Gushers en bommen: hoe lang duurde het?

Gestart door Lonnes, 31-01-2016 17:14 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Heb je weleens een gusher of een bom gehad?

Ja, een gusher binnen een week op fles
6 (4.7%)
Ja, een bom binnen een week op fles
4 (3.1%)
Ja, een gusher na 1 tot 4 weken op fles
30 (23.6%)
Ja, een bom na 1 tot 4 weken op fles
9 (7.1%)
Ja, een gusher na 1 tot 3 maanden op fles
32 (25.2%)
Ja, een bom na 1 tot 3 maanden fles
18 (14.2%)
Ja, een gusher na langer dan 3 maanden op fles
13 (10.2%)
Ja, een bom na langer dan 3 maanden op fles
9 (7.1%)
Nee, nog nooit
43 (33.9%)

Totaal aantal stemmen: 127

Lonnes

Ik tel hierboven nu toch al 22 bommen! :o
Dat komt best nog weleens voor dus...
Nooit gewonden gevallen en/of grote schade?

Sondroch

Echt een beetje domme fout.

Suiker opgelost en in bottelvat gedaan, daarna bier erop geheveld en helemaal vergeten nog even te roeren.
Best een lekkere stout geworden maar sommige flesjes zijn wat matig in de druk en andere...  ;D

Sander van Dijk

Citaat van: Sondroch op 10-02-2016  09:40 uEcht een beetje domme fout.

Suiker opgelost en in bottelvat gedaan, daarna bier erop geheveld en helemaal vergeten nog even te roeren.
Best een lekkere stout geworden maar sommige flesjes zijn wat matig in de druk en andere...  ;D

Als je de suiker met voldoende water oplost (en kookt) is het geen probleem. Ik los de bottelsuiker op in 2.5 tot 3 keer de hoeveelheid water. Dus bijvoorbeeld 100 gram suiker oplossen in 300 gram water. Dan is de oplossing zo dun, dat dit door het hevelen voldoende mengt. Ik roer de bottelsuiker nooit na het hevelen en hier heb ik geen problemen mee, omdat dit gewoon goed mengt. Als je minder water gebruikt dan blijft het een dikkere stroop die lastiger mengt en die je dan inderdaad goed moet roeren.

Lonnes

Misschien is het er al jaren, maar ik zie nu opeens dat er een aparte rubriek 'peilingen' is op het forum. Misschien leuk om deze draad daar ook bij te zetten?

Juindorper

Onlangs toch iets vreemds meegemaakt. Ik kom 's-morgens in de kelder en ruik een sterke bierlucht.
Een vochtige plek onder een stapel kratjes doet mij het ergste vermoeden maar in geen van de kratjes zag ik een kapot flesje te zitten.
Later pakte ik een aantal flesjes uit de krat om de koelkast aan te vullen maar het viel me op dat een van de flesjes opvallend weinig woog. Tot mijn grote verbazing bleek dit flesje leeg te zijn en viel even later de bodem er onder uit.
Gelukkig was er dit maar één en blijft de rest gewoon heel.

wilbertd

Citaat van: Juindorper op 17-06-2016  19:32 uOnlangs toch iets vreemds meegemaakt. Ik kom 's-morgens in de kelder en ruik een sterke bierlucht.
Een vochtige plek onder een stapel kratjes doet mij het ergste vermoeden maar in geen van de kratjes zag ik een kapot flesje te zitten.
Later pakte ik een aantal flesjes uit de krat om de koelkast aan te vullen maar het viel me op dat een van de flesjes opvallend weinig woog. Tot mijn grote verbazing bleek dit flesje leeg te zijn en viel even later de bodem er onder uit.
Gelukkig was er dit maar één en blijft de rest gewoon heel.

De exploderende flesjes die ik heb gezien, daarvan vloog bij allemaal de bodem eruit.
Waarschijnlijk zit daar het zwakte punt.
Wel heel vervelend als je oog er net boven hangt, want zo'n flesje kan best ver vliegen.

Ik zou toch even checken hoe het met de druk op de ander flesjes zit, want een gusher in slechts 1 fles, dat kan nog, maar een te hoge druk op slechts 1 flesje, dat komt minder vaak voor.
Maar het kan natuurlijk dat net dat ene flesje beschadigt was...

Juindorper

Citaat van: wilbertd op 17-06-2016  22:39 uMaar het kan natuurlijk dat net dat ene flesje beschadigt was...
Denk het wel. Het is al een aantal weken geleden gebeurd en geen abnormaal hoge koolzuurdruk op de rest van de flesjes.
Het flesje is ook niet echt uit elkaar geknald.

dennisbier

Citaat van: wilbertd op 17-06-2016  22:39 uWel heel vervelend als je oog er net boven hangt, want zo'n flesje kan best ver vliegen.
Nope. De fles barst en blijft grotendeels heel. Vliegen doen ze al helemaal niet.
En ik zie veel klapflessen van frisdrank.

Een test met Grolsch beugelflessen geeft als resultaat dat de druk bij de op wordt afgeblazen. Gaf een fluittoon. Fles klapte niet.
Glas is echter altijd een risico.
Je moet vooral oppassen met thermoshock. Niet van heet meteen in koud of andersom.
Iets geleidelijker afkoelen helpt.

Bij de boerenbond hebben ze een doseerapparaatje liggen. Kun je ml suikeroplossing snel per fles injecteren uit een erlenmeyer of iets dergelijks.
Werkt perfect. Zo'n knijpding. 5 ml per fles. ideaal.

DJ

Dennis, hoe heet zo een doseerapparaat want ik kan hem niet vinden bij die club?

Tjardo

Citaat van: DJ op 18-06-2016  07:27 uDennis, hoe heet zo een doseerapparaat want ik kan hem niet vinden bij die club?

Ik denk dat je deze bedoelt?

Jelmer P

Ik heb 2x een geïnfecteerd bier gebotteld. Daar was ik de 2e keer gelukkig op tijd bij. Na 5 dagen oo de fles zat er in elke fles een laagje schuim op het bier van een halve cm. Die heb ik met lichte gushers allemaal open gemaakt.
De eerste keer (mijn 3e bier).. Het testflesje had ik klaar staan om tijdens een feestje te openen. Ik had iedereen gevraagd om stil te zijn zodat we de pssstt konden horen...
En die was er! En daarna spoot het bier en tot een meter hoog uit..

Weizens..
Bijna elke keer als ik een weizen brouw dan gaat deze na enkele maanden heel erg schuimen.. Met als gevolg dat het niet meer in te schenken is... 5% bier/95% schuim maar ook lichte gusher (schuim kruipt uit de fles). Hebben jullie dat ook?

Pim

Ik heb dit al eens eerder gedeeld op dit forum maar mogelijk weet niet iedereen dit....

Gehoord tijdens een rondleiding in een glasfabriek van een van de kwaliteits-specialisten: Wanneer een flesje klapt dan is aan de grootte van de scherven te zien of dit gebeurd is bij hoge of bij lage druk. Bij hoge druk zijn er veel kleine scherven en bij lage druk slechts enkele grote scherven. De conclusie die je hieraan mag verbinden is volgens hem:
  • Bij kleine scherven is de fles in goede staat geweest en is de druk-opbouw in de fles dusdanig (te) groot geweest dat de specificaties van de fles ruim zijn overschreden
  • Bij grote scherven is het waarschijnlijk dat er een beschadiging (luchtbelletje, putje of een krasje) aan de binnenkant van de fles een zwakke plek heeft gevormd. Dit heeft een hele grote invloed op de druk-bestendigheid van de fles
Een goede, onbeschadigde fles kan een behoorlijk grote druk hebben en je moet naar zijn mening iets behoorlijk verkeerd doen (veel te veel bottelsuiker of niet uit gegist bier bottelen) wil je die laten springen. Zeker bij hergebruik van flessen is een beschadiging aan de binnenkant van de fles veel waarschijnlijker. Je hoeft dan maar een beetje overdruk te hebben en.... pang.... bodem er uit of een stuk of 5-10 scherven.

Dus uitkijken met die mooie spiraalborstels met zo'n venijnig stalen puntje aan de onderkant.   :police: 

Coen

Ik gebruik nooit borstels oid, alleen vloeibare reinigings middelen (caustic en/of pbw en/of oxi). Als er dan nog zooi inzit gaat de fles gewoon weg

Lonnes

Citaat van: Pim op 18-06-2016  14:40 u
  • Bij kleine scherven is de fles in goede staat geweest en is de druk-opbouw in de fles dusdanig (te) groot geweest dat de specificaties van de fles ruim zijn overschreden
  • Bij grote scherven is het waarschijnlijk dat er een beschadiging (luchtbelletje, putje of een krasje) aan de binnenkant van de fles een zwakke plek heeft gevormd. Dit heeft een hele grote invloed op de druk-bestendigheid van de fles
Handige info! Wist ik nog niet.

Coen

Zie ik inderdaad wel eens dat een fles zijn bodem kwijt is, een scheur in de fles zit en de rest van de batch niks aan de hand

DJ

Tjardo bedankt en ook nog meteen 20% korting en 5 euro tegoed.

JBL

Een vraag die naar aanleiding van dit interessante topic bij me opkomt:

Is in vergistingspunten uit te drukken wanneer sprake zal/kan zijn van een gusher?

Ik heb het dan dus niet over een infectie/vervuiling, maar over gushers die zijn ontstaan omdat bier te weinig is doorvergist (te snel gebotteld) of te veel bottelsuiker heeft gekregen.
Bijvoorbeeld: naar verwachting zou het eind sg moeten zijn 1018, maar het blijft steken op 1021 (vanaf 1080). Zijn die drie puntjes dan voldoende voor een stevige gusher? Ik neem aan van wel... Is er vanuit praktijkervaringen een marge aan te geven?

Ik realiseer me dat er meerdere factoren van invloed zijn op het vergistingsproces (kwaliteit mout, maïschverloop, temperatuur, eventuele toevoegingen). Maar stel dat al die factoren identiek zijn: is één puntje minder vergist al voldoende voor een gusher? Moeten het er minstens drie zijn?
Of valt hier echt helemaal niets over te zeggen?  :weetniet:


Markiej87

Citaat van: JBL op 19-06-2016  10:45 uEen vraag die naar aanleiding van dit interessante topic bij me opkomt:

Is in vergistingspunten uit te drukken wanneer sprake zal/kan zijn van een gusher?

Ik heb het dan dus niet over een infectie/vervuiling, maar over gushers die zijn ontstaan omdat bier te weinig is doorvergist (te snel gebotteld) of te veel bottelsuiker heeft gekregen.
Bijvoorbeeld: naar verwachting zou het eind sg moeten zijn 1018, maar het blijft steken op 1021 (vanaf 1080). Zijn die drie puntjes dan voldoende voor een stevige gusher? Ik neem aan van wel... Is er vanuit praktijkervaringen een marge aan te geven?

Ik realiseer me dat er meerdere factoren van invloed zijn op het vergistingsproces (kwaliteit mout, maïschverloop, temperatuur, eventuele toevoegingen). Maar stel dat al die factoren identiek zijn: is één puntje minder vergist al voldoende voor een gusher? Moeten het er minstens drie zijn?
Of valt hier echt helemaal niets over te zeggen?  :weetniet:
1 SG-punt staat ongeveer gelijk aan 4 gram suiker per liter. 3 SG-punten is dus gelijk aan 12 gram suiker per liter. Geen idee waar de grens ligt maar ik denk hoger dan 12..

Jacques

Citaat van: Markiej87 op 19-06-2016  14:03 u1 SG-punt staat ongeveer gelijk aan 4 gram suiker per liter. 3 SG-punten is dus gelijk aan 12 gram suiker per liter. Geen idee waar de grens ligt maar ik denk hoger dan 12..

Omdat er bottelsuiker wordt toegevoegd moet je die bijtellen. Met een verlaging van 3 SG-punten en een suikergift van 8 g per liter zul je bier krijgen dat met kracht uit de fles komt.

Roelof

Citaat van: Pim op 18-06-2016  14:40 uIk heb dit al eens eerder gedeeld op dit forum maar mogelijk weet niet iedereen dit....

Gehoord tijdens een rondleiding in een glasfabriek van een van de kwaliteits-specialisten: Wanneer een flesje klapt dan is aan de grootte van de scherven te zien of dit gebeurd is bij hoge of bij lage druk. Bij hoge druk zijn er veel kleine scherven en bij lage druk slechts enkele grote scherven. De conclusie die je hieraan mag verbinden is volgens hem:
  • Bij kleine scherven is de fles in goede staat geweest en is de druk-opbouw in de fles dusdanig (te) groot geweest dat de specificaties van de fles ruim zijn overschreden
  • Bij grote scherven is het waarschijnlijk dat er een beschadiging (luchtbelletje, putje of een krasje) aan de binnenkant van de fles een zwakke plek heeft gevormd. Dit heeft een hele grote invloed op de druk-bestendigheid van de fles
Een goede, onbeschadigde fles kan een behoorlijk grote druk hebben en je moet naar zijn mening iets behoorlijk verkeerd doen (veel te veel bottelsuiker of niet uit gegist bier bottelen) wil je die laten springen. Zeker bij hergebruik van flessen is een beschadiging aan de binnenkant van de fles veel waarschijnlijker. Je hoeft dan maar een beetje overdruk te hebben en.... pang.... bodem er uit of een stuk of 5-10 scherven.

Dus uitkijken met die mooie spiraalborstels met zo'n venijnig stalen puntje aan de onderkant.   :police:

Dit is waarschijnlijk een beschadiging geweest, want er was maar 1 flesje stuk.
Deze zat natuurlijk in de bovenste krat. Veel schoonmaak werk.  ;D


chm

Zijn dat longnek flessen? Zo ja misschien overstappen naar stenies die kunnen meer verdragen. Bij mij gaan longneks gewoon naar de glascontainer.

Markiej87

Citaat van: Jacques op 19-06-2016  21:04 uOmdat er bottelsuiker wordt toegevoegd moet je die bijtellen. Met een verlaging van 3 SG-punten en een suikergift van 8 g per liter zul je bier krijgen dat met kracht uit de fles komt.
Goed punt, dat detail had ik even over het hoofd gezien ;)

Zooms

Citaat van: JBL op 19-06-2016  10:45 uEen vraag die naar aanleiding van dit interessante topic bij me opkomt:

Is in vergistingspunten uit te drukken wanneer sprake zal/kan zijn van een gusher?

Ik heb het dan dus niet over een infectie/vervuiling, maar over gushers die zijn ontstaan omdat bier te weinig is doorvergist (te snel gebotteld) of te veel bottelsuiker heeft gekregen.
Bijvoorbeeld: naar verwachting zou het eind sg moeten zijn 1018, maar het blijft steken op 1021 (vanaf 1080). Zijn die drie puntjes dan voldoende voor een stevige gusher? Ik neem aan van wel... Is er vanuit praktijkervaringen een marge aan te geven?

Ik realiseer me dat er meerdere factoren van invloed zijn op het vergistingsproces (kwaliteit mout, maïschverloop, temperatuur, eventuele toevoegingen). Maar stel dat al die factoren identiek zijn: is één puntje minder vergist al voldoende voor een gusher? Moeten het er minstens drie zijn?
Of valt hier echt helemaal niets over te zeggen?  :weetniet:

Bij deze vraag ga je er van uit dat de gist zich perfect aan de op papier beschreven SVG houdt... Met andere woorden dat de drie punten die hij bij jou tijdens de hood- en navergisting niet wegwerkt op een later tijdstip alsnog door de gist omgezet zullen worden. Dat is natuurlijk een heel speculatief uitgangspunt. Want voor hetzelfde geld gaat die gist niet door, of hij maakt er vier punten van. Ik heb het vaak genoeg gehad dat mijn SVG hoger was dan verwacht. Het is dus lastig om hier een zekerheid aan te hangen. Ze alvast bij de bottelsuiker optellen is dus iets wat je niet moet doen. Eerst zekerheid hebben dat je vergisting echt ten einde is, dan pas bottlen.

Roelof

Citaat van: chm op 20-06-2016  12:16 uZijn dat longnek flessen? Zo ja misschien overstappen naar stenies die kunnen meer verdragen. Bij mij gaan longneks gewoon naar de glascontainer.

Het zijn Vichy flessen. Deze vind ik persoonlijk wat mooier. Kwestie van smaak.  ;D

Marko

Ik vroeg me af of er nog verschil in de flesjes zit qua kans op breuk. De longnecks (33 cl)van Brouwland wegen 300 gram. en die van Brouwmarkt 216 gram.  Had gisteren een flesje waar de bodem uit was geklapt en dit was een Brouwmarkt-flesje waarvan het glas op het oog ook wat dunner is. Hoofdoorzaak was overigens vrijwel zeker te vroeg bottelen, enkele andere flesjes vertoonden (vier weken na bottelen) na openmaken al een begin van gushing (kwam nog net niet uit de fles) en teveel schuim bij inschenken. Is er uit de praktijk bekend of de lichtere versie misschien minder druk aan kan of heeft dit daar niets mee te maken?

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.