Gushers en bommen: hoe lang duurde het?

Gestart door Lonnes, 31-01-2016 17:14 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Heb je weleens een gusher of een bom gehad?

Ja, een gusher binnen een week op fles
6 (4.7%)
Ja, een bom binnen een week op fles
4 (3.1%)
Ja, een gusher na 1 tot 4 weken op fles
30 (23.6%)
Ja, een bom na 1 tot 4 weken op fles
9 (7.1%)
Ja, een gusher na 1 tot 3 maanden op fles
32 (25.2%)
Ja, een bom na 1 tot 3 maanden fles
18 (14.2%)
Ja, een gusher na langer dan 3 maanden op fles
13 (10.2%)
Ja, een bom na langer dan 3 maanden op fles
9 (7.1%)
Nee, nog nooit
43 (33.9%)

Totaal aantal stemmen: 127

Lonnes

Ha, ik ben benieuwd hoe vaak gushers en bommen voorkomen. En na hoeveel tijd op fles daar de meeste kans op is. Hieronder kun je een toelichting geven en/of je sappige verhalen kwijt. En ook waaraan je denkt dat het lag: teveel suiker, bier niet uitvergist, een infectie...

Lonnes

En ja, ik zal zelf beginnen. Ik heb het zelf nog nooit meegemaakt, maar mijn vader zegt dat hij een keer een flesje van mij heeft opengetrokken waarbij het bier eruit spoot. Dat moet dan bijna wel een geïnfecteerd flesje zijn geweest, want met de rest van die batch is niks gebeurd.

Serge VL

Toen ik nog jong was (18 jaar), met de jeugdbeweging eens 20 bakken bier gebrouwen (blik brouwen) om mee op bivak te nemen. Deze stonden thuis bij mijn ouders in de keuken na te gisten, op de derde dag hergisting op fles om 3 uur s'nachts begon plots het ene na het andere flesje te ontploffen (te veel bottelsuiker of onvoldoende uitgegist??).
Ons ma was niet zo gelukkig het bier dreef tot in de living op het tapijt, het plafond zat onder de bruine spatten en een grote plakboel in de keuken.
De flesjes die niet ontploft waren hebben we nooit deftig kunnen nuttigen, je moest 5 flesjes openen om een glas vol te krijgen en je moest goed mikken want het glas moest aan de andere kant van een lange tafel staan zo ver spoot het bier als je er eentje opende.  :lol:

Edwarff

Mooi verhaal. Bierbommen spreken altijd tot mijn verbeelding.

Zelf twee keer een ontplofde fles gehad. Ik denk dat dit incidenten waren. Een zwakke fles, bestaat dat?

Jacques

Citaat van: Edwarff op 31-01-2016  20:43 uEen zwakke fles, bestaat dat?

Ja dat bestaat. Kan onder andere komen door een beschadiging. En uiteraard ook door een productiefoutje.

Zedd

Heb 1 bom en 1 gusher gehad. Die laatste meldde mijn schoonvader. Vermoedelijk een smetje in de fles of zo, rest van de batch geen probleem.
Die bom was spannender. Was een van mijn eerste brouwsels. Had de flesjes, al enkele weken, in de schuur staan.  Los, enkele rijtjes naast elkaar.
Een van de middelste flesjes is geploft.
Alle (!!) andere flesjes zijn verschoven, dat zijn gauw 40 flesjes geweest. Vijf lagen (heel, gelukkig) aan de andere kant van de schuur, zo'n drie meter verder. Glas heb ik tot anderhalf jaar erna nog tussen de planken, bloembakken en fietsen vandaan gepeuterd.
Nog afgezien van de plakbende, die behoorlijk wat moeite kostte om op te ruimen, heb ik er een gezond respect voor bommen aan over gehouden. Alle flesjes gaan nu in een krat, wat potentieel de schade beperkt.
Oorzaak? Geen idee. Zwak flesje is meest waarschijnlijk, maar een besmet flesje kan ik niet uitsluiten.

Adbrouwt

Een mooie stout gebrouwen die niet meer wilde verder gisten. Besloten hem toch te bottelen. Na enkele maanden kreeg ik een foto opgestuurd van een ontploft flesje welke ik had uitgedeeld. Hmm dat had ik zelf nog niet ondervonden. Dus een halve liter beugelfles overmoedig open gedaan zonder lekbak. Nou het bier kwam tot aan het plafond. Dus er waren meer flesjes. Dan begint het grote denken aan wie heb ik ze allemaal uitgedeeld. Gelukkig had ik maar enkele uitgedeeld. Snel ingenomen en een ander biertje gegeven. Je moet er toch niet aan denken dat je aan jan en alleman bommen aan het uitdelen bent.

hans_nwk

Zo af en toe een paar flesjes uit een batch, geen idee waarom.
1x de suikeroplossing niet goed genoeg geroerd in de bottelemmer.

Een aantal flesjes leegde zichzelf in 0,1 seconde tegen het plafond bij openen, anderen hadden geen prik.

Groet,
Hans

Sander van Dijk

Ik heb één keer last van gushers gehad. Ik had toen van te voren al 2 bieren opgegeven voor het ONK van 2015, maar ik moest ze toen nog brouwen. Ook heb ik me toen ineens nog opgegeven voor de Brandwedstrijd, waardoor de brouwplanning een beetje krap werd. 1 bier voor het ONK en de Brand Saison waren netjes op tijd klaar en behoorlijk goed gelukt, maar met mijn Tripel ging het mis.

Ik heb de tripel gebrouwen met de Mangrove JacK M27. Toen ik mijn gistvat in de gistkast wilde zetten, bleek mijn temperatuur controller het ineens niet meer te doen, waardoor ik geen andere keus had dan het gistvat gewoon in de woonkamer te zetten. Door de tijdsdruk heb ik het bier ook wat minder lang en zorgvuldig laten uitgisten dan, als ik anders zou doen. Een week voor de inleverdatum heb ik het bier gebotteld, dat is sowieso al erg laat.


Uiteindelijk had ik nog 61 punten voor dit bier. Dit viel me nog mee, omdat die bij de keurmeester ook de fles uit kwam en ik het bier erg esterig vond smaken, door de ongecontroleerde vergisting en het bier bepaald nog niet gerijpt had.

Bij mij kwam die 3 weken na het bottelen al uit de fles, maar eerder heb ik er ook geen geprobeerd. Verder heb ik nog geen last gehad van gushers of bommen.


Later heb ik bij deze flesjes nog de naald methode van Piet O toegepast. Toen was het Gusher probleem over, maar het is geen lekker bier meer geworden.

RienP

Dit weekend nog met een kersenbier gehad. Ik had een lege fles nodig, dus maakte ik deze fles ongekoeld open. Gelukkig deed ik dit in de spoelbak van het aanrecht, want ik had een fontein van zo`n  20cm cadeau.

kleine Minstreel

Citaat van: Jacques op 31-01-2016  21:37 uJa dat bestaat. Kan onder andere komen door een beschadiging. En uiteraard ook door een productiefoutje.

Productie fouten zijn uitgesloten want die komen niet van de band af. Wat wel een feit is dat vele hobbybrouwers gebruikte flessen gebruiken die naar hun mening goed schoon zijn gemaakt. (Ik wil geen eindeloze discussie voeren maar een feit noemen). Wat vele niet weten is dat er flessen geproduceerd worden die niet geschikt zijn voor hergebruik. Een explosie van een fles komt altijd van binnen uit en ontstaat in een punt en zal zich random kwadratisch uitbreiden totdat de fles knapt. Zelf had ik een hergebruikt Steini flesje dat explodeerde en toevallig was er een techneut van de grootste bierfles producent ter wereld op bezoek. Sinds ik deze kennis heb en heel veel met glasverpakking te maken en te weten ben gekomen gebruik ik geen gebruikte flesjes meer en heb ik dus ook geen bommen meer.
Gusher is een ander hoofdstuk en ook daar heb ik ervaring mee maar bijna altijd is het te herleiden  naar fouten of onvolkomenheden in het brouw / bottel  proces.

ciesvandekwis

Mijn Gentse gueuze is ondertussen gusher n° 1 geworden, gelukkig had ik er maar 5 liter bij wijze van expbeeriment gebotteld.
De paar keer dat er een flesje barstte was dat altijd de bodem die loskraakte, nooit de kroonkurk.

illsn-z

Citaat van: Sander van Dijk op 01-02-2016  13:46 uLater heb ik bij deze flesjes nog de naald methode van Piet O toegepast. Toen was het Gusher probleem over, maar het is geen lekker bier meer geworden.
Na 3 keer een naald over te hebben gebroken hier ook maar mee gestopt :(

Sander van Dijk

Citaat van: illsn-z op 01-02-2016  19:32 uNa 3 keer een naald over te hebben gebroken hier ook maar mee gestop :(
Beetje off topic, maar dan liet je waarschijnlijk de naald te ver uit de bek van de tang steken. Dat moet echt maar max 1 mm zijn, anders gaat ie krom of breekt ie af.

wilbertd

Ik heb een vriend die het zelf niet zo nauw nam met meten en schoonmaken. Bierbommen en gushers waren bij hem vrij normaal. Nu heb ik hem eens geholpen wat 'foute' kratjes vanuit zijn auto op een aanhanger te zetten om deze met houten platen af te dekken.
Op het moment dat ik een kratje neerzet en me omdraai hoor ik een knal en een van de flesjes schiet als een raket vele meters de lucht in.
Ik was erg blij dat het flesje even had gewacht.
Hij fermenteert nu geen blikbrouwsels meer, ook daar ben ik blij om :)

Het enige wat bij mij op een gusher lijkt is mijn 'oak barel aged stout' na een jaar op fles. Het bier kruipt dan heel langzaam uit een flesje, ik denk dat er nog iets anders dan gist in het flesje zit wat langzaam de laatste lange suikerketens oppeuzelt.

Brouwers

1 bierbom en 1 gusher gehad. Had te weinig schone flessen, toen maar bier in 2 na gebruik omgespoelde Orval flessen en 2 na gebruik omgespoelde bnr flessen gebotteld. Leek me een mooie gelegenheid als experimentje voor het gilde mbt brett. Na 6 maanden wilde ik de flessen meenemen, kom ik er achter dat één van de bnr flessen kapot was. Andere bnr fles spoot het eruit bij het openen. Lekker zuurtje te proeven. De Orval flessen waren trouwens ook zuur maar niet van de brett. Waarschijnlijk lacto infectie, bier smaakte nog wel ok verder.

Volgende keer toch nog even mijn flessen ontsmetten.

Jacques

Citaat van: kleine Minstreel op 01-02-2016  16:04 uProductie fouten zijn uitgesloten want die komen niet van de band af. Wat wel een feit is dat vele hobbybrouwers gebruikte flessen gebruiken die naar hun mening goed schoon zijn gemaakt. (Ik wil geen eindeloze discussie voeren maar een feit noemen). Wat vele niet weten is dat er flessen geproduceerd worden die niet geschikt zijn voor hergebruik. Een explosie van een fles komt altijd van binnen uit en ontstaat in een punt en zal zich random kwadratisch uitbreiden totdat de fles knapt. Zelf had ik een hergebruikt Steini flesje dat explodeerde en toevallig was er een techneut van de grootste bierfles producent ter wereld op bezoek. Sinds ik deze kennis heb en heel veel met glasverpakking te maken en te weten ben gekomen gebruik ik geen gebruikte flesjes meer en heb ik dus ook geen bommen meer.
Gusher is een ander hoofdstuk en ook daar heb ik ervaring mee maar bijna altijd is het te herleiden  naar fouten of onvolkomenheden in het brouw / bottel  proces.

Zo nu en dan zal er een fles ontsnappen aan de kwaliteitscontrole. Dat inherent aan elk productieproces.

Jarenlang gebruik ik gebruikte flessen (mijn flessen worden steeds hergebruikt) en nog nooit heb ik een bierbom gehad met zelfgebrouwen bier. Wel met commercieel bier...

Belangrijk is dat je geen beschadigde flessen gebruikt.

Lonnes

Citaat van: kleine Minstreel op 01-02-2016  16:04 uWat vele niet weten is dat er flessen geproduceerd worden die niet geschikt zijn voor hergebruik.
Ik heb me wel afgevraagd waarom er tegenwoordig zoveel flessen zijn waar geen statiegeld meer op zit. En of dat dan misschien minder sterke flessen zijn. Van de andere kant: voor eenmalig gebruik heb je ook gewoon een sterke fles nodig.

Jacques

Citaat van: Lonnes op 01-02-2016  22:29 uIk heb me wel afgevraagd waarom er tegenwoordig zoveel flessen zijn waar geen statiegeld meer op zit.

Kleine brouwerijen hebben niet de ruimte voor de opslag en de mogelijkheid om binnen de brouwerij te spoelen. Retourflessen zijn voor hen zeer onhandig.

Lonnes

Voorlopige resultaten (ja, ik weet het, niet representatief en zo):

* 28,3% van de respondenten heeft tenminste één keer een bom gehad
* 49,1% van de respondenten heeft tenminste één keer een gusher gehad
* 23% heeft dit nog nooit meegemaakt
* over het moment waarop gushers en bommen het meeste voorkomen valt weinig te zeggen

kleine Minstreel

Citaat van: Lonnes op 01-02-2016  22:29 uIk heb me wel afgevraagd waarom er tegenwoordig zoveel flessen zijn waar geen statiegeld meer op zit. En of dat dan misschien minder sterke flessen zijn. Van de andere kant: voor eenmalig gebruik heb je ook gewoon een sterke fles nodig.

Nee en Ja de eenmalige flessen zijn voor industrie bieren die niet na vergisten op fles   gemaakt die worden gecontroleerd afgevuld met 1,8 bar en de specs zijn dan ook  lager dan die van ander retour flessen. Verder komen de retourflessen onder een enorme mechanische druk te staan tijdens het spoelen in de wasstraat. OOk tijdens het schoonmaken thuis kan een klein krasje door het schoonmaken problemen opleveren tijdens het hergisten. Er is een presentatie van het Bergs Biergilde hoe hoog de druk kan oplopen. Ben de naam van de auteur kwijt.

Chilobrachys

Bij een quadrupel laatst gushers gehad, met de naaldmethode alles "omgedopt". Door een onhandige planning kwam ik er op de brouwdag van een ander bier achter dat het gistvat die ik wou gebruiken nog vol zat met de quadrupel (ongeveer 2.5 week). Deze was nog niet volledig uitgegist. Bommen heb ik gelukkig nog niet meegemaakt.

Markiej87

Citaat van: kleine Minstreel op 02-02-2016  15:40 uNee en Ja de eenmalige flessen zijn voor industrie bieren die niet na vergisten op fles   gemaakt die worden gecontroleerd afgevuld met 1,8 bar en de specs zijn dan ook  lager dan die van ander retour flessen. Verder komen de retourflessen onder een enorme mechanische druk te staan tijdens het spoelen in de wasstraat. OOk tijdens het schoonmaken thuis kan een klein krasje door het schoonmaken problemen opleveren tijdens het hergisten. Er is een presentatie van het Bergs Biergilde hoe hoog de druk kan oplopen. Ben de naam van de auteur kwijt.
Dit is natuurlijk onzin. Overwegend de industriebieren die niet hergisten op fles worden afgevuld in statiegeldflesjes (denk aan pils) en van de bieren van de kleinere brouwerijen die wegwerpflesjes gebruiken wordt bijna alles met hergisting op de fles geleverd :)

On topic: ik heb 1x gushers gehad, dat was een honingbier met ongepasteuriseerde honing. Daar zat gewoon nog e.e.a. in qua bacteriën..

brouwenier

Enthousiast had ik gestemd dat ik nog nooit een gusher of bierbom had gehad. Tot eind vorige week een flesje leegspoot en er nog een paar millimeter vocht in bleef zitten. Spectaculair die druk! :pan:

Jacques

Citaat van: brouwenier op 09-02-2016  21:32 uEnthousiast had ik gestemd dat ik nog nooit een gusher of bierbom had gehad. Tot eind vorige week een flesje leegspoot en er nog een paar millimeter vocht in bleef zitten. Spectaculair die druk! :pan:

Een echte gusher is niet zo zeer een kwestie van veel druk maar van veel condensatiepunten waardoor de koolzuur in een keer vrij komt.

Vaak zijn flessen die niet helemaal schoon zijn het probleem, maar het kan ook komen door een schimmel die op de gerst groeit. De nodige jaren geleden had Duvel hier grote problemen mee. Komt natuurlijk ook omdat Duvel een koolzuurrijk bier is. Er kan dan veel koolzuur vrijkomen.

Lonnes

Ik tel hierboven nu toch al 22 bommen! :o
Dat komt best nog weleens voor dus...
Nooit gewonden gevallen en/of grote schade?

Sondroch

Echt een beetje domme fout.

Suiker opgelost en in bottelvat gedaan, daarna bier erop geheveld en helemaal vergeten nog even te roeren.
Best een lekkere stout geworden maar sommige flesjes zijn wat matig in de druk en andere...  ;D

Sander van Dijk

Citaat van: Sondroch op 10-02-2016  09:40 uEcht een beetje domme fout.

Suiker opgelost en in bottelvat gedaan, daarna bier erop geheveld en helemaal vergeten nog even te roeren.
Best een lekkere stout geworden maar sommige flesjes zijn wat matig in de druk en andere...  ;D

Als je de suiker met voldoende water oplost (en kookt) is het geen probleem. Ik los de bottelsuiker op in 2.5 tot 3 keer de hoeveelheid water. Dus bijvoorbeeld 100 gram suiker oplossen in 300 gram water. Dan is de oplossing zo dun, dat dit door het hevelen voldoende mengt. Ik roer de bottelsuiker nooit na het hevelen en hier heb ik geen problemen mee, omdat dit gewoon goed mengt. Als je minder water gebruikt dan blijft het een dikkere stroop die lastiger mengt en die je dan inderdaad goed moet roeren.

Lonnes

Misschien is het er al jaren, maar ik zie nu opeens dat er een aparte rubriek 'peilingen' is op het forum. Misschien leuk om deze draad daar ook bij te zetten?

Juindorper

Onlangs toch iets vreemds meegemaakt. Ik kom 's-morgens in de kelder en ruik een sterke bierlucht.
Een vochtige plek onder een stapel kratjes doet mij het ergste vermoeden maar in geen van de kratjes zag ik een kapot flesje te zitten.
Later pakte ik een aantal flesjes uit de krat om de koelkast aan te vullen maar het viel me op dat een van de flesjes opvallend weinig woog. Tot mijn grote verbazing bleek dit flesje leeg te zijn en viel even later de bodem er onder uit.
Gelukkig was er dit maar één en blijft de rest gewoon heel.

wilbertd

Citaat van: Juindorper op 17-06-2016  19:32 uOnlangs toch iets vreemds meegemaakt. Ik kom 's-morgens in de kelder en ruik een sterke bierlucht.
Een vochtige plek onder een stapel kratjes doet mij het ergste vermoeden maar in geen van de kratjes zag ik een kapot flesje te zitten.
Later pakte ik een aantal flesjes uit de krat om de koelkast aan te vullen maar het viel me op dat een van de flesjes opvallend weinig woog. Tot mijn grote verbazing bleek dit flesje leeg te zijn en viel even later de bodem er onder uit.
Gelukkig was er dit maar één en blijft de rest gewoon heel.

De exploderende flesjes die ik heb gezien, daarvan vloog bij allemaal de bodem eruit.
Waarschijnlijk zit daar het zwakte punt.
Wel heel vervelend als je oog er net boven hangt, want zo'n flesje kan best ver vliegen.

Ik zou toch even checken hoe het met de druk op de ander flesjes zit, want een gusher in slechts 1 fles, dat kan nog, maar een te hoge druk op slechts 1 flesje, dat komt minder vaak voor.
Maar het kan natuurlijk dat net dat ene flesje beschadigt was...

Juindorper

Citaat van: wilbertd op 17-06-2016  22:39 uMaar het kan natuurlijk dat net dat ene flesje beschadigt was...
Denk het wel. Het is al een aantal weken geleden gebeurd en geen abnormaal hoge koolzuurdruk op de rest van de flesjes.
Het flesje is ook niet echt uit elkaar geknald.

dennisbier

Citaat van: wilbertd op 17-06-2016  22:39 uWel heel vervelend als je oog er net boven hangt, want zo'n flesje kan best ver vliegen.
Nope. De fles barst en blijft grotendeels heel. Vliegen doen ze al helemaal niet.
En ik zie veel klapflessen van frisdrank.

Een test met Grolsch beugelflessen geeft als resultaat dat de druk bij de op wordt afgeblazen. Gaf een fluittoon. Fles klapte niet.
Glas is echter altijd een risico.
Je moet vooral oppassen met thermoshock. Niet van heet meteen in koud of andersom.
Iets geleidelijker afkoelen helpt.

Bij de boerenbond hebben ze een doseerapparaatje liggen. Kun je ml suikeroplossing snel per fles injecteren uit een erlenmeyer of iets dergelijks.
Werkt perfect. Zo'n knijpding. 5 ml per fles. ideaal.

DJ

Dennis, hoe heet zo een doseerapparaat want ik kan hem niet vinden bij die club?

Tjardo

Citaat van: DJ op 18-06-2016  07:27 uDennis, hoe heet zo een doseerapparaat want ik kan hem niet vinden bij die club?

Ik denk dat je deze bedoelt?

Jelmer P

Ik heb 2x een geïnfecteerd bier gebotteld. Daar was ik de 2e keer gelukkig op tijd bij. Na 5 dagen oo de fles zat er in elke fles een laagje schuim op het bier van een halve cm. Die heb ik met lichte gushers allemaal open gemaakt.
De eerste keer (mijn 3e bier).. Het testflesje had ik klaar staan om tijdens een feestje te openen. Ik had iedereen gevraagd om stil te zijn zodat we de pssstt konden horen...
En die was er! En daarna spoot het bier en tot een meter hoog uit..

Weizens..
Bijna elke keer als ik een weizen brouw dan gaat deze na enkele maanden heel erg schuimen.. Met als gevolg dat het niet meer in te schenken is... 5% bier/95% schuim maar ook lichte gusher (schuim kruipt uit de fles). Hebben jullie dat ook?

Pim

Ik heb dit al eens eerder gedeeld op dit forum maar mogelijk weet niet iedereen dit....

Gehoord tijdens een rondleiding in een glasfabriek van een van de kwaliteits-specialisten: Wanneer een flesje klapt dan is aan de grootte van de scherven te zien of dit gebeurd is bij hoge of bij lage druk. Bij hoge druk zijn er veel kleine scherven en bij lage druk slechts enkele grote scherven. De conclusie die je hieraan mag verbinden is volgens hem:
  • Bij kleine scherven is de fles in goede staat geweest en is de druk-opbouw in de fles dusdanig (te) groot geweest dat de specificaties van de fles ruim zijn overschreden
  • Bij grote scherven is het waarschijnlijk dat er een beschadiging (luchtbelletje, putje of een krasje) aan de binnenkant van de fles een zwakke plek heeft gevormd. Dit heeft een hele grote invloed op de druk-bestendigheid van de fles
Een goede, onbeschadigde fles kan een behoorlijk grote druk hebben en je moet naar zijn mening iets behoorlijk verkeerd doen (veel te veel bottelsuiker of niet uit gegist bier bottelen) wil je die laten springen. Zeker bij hergebruik van flessen is een beschadiging aan de binnenkant van de fles veel waarschijnlijker. Je hoeft dan maar een beetje overdruk te hebben en.... pang.... bodem er uit of een stuk of 5-10 scherven.

Dus uitkijken met die mooie spiraalborstels met zo'n venijnig stalen puntje aan de onderkant.   :police: 

Coen

Ik gebruik nooit borstels oid, alleen vloeibare reinigings middelen (caustic en/of pbw en/of oxi). Als er dan nog zooi inzit gaat de fles gewoon weg

Lonnes

Citaat van: Pim op 18-06-2016  14:40 u
  • Bij kleine scherven is de fles in goede staat geweest en is de druk-opbouw in de fles dusdanig (te) groot geweest dat de specificaties van de fles ruim zijn overschreden
  • Bij grote scherven is het waarschijnlijk dat er een beschadiging (luchtbelletje, putje of een krasje) aan de binnenkant van de fles een zwakke plek heeft gevormd. Dit heeft een hele grote invloed op de druk-bestendigheid van de fles
Handige info! Wist ik nog niet.

Coen

Zie ik inderdaad wel eens dat een fles zijn bodem kwijt is, een scheur in de fles zit en de rest van de batch niks aan de hand

DJ

Tjardo bedankt en ook nog meteen 20% korting en 5 euro tegoed.

JBL

Een vraag die naar aanleiding van dit interessante topic bij me opkomt:

Is in vergistingspunten uit te drukken wanneer sprake zal/kan zijn van een gusher?

Ik heb het dan dus niet over een infectie/vervuiling, maar over gushers die zijn ontstaan omdat bier te weinig is doorvergist (te snel gebotteld) of te veel bottelsuiker heeft gekregen.
Bijvoorbeeld: naar verwachting zou het eind sg moeten zijn 1018, maar het blijft steken op 1021 (vanaf 1080). Zijn die drie puntjes dan voldoende voor een stevige gusher? Ik neem aan van wel... Is er vanuit praktijkervaringen een marge aan te geven?

Ik realiseer me dat er meerdere factoren van invloed zijn op het vergistingsproces (kwaliteit mout, maïschverloop, temperatuur, eventuele toevoegingen). Maar stel dat al die factoren identiek zijn: is één puntje minder vergist al voldoende voor een gusher? Moeten het er minstens drie zijn?
Of valt hier echt helemaal niets over te zeggen?  :weetniet:


Markiej87

Citaat van: JBL op 19-06-2016  10:45 uEen vraag die naar aanleiding van dit interessante topic bij me opkomt:

Is in vergistingspunten uit te drukken wanneer sprake zal/kan zijn van een gusher?

Ik heb het dan dus niet over een infectie/vervuiling, maar over gushers die zijn ontstaan omdat bier te weinig is doorvergist (te snel gebotteld) of te veel bottelsuiker heeft gekregen.
Bijvoorbeeld: naar verwachting zou het eind sg moeten zijn 1018, maar het blijft steken op 1021 (vanaf 1080). Zijn die drie puntjes dan voldoende voor een stevige gusher? Ik neem aan van wel... Is er vanuit praktijkervaringen een marge aan te geven?

Ik realiseer me dat er meerdere factoren van invloed zijn op het vergistingsproces (kwaliteit mout, maïschverloop, temperatuur, eventuele toevoegingen). Maar stel dat al die factoren identiek zijn: is één puntje minder vergist al voldoende voor een gusher? Moeten het er minstens drie zijn?
Of valt hier echt helemaal niets over te zeggen?  :weetniet:
1 SG-punt staat ongeveer gelijk aan 4 gram suiker per liter. 3 SG-punten is dus gelijk aan 12 gram suiker per liter. Geen idee waar de grens ligt maar ik denk hoger dan 12..

Jacques

Citaat van: Markiej87 op 19-06-2016  14:03 u1 SG-punt staat ongeveer gelijk aan 4 gram suiker per liter. 3 SG-punten is dus gelijk aan 12 gram suiker per liter. Geen idee waar de grens ligt maar ik denk hoger dan 12..

Omdat er bottelsuiker wordt toegevoegd moet je die bijtellen. Met een verlaging van 3 SG-punten en een suikergift van 8 g per liter zul je bier krijgen dat met kracht uit de fles komt.

Roelof

Citaat van: Pim op 18-06-2016  14:40 uIk heb dit al eens eerder gedeeld op dit forum maar mogelijk weet niet iedereen dit....

Gehoord tijdens een rondleiding in een glasfabriek van een van de kwaliteits-specialisten: Wanneer een flesje klapt dan is aan de grootte van de scherven te zien of dit gebeurd is bij hoge of bij lage druk. Bij hoge druk zijn er veel kleine scherven en bij lage druk slechts enkele grote scherven. De conclusie die je hieraan mag verbinden is volgens hem:
  • Bij kleine scherven is de fles in goede staat geweest en is de druk-opbouw in de fles dusdanig (te) groot geweest dat de specificaties van de fles ruim zijn overschreden
  • Bij grote scherven is het waarschijnlijk dat er een beschadiging (luchtbelletje, putje of een krasje) aan de binnenkant van de fles een zwakke plek heeft gevormd. Dit heeft een hele grote invloed op de druk-bestendigheid van de fles
Een goede, onbeschadigde fles kan een behoorlijk grote druk hebben en je moet naar zijn mening iets behoorlijk verkeerd doen (veel te veel bottelsuiker of niet uit gegist bier bottelen) wil je die laten springen. Zeker bij hergebruik van flessen is een beschadiging aan de binnenkant van de fles veel waarschijnlijker. Je hoeft dan maar een beetje overdruk te hebben en.... pang.... bodem er uit of een stuk of 5-10 scherven.

Dus uitkijken met die mooie spiraalborstels met zo'n venijnig stalen puntje aan de onderkant.   :police:

Dit is waarschijnlijk een beschadiging geweest, want er was maar 1 flesje stuk.
Deze zat natuurlijk in de bovenste krat. Veel schoonmaak werk.  ;D


chm

Zijn dat longnek flessen? Zo ja misschien overstappen naar stenies die kunnen meer verdragen. Bij mij gaan longneks gewoon naar de glascontainer.

Markiej87

Citaat van: Jacques op 19-06-2016  21:04 uOmdat er bottelsuiker wordt toegevoegd moet je die bijtellen. Met een verlaging van 3 SG-punten en een suikergift van 8 g per liter zul je bier krijgen dat met kracht uit de fles komt.
Goed punt, dat detail had ik even over het hoofd gezien ;)

Zooms

Citaat van: JBL op 19-06-2016  10:45 uEen vraag die naar aanleiding van dit interessante topic bij me opkomt:

Is in vergistingspunten uit te drukken wanneer sprake zal/kan zijn van een gusher?

Ik heb het dan dus niet over een infectie/vervuiling, maar over gushers die zijn ontstaan omdat bier te weinig is doorvergist (te snel gebotteld) of te veel bottelsuiker heeft gekregen.
Bijvoorbeeld: naar verwachting zou het eind sg moeten zijn 1018, maar het blijft steken op 1021 (vanaf 1080). Zijn die drie puntjes dan voldoende voor een stevige gusher? Ik neem aan van wel... Is er vanuit praktijkervaringen een marge aan te geven?

Ik realiseer me dat er meerdere factoren van invloed zijn op het vergistingsproces (kwaliteit mout, maïschverloop, temperatuur, eventuele toevoegingen). Maar stel dat al die factoren identiek zijn: is één puntje minder vergist al voldoende voor een gusher? Moeten het er minstens drie zijn?
Of valt hier echt helemaal niets over te zeggen?  :weetniet:

Bij deze vraag ga je er van uit dat de gist zich perfect aan de op papier beschreven SVG houdt... Met andere woorden dat de drie punten die hij bij jou tijdens de hood- en navergisting niet wegwerkt op een later tijdstip alsnog door de gist omgezet zullen worden. Dat is natuurlijk een heel speculatief uitgangspunt. Want voor hetzelfde geld gaat die gist niet door, of hij maakt er vier punten van. Ik heb het vaak genoeg gehad dat mijn SVG hoger was dan verwacht. Het is dus lastig om hier een zekerheid aan te hangen. Ze alvast bij de bottelsuiker optellen is dus iets wat je niet moet doen. Eerst zekerheid hebben dat je vergisting echt ten einde is, dan pas bottlen.

Roelof

Citaat van: chm op 20-06-2016  12:16 uZijn dat longnek flessen? Zo ja misschien overstappen naar stenies die kunnen meer verdragen. Bij mij gaan longneks gewoon naar de glascontainer.

Het zijn Vichy flessen. Deze vind ik persoonlijk wat mooier. Kwestie van smaak.  ;D

Marko

Ik vroeg me af of er nog verschil in de flesjes zit qua kans op breuk. De longnecks (33 cl)van Brouwland wegen 300 gram. en die van Brouwmarkt 216 gram.  Had gisteren een flesje waar de bodem uit was geklapt en dit was een Brouwmarkt-flesje waarvan het glas op het oog ook wat dunner is. Hoofdoorzaak was overigens vrijwel zeker te vroeg bottelen, enkele andere flesjes vertoonden (vier weken na bottelen) na openmaken al een begin van gushing (kwam nog net niet uit de fles) en teveel schuim bij inschenken. Is er uit de praktijk bekend of de lichtere versie misschien minder druk aan kan of heeft dit daar niets mee te maken?

SanderH

Citaat van: Marko op 05-12-2017  22:42 uIk vroeg me af of er nog verschil in de flesjes zit qua kans op breuk. De longnecks (33 cl)van Brouwland wegen 300 gram. en die van Brouwmarkt 216 gram.  Had gisteren een flesje waar de bodem uit was geklapt en dit was een Brouwmarkt-flesje waarvan het glas op het oog ook wat dunner is. Hoofdoorzaak was overigens vrijwel zeker te vroeg bottelen, enkele andere flesjes vertoonden (vier weken na bottelen) na openmaken al een begin van gushing (kwam nog net niet uit de fles) en teveel schuim bij inschenken. Is er uit de praktijk bekend of de lichtere versie misschien minder druk aan kan of heeft dit daar niets mee te maken?

Longnecks zijn gemaakt voor eenmalig gebruik. Maar wel onder bepaalde voorwaarden. De dikte van het glas is dunner omdat ze bestemd zijn voor eenmalig gebruik. Daardoor kunnen ze ook minder hebben qua druk.

Ik mis wel wat aanvullingen op de antwoorden (keuzes). Ik heb in het begin wel een aantal gushers gehad. Deze waren zowel gerelateerd aan de gist soort en de vergistingstemperatuur. Sinds ik de vergistingstemperatuur kan bijsturen heb ik met hetzelfde recept, handelwijze en gist geen spuiters meer gehad en een beter bier, niet alleen persoonlijk maar ook gewoon 8 punten hoger gescoord bij een open kampioenschap, helaas nog altijd te laag voor een podium plaats, maar wel al boven de 80 punten.

Daarnaast ook wel eens een zwak flesje gehad. 70 flesjes zonder problemen en toch een geklapte die je weken op je hoede houdt.

bjorri

Een enkele keer dat een batch na het openen zelf uit de fles kruipt. Slechts een keer een krat gehad die echt boven de gootsteen open moest en dan met enige haast inschenken. Die bieren hebben dan natuurlijk wel dat de gist los komt van de bodem. Voor een Weizen is dat niet zo erg.

Wel een aantal keer gehad dat de bodem uit de fles ligt zoals eerder beschreven. Je pakt dus een fles, hey die is wat lichter dan verwacht. De bodem blijft dan onder in het krat liggen of valt er pas op dat moment af. Restanten van het weggelopen bier heb ik nooit kunnen vinden, kennelijk loopt het heel traag weg. Iets plakkerig is het dan wel onder het krat. Ik hield het er zelf op dat ik die flesjes te kort kopruimte heb gegeven.  Bij warmer worden loopt dan de druk heel snel op maar als zo snel er iets glas wijkt is die overdruk weer weg. (Grolsch beugel). Interessant om te horen dat het mogelijk gewoon beschadigingen zijn. In ieder geval dek ik kratten vaak wel af, zeker bij vervoer in de auto.  Een plas bier is tot daar aan toe maar overal glasscherven en bier spetters is erger.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.