Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kršusen opvangen  (gelezen 5404 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Kršusen opvangen
« Gepost op: 03-02-2016 10:25 u »
Je hebt vast wel eens meegemaakt dat de gist via het waterslot uit het gistvat komt. Deze gist kun je prima hergebruiken. Sterker nog: betere gist om her te gebruiken is er niet. Het zijn nieuwe cellen, die barsten van de vitaliteit.

Afgelopen weekend hebben we met de Vier Broeders een Westmalle Extra gebrouwen. 50 liter wort in een 60 liter vat. Met de Westmalle gist (Wy 3787 Trappist High Gravity) weet je dan dat dat uit het vat gaat komen.

Dus heb ik een slang aan de uitgang van het deksel gedaan en die slang in een 3-liter erlenmeyer laten hangen. Uiteraard heb ik de slang en de erlenmeyer eerst goed ontsmet met StarSan. De erlenmeyer is afgedekt met een stuk aluminiumfolie.

Zondag hebben we gebrouwen, zondagavond begon de vergisting op gang te komen. Maandagochtend kwam de eerste gist door de slang. Maandag en dinsdag ging er flink wat schuim door de slang.  Om de boel in de erlenmeyer niet teveel te laten schuimen, heb ik de slang een stukje boven het vloeistofoppervlak laten uitkomen, zodat de CO2 er niet doorheen blaast en meer schuim maakt.
Dinsdagmiddag begon de schuimkraag in te zakken en dinsdagavond heb ik de slang vervangen door een waterslot. In die tijd had ik 1,5 liter vloeistof in de erlenmeyer opgevangen. Een heel groot deel hiervan is gist. De erlenmeyer staat nu in een koelkast bij 3 graden te bezinken. Ik denk dat er wel een halve liter dikke slurry uit gaat komen. Deze ga ik gebruiken voor een Westvleteren 12 kloon. Hieronder wat foto's om de boel te illustreren.




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


ThomasM

  • Gast
Re: Kršusen opvangen
« Reactie #1 Gepost op: 03-02-2016 10:54 u »
In feite een wat simpelere versie van dit
Ik denk dat ik ook binnenkort maar zoiets moet uitproberen!
Heb je de slang door een rubberen stop gedaan, of gewoon de slang in het grotere gat gelegd?

homoeccentricus

  • Gast
Re: Kršusen opvangen
« Reactie #2 Gepost op: 03-02-2016 10:59 u »
Een blow-off met gistrecuperatie dus. Interessant! Heb je een receptje voor die Extra?  Ik overweeg om er ook 1 te brouwen...

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Kršusen opvangen
« Reactie #3 Gepost op: 03-02-2016 11:02 u »
In feite een wat simpelere versie van dit
Ik denk dat ik ook binnenkort maar zoiets moet uitproberen!
Heb je de slang door een rubberen stop gedaan, of gewoon de slang in het grotere gat gelegd?

Op mijn CCT zit een deksel met een slangpilaar. Normaal zit daar een kort slangetje op waarop weer een waterslot zit. Nu dus een langere slang.

Een blow-off met gistrecuperatie dus. Interessant! Heb je een receptje voor die Extra?  Ik overweeg om er ook 1 te brouwen...

Die zet ik wel even in een ander onderwerp om deze draad niet te vervuilen.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.340
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Kršusen opvangen
« Reactie #4 Gepost op: 03-02-2016 12:12 u »
Voor een Extra zal het niet zo veel uitmaken, maar als je dit met een tripel doet kan ik me voorstellen dat je gist te kort gaat komen. Dan is de "burton union" versie wel een handige, door de hoogte van het terugloopslangetje kun je dan bepalen hoeveel gist je oogst en de rest van de gist gaat weer terug in het jongbier.

(zit er altijd nog aan te denken om eens een "immervoll" om te bouwen naar een Yorkshire square, het zelfde idee maar dan alles in een: http://www.pgassociates.co.uk/images/newsimages/n_east/13/bs_03.jpg)

Ingo

Offline David Steeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 421
  • Land: be
Re: Kršusen opvangen
« Reactie #5 Gepost op: 09-02-2016 19:33 u »
Da's inderdaad een supersysteem om gist te oogsten. Om de gist vitaal te houden zou je er wel binnen de paar dagen mee moeten herbrouwen. Al kan er tijdje koelkast en dan opnieuw activeren met wat wort op de roerder natuurlijk ook prima!

Offline ejet

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 226
  • Land: nl
  • Bier!
Re: Kršusen opvangen
« Reactie #6 Gepost op: 10-02-2016 12:14 u »
Wow wat een hoeveelheid gist! Slim inderdaad om de blow-off gist te hergebruiken, brengt mij weer op ideeŽn. Wil komend halfjaar ergens ook met de 3787 brouwen dus ik ga kijken hoe ik dit kan nadoen.

Offline David Steeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 421
  • Land: be
Re: Kršusen opvangen
« Reactie #7 Gepost op: 10-02-2016 19:32 u »
Je kan de erlenmeyer zelfs op de magneetroerder zetten om het schuim sneller te laten zakken. Of met wort om direct door te kweken terwijl de gist erin stroompt ☺

Offline DJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 225
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kršusen opvangen
« Reactie #8 Gepost op: 02-04-2016 10:24 u »
ThomasM slim van je
ik ga dit woensdag a.s. proberen te vervaardigen.
Dank je voor de tip.

Tags: