Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kasteel Rouge  (gelezen 10596 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline George81

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 791
  • Land: nl
Kasteel Rouge
« Gepost op: 09-10-2012 23:13 u »
Voor de vrouw wil ik een zoet kersenbier maken. Ze is gek van Kasteel Rouge en die
wil ik zo dicht mogelijk benaderen.

Na veel gelezen te hebben over kriekbieren wil ik deze volgende week gaan brouwen.

Kasteel Rouge specificaties
8% alcohol
Eind SG 1020 (ik heb het origineel gemeten bij 20*Celsius en na ontgassing)
Ingrediënten (van etiket):
-Kandij Suiker
-Zoetstof: Acesulfam K
-Ascorbinezuur
-kersen
-kersensap
-Gerstemout
-Tarwemout
-Hop

Proefnotities:
-Weinig schuimstabiliteit
-Vrij veel koolzuur
-Volle body
-Te zoet voor de meeste van jullie, zeker meer dan 1020 (door de zoetstof)

Nu over het recept, Ronnie heeft hier al erg goede informatie gegeven.

Van de morellen (kersen) heb ik 2 uit de vriezer gehaald en het sap met de refractometer gemeten en ik kom op 12~12,6 brix (kers 1) en 8,7~9 Brix (kers 2) uit.
Oftewel 1050 en 1035 sg.
De meeste kersen zagen er donker uit en zullen rond de 1050 zitten.
Nou weet ik niet hoe ik de kersen in de berekening mee moet nemen voor het totaal sg gehalte.
Ik heb 2400 gram morellen en volgens Ronnie is dat genoeg voor 5 liter wort.

De Morellen waren duur dus economisch is dit niet, maar ik wil het zeker een keer gemaakt hebben.
Gebaseerd op zijn informatie kom ik op het volgende recept en werkwijze, hier de aanzet (voor 10 liter bier):

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptKasteel Rouge Kloon
KenmerkZoet Kersenbier
Brouwdatum2/8/2012
BiertypeKriek-Lambiek (oude(B))
Aantal liters10
Gewenst begin SG1060 (6.5 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater17.5 liter
Maischdikte3.5 l/kg
Maischwater9.5 liter
Spoelwater9.1 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur10 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid21 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC75.6 %2049 gr3 EBC
Pale alemout14.4 %392 gr6 EBC
Tarwemout10.0 %271 gr3 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer Perle8.9 %9 gr60 minuten19 EBU
Hallertauer Perle9.0 %5 gr5 minuten2 EBU


Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Kersen5000 gr1 Min.


OpmerkingenKersen niet koken. Wort koelen tot 60 graden en op de bevroren kersen gieten.


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortBrewferm Blanche
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
162°C10 minuten3.5 l/kg
272°C55 minuten3.5 l/kg


Het maischschema heb ik zoveel mogelijk gericht op onvergistbare suikers, maar ik weet niet of dit misschien te heftig is (te lang op de 72 graden).

Ondanks een kloon topic pak ik voor het gemak toch voor deze keer een korrelgist, de Brewferm Blanche
Ik probeer de schijnbare vergistingsgraad te achterhalen maar ik heb het nog niet kunnen vinden.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.063
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Kasteel Rouge
« Reactie #1 Gepost op: 09-10-2012 23:21 u »
Van de morellen (kersen) heb ik 2 uit de vriezer gehaald en het sap met de refractometer gemeten en ik kom op 12~12,6 brix (kers 1) en 8,7~9 brix (kers 2) uit.
Oftewel 1035 en 1050 sg.
De meeste kersen zagen er donker uit en zullen rond de 1050 zitten.
Nou weet ik niet hoe ik de kersen in de berekening mee moet nemen voor het totaal sg gehalte.
Ik heb 2400 gram morellen en volgens Ronnie is dat genoeg voor 5 liter wort.

Je moet de kersen zien als een hoeveelheid water met een hoeveelheid suiker. Het % Brix is grofweg het percentage suiker (g/100 ml).
Als ingrediënt kun je dan gewoon een hoeveelheid suiker invoeren (=Brix *volume)  waarbij je de hoeveelheid sap als extra water toevoegt.

Als je hele kersen gebruikt kun je de toename in volume  misschien wel verwaarlozen omdat er ook weer bier in de kersen gaat zitten. Als je alleen het sap gebruikt moet je wel corrigeren voor volume.

Offline George81

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 791
  • Land: nl
Re: Kasteel Rouge
« Reactie #2 Gepost op: 09-10-2012 23:36 u »
Bedankt voor de toelichting.
Ik heb Adrie zijn boek er ook even bijgepakt.
Dus 12 graden plato = 120 gram per liter dus 120 x 2,4 = 288 gram aan suikers.

(Overigens moet ik ook nog kandijsuiker in het recept verwerken.)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.063
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Kasteel Rouge
« Reactie #3 Gepost op: 09-10-2012 23:39 u »
Bedankt voor de toelichting.
Ik heb Adrie zijn boek er ook even bijgepakt.
Dus 12 graden plato = 120gram per liter dus 120 x 2,4 = 288 gram aan suikers.

(Overigens moet ik ook nog kandij suiker in het recept verwerken)

Waarschijnlijk iets minder omdat je alleen van het sap het suikergehalte hebt bepaald maar de kers ook nog schil en pit bevat. Je zou moeten weten wat het vochtgehalte gemiddeld is (ik denk zo'n 70-80%). Ik heb dat volgens mij al een keer opgezocht en opgeschreven. Ik zal 'ns kijken.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Kasteel Rouge
« Reactie #4 Gepost op: 10-10-2012 06:44 u »
Met een korrelgist wordt het inderdaad geen kloon. Mocht je de gist nog willen zoeken; Wyeast 3822 Ingelmunster of Dutch Castle (zelfde stam, andere naam) zou naar verluid de gist moeten zijn.
Of er iets opkweekbaar is vd flesjes staat me zo niet bij?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.063
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Kasteel Rouge
« Reactie #5 Gepost op: 10-10-2012 07:32 u »
Waarschijnlijk iets minder omdat je alleen van het sap het suikergehalte hebt bepaald maar de kers ook nog schil en pit bevat. Je zou moeten weten wat het vochtgehalte gemiddeld is (ik denk zo'n 70-80%). Ik heb dat volgens mij al een keer opgezocht en opgeschreven. Ik zal 'ns kijken.

Het echte topic kan ik niet vinden maar ik heb gerekendend met 220 gr suiker op 3 kg morellen (gecorrigeerd voor niet-sap)
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,6722.msg80042.html#msg80042

Offline George81

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 791
  • Land: nl
Re: Kasteel Rouge
« Reactie #6 Gepost op: 07-01-2013 09:38 u »
Vorige week de aanzet begonnen, dit recept heb ik samengesteld naar Ronnie's aanwijzingen:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptKasteel Rouge Kloon
KenmerkZoet Kersenbier
Brouwdatum8-2-2012
BiertypeKriek-Lambiek (oude(B))
Aantal liters20
Gewenst begin SG1060 (6,5 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater30,4 liter
Maischdikte4,0 l/kg
Maischwater21,5 liter
Spoelwater8,9 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur13 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid22 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC75,6 %4056 gr3 EBC
Tarwemout10,0 %537 gr3 EBC
Munchenermout 15 EBC14,4 %773 gr16 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer Perle8,9 %18 gr60 minuten19 EBU
Hallertauer Perle8,9 %10 gr5 minuten2 EBU


OpmerkingenKersen niet koken. Wort koelen tot 60 graden en op de bevroren kersen gieten.


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortBrewferm Blanche
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
162°C35 minuten4,0 l/kg
272°C30 minuten4,0 l/kg


Ik heb 2400 gram morellen gepakt en we hadden ook nog 780 gram gewone kersen in de vriezer, die heb ik erbij gedaan.
De gewone kersen heb ik gemeten op 18,4 brix, wat dus flink hoger was.
Ik heb 10 liter in de fles gegoten, de rest heb ik ingevroren voor gistkweek. Ik hoop dat ik zo een redelijke kriek kan maken.

Bij de laatste bestelling heb ik 250 gram Sorbitol besteld, als ik het goed begrepen heb is dit net genoeg of net te weinig voor dit brouwsel, maar ik zie wel waar het eind sg beland.

Hier de bevroren kersen in de fles voordat het jongbier erop ging.


Na 1 dag begint het spul op gang te komen.
Later even goed geschud, roze schuim en duidelijke kriek lucht, erg leuke voorpret  ^-^

Offline George81

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 791
  • Land: nl
Re: Kasteel Rouge
« Reactie #7 Gepost op: 07-01-2013 09:49 u »
Met een korrelgist wordt het inderdaad geen kloon. Mocht je de gist nog willen zoeken; Wyeast 3822 Ingelmunster of Dutch Castle (zelfde stam, andere naam) zou naar verluid de gist moeten zijn.
Of er iets opkweekbaar is vd flesjes staat me zo niet bij?
Hartelijk dank voor de aanvulling, in de kasteel rouge fles zit geen gist en van de donker kan ik me het ook niet herinneren.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Kasteel Rouge
« Reactie #8 Gepost op: 07-01-2013 12:45 u »
Die Wyeast is volgens mij geen standaard stam. Misschien heeft iemand hem nog in z'n gistbank? Caspar heeft er ooit mee gebrouwen, staat me zo bij. :)

Wel een redelijk bitter bier geworden, dat proef ik in het origineel niet terug. Ook aromahopping lijkt me overbodig. En waarom de keuze voor de Brewferm blanche?

Offline George81

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 791
  • Land: nl
Re: Kasteel Rouge
« Reactie #9 Gepost op: 07-01-2013 13:51 u »
Vind je 21 EBU bitter? Dat vind ik goed te doen, eerlijk gezegd weet ik niet meer hoe ik op deze waarde/hoppen kom.

De Brewferm blanche werd als goede optie genoemd door Ronnie voor een kriek bier en die kan ik makkelijk aankomen.
Ik kijk eerst hoe dit uitpakt, als je nooit een kriek bier gemaakt hebt dan wordt een kloon poging wel lastig, eerst even aftasten.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Kasteel Rouge
« Reactie #10 Gepost op: 07-01-2013 14:21 u »
Vind je 21 EBU bitter?

Dat is natuurlijk afhankelijk van het type. In veel bieren vind ik dit niet bitter, echter zure bieren en fruitbieren combineren in mijn ervaring slecht(er) met bitterheid. Daarbij zou ik <10 gaan.

Offline George81

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 791
  • Land: nl
Re: Kasteel Rouge
« Reactie #11 Gepost op: 07-01-2013 14:39 u »
Bitterheid heeft inderdaad niet veel te zoeken in dit soort bieren, hier een citaat van ronnie:
Citaat
Het kriekenbier van dat jaar (de beste dus) is gebrouwen op een basis bier type Pils, Pale en 10% tarwemout. Ook weer redelijk gehopt met Hallertau Mittelfrühe, 25-30 ebu.

Offline Brouwerstraat

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 88
  • Land: nl
  • Tripel
Re: Kasteel Rouge
« Reactie #12 Gepost op: 08-01-2013 13:12 u »
Bitterheid heeft inderdaad niet veel te zoeken in dit soort bieren, hier een citaat van ronnie:

Ik heb getracht de Kasteel Rouge te drinken maar het is echt niet mijn bier...

Offline Sjoerdd96

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 84
  • Land: nl
  • Bier vanaf je 18e? Dan brouw ik het zelf wel!
Re: Kasteel Rouge
« Reactie #13 Gepost op: 18-01-2016 15:17 u »
Ik vraag me af hoe het met dit bier is afgelopen...

Offline Brambo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: be
Re: Kasteel Rouge
« Reactie #14 Gepost op: 18-01-2016 15:52 u »
Ik heb 4 maanden terug volgens hetzelfde principe een kriekbier gemaakt, deze staat nu dus al 4 maanden in het gistvat met de krieken erbij, dit of volgend weekend bottel ik en voeg ik sorbitol (niet vergistbare suiker) toe naar eigen smaak. Velen hebben al volgens dit principe hun kriek gebrouwen met succes, hopelijk de mijne ook  ;D

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.566
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Kasteel Rouge
« Reactie #15 Gepost op: 18-01-2016 17:14 u »
Hoe ga je de Sorbitol toevoegen? Ik was zeker niet tevreden over sorbitol.
Geeft een beetje een chemische smaak vond ik.

Offline Brambo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: be
Re: Kasteel Rouge
« Reactie #16 Gepost op: 18-01-2016 18:49 u »
Oei dat is wel minder.
Het is vloeibare sorbitol dat ik gekocht heb.
Normaal ga ik de batch in 2 splitsen net voor bottelen en in de één wat meer inmengen dan de andere om een zoeter en ietwat zuurdere kriek te bekomen.
Hoeveel gram/l zou je aanraden?

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.553
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Kasteel Rouge
« Reactie #17 Gepost op: 19-01-2016 11:42 u »
Je kan evt een deel of volledig lactose gebruiken. Bij mijn Milk 'n Oats gaf dit goeie resultaten.

Tags: