Pan Ipani

Gestart door Zedd, 22-01-2016 23:58 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Zedd

Begin januari ben ik in Warshau geweest en ben daar tegen een fan-tas-tisch zomer-tarwebier aangelopen: Pan Ipani. En onder het motto "beter goed gejat dan slecht verzonnen", wil ik deze heel graag proberen te brouwen. Een idee van hoe het er uit moet zien:



Contact met de brouwer en het etiket hebben me de volgende gegevens opgeleverd:
- Veel tarwe en veel tarwevlokken.
- Haver
- Neutrale gist
- Amarillo, Mosaic en Citra hop
- 5,9% ABV
- IBU 45 (ben ik het niet helemaal mee eens, smaakte minder bitter)
- Plato 16.0

Opmerkingen
  • Mosaic is bijna verkrijgbaar, via Brouwland.
  • Die 16  º Plato vind ik wat hoog, of ze hebben een gist gebruikt die niet heel ver doorvergist om op 5,9% te komen
  • Smaak: zoet, fris, veel fruiten (citrus, mango, tropisch fruit. GEEN kruidnagel, banaan.
Met deze lijst aan kenmerken ben ik voorzichtig aan de slag gegaan en kom nu op onderstaand recept.

Jullie commentaar op het recept wordt gewaardeerd.


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkNegen
Naam receptPan Ipani
Brouwdatum22-01-2016
BiertypeAmerikaans tarwebier
Volume10,0 l
Begin SG1,060 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)35 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row][row][row]
HoeveelheidIngrediënt
10,96 lWater uit Rosmalen (Nuland)2,24 gCaSO42,76 mlMelkzuur4,43 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
102 mg/l8 mg/l69 mg/l192 mg/l108 mg/l134 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,345 kgPilsmoutDingemans3 EBC50,0 %
0,538 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC20,0 %
0,538 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC20,0 %
0,269 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust50,0 °C2 min.30 min.4,1 l/kg
Amylaserust69,0 °C15 min.30 min.4,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
6,7 gCitrabellen14,1%45 min.20,3 IBU
10,2 gMosaicpellets11,5%10 min.11,1 IBU
8,5 gAmarillobellen8,9%5 min.3,6 IBU
7,0 gAmarillobellen8,9%koudhop0,0 IBU
5,0 gMosaicpellets11,5%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafale American (US-05)bovengist


mjik83

Warszawa [emoji106]

Zedd

Even goed naar het recept gekeken. Tarwestort mag echt wel wat zwaarder (*done*) en koudhoppen was ook wat laag. Nu op 2,5 g/L, dat proef je tenminste.
Nog steeds geen commentaar ;) ?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkNegen
Naam receptPan Ipani
Brouwdatum22-01-2016
BiertypeAmerikaans tarwebier
Volume10,0 l
Begin SG1,060 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)35 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row][row][row]
HoeveelheidIngrediënt
10,96 lWater uit Rosmalen (Nuland)2,24 gCaSO42,76 mlMelkzuur4,39 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
102 mg/l8 mg/l69 mg/l192 mg/l108 mg/l134 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,805 kgPilsmoutDingemans3 EBC30,0 %
1,342 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC50,0 %
0,268 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC10,0 %
0,268 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust50,0 °C2 min.30 min.4,1 l/kg
Amylaserust67,0 °C15 min.30 min.4,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
6,7 gCitrabellen14,1%45 min.20,3 IBU
10,2 gMosaicpellets11,5%10 min.11,1 IBU
8,5 gAmarillobellen8,9%5 min.3,6 IBU
15,0 gAmarillobellen8,9%koudhop0,0 IBU
10,0 gMosaicpellets11,5%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafale American (US-05)bovengist


Battum80

Het is een beetje lastig om commentaar te geven als je het bier niet kent. In het algemeen zou je kunnen overwegen om Mosaic en Amarillo toe te voegen bij 10 min en als vlamuit nogmaals beide hoppen.

Fruitbiertje

In mijn zoektocht naar recepten, kwam ik dit recept tegen.
Op de foto afgaande en de ingrediënten, ziet het eruit als een zeer smakelijk biertje.

Zedd, is het dat ook geworden?
Of zou je na het drinken van het bier, dingen willen veranderen, of heb je misschien veranderd bij een brouwsel erna?

Enige probleem waar ik tegenaan loop zijn de maisch stappen.
Ik maisch in een koelbox, dus is wat moeilijker de temperatuur te verhogen.
Is die eiwitrust van 50 graden nodig bij haver en/of tarwevlokken, of kan dat ook achterwege worden gelaten?

Zedd

Hi Fruitbiertje,

Ik heb weinig veranderd aan dit recept - was niet nodig.
Ik heb de US05 vervangen door de S-33 voor een iets minder "cleane" smaak.

Het is een heerlijk bier (als je niet de koudhop vergeet, zoals ik laatst) en ik brouw hem regelmatig.
Ben nog wel zoekende met de body, die mag nog wat frisser vind ik.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.