Gushers en bommen: hoe lang duurde het?

Gestart door Lonnes, 31-01-2016 17:14 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Heb je weleens een gusher of een bom gehad?

Ja, een gusher binnen een week op fles
6 (4.7%)
Ja, een bom binnen een week op fles
4 (3.1%)
Ja, een gusher na 1 tot 4 weken op fles
30 (23.6%)
Ja, een bom na 1 tot 4 weken op fles
9 (7.1%)
Ja, een gusher na 1 tot 3 maanden op fles
32 (25.2%)
Ja, een bom na 1 tot 3 maanden fles
18 (14.2%)
Ja, een gusher na langer dan 3 maanden op fles
13 (10.2%)
Ja, een bom na langer dan 3 maanden op fles
9 (7.1%)
Nee, nog nooit
43 (33.9%)

Totaal aantal stemmen: 127

Lonnes

Ha, ik ben benieuwd hoe vaak gushers en bommen voorkomen. En na hoeveel tijd op fles daar de meeste kans op is. Hieronder kun je een toelichting geven en/of je sappige verhalen kwijt. En ook waaraan je denkt dat het lag: teveel suiker, bier niet uitvergist, een infectie...

Lonnes

En ja, ik zal zelf beginnen. Ik heb het zelf nog nooit meegemaakt, maar mijn vader zegt dat hij een keer een flesje van mij heeft opengetrokken waarbij het bier eruit spoot. Dat moet dan bijna wel een geïnfecteerd flesje zijn geweest, want met de rest van die batch is niks gebeurd.

Serge VL

Toen ik nog jong was (18 jaar), met de jeugdbeweging eens 20 bakken bier gebrouwen (blik brouwen) om mee op bivak te nemen. Deze stonden thuis bij mijn ouders in de keuken na te gisten, op de derde dag hergisting op fles om 3 uur s'nachts begon plots het ene na het andere flesje te ontploffen (te veel bottelsuiker of onvoldoende uitgegist??).
Ons ma was niet zo gelukkig het bier dreef tot in de living op het tapijt, het plafond zat onder de bruine spatten en een grote plakboel in de keuken.
De flesjes die niet ontploft waren hebben we nooit deftig kunnen nuttigen, je moest 5 flesjes openen om een glas vol te krijgen en je moest goed mikken want het glas moest aan de andere kant van een lange tafel staan zo ver spoot het bier als je er eentje opende.  :lol:

Edwarff

Mooi verhaal. Bierbommen spreken altijd tot mijn verbeelding.

Zelf twee keer een ontplofde fles gehad. Ik denk dat dit incidenten waren. Een zwakke fles, bestaat dat?

Jacques

Citaat van: Edwarff op 31-01-2016  20:43 uEen zwakke fles, bestaat dat?

Ja dat bestaat. Kan onder andere komen door een beschadiging. En uiteraard ook door een productiefoutje.

Zedd

Heb 1 bom en 1 gusher gehad. Die laatste meldde mijn schoonvader. Vermoedelijk een smetje in de fles of zo, rest van de batch geen probleem.
Die bom was spannender. Was een van mijn eerste brouwsels. Had de flesjes, al enkele weken, in de schuur staan.  Los, enkele rijtjes naast elkaar.
Een van de middelste flesjes is geploft.
Alle (!!) andere flesjes zijn verschoven, dat zijn gauw 40 flesjes geweest. Vijf lagen (heel, gelukkig) aan de andere kant van de schuur, zo'n drie meter verder. Glas heb ik tot anderhalf jaar erna nog tussen de planken, bloembakken en fietsen vandaan gepeuterd.
Nog afgezien van de plakbende, die behoorlijk wat moeite kostte om op te ruimen, heb ik er een gezond respect voor bommen aan over gehouden. Alle flesjes gaan nu in een krat, wat potentieel de schade beperkt.
Oorzaak? Geen idee. Zwak flesje is meest waarschijnlijk, maar een besmet flesje kan ik niet uitsluiten.

Adbrouwt

Een mooie stout gebrouwen die niet meer wilde verder gisten. Besloten hem toch te bottelen. Na enkele maanden kreeg ik een foto opgestuurd van een ontploft flesje welke ik had uitgedeeld. Hmm dat had ik zelf nog niet ondervonden. Dus een halve liter beugelfles overmoedig open gedaan zonder lekbak. Nou het bier kwam tot aan het plafond. Dus er waren meer flesjes. Dan begint het grote denken aan wie heb ik ze allemaal uitgedeeld. Gelukkig had ik maar enkele uitgedeeld. Snel ingenomen en een ander biertje gegeven. Je moet er toch niet aan denken dat je aan jan en alleman bommen aan het uitdelen bent.

hans_nwk

Zo af en toe een paar flesjes uit een batch, geen idee waarom.
1x de suikeroplossing niet goed genoeg geroerd in de bottelemmer.

Een aantal flesjes leegde zichzelf in 0,1 seconde tegen het plafond bij openen, anderen hadden geen prik.

Groet,
Hans

Sander van Dijk

Ik heb één keer last van gushers gehad. Ik had toen van te voren al 2 bieren opgegeven voor het ONK van 2015, maar ik moest ze toen nog brouwen. Ook heb ik me toen ineens nog opgegeven voor de Brandwedstrijd, waardoor de brouwplanning een beetje krap werd. 1 bier voor het ONK en de Brand Saison waren netjes op tijd klaar en behoorlijk goed gelukt, maar met mijn Tripel ging het mis.

Ik heb de tripel gebrouwen met de Mangrove JacK M27. Toen ik mijn gistvat in de gistkast wilde zetten, bleek mijn temperatuur controller het ineens niet meer te doen, waardoor ik geen andere keus had dan het gistvat gewoon in de woonkamer te zetten. Door de tijdsdruk heb ik het bier ook wat minder lang en zorgvuldig laten uitgisten dan, als ik anders zou doen. Een week voor de inleverdatum heb ik het bier gebotteld, dat is sowieso al erg laat.


Uiteindelijk had ik nog 61 punten voor dit bier. Dit viel me nog mee, omdat die bij de keurmeester ook de fles uit kwam en ik het bier erg esterig vond smaken, door de ongecontroleerde vergisting en het bier bepaald nog niet gerijpt had.

Bij mij kwam die 3 weken na het bottelen al uit de fles, maar eerder heb ik er ook geen geprobeerd. Verder heb ik nog geen last gehad van gushers of bommen.


Later heb ik bij deze flesjes nog de naald methode van Piet O toegepast. Toen was het Gusher probleem over, maar het is geen lekker bier meer geworden.

RienP

Dit weekend nog met een kersenbier gehad. Ik had een lege fles nodig, dus maakte ik deze fles ongekoeld open. Gelukkig deed ik dit in de spoelbak van het aanrecht, want ik had een fontein van zo`n  20cm cadeau.

kleine Minstreel

Citaat van: Jacques op 31-01-2016  21:37 uJa dat bestaat. Kan onder andere komen door een beschadiging. En uiteraard ook door een productiefoutje.

Productie fouten zijn uitgesloten want die komen niet van de band af. Wat wel een feit is dat vele hobbybrouwers gebruikte flessen gebruiken die naar hun mening goed schoon zijn gemaakt. (Ik wil geen eindeloze discussie voeren maar een feit noemen). Wat vele niet weten is dat er flessen geproduceerd worden die niet geschikt zijn voor hergebruik. Een explosie van een fles komt altijd van binnen uit en ontstaat in een punt en zal zich random kwadratisch uitbreiden totdat de fles knapt. Zelf had ik een hergebruikt Steini flesje dat explodeerde en toevallig was er een techneut van de grootste bierfles producent ter wereld op bezoek. Sinds ik deze kennis heb en heel veel met glasverpakking te maken en te weten ben gekomen gebruik ik geen gebruikte flesjes meer en heb ik dus ook geen bommen meer.
Gusher is een ander hoofdstuk en ook daar heb ik ervaring mee maar bijna altijd is het te herleiden  naar fouten of onvolkomenheden in het brouw / bottel  proces.

ciesvandekwis

Mijn Gentse gueuze is ondertussen gusher n° 1 geworden, gelukkig had ik er maar 5 liter bij wijze van expbeeriment gebotteld.
De paar keer dat er een flesje barstte was dat altijd de bodem die loskraakte, nooit de kroonkurk.

illsn-z

Citaat van: Sander van Dijk op 01-02-2016  13:46 uLater heb ik bij deze flesjes nog de naald methode van Piet O toegepast. Toen was het Gusher probleem over, maar het is geen lekker bier meer geworden.
Na 3 keer een naald over te hebben gebroken hier ook maar mee gestopt :(

Sander van Dijk

Citaat van: illsn-z op 01-02-2016  19:32 uNa 3 keer een naald over te hebben gebroken hier ook maar mee gestop :(
Beetje off topic, maar dan liet je waarschijnlijk de naald te ver uit de bek van de tang steken. Dat moet echt maar max 1 mm zijn, anders gaat ie krom of breekt ie af.

wilbertd

Ik heb een vriend die het zelf niet zo nauw nam met meten en schoonmaken. Bierbommen en gushers waren bij hem vrij normaal. Nu heb ik hem eens geholpen wat 'foute' kratjes vanuit zijn auto op een aanhanger te zetten om deze met houten platen af te dekken.
Op het moment dat ik een kratje neerzet en me omdraai hoor ik een knal en een van de flesjes schiet als een raket vele meters de lucht in.
Ik was erg blij dat het flesje even had gewacht.
Hij fermenteert nu geen blikbrouwsels meer, ook daar ben ik blij om :)

Het enige wat bij mij op een gusher lijkt is mijn 'oak barel aged stout' na een jaar op fles. Het bier kruipt dan heel langzaam uit een flesje, ik denk dat er nog iets anders dan gist in het flesje zit wat langzaam de laatste lange suikerketens oppeuzelt.

Brouwers

1 bierbom en 1 gusher gehad. Had te weinig schone flessen, toen maar bier in 2 na gebruik omgespoelde Orval flessen en 2 na gebruik omgespoelde bnr flessen gebotteld. Leek me een mooie gelegenheid als experimentje voor het gilde mbt brett. Na 6 maanden wilde ik de flessen meenemen, kom ik er achter dat één van de bnr flessen kapot was. Andere bnr fles spoot het eruit bij het openen. Lekker zuurtje te proeven. De Orval flessen waren trouwens ook zuur maar niet van de brett. Waarschijnlijk lacto infectie, bier smaakte nog wel ok verder.

Volgende keer toch nog even mijn flessen ontsmetten.

Jacques

Citaat van: kleine Minstreel op 01-02-2016  16:04 uProductie fouten zijn uitgesloten want die komen niet van de band af. Wat wel een feit is dat vele hobbybrouwers gebruikte flessen gebruiken die naar hun mening goed schoon zijn gemaakt. (Ik wil geen eindeloze discussie voeren maar een feit noemen). Wat vele niet weten is dat er flessen geproduceerd worden die niet geschikt zijn voor hergebruik. Een explosie van een fles komt altijd van binnen uit en ontstaat in een punt en zal zich random kwadratisch uitbreiden totdat de fles knapt. Zelf had ik een hergebruikt Steini flesje dat explodeerde en toevallig was er een techneut van de grootste bierfles producent ter wereld op bezoek. Sinds ik deze kennis heb en heel veel met glasverpakking te maken en te weten ben gekomen gebruik ik geen gebruikte flesjes meer en heb ik dus ook geen bommen meer.
Gusher is een ander hoofdstuk en ook daar heb ik ervaring mee maar bijna altijd is het te herleiden  naar fouten of onvolkomenheden in het brouw / bottel  proces.

Zo nu en dan zal er een fles ontsnappen aan de kwaliteitscontrole. Dat inherent aan elk productieproces.

Jarenlang gebruik ik gebruikte flessen (mijn flessen worden steeds hergebruikt) en nog nooit heb ik een bierbom gehad met zelfgebrouwen bier. Wel met commercieel bier...

Belangrijk is dat je geen beschadigde flessen gebruikt.

Lonnes

Citaat van: kleine Minstreel op 01-02-2016  16:04 uWat vele niet weten is dat er flessen geproduceerd worden die niet geschikt zijn voor hergebruik.
Ik heb me wel afgevraagd waarom er tegenwoordig zoveel flessen zijn waar geen statiegeld meer op zit. En of dat dan misschien minder sterke flessen zijn. Van de andere kant: voor eenmalig gebruik heb je ook gewoon een sterke fles nodig.

Jacques

Citaat van: Lonnes op 01-02-2016  22:29 uIk heb me wel afgevraagd waarom er tegenwoordig zoveel flessen zijn waar geen statiegeld meer op zit.

Kleine brouwerijen hebben niet de ruimte voor de opslag en de mogelijkheid om binnen de brouwerij te spoelen. Retourflessen zijn voor hen zeer onhandig.

Lonnes

Voorlopige resultaten (ja, ik weet het, niet representatief en zo):

* 28,3% van de respondenten heeft tenminste één keer een bom gehad
* 49,1% van de respondenten heeft tenminste één keer een gusher gehad
* 23% heeft dit nog nooit meegemaakt
* over het moment waarop gushers en bommen het meeste voorkomen valt weinig te zeggen

kleine Minstreel

Citaat van: Lonnes op 01-02-2016  22:29 uIk heb me wel afgevraagd waarom er tegenwoordig zoveel flessen zijn waar geen statiegeld meer op zit. En of dat dan misschien minder sterke flessen zijn. Van de andere kant: voor eenmalig gebruik heb je ook gewoon een sterke fles nodig.

Nee en Ja de eenmalige flessen zijn voor industrie bieren die niet na vergisten op fles   gemaakt die worden gecontroleerd afgevuld met 1,8 bar en de specs zijn dan ook  lager dan die van ander retour flessen. Verder komen de retourflessen onder een enorme mechanische druk te staan tijdens het spoelen in de wasstraat. OOk tijdens het schoonmaken thuis kan een klein krasje door het schoonmaken problemen opleveren tijdens het hergisten. Er is een presentatie van het Bergs Biergilde hoe hoog de druk kan oplopen. Ben de naam van de auteur kwijt.

Chilobrachys

Bij een quadrupel laatst gushers gehad, met de naaldmethode alles "omgedopt". Door een onhandige planning kwam ik er op de brouwdag van een ander bier achter dat het gistvat die ik wou gebruiken nog vol zat met de quadrupel (ongeveer 2.5 week). Deze was nog niet volledig uitgegist. Bommen heb ik gelukkig nog niet meegemaakt.

Markiej87

Citaat van: kleine Minstreel op 02-02-2016  15:40 uNee en Ja de eenmalige flessen zijn voor industrie bieren die niet na vergisten op fles   gemaakt die worden gecontroleerd afgevuld met 1,8 bar en de specs zijn dan ook  lager dan die van ander retour flessen. Verder komen de retourflessen onder een enorme mechanische druk te staan tijdens het spoelen in de wasstraat. OOk tijdens het schoonmaken thuis kan een klein krasje door het schoonmaken problemen opleveren tijdens het hergisten. Er is een presentatie van het Bergs Biergilde hoe hoog de druk kan oplopen. Ben de naam van de auteur kwijt.
Dit is natuurlijk onzin. Overwegend de industriebieren die niet hergisten op fles worden afgevuld in statiegeldflesjes (denk aan pils) en van de bieren van de kleinere brouwerijen die wegwerpflesjes gebruiken wordt bijna alles met hergisting op de fles geleverd :)

On topic: ik heb 1x gushers gehad, dat was een honingbier met ongepasteuriseerde honing. Daar zat gewoon nog e.e.a. in qua bacteriën..

brouwenier

Enthousiast had ik gestemd dat ik nog nooit een gusher of bierbom had gehad. Tot eind vorige week een flesje leegspoot en er nog een paar millimeter vocht in bleef zitten. Spectaculair die druk! :pan:

Jacques

Citaat van: brouwenier op 09-02-2016  21:32 uEnthousiast had ik gestemd dat ik nog nooit een gusher of bierbom had gehad. Tot eind vorige week een flesje leegspoot en er nog een paar millimeter vocht in bleef zitten. Spectaculair die druk! :pan:

Een echte gusher is niet zo zeer een kwestie van veel druk maar van veel condensatiepunten waardoor de koolzuur in een keer vrij komt.

Vaak zijn flessen die niet helemaal schoon zijn het probleem, maar het kan ook komen door een schimmel die op de gerst groeit. De nodige jaren geleden had Duvel hier grote problemen mee. Komt natuurlijk ook omdat Duvel een koolzuurrijk bier is. Er kan dan veel koolzuur vrijkomen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.