Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gerookte Porter  (gelezen 19920 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.201
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gerookte Porter
« Reactie #100 Gepost op: 14-12-2016 21:35 u »
Precies, vandaar mijn verbazing / voorgaande discussie. :P

Brouw het bier met de kleine hoeveelheid die je in gedachten had. Proef het en proef het na een aantal weken nog een keer en kom dan tot een conclusie.

Eigen ervaring is een veel betere adviseur dan het internet af te speuren.
Je bent een liefhebber van rooksmaak. Dus wat heb je te verliezen als je een grotere hoeveelheid peated mout gebruikt?

Nog mooier, brouw een paar keer achter elkaar met verschillende hoeveelheden. Brouwen, daar leer je veel van!


Mijn ervaringen en die van de brouwers van Mommerite heb ik hier gedeeld. Het zou mooi zijn als we die van jou over een aantal maanden hier ook kunnen lezen.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Land: nl
Re: Gerookte Porter
« Reactie #101 Gepost op: 14-12-2016 23:09 u »

Eigen ervaring is een veel betere adviseur dan het internet af te speuren.


Ja, en dan moet je niet vergeten wat ik vond bij het afspeuren van het internet.
De eigen ervaring van een hele groep mensen. Dat is toch het hele punt waarom iets als dit forum er überhaupt is? :weetniet:
Ga me nou niet wijs maken dat informatie zoals dat niet waardevol is, omdat alleen "eigen ervaring" telt.

Bovendien kan niet iedereen maar constant "brouwen brouwen brouwen".
Zowel financieel als met tijd en ruimte niet.
En als je dus maar een aantal/enkele keren kunt brouwen in een jaar, dan wil je toch
graag wat adviezen/zekerheid inwinnen.

Daarnaast heb ik toch al gezegd dat ik dat ga doen: zelf brouwen en dan zien wat er van komt. :weetniet:
Hoeft het niet te blijven herhalen, ik reageerde alleen op Gerb's bericht.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Gerookte Porter
« Reactie #102 Gepost op: 14-12-2016 23:15 u »
Van een peatmout zou ik niet meer dan 5 tot 10 % gebruiken. Dat wordt snel te veel.

Nee hoor, 100% kan prima... :brouwen: :proost:  Je moet er wel van houden... En ik houd ervan  :)

Offline zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Land: nl
Re: Gerookte Porter
« Reactie #103 Gepost op: 14-12-2016 23:18 u »
Nee hoor, 100% kan prima... :brouwen: :proost:  Je moet er wel van houden... En ik houd ervan  :)

Heb je überhaupt gelezen wat voor soort bier op gericht wordt in deze topic?  ???

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.201
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gerookte Porter
« Reactie #104 Gepost op: 14-12-2016 23:25 u »
Ja, en dan moet je niet vergeten wat ik vond bij het afspeuren van het internet.
De eigen ervaring van een hele groep mensen. Dat is toch het hele punt waarom iets als dit forum er überhaupt is? :weetniet:

En daarom geef ik mijn ervaring. En in die ervaring sta ik niet alleen.

Je woont niet bij mij in de buurt, anders zou ik zeggen kom even langs en proef een paar rookbieren van mij met een behoorlijk aandeel aan peated mout. Daar zit ook een rookporter bij.

Offline zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Land: nl
Re: Gerookte Porter
« Reactie #105 Gepost op: 14-12-2016 23:29 u »
En daarom geef ik mijn ervaring. En in die ervaring sta ik niet alleen.

Je woont niet bij mij in de buurt, anders zou ik zeggen kom even langs en proef een paar rookbieren van mij met een behoorlijk aandeel aan peated mout. Daar zit ook een rookporter bij.

Ja, en dat is prima, en daarom neem ik je ervaring ook mee in de overweging die ik maak als ik komende week ga brouwen.
Maar als jij  je ervaring deelt met een zekerheid alsof het een feit is, moet je ook niet raar opkijken als er gevraagd wordt om dat te onderbouwen.
Dat is juist het belangrijke deel van ervaringen delen, niet alleen "zo is het, geloof me", maar de uitleg waarom.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Gerookte Porter
« Reactie #106 Gepost op: 14-12-2016 23:32 u »
Heb je überhaupt gelezen wat voor soort bier op gericht wordt in deze topic?  ???

Eigenlijk niet... Hahahaha... Ik zou er dan nog ruim 20% Mroost 900 bij doen (en de rest dus peated rookmout). Vet lekker!  :brouwen: :biersmile:   :proost:

Offline zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Land: nl
Re: Gerookte Porter
« Reactie #107 Gepost op: 14-12-2016 23:41 u »
Eigenlijk niet... Hahahaha... Ik zou er dan nog ruim 20% Mroost 900 bij doen (en de rest dus peated rookmout). Vet lekker!  :brouwen: :biersmile:   :proost:

..Juist. Dit zijn nou precies de soort "eigen ervaring" posts waar je dus niks aan hebt.  ::)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Gerookte Porter
« Reactie #108 Gepost op: 14-12-2016 23:48 u »
..Juist. Dit zijn nou precies de soort "eigen ervaring" posts waar je dus niks aan hebt.  ::)

Als je niet tussen de regels door kunt lezen... Nee dan heb je inderdaad niets aan mijn opmerkingen... ;)

Offline zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Land: nl
Re: Gerookte Porter
« Reactie #109 Gepost op: 14-12-2016 23:54 u »
Als je niet tussen de regels door kunt lezen... Nee dan heb je inderdaad niets aan mijn opmerkingen... ;)

Nee, het is juist omdat ik tussen de regels precies lees wat je bedoeld, dat ik zeg dat het niet behulpzaam is.

Maar laten we het gewoon voor de verandering on-topic houden? :nut: Voor zover dat hier nog van sprake is.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.040
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Gerookte Porter
« Reactie #110 Gepost op: 15-12-2016 12:32 u »
Pan op het vuur en brouwen:
-> Resultaat te 'rokerig' -> minder toevoegen de volgende keer
-> Resultaat goed -> Niets veranderen
-> Resultaat niet rokerig genoeg -> Meer toevoegen de volgende keer

Succes :)  :brouwen:

Offline André_84

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gerookte Porter
« Reactie #111 Gepost op: 15-12-2016 12:59 u »
 ;D :duimop:

Offline André_84

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gerookte Porter
« Reactie #112 Gepost op: 15-12-2016 13:02 u »
Ontopic dan maar: Zilver Brouwer, ga jij jouw brouwsel dryhoppen of niet?  :biersmile:

Offline zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Land: nl
Re: Gerookte Porter
« Reactie #113 Gepost op: 15-12-2016 15:11 u »
Ontopic dan maar: Zilver Brouwer, ga jij jouw brouwsel dryhoppen of niet?  :biersmile:

Ben het wel van plan ja. Moet alleen nog even uitvogelen hoe.  ;D :P

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.201
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gerookte Porter
« Reactie #114 Gepost op: 15-12-2016 21:50 u »
Ja, en dat is prima, en daarom neem ik je ervaring ook mee in de overweging die ik maak als ik komende week ga brouwen.
Maar als jij  je ervaring deelt met een zekerheid alsof het een feit is, moet je ook niet raar opkijken als er gevraagd wordt om dat te onderbouwen.
Dat is juist het belangrijke deel van ervaringen delen, niet alleen "zo is het, geloof me", maar de uitleg waarom.

Je kunt dit soort zaken alleen uitleggen op basis van ervaringen. En mijn ervaring is anders dan vaak beweerd wordt.  Een laag percentage aan rookmout/peated mout proef je minder snel terug proeft in een porter met veel andere donkere mouten en caramouten. In een licht gekleurd bier is het een ander verhaal. Vaak wordt dergelijke relevante informatie niet gegeven bij reacties. Of realiseer men niet dat een mout heel verschillend kan uitpakken afhankelijk van de andere mouten in de stort.
Het samenstellen van een recept is net als het componeren van een muziekstuk. In een rustig en langzaam gedeelte een muziekstuk kan een trompet alles overstemmen. Wanneer echter alle instrumenten vol volume geven komt de trompet meer op de achtergrond. Er moet dan harder geblazen te worden om herkenbaar te zien.

Op een druk forum als het deze komt het niet altijd van om alles uit te schrijven. Dan kan er wel eens een reactie gegeven worden die kort door de bocht is.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.201
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gerookte Porter
« Reactie #115 Gepost op: 15-12-2016 21:53 u »
Pan op het vuur en brouwen:
-> Resultaat te 'rokerig' -> minder toevoegen de volgende keer
-> Resultaat goed -> Niets veranderen
-> Resultaat niet rokerig genoeg -> Meer toevoegen de volgende keer

Evalueer na een aantal weken op de fles en niet tijdens het brouwen. Menig keer heb ik gedacht dat echt veel te mout met een rooksmaak in het stort had zitten terwijl het uiteindelijk allemaal mee viel.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.040
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Gerookte Porter
« Reactie #116 Gepost op: 16-12-2016 08:31 u »
Evalueer na een aantal weken op de fles en niet tijdens het brouwen. Menig keer heb ik gedacht dat echt veel te mout met een rooksmaak in het stort had zitten terwijl het uiteindelijk allemaal mee viel.

Ook tijdens het brouwen bepalen, dan kun je de volgende keer al op basis van je wort inschatten wat het uiteindelijke resultaat wordt op fles/fust.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.201
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gerookte Porter
« Reactie #117 Gepost op: 16-12-2016 21:32 u »
Ook tijdens het brouwen bepalen, dan kun je de volgende keer al op basis van je wort inschatten wat het uiteindelijke resultaat wordt op fles/fust.

Gaat niet werken. Tijdens het brouwen is de rookgeur zeer intens. Je kunt je haast niet voorstellen dat dit niet het geval is met het uiteindelijke bier. Omdat er nog zoveel verdwijnt tijdens het koken en vergisten is geen inschatting te doen.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.040
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Gerookte Porter
« Reactie #118 Gepost op: 19-12-2016 11:00 u »
Je zult het wel (beter) weten dan ik...

Offline Johannesdeloper

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 466
  • Land: nl
  • Brouwen is een soort van feestje.
    • Johannesdeloper
Re: Gerookte Porter
« Reactie #119 Gepost op: 19-12-2016 11:34 u »
Links en rechts lees je een max van 5% voor peated mout en 20% voor Rauchmalz. Jacques zit daar volgens mij boven.
Hij ervaart een penetrante rooklucht. Mijn ervaring (met dus minder rookmout) is dat het "lekker rokerig" ruikt.
Tijdens het schroten rook het alsof je een verpakking met een pondje paling openmaakt.

Offline André_84

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gerookte Porter
« Reactie #120 Gepost op: 19-12-2016 11:50 u »
Vervelend dat visualiseren. Ik zie nu een pond paling voor me, die door de schrootmolen gaat  :clownsmile:

Offline Johannesdeloper

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 466
  • Land: nl
  • Brouwen is een soort van feestje.
    • Johannesdeloper
Re: Gerookte Porter
« Reactie #121 Gepost op: 19-12-2016 12:08 u »
Vervelend dat visualiseren. Ik zie nu een pond paling voor me, die door de schrootmolen gaat  :clownsmile:
Straks een rij bij de haringkar, allemaal hobbybrouwers die dit forum meelezen  :lol:

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Gerookte Porter
« Reactie #122 Gepost op: 19-12-2016 12:28 u »
Ik heb gisteren een bier met onderstaand recept gebotteld.

85%    4975 g Pale alemout                        5.5  EBC   
6%        351 g Caramunich                        123  EBC   
2%        117 g Chocolademout                   900  EBC   
2%        117 g Zwartemout                        1400 EBC   
5%        292 g Whiskymout                          4    EBC   

De geur van het bier en de smaak zijn duidelijk turfachtig. Het is duidelijk aanwezig en ruikt naar mijn mening vrij sterk, de hele keuken rook ernaar. Voor een bier met een turfachtige, maar duidelijk waarneembare toets is 5% genoeg. Voor een rookbier, waar rook de hoofdsmaak is, zal je hoger kunnen gaan, maar dan zou ik niet hoger dan 10-15 % met whiskymout willen gaan. Dit is mijn ervaring.

Offline zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Land: nl
Re: Gerookte Porter
« Reactie #123 Gepost op: 19-12-2016 13:08 u »
Voor een bier met een turfachtige, maar duidelijk waarneembare toets is 5% genoeg. Voor een rookbier, waar rook de hoofdsmaak is, zal je hoger kunnen gaan, maar dan zou ik niet hoger dan 10-15 % met whiskymout willen gaan. Dit is mijn ervaring.

Heb zaterdag ook het recept gebrouwen dat ik hier eerder postte, heb tot nu toe dezelfde ervaring.  :brouwen:
Rook was duidelijk aanwezig door het gehele proces, en bij het overhevelen naar het gistvat ook wat opzij gehouden voor de SG meting.
Daarvan geproefd en had een goede smaak.  ^-^

Nu nog kijken hoe het uiteindelijk uitpakt als het is vergist en in de fles zit.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.201
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gerookte Porter
« Reactie #124 Gepost op: 19-12-2016 20:59 u »
Links en rechts lees je een max van 5% voor peated mout en 20% voor Rauchmalz. Jacques zit daar volgens mij boven.
Hij ervaart een penetrante rooklucht. Mijn ervaring (met dus minder rookmout) is dat het "lekker rokerig" ruikt.
Tijdens het schroten rook het alsof je een verpakking met een pondje paling openmaakt.

Dat ik een penetrante rooklucht ervaar heb ik niet geschreven. Wel dat de rookgeur heel sterk kan zijn als je aan het brouwen en koken bent. Maar ook dat die intense smaak minder terug te vinden in je bier.

Overigens is mijn ervaring dat rookbieren minder gevoelig zijn voor veroudering/oxidatie. Waarschijnlijk zijn de polyfenolen die voor de rooksmaak zorgen goede anti-oxidanten.

Tags: rookmout