Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gerookte Porter  (gelezen 17325 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline TimWillebrands

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Land: 00
Gerookte Porter
« Gepost op: 17-01-2016 15:01 u »
Ik probeer met mijn recept de Jopen Oost-Indië Porter te benaderen (ik durf het zo geen kloon te noemen), hop/mout-soorten, IBU en alcohol kloppen met wat de fles vermeld in elk geval maar ik ben gewoon te onervaren als brouwen en bierproever om heel zeker te zijn in recepten formuleren en ik heb nog nooit met gerookte mout gewerkt en heb geen idee hoeveel te veel is, kan iemand daar over oordelen? Tevens ben ik nog een beetje onzeker over het hop schema.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptJopen Oost-Indië Porter Clone
Brouwdatum17-01-2016
BiertypePorter (Brown)
Volume20,0 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Morey)76 EBC
Berekende bitterheid (Rager)90 IBU
Brouwzaalrendement85,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
16,00 lWater uit Schoonhovens
12,30 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
49 mg/l10 mg/l82 mg/l163 mg/l88 mg/l56 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,600 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC71,3 %
0,500 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons150 EBC9,9 %
0,350 kgAmber moutThomas Fawcett and Sons112 EBC6,9 %
0,350 kgMedium Peated moutThomas Fawcett and Sons4 EBC6,9 %
0,250 kgZwarte moutThomas Fawcett and Sons1300 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.20 min.3,2 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.3,2 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
51,0 gAurorapellets8,2%60 min.66,6 IBU
10,0 gAurorapellets8,2%30 min.6,7 IBU
5,0 gChinookpellets13,0%30 min.5,3 IBU
10,0 gE.K. Goldingbellen4,9%20 min.2,4 IBU
10,0 gBramling Crosspellets6,0%20 min.3,2 IBU
10,0 gChinookpellets13,0%5 min.3,5 IBU
10,0 gBramling Crosspellets6,0%5 min.1,6 IBU
10,0 gE.K. Goldingbellen4,9%5 min.1,2 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1 pakjeNottingham (-)bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


ThomasM

  • Gast
Re: Gerookte Porter
« Reactie #1 Gepost op: 17-01-2016 18:20 u »
Ik heb onlangs ook een smoked porter gebrouwen met brown malt en peated mout. Ik gebruikte alleen Admiral en Fuggles voor hop en de w34/70 als gist.
Ik ga het aankomende week bottelen. Als ik een smaaknotitie geef kan ik je er wat meer over vertellen (hoeveelheid peated, enz.).

Offline TimWillebrands

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Land: 00
Re: Gerookte Porter
« Reactie #2 Gepost op: 17-01-2016 18:41 u »
Ik heb onlangs ook een smoked porter gebrouwen met brown malt en peated mout. Ik gebruikte alleen Admiral en Fuggles voor hop en de w34/70 als gist.
Ik ga het aankomende week bottelen. Als ik een smaaknotitie geef kan ik je er wat meer over vertellen (hoeveelheid peated, enz.).

Interessant, hoeveel peated en brown heb jij gebruikt? En wat is de gedachtegang achter een ondergist gebruiken? Ik kijk uit naar je smaaknotities.

ThomasM

  • Gast
Re: Gerookte Porter
« Reactie #3 Gepost op: 17-01-2016 18:50 u »
Interessant, hoeveel peated en brown heb jij gebruikt? En wat is de gedachtegang achter een ondergist gebruiken? Ik kijk uit naar je smaaknotities,

Ik heb een beetje gesjoemeld aangezien er wat mout verloren is gegaan toen mijn molen omviel, maar ik heb het veranderd in het recept en gebruik om en nabij 20% peated (naar wat ik hier kon vinden op het forum) en 10% brown malt.
De ondergister heb ik gebruikt omdat ik niet ga voor het gistkarakter. Ik wilde een cleane gist die het mout door kon laten schijnen. De hop heb ik gebruikt om 1:ik wilde Engelse hoppen 2: ik had deze nog in mijn vriezer liggen  :biersmile:.
Ik ken de geur van de gisting veelal als fruitig, maar wat ik nu kan ruiken is een flinke peated smaak.

Offline zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Land: nl
Re: Gerookte Porter
« Reactie #4 Gepost op: 08-09-2016 00:51 u »
Ik ben zelf ook geen ervaren bierproever, maar heb nu een Jopen OIP in mijn glas zitten en heeft wel heel sterk hoparoma.
Ik zou zeggen probeer misschien te dry-hoppen met de US hop soorten.
Qua geur is het net een IPA met wat rook.

Heb je het recept waarmee je de topic opende al gebrouwen? :brouwen:
Wilde zelf ook een poging doen de Jopen te "klonen", heb nog
Golding (en Fuggles) op voorraad en Cascade voor het "US" deel.

Offline André_84

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gerookte Porter
« Reactie #5 Gepost op: 23-10-2016 16:30 u »
Aah, dus toch nog een topic over dit bier. Hier een groot liefhebber van dit bier, ik wil hem ook graag proberen te brouwen. Weet wel niet of dat haalbaar is als beginneling... Heb je hem al gebrouwen? Hoe was het en wat zou je anders?

Offline zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Land: nl
Re: Gerookte Porter
« Reactie #6 Gepost op: 24-10-2016 17:23 u »
Aah, dus toch nog een topic over dit bier. Hier een groot liefhebber van dit bier, ik wil hem ook graag proberen te brouwen. Weet wel niet of dat haalbaar is als beginneling... Heb je hem al gebrouwen? Hoe was het en wat zou je anders?

Nog niet. Hoopte eigenlijk nog op een reactie met de ervaring van Tim zelf.
Maar ik ga met het recept wel binnenkort aan de slag.
Zal dan in ieder geval het uiteindelijke recept en resultaat hier posten.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.074
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Gerookte Porter
« Reactie #7 Gepost op: 24-10-2016 20:34 u »
Nog niet. Hoopte eigenlijk nog op een reactie met de ervaring van Tim zelf.
Maar ik ga met het recept wel binnenkort aan de slag.
Zal dan in ieder geval het uiteindelijke recept en resultaat hier posten.
Voor een Porter zou ik geen ondergister gebruiken. Als je een cleane bovengister wilt kun je bijv. Danstar Nottingham gebruiken.

Offline zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Land: nl
Re: Gerookte Porter
« Reactie #8 Gepost op: 25-10-2016 19:31 u »
Voor een Porter zou ik geen ondergister gebruiken. Als je een cleane bovengister wilt kun je bijv. Danstar Nottingham gebruiken.

Was ik niet van plan, gewoon een bovengist zoals het OP recept hier boven.
Had zelf in de planning de 1084 Irish Ale.

Offline André_84

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gerookte Porter
« Reactie #9 Gepost op: 31-10-2016 19:40 u »
E.e.a. ingevuld in BrouwHulp en ook wat afgekeken bij de post onder bovenstaand linkje. Bijgaand de huidige status. Klopt het zo een beetje denken jullie? ik wil uiteindelijk op 2 kratjes uitkomen. Opzich ook niet zo verkeerd om te beginnen met b.v. de helft omdat het een test is. In ieder geval moeten de hoppen nog aangevuld worden en moet er een maischschema komen. Wie helpt me verder?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk1
Naam receptJopen Oost indie Porter clone
Brouwdatum20-10-2016
BiertypePorter (Baltisch)
Volume20,0 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Morey)83 EBC
Berekende bitterheid (Rager)0 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,085 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC71,3 %
0,567 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons150 EBC9,9 %
0,395 kgAmber moutThomas Fawcett and Sons112 EBC6,9 %
0,395 kgmedium peated moutThomas Fawcett and Sons3 EBC6,9 %
0,286 kgZwarte moutThomas Fawcett and Sons1300 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte




Offline zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Land: nl
Re: Gerookte Porter
« Reactie #10 Gepost op: 02-11-2016 19:40 u »
E.e.a. ingevuld in BrouwHulp en ook wat afgekeken bij de post onder bovenstaand linkje. Bijgaand de huidige status. Klopt het zo een beetje denken jullie? ik wil uiteindelijk op 2 kratjes uitkomen. Opzich ook niet zo verkeerd om te beginnen met b.v. de helft omdat het een test is. In ieder geval moeten de hoppen nog aangevuld worden en moet er een maischschema komen. Wie helpt me verder?

BrouwHulp Recept uitdraai


<...>

Ik heb hem zelf zo aangepast van de OP in deze thread. :brouwen:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk04
Naam receptOost-Indië Porter
Brouwdatum11-09-2016
BiertypePorter (Robust)
Volume17,0 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Morey)87 EBC
Berekende bitterheid (Rager)87 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
13,60 lWater uit Krimpenerwaard
11,33 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l76 mg/l155 mg/l87 mg/l53 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,720 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC71,3 %
0,517 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons150 EBC9,9 %
0,360 kgAmber moutThomas Fawcett and Sons112 EBC6,9 %
0,360 kgMedium PeatedThomas Fawcett and Sons4 EBC6,9 %
0,261 kgZwarte moutThomas Fawcett and Sons1300 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67,0 °C1 min.60 min.2,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
43,4 gAurorapellets8,2%60 min.66,5 IBU
9,2 gCascadepellets5,5%30 min.4,8 IBU
8,5 gAurorapellets8,2%30 min.6,6 IBU
8,5 gFugglebellen4,3%20 min.2,1 IBU
8,5 gE.K. Goldingpellets5,7%20 min.3,0 IBU
8,5 gFugglebellen4,3%5 min.1,0 IBU
8,5 gCascadepellets5,5%5 min.1,5 IBU
8,5 gE.K. Goldingpellets5,7%5 min.1,5 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
4,25 gIers mosklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Irish Ale (1084)bovengist



Offline André_84

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gerookte Porter
« Reactie #11 Gepost op: 03-11-2016 18:42 u »
Ik was even abuis, heb zelf een Jopen oost indie topic bij kloonbrouwsels, en gebruikte dit topic als inspiratie. Ik zit alleen even te kijken naar de hoppen. Voor mij als beginnende brouwer mag het wat simpeler (en goedkoper :')), Als ik 2, max 3 soorten hop wil gebruiken, welke zou ik kunnen gebruiken en in welke hoeveelheden? Ik zou wel op een vergelijkbare bitterheid willen uitkomen.


Offline André_84

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gerookte Porter
« Reactie #12 Gepost op: 03-11-2016 18:47 u »
Dank overigens Zilver Brouwer!

Offline André_84

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gerookte Porter
« Reactie #13 Gepost op: 03-11-2016 18:48 u »
ik was even abuis, heb zelf een Jopen oost indie topic bij kloonbrouwsels, en gebruikte dit topic als inspiratie. Ik zit alleen even te kijken naar de hoppen. Voor mij als beginnende brouwer mag het wat simpeler (en goedkoper :')), Als ik 2, max 3 soorten hop wil gebruiken, welke zou ik kunnen gebruiken en in welke hoeveelheden? Ik zou wel op een vergelijkbare bitterheid willen uitkomen.
Het hoeft ook geen exacte kloon te worden, hopsoorten als chinook, simcoe of warrior, kom ik er daar ook mee?

Offline zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Land: nl
Re: Gerookte Porter
« Reactie #14 Gepost op: 04-11-2016 10:31 u »
Het hoeft ook geen exacte kloon te worden, hopsoorten als chinook, simcoe of warrior, kom ik er daar ook mee?

De OI-Porter geeft op het flesje zelf aan: Hop (Aurora, Goldings, Bramling cross en USA hop).
Ik zelf heb nog Goldings en Fuggle (ipv Bramling) op voorraad, en Cascade voor de "USA hop".
Maar TimWillebrands geeft zelf al aan Chinook te gebruiken voor het US deel, dus dat zal ook best werken.

Als je bedoeld voor het hele recept twijfel ik. Als je hem brouwt met alleen US hops word het snel een zwarte IPA denk ik.
(Niet dat dat een verkeerd biertje zal zijn.  :proost:)
Maar naar mijn inschatting heb je denk ik wel wat Engelse smaken nodig voor het 'Porter' deel,
en de gerookte mout en aromatischere US hop voor het 'Oost-Indië'.

Offline André_84

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gerookte Porter
« Reactie #15 Gepost op: 04-11-2016 18:57 u »
Ik moet alles nog inkopen en wil meer een goed biertje brouwen die hierbij in de buurt komt, dan een exacte kopie. Als ik elke soort hop moet inkopen omdat er maar 8 gram in zou gaan wordt ie wat duurder dan gewenst :P.

Ik weet even niet welke bitterhop is en welke aromahop, maar als ik aurora en bv chinook of warrior, zou ik dan het gewenste resultaat kunnen krijgen?

Offline zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Land: nl
Re: Gerookte Porter
« Reactie #16 Gepost op: 05-11-2016 00:18 u »
Ik moet alles nog inkopen en wil meer een goed biertje brouwen die hierbij in de buurt komt, dan een exacte kopie. Als ik elke soort hop moet inkopen omdat er maar 8 gram in zou gaan wordt ie wat duurder dan gewenst :P.

Ik weet even niet welke bitterhop is en welke aromahop, maar als ik aurora en bv chinook of warrior, zou ik dan het gewenste resultaat kunnen krijgen?

Bitterhop is de hop die er het langste in gaat, in dit geval de Aurora met 60 min.
Smaaktoevoegingen zijn minder dan 30 min.
Aroma is helemaal aan het eind, onder de 10 min (en dingen zoals vlam-uit en koudhoppen).

Als je het met maximaal 3 soorten wilt doen zou ik gaan voor Aurora, Golding, en een US hop naar keuze.
Dan heb je in ieder geval alle afkomsten 'vertegenwoordigd'.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.396
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gerookte Porter
« Reactie #17 Gepost op: 05-11-2016 10:46 u »
Bitterhop is de hop die er het langste in gaat, in dit geval de Aurora met 60 min.
Smaaktoevoegingen zijn minder dan 30 min.
Aroma is helemaal aan het eind, onder de 10 min (en dingen zoals vlam-uit en koudhoppen).

Als je het met maximaal 3 soorten wilt doen zou ik gaan voor Aurora, Golding, en een US hop naar keuze.
Dan heb je in ieder geval alle afkomsten 'vertegenwoordigd'.

Het is zeker niet zo dat hopgiften die je doet voor 30 minuten voor het einde van het koken geen invloed hebben op het hoparoma.

Overigens is er steeds veel spraakverwarring over de begrippen bitterhop en aromahop.
Deze aanduidingen zitten vast aan de hopsoort en niet aan het moment van de hopgifte. Sommige hopsoorten worden gebruikt voor de bitterheid en andere voor hun aroma. Het onderscheid is de laatste 10 jaren minder belangrijk geworden omdat er steeds meer hopsoorten op de markt komen die een hoog alfazuurgehalte hebben en ook een verfijnd hoparoma. Deze hopsoorten kun je bij alle hofgiften gebruiken.

Het beste is om te spreken over bittergift en aromagift ondanks het feit dat een vroege hopgifte ook invloed heeft op het hoparoma van een bier.


Offline André_84

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gerookte Porter
« Reactie #18 Gepost op: 06-11-2016 14:39 u »
Dank voor de uitleg. Finale vraag nu, hoe ziet het hopschema eruit in bovenstaand recept, met de 3 soorten hop: Aurora, Golding en zeg Chinook?

Dus welke hoeveelheid bij welke tijd?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.396
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gerookte Porter
« Reactie #19 Gepost op: 06-11-2016 17:26 u »
Dank voor de uitleg. Finale vraag nu, hoe ziet het hopschema eruit in bovenstaand recept, met de 3 soorten hop: Aurora, Golding en zeg Chinook?

Dus welke hoeveelheid bij welke tijd?

Wat ik vaak doe is alle hoppen geven bij de alle hopgiften. Dit komt de complexiteit van de smaak van je bier ten goede. De bitterhoppen (de hoppen met een hoog alfazuurgehalte) worden door mij vooral gebruikt bij de eerste hopgifte. En de aromahoppen hebben het grootste aandeel bij de laatste hopgift.
Aurora is overigens een mooie duale hop. Die kun je goed gebruiken voor zowel de bittergift als de aromagift.

Offline André_84

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gerookte Porter
« Reactie #20 Gepost op: 25-11-2016 18:53 u »
Projectje is even blijven liggen, maar wil er nu toch werk van gaan maken. Ik loop nog even vast op de hoppen, ik wilde toch alle vier soorten bestellen (aurora, goldings, bramling en een usa hop. De goldings vind ik niet bij Brouwmarkt, de rest wel. Wel zie ik styrian goldings staan en east kent goldings. Is dat (1 van de 2?) hetzelfde? Wat usa hop betreft wilde ik voor Chinook gaan, maar die is niet op voorraad. De Warrior wel. dan maar volstaan met de Aurora, Bramling en Warrior?

Offline zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Land: nl
Re: Gerookte Porter
« Reactie #21 Gepost op: 25-11-2016 23:46 u »
Projectje is even blijven liggen, maar wil er nu toch werk van gaan maken. Ik loop nog even vast op de hoppen, ik wilde toch alle vier soorten bestellen (aurora, goldings, bramling en een usa hop. De goldings vind ik niet bij Brouwmarkt, de rest wel. Wel zie ik styrian goldings staan en east kent goldings. Is dat (1 van de 2?) hetzelfde? Wat usa hop betreft wilde ik voor Chinook gaan, maar die is niet op voorraad. De Warrior wel. dan maar volstaan met de Aurora, Bramling en Warrior?

E.K. Golding, is East Kent Golding ja.  ;)

Offline Nerro

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 662
  • Land: nl
  • Brouwerij de lachende luiaard
Re: Gerookte Porter
« Reactie #22 Gepost op: 26-11-2016 00:28 u »
Is 5% zwarte mout niet wat veel? Echt lekker smaakt het niet, het is vooral voor de kleur.

Offline zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Land: nl
Re: Gerookte Porter
« Reactie #23 Gepost op: 26-11-2016 22:57 u »
Is 5% zwarte mout niet wat veel? Echt lekker smaakt het niet, het is vooral voor de kleur.

Aangezien zojuist het recept van de ONK kampioen is gepost met 7% zwarte mout, zeg ik... nee. ;D

Offline Nerro

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 662
  • Land: nl
  • Brouwerij de lachende luiaard
Re: Gerookte Porter
« Reactie #24 Gepost op: 27-11-2016 01:43 u »
Is dan helemaal niets meer heilig?

Tags: rookmout