Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Pan Ipani  (gelezen 3945 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Zedd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 263
  • Land: nl
  • Ik brouw meer dan ik drink.
Pan Ipani
« Gepost op: 22-01-2016 23:58 u »
Begin januari ben ik in Warshau geweest en ben daar tegen een fan-tas-tisch zomer-tarwebier aangelopen: Pan Ipani. En onder het motto "beter goed gejat dan slecht verzonnen", wil ik deze heel graag proberen te brouwen. Een idee van hoe het er uit moet zien:



Contact met de brouwer en het etiket hebben me de volgende gegevens opgeleverd:
- Veel tarwe en veel tarwevlokken.
- Haver
- Neutrale gist
- Amarillo, Mosaic en Citra hop
- 5,9% ABV
- IBU 45 (ben ik het niet helemaal mee eens, smaakte minder bitter)
- Plato 16.0

Opmerkingen
  • Mosaic is bijna verkrijgbaar, via Brouwland.
  • Die 16  ļ Plato vind ik wat hoog, of ze hebben een gist gebruikt die niet heel ver doorvergist om op 5,9% te komen
  • Smaak: zoet, fris, veel fruiten (citrus, mango, tropisch fruit. GEEN kruidnagel, banaan.
Met deze lijst aan kenmerken ben ik voorzichtig aan de slag gegaan en kom nu op onderstaand recept.

Jullie commentaar op het recept wordt gewaardeerd.


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkNegen
Naam receptPan Ipani
Brouwdatum22-01-2016
BiertypeAmerikaans tarwebier
Volume10,0 l
Begin SG1,060 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)35 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
10,96 lWater uit Rosmalen (Nuland)
2,24 gCaSO4
2,76 mlMelkzuur
4,43 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
102 mg/l8 mg/l69 mg/l192 mg/l108 mg/l134 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,345 kgPilsmoutDingemans3 EBC50,0 %
0,538 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC20,0 %
0,538 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC20,0 %
0,269 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC10,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust50,0 įC2 min.30 min.4,1 l/kg
Amylaserust69,0 įC15 min.30 min.4,1 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.10 min.4,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
6,7 gCitrabellen14,1%45 min.20,3 IBU
10,2 gMosaicpellets11,5%10 min.11,1 IBU
8,5 gAmarillobellen8,9%5 min.3,6 IBU
7,0 gAmarillobellen8,9%koudhop0,0 IBU
5,0 gMosaicpellets11,5%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafale American (US-05)bovengist




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline mjik83

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pan Ipani
« Reactie #1 Gepost op: 23-01-2016 02:18 u »
Warszawa

Offline Zedd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 263
  • Land: nl
  • Ik brouw meer dan ik drink.
Re: Pan Ipani
« Reactie #2 Gepost op: 25-01-2016 22:54 u »
Even goed naar het recept gekeken. Tarwestort mag echt wel wat zwaarder (*done*) en koudhoppen was ook wat laag. Nu op 2,5 g/L, dat proef je tenminste.
Nog steeds geen commentaar ;) ?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkNegen
Naam receptPan Ipani
Brouwdatum22-01-2016
BiertypeAmerikaans tarwebier
Volume10,0 l
Begin SG1,060 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)35 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
10,96 lWater uit Rosmalen (Nuland)
2,24 gCaSO4
2,76 mlMelkzuur
4,39 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
102 mg/l8 mg/l69 mg/l192 mg/l108 mg/l134 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,805 kgPilsmoutDingemans3 EBC30,0 %
1,342 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC50,0 %
0,268 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC10,0 %
0,268 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC10,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust50,0 įC2 min.30 min.4,1 l/kg
Amylaserust67,0 įC15 min.30 min.4,1 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.10 min.4,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
6,7 gCitrabellen14,1%45 min.20,3 IBU
10,2 gMosaicpellets11,5%10 min.11,1 IBU
8,5 gAmarillobellen8,9%5 min.3,6 IBU
15,0 gAmarillobellen8,9%koudhop0,0 IBU
10,0 gMosaicpellets11,5%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafale American (US-05)bovengist



Offline Battum80

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 528
  • Land: ch
  • Wat niet kan is nog nooit gebeurd
Re: Pan Ipani
« Reactie #3 Gepost op: 26-01-2016 08:37 u »
Het is een beetje lastig om commentaar te geven als je het bier niet kent. In het algemeen zou je kunnen overwegen om Mosaic en Amarillo toe te voegen bij 10 min en als vlamuit nogmaals beide hoppen.

Offline Fruitbiertje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 92
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pan Ipani
« Reactie #4 Gepost op: 10-03-2017 15:26 u »
In mijn zoektocht naar recepten, kwam ik dit recept tegen.
Op de foto afgaande en de ingrediŽnten, ziet het eruit als een zeer smakelijk biertje.

Zedd, is het dat ook geworden?
Of zou je na het drinken van het bier, dingen willen veranderen, of heb je misschien veranderd bij een brouwsel erna?

Enige probleem waar ik tegenaan loop zijn de maisch stappen.
Ik maisch in een koelbox, dus is wat moeilijker de temperatuur te verhogen.
Is die eiwitrust van 50 graden nodig bij haver en/of tarwevlokken, of kan dat ook achterwege worden gelaten?

Offline Zedd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 263
  • Land: nl
  • Ik brouw meer dan ik drink.
Re: Pan Ipani
« Reactie #5 Gepost op: 24-06-2017 22:56 u »
Hi Fruitbiertje,

Ik heb weinig veranderd aan dit recept - was niet nodig.
Ik heb de US05 vervangen door de S-33 voor een iets minder "cleane" smaak.

Het is een heerlijk bier (als je niet de koudhop vergeet, zoals ik laatst) en ik brouw hem regelmatig.
Ben nog wel zoekende met de body, die mag nog wat frisser vind ik.

Tags: