met Dingemans (vorig jaar april gekocht, nu bijna op). De mout van The Swaen gaf een iets hoger rendement dan die van Dingemans (1 of 2%).

Binnenkort moet ik dus weer pilsmout aanschaffen (25 kg), ik twijfel nog of ik deze keer weer mout van Dingemans of van een andere mouterij neem. Het zal er ook aan liggen wat op voorraad is bij Brouwmarkt. Wel fijn dat we kunnen kiezen!

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.987
  • Land: nl
Re: Westmalle Extra
« Reactie #45 Gepost op: 11-04-2016 11:41 u »
1,056

Dus zo'n 7,8 vol% alcohol. Fors. Die 75 minuten bij 64 °C hadden dus wel 45 kunnen zijn.

Hopbier

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 404
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle Extra
« Reactie #46 Gepost op: 15-04-2016 20:02 u »
Dus zo'n 7,8 vol% alcohol. Fors. Die 75 minuten bij 64 °C hadden dus wel 45 kunnen zijn.

Hopbier

Klopt dat wel van 1056 naar 1003 en dan nog wat bottelsuiker? Heb wat nagerekend en kwam met 7 g / liter bottelsuiker uit op 7,37 %.

Jos

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 404
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle Extra
« Reactie #47 Gepost op: 22-04-2016 18:22 u »
Afgelopen zaterdag hebben we met de Vier Broeders een Westmalle Extra gebrouwen. Hier het recept.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptWestmalle Extra
Brouwdatum
BiertypeBitter blond
Volume27,0 l
Begin SG1,047 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)31 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
24,50 lWater uit Zutphen
12,17 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
67 mg/l12 mg/l62 mg/l224 mg/l89 mg/l43 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,595 kgPilsmoutDingemans3 EBC100,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust64,0 °C1 min.75 min.4,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
53,3 gSaazpellets3,4%first wort hop21,7 IBU
74,0 gSaazpellets3,4%10 min.9,3 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Trappist High Gravity (3787)bovengist


Start de vergisting bij 18ºC en laat gedurende de hoofdvergisting langzaam oplopen naar 20ºC. Uit laten gisten bij 20ºC en dan nog een paar weken lageren bij 10ºC.

Het begin SG is wat hoger uitgekomen door een belachelijk hoog brouwzaalrendement, maar dat mag de pret niet drukken.
Het zal wel worden gezien als vloeken in de kerk. Maar als ik ipv de Wyeast 3787 een korrelgist zou willen gebruiken, welke zou dan het dichtste in de buurt komen? Dit omdat ik opkweken niet zo zie zitten (nog te weinig ervaring, misschien in de toekomst) en omdat ik met het gebruiken van een korrelgist wat flexibeler ben in het brouwen.

Jos

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 725
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Westmalle Extra
« Reactie #48 Gepost op: 22-04-2016 21:44 u »
Dan lijkt mij de Safbrew Abbaye de aangewezen kandidaat.  :brouwen:

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.713
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Westmalle Extra
« Reactie #49 Gepost op: 22-04-2016 22:14 u »
Je kunt natuurlijk ook een Wyeast verpakking gebruiken en na opbollen toevoegen. Abbaye vind ik persoonlijk niet erg lekker.

De Whitelabs 530 is ook mooi, dan voeg je gewoon slurry toe aan je bier. Bijv. te verkrijgen bij van der Kooy.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 334
  • Land: nl
Re: Westmalle Extra
« Reactie #50 Gepost op: 22-04-2016 22:17 u »
Het zal wel worden gezien als vloeken in de kerk. Maar als ik ipv de Wyeast 3787 een korrelgist zou willen gebruiken, welke zou dan het dichtste in de buurt komen? Dit omdat ik opkweken niet zo zie zitten (nog te weinig ervaring, misschien in de toekomst) en omdat ik met het gebruiken van een korrelgist wat flexibeler ben in het brouwen.

Jos
Waarom kijken sommigen mensen toch zo op tegen die eerste giststarter?
Gewoon proberen en kijken wat er gebeurt. Dat is net het leuke van de hobby vind ik.
En stel dat het mislukt kun je er alsnog korrels bij gooien maar de kans dat het dan op Westmalle gaat lijken is vrij klein.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.807
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westmalle Extra
« Reactie #51 Gepost op: 22-04-2016 23:11 u »
Dan lijkt mij de Safbrew Abbaye de aangewezen kandidaat.  :brouwen:

Volgens mij heet die gist tegenwoordig Safbrew BE-256...

Online Johnny Stardust

  • De Roerstok
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 449
  • Land: nl
    • Kasteelbrouwerij Haverleij
Re: Westmalle Extra
« Reactie #52 Gepost op: 16-05-2016 12:50 u »
Volgens mij heet die gist tegenwoordig Safbrew BE-256...

Dat klopt, recent een extra zakje gekocht omdat ik er 1 te weinig had voor mijn Tripel. Daar stond nu op BE-256. Op de andere zakjes stond dus nog 'Abbaye'. Verder is de kleur & toelichting op het zakje gelijk gebleven.

Offline Carlo

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Land: nl
  • Ik heb geen drank probleem,alleen als het op is!
Re: Westmalle Extra
« Reactie #53 Gepost op: 16-05-2016 16:49 u »
Deze kwam ik nog tegen.

Westmalle Extra clone

FERMENTABLES (Assumed 75% efficiency):
Weight (lbs) Description
4.00 Belgian Pale (Dingeman’s)
4.00 Belgian Pils
1.00 Blanc Soft Candi Sugar (Candi Syrup, Inc.)

HOPS:
Description Form Weight (oz) a/a % Duration (min)
Northern Brewer Pellet 0.5 9.0 60
Hersbrucker  Pellet 1.0 4.0 30
Styrian Goldings Pellet 1.5 5.0 20
YEAST:
WLP530 –

MASH:
Mash Temp Duration
Saccharification 146F 50 minutes
Saccharification  162F 30 minutes
Mash out 170F 15 minutes

Sorry heb alleen in het engels.

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 404
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle Extra
« Reactie #54 Gepost op: 21-05-2016 15:23 u »
Ik proef nu een Westmalle Extra-"kloon". Mooi lichtgeel van kleur met een romige schuimkraag. Geur is hoppig (wat citrus), typische Westmalle-gistgeuren (heel licht zwavel, heel klein beetje velpon, heel licht banaan). Fris. Smaak is eerst zoetig met wat banaan en pilsmout. Dan iets velpon en hopsmaken. In de nasmaak lekker bitter. Dit bier is net een Westmalle tripel-light. Heerlijk! Ik ben erg tevreden.

Ik heb hem op mijn lijst staan om te brouwen. Ga er de Fermenitis Safbrew Abbey bij gebruiken. Wordt dan wel een ander bier maar wie weet pakt het heel goed uit. 
Jos

Offline Gerald

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 411
  • Land: nl
  • without faillure there is no succes.
    • praktijk manitou
Re: Westmalle Extra
« Reactie #55 Gepost op: 21-05-2016 20:36 u »
Ik heb hem op mijn lijst staan om te brouwen. Ga er de Fermenitis Safbrew Abbey bij gebruiken. Wordt dan wel een ander bier maar wie weet pakt het heel goed uit. 
Jos

Ik hoop dat de smaak je bevalt. De Abbaye geeft bij mij iedere keer een medicijnachtige smaak die me niet bevalt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.807
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westmalle Extra
« Reactie #56 Gepost op: 21-05-2016 22:08 u »
Ga er de Fermenitis Safbrew Abbey bij gebruiken. Wordt dan wel een ander bier maar wie weet pakt het heel goed uit. 
Jos

Houd er rekening mee dat deze gist hernoemd is naar Safbrew BE-256.

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 404
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle Extra
« Reactie #57 Gepost op: 24-05-2016 20:59 u »
Houd er rekening mee dat deze gist hernoemd is naar Safbrew BE-256.

Jacques

Was mij bekend, maar toch bedankt. Zit ook nog in dezelfde zakjes, alleen de afdruk is wat gewijzigd. Bij Kooy Jubbega staat hij echter nog onder dezelfde naam. Misschien nog een oude voorraad.

Jos

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 208
  • Land: 00
Re: Westmalle Extra
« Reactie #58 Gepost op: 13-05-2017 19:36 u »
Ik heb dit bier ook 2 weken geleden gebrouwen, vergist met Wyeast, vanmiddag overgeheveld in een schone mandfles. Het jongbier heb ik met de refractometer gemeten en meet een SG van ca 1020, duidelijk nog niet uitvergist dus. Ondertussen begint de vergisting weer (of het is het uitzetten van lucht, ik zie wel wat belletjes op het jongbier), ik heb nog nooit meegemaakt dat de vergisting stokte, is dit typisch voor deze gist? Ik vraag me af wat ik nu 'fout' heb gedaan, zou ik het wort nou moeten beluchten met een bruissteentje? Ik heb 1 smackpack gebruikt op 14,5 liter, dat zou toch wel voldoende moeten zijn?


Online Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 911
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Westmalle Extra
« Reactie #59 Gepost op: 13-05-2017 21:08 u »
Heb je wel gecorrigeerd aangezien je meet tijdens vergisting?

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 208
  • Land: 00
Re: Westmalle Extra
« Reactie #60 Gepost op: 13-05-2017 22:27 u »
Heb je wel gecorrigeerd aangezien je meet tijdens vergisting?

Verrek ja, met de GF tool, kom ik wel uit...  Had hem eerst in BrouwHulp ingevoerd... Maar dat is niet voor hydrometercorrectie geloof ik.

Online Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 911
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Westmalle Extra
« Reactie #61 Gepost op: 13-05-2017 22:42 u »
Dan is er niks aan de hand toch? Die belletjes die je ziet ontwijken is waarschijnlijk CO2 wat ontsnapt uit je jongbier door het overhevelen.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.173
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Westmalle Extra
« Reactie #62 Gepost op: 14-05-2017 06:23 u »
Verrek ja, met de GF tool, kom ik wel uit...  Had hem eerst in BrouwHulp ingevoerd... Maar dat is niet voor hydrometercorrectie geloof ik.
Met BrouwHulp kun je een hydrometermeting voor de temperatuur corrigeren, maar ook (en die had hij nodig) de brixmeting van een refractometer tijdens of na de vergisting. Aan de rechterkant van het scherm heb je wat tooltjes die je kunt invullen.

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 208
  • Land: 00
Re: Westmalle Extra
« Reactie #63 Gepost op: 14-05-2017 09:40 u »
Met BrouwHulp kun je een hydrometermeting voor de temperatuur corrigeren, maar ook (en die had hij nodig) de brixmeting van een refractometer tijdens of na de vergisting. Aan de rechterkant van het scherm heb je wat tooltjes die je kunt invullen.

Klopt, maar ik heb de SG afgelezen en ingevoerd, en dan werkt het niet. Nu ik de brixwaarde invoer zit het wel goed !

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 208
  • Land: 00
Re: Westmalle Extra
« Reactie #64 Gepost op: 04-12-2017 20:39 u »
Ik heb nu de Westmalle voor de 3e keer gebrouwen, maar nu voor de eerste keer in de gistkast. Na een week hoofdgisting heb ik deze overgeheveld in een schone fles, deze staat nu al ruim 3 weken in de gistkast bij 20 graden na te gisten. Graag zou ik volgend weekend willen bottelen, is het mogelijk de temperatuur iets op te krikken? Het duur mij nu toch iets te lang zo...

Offline Koen S

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Westmalle Extra
« Reactie #65 Gepost op: 04-12-2017 21:53 u »
Ik heb nu de Westmalle voor de 3e keer gebrouwen, maar nu voor de eerste keer in de gistkast. Na een week hoofdgisting heb ik deze overgeheveld in een schone fles, deze staat nu al ruim 3 weken in de gistkast bij 20 graden na te gisten. Graag zou ik volgend weekend willen bottelen, is het mogelijk de temperatuur iets op te krikken? Het duur mij nu toch iets te lang zo...
Verhoog de temperatuur elke dag met 0,5°C  tot de bovengrens van je gist. Zo kan je er vaak nog enkele punten afsnoepen. Als je dan het gewenste sg bereikt, nog een weekje lageren bij een graad of 15. Dan pas bottelen. Nog wat geduld dus. ;)

Offline HermanH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 278
  • Land: be
  • Dimidium facti qui coepit habet
Re: Westmalle Extra
« Reactie #66 Gepost op: 04-12-2017 22:04 u »
Ik heb nu de Westmalle voor de 3e keer gebrouwen, maar nu voor de eerste keer in de gistkast. Na een week hoofdgisting heb ik deze overgeheveld in een schone fles, deze staat nu al ruim 3 weken in de gistkast bij 20 graden na te gisten. Graag zou ik volgend weekend willen bottelen, is het mogelijk de temperatuur iets op te krikken? Het duur mij nu toch iets te lang zo...
Ga gerust tot 25 graden met een Westmalle tot hij uitgegist is, daarna zou ik hem (persoonlijk) 3 weken op 3 graden zetten, komt uw helderheid zeker ten goede...

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 208
  • Land: 00
Re: Westmalle Extra
« Reactie #67 Gepost op: 04-12-2017 22:29 u »
Verhoog de temperatuur elke dag met 0,5°C  tot de bovengrens van je gist. Zo kan je er vaak nog enkele punten afsnoepen. Als je dan het gewenste sg bereikt, nog een weekje lageren bij een graad of 15. Dan pas bottelen. Nog wat geduld dus. ;)

Ha, nog meer geduld? Amai, ik moet echt opzoek naar een 2e koelkast, aangezien mijn hele brouwplanning in de soep loopt...

Ga gerust tot 25 graden met een WM tot hij uitgegist is, daarna zou ik hem (persoonlijk) 3 weken op 3 graden zetten, komt uw helderheid zeker ten goede...

Bedankt, alleen de helderheid vind ik niet zo'n punt hoor. Ik krijg langzamerhand wel dorst van dat geloer in de gistkast ;)

Online EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.249
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Westmalle Extra
« Reactie #68 Gepost op: 05-12-2017 22:53 u »
Ik heb nu de Westmalle voor de 3e keer gebrouwen, maar nu voor de eerste keer in de gistkast. Na een week hoofdgisting heb ik deze overgeheveld in een schone fles, deze staat nu al ruim 3 weken in de gistkast bij 20 graden na te gisten. Graag zou ik volgend weekend willen bottelen, is het mogelijk de temperatuur iets op te krikken? Het duur mij nu toch iets te lang zo...

Is ie nog niet uitgegist dan? Heb je metingen gedaan?

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 208
  • Land: 00
Re: Westmalle Extra
« Reactie #69 Gepost op: 06-12-2017 13:00 u »
Is ie nog niet uitgegist dan? Heb je metingen gedaan?

Nope, ik zie dat er nog genoeg CO2 opstijgt in het gistvat. Zolang dat niet stilvalt ga ik nog niet meten...

Toch gemeten: 4,5 Brix zonder correctie, amai dat wordt een zwaar bier :) Ben begonnen met een SG van 1047 !

Tags: