Hobbybrouwen > Brouwproces

Snelle hoofdvergisting, nu navergisten. Wat is wijsheid?!

(1/3) > >>

Miekelt:
Afgelopen zaterdag een Pale Ale gebrouwen met Earl Grey.
Afgelopen maandag avond leek de hoofdvergisting al weer tegen zijn eind te lopen.
Dinsdag een SG van 1016 gemeten (begin SG was 1054). Dinsdag heb ik overgeheveld naar een kleiner vat.
Het jongbier leek vrij troebel. Is het verstandig om het nu op de kleinere fles op kamertemperatuur te laten staan met waterslot. Of evt buiten.. (Ik heb geen koelkast of kelder waar het kouder kan staan)
Bottelen is nog te vroeg lijkt me? Of kan ik bottelen? (Als de SG nog niet gedaald is tenminste)

Veel vragen, maar ik weet dat jullie veel weten ;)

Dank alvast weer!

Mike

Gerb:
Gewoon nog een week op kamertemperatuur laten staan, daarna optioneel koelen tot een graad of 5. Meestal kun je 2 weken na het brouwen bottelen.
Heb je bepaald of je de vergistingsgraad van de betreffende gist hebt gehaald? Belangrijk is dat er nog wat koolzuur wordt gevormd in de lagerfles, zodat er een beschermende koolzuurdeken over het bier komt. Het risico op kaam wordt groter wanneer het bier aan zuurstof bloot staat.  Blubt ie nog een beetje? Anders een lepeltje suiker toevoegen.

Miekelt:
Hij blubt niet meer.. En vergistingsgraad niet bepaald. (Vanavond eens opzoeken hoe we dat doen ;))
Voor het suiker toevoegen eerst kijken of het SG is gedaald?

Gerb:
Als ie niet meer blubt, kan je er sowieso wat suiker bij doen.

homoeccentricus:
Wijsheid is geduld hebben.  Waarom moet het allemaal zo snel vooruit gaan? Waarom zo snel overhevelen? Laat de gist asjeblief zijn ding doen.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie