Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Nabrouwen bier van Algemeeen kampioen ONK 2017  (gelezen 830 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Daddy Cools

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Land: nl
  • Koelkast omgebouwd... Ik ben Blij
Nabrouwen bier van Algemeeen kampioen ONK 2017
« Gepost op: 24-02-2018 17:12 u »
Gisteren hele leuke dag gehad in Goes. Leuke lokatie, gezellige mensen en prachtig weer. En met een leuke bonus :)

Daarom mijn recept waarmee ik gister de klasse C op het ONK heb gewonnen. Met als grootste verrassing ook nog Algemeen kampioen  :)

Het bier was bijna niet gekeurd. Maar door een oplettende keurmeester is deze na de grote keuringsronde alsnog gekeurd.

Commentaar van de keurmeester: Mooie blonde. Geur heeft een accent van fruitig en kruidig. Smaak is mooie balans van mout en bitterheid. Goed gedaan!
In totaal 94 punten.

Het is een simpel recept, waarbij de gist (White Labs 550) de grote smaakmaker is. Bitterheid zal hoogstwaarschijnlijk iets lager liggen, want heb mijn eigen Cascade tuinhop gebruikt.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk201702
Naam receptBelgian Blonde
Brouwdatum11-02-2017
BiertypeBlond
Volume18,3 l
Begin SG1,059 SG
Eind SG1,008 SG
Schijnbare vergistingsgraad86,4%
Alcoholgehalte6,6 vol.%
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)32 IBU
Brouwzaalrendement67,9 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
20,00 lWater uit Water
13,80 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
57 mg/l12 mg/l61 mg/l161 mg/l96 mg/l42 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,000 kgPilsmoutWeyermann3 EBC57,7 %
1,000 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC19,2 %
1,000 kgCara-pilsWeyermann5 EBC19,2 %
0,200 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC3,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta / Alfa amylase66,0 °C1 min.75 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gMagnumbellen10,7%90 min.14,3 IBU
10,0 gSaazpellets3,2%30 min.3,4 IBU
20,0 gSaazpellets3,2%15 min.4,4 IBU
10,0 gCascade 2016bellen9,0%15 min.5,6 IBU
20,0 gSaazpellets3,2%5 min.1,7 IBU
10,0 gCascade 2016bellen9,0%5 min.2,2 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 pak(ken)Belgian Ale (WLP550)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,008 SG
Schijnbare vergistingsgraad85,5%
Temp. nagisting20,0 °C

Vergisting notities
11/2/17 Temp op 18 C begonnen.
13/2/17 Brix 10.4 SG 1030
20/2/17 Brix  7.5  SG 1012 SVG 79 % Temp naar 21 C
22/2/17 Brix 7.0   SG 1009
24/2/17 Brix 6.9   SG 1008

Gebotteld met 4 gr/L bottelsuiker.
Hallo Sjaak,

Ik denk erover om jou recept na te maken.
Hoe lang heeft het bier in de fles gezeten voordat hij op smaak was?
Ik wil graag het bier op over een paar maand kunnen serveren.

Bedankt voor het delen van het recept.

Groetjes

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline stiaanke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: be
Re: Nabrouwen bier van Algemeeen kampioen ONK 2017
« Reactie #1 Gepost op: 24-02-2018 19:21 u »
Maar 4g/l bottelsuiker ?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.930
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Nabrouwen bier van Algemeeen kampioen ONK 2017
« Reactie #2 Gepost op: 24-02-2018 19:27 u »
Hoe lang heeft het bier in de fles gezeten voordat hij op smaak was?
Ik wil graag het bier op over een paar maand kunnen serveren.
Als je kijkt naar de brouwdatum (11-02-2017) en de keuringsdatum, waarschijnlijk zo'n 2 weken voor het ONK dus rond 1 juni. Dus na 4 maanden was deze goed genoeg voor een prijs.

Alleen Sjaak kan aangeven of  de top voor of na deze datum lag maar na 4 maanden is deze blijkbaar niet slecht.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 705
  • Land: nl
Re: Nabrouwen bier van Algemeeen kampioen ONK 2017
« Reactie #3 Gepost op: 25-02-2018 18:27 u »
Leuk dat je deze wilt brouwen. Ik heb (toevallig) deze gisteren opnieuw gebrouwen. Bier was na 2 maand al heerlijk en blijft dat ook wel een tijdje. Rond ONK zat deze wel op zijn top.

Ik gebruik (zeker bij Belgische bieren) weinig bottelsuiker. De Belgen willen nog wel eens wat doorgisten. En te veel koolzuur neemt veel aroma en smaak weg.

Succes met brouwen!

Tags: