Conan the Indian

Gestart door ciesvandekwis, 12-01-2016 13:52 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ciesvandekwis

Tijd om eens wat te doen met de opkweek van dé IPA gist: Heady Toppergist, aka Conan.
Op basis van recept Indiaantje van vorig jaar dat goed in de smaak viel.
Téveel speciale mouten of niet?


BROUWPLANNER RAPPORT - (V6.1testB)  - Datum : 21/01/2016

Naam van het bier                        : Conan the Indian
Type van het bier                        : IPA
Brouwvolume                              : 30 liter
Extractie-efficiëntie                    : 80%
Voorspelling begindensiteit              : 1047,6 SG /11,8 °P /12,1 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1009,3 SG /2,4 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,1%
Voorspelling IBU totaal  / EBC-kleur     : 62 IBU  /  36 EBC

STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof                            EBC       kg       % Gewicht
Palemout 7                           8       3,500        57,4 %
Weyermann Viennamout                 7       1,000        16,4 %
Biscuit mout 50                      58      0,800        13,1 %
Aromamout (Amber 150)                150     0,800        13,1 %

MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (1) Eénstaps maisch
Maischwater : 24,9 liter aan 70 °C
              66,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch )
              Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 19,1 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)

HOPPEN
Totale kooktijd : 60 minuten
Hop                           Vorm  alfa%  gram  Toev.na..'   IBU
Magnum (Hallertau M.) (B)     PELL  14,0%   25      0'        32,8
Tomahawk                      PELL  16,0%   50      50'       20,9
Tomahawk                      PELL  16,0%   40      55'       8,5
Tomahawk                      PELL  16,0%   60      Vlamuit   0,0

VERGISTING
Gistnaam           : Conan gist heady topper opkweek


Volume giststarter: 2 liter


seed7

Weet niet of de Vienna nog wat toevoegd aan het geheel, of alleen pale of alleen Vienna zou mijn insteek zijn. Wel mooi dat je niet voor Cara gaat.

Ingo

Johnny Stardust

Citaat van: ciesvandekwis op 12-01-2016  13:52 uTijd om eens wat te doen met de opkweek van dé IPA gist: Heady Toppergist, aka Conan.
Op basis van recept Indiaantje van vorig jaar dat goed in de smaak viel.
Téveel speciale mouten of niet?

Op de site van The Yeast Bay (zie: http://www.theyeastbay.com) lees ik dit voor Vermont Ale:

In order to achieve high attenuation, we recommend fermenting at 64-68 ºF for 5-7 days, and then raising the temperature to 70 ºF until a stable gravity is reached. We also recommend mashing at 148-149 ºF and adding a small percentage of the fermentables (~ 5-10%) as sugar. Attenuation has also been reported to increase when repitching after the first generation.

Wellicht toch een klein gedeelte suiker in de stort opnemen? En een Maischtemperatuur aanhouden van net aan 65 graden? 75 minuten voor een eenstaps lijkt mij genoeg, alhoewel 90 geen probleem is. Zeker als je geen haast hebt ;-)

homoeccentricus

Dat zijn volgens mij gewoon de specificaties van hoe Heady Topper wordt gebrouwen. Bevat een 4% suiker.

Johnny Stardust

Idee wellicht...

De 15 minuten die je van je maisch afhaalt (van 90 naar 75) weer toevoegen aan de kook (van 60 naar 75)? Ze ben je net zo snel klaar maar heb je wat minder (kans op) DMS.

hobbybob

Vienna had ik ook niet gedaan gewoon pale

65 of 66 graden zal niet veel uitmaken.
Zelf kook ik ook max 60 min heb nooit last van DMS ( ja ik weet wat het is en hoe het smaakt )

Wel weer leuk dat je vorig jaar je ipaatje ook indiaantje had genoemd net als mij :proost:

ciesvandekwis

Bedankt voor de tips, zal 87% pale nemen en aanvullen met aroma. Suiker laat ik zo, bedoeling is een goeie 5% ABV, session IPA achtig. En Indiaantje is geïnspireerd op de Tomahawk hop tuurlijk.

homoeccentricus

Citaat van: ciesvandekwis op 13-01-2016  14:38 uEn Indiaantje is geïnspireerd op de Tomahawk hop tuurlijk.

Tomahawk is eigenlijk gewoon Columbus, nietwaar? Daar gaan de Indiaantjes niet blij mee zijn..

ciesvandekwis

Voila zie, die indiaan zit in het vat, 30 liter aan SG 1051 , benieuwd naar het resultaat. Nog eens met de koperen rims gebrouwen, vlotjes in 6 uurtjes.
En inderdaad, CTZ: Columbus, Tomahawk, Zeus.

ciesvandekwis

Zaterdag gaan we dit receptje nog eens in de pot gooien. Klaar tegen Paris-Roubaix en de eerste warme dagen.
Dit keer met Columbus, maar schijnt toch krek zelfde te zijn als Tomahawk. Mouten licht aangepast aan wat er op moet uit de voorraad.


BROUWPLANNER RAPPORT - (V6.1testB)  - Datum Export: 28-2-2017

Naam van het bier                        : Conan the Indian
Type van het bier                        : IPA
Brouwvolume                              : 30 liter
Extractie-efficiëntie                    : 80%
Voorspelling begindensiteit              : 1049,9 SG /12,4 °P /12,7 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1009,9 SG /2,5 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,3%
Voorspelling IBU totaal  / EBC-kleur     : 61 IBU  /  30 EBC

STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof                            EBC       kg       % Gewicht
Palemout 7                           8       5,000        78,1 %
CaraMunich (Cara 120)                120     0,700        10,9 %
Biscuit mout 50                      58      0,700        10,9 %

MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (1) Eénstaps maisch
Maischwater : 26,1 liter aan 70 °C
              66,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch )
              Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 18,1 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)

HOPPEN
Totale kooktijd : 60 minuten
Hop                           Vorm  alfa%  gram  Toev.na..'   IBU
Magnum (Hallertau M.) (B)     PELL  14,0%   25      0'        32,2
Tomahawk                      PELL  16,0%   50      50'       20,6
Tomahawk                      PELL  16,0%   40      55'       8,4
Tomahawk                      PELL  16,0%   60      Vlamuit   0,0
 - - Kies hop - -             BLM   0,0%    0       0'         

KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN
Additief                      Aantal  Eenheid   Toev. na..'

VERGISTING
Gistnaam           : Conan gist heady topper opkweek
Gisteigenschappen  : 0

Volume giststarter: 1,4 liter maak met : 210 gram moutextract
en 4 gram gistvoeding in 1,4 liter water koken + pH aanpassen

Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 18 gram



ciesvandekwis

Het beestje zit in 't vat, 31 liter aan OG 1045.
Een literke bier aan de tegelgoden geofferd, 't is te zeggen, silicone darmpje even losgeraakt tijdens het rondpompen/koelen.  :( Altijd lachen dat, en de madam content: 'amai, heel de veranda gedweild?'...  >:D

ciesvandekwis

Zondag nog es tijd om de nieuwe Rims te testen. Mijn oude biervat-ketel wat verder opengeslepen zodat mijn koperen binnenketeltje-zeef er in past, bolkraan en doorvoer erin gestoken. En gelegenheid om wat oude mouten hoppen te verwerken. Nu eens een donkerder IPA'tje met US05 ipv Conan. Had die nog niet in mijn diepvriesgistbank.

Ook eens ingevoerd in de nieuwe Brouwplanner 2.0, ziet er netjes uit.
https://www.dropbox.com/s/tcerg4awz9fu4bs/indiaantje%20okt%202017%20Brouwplanner2.xlsm?dl=0

Tekstversie hieronder:


BROUWPLANNER 2.0 RAPPORT - Datum Export: 6-10-2017 09:50:48


Naam van het bier                        : Indiaantjeus05

Type van het bier                        : IPA

Brouwvolume                              : 20 liter

Extractie-effici'ntie                    : 80%

Voorspelling begindensiteit              : 1054,8 SG /13,5 °P /14,0 Brix

Waarvan suikers                          : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix

Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1010,2 SG /2,7 °P

Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,8%

Voorspelling IBU totaal  / EBC-kleur     : 61 IBU  /  46 EBC



STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

Grondstof                            EBC       kg       % Gewicht

Palemout 7                           8       2,000        40,8%

Munich mout 15                       15      2,000        40,8%

Biscuit mout 50                      58      0,700        14,3%

Cara 120                             120     0,106        02,2%

Special B (Cara 400)                 390     0,094        01,9%



MAISCHEN EN SPOELEN

Gekozen Profiel: (1) EŽnstaps maisch

Maischwater : 20,0 liter aan 68 °C

Filterspoelen: ga naar 75° à 78° C

Totaal spoelwater : 15,2 liter aan max 80 °C

Spoelen tot : 1012 SG (Of 3,2 °P of 3,3 Brix)



HOPPEN

Totale kooktijd : 60 minuten

Hop                           Vorm  alfa%  gram  Toev.na..'   IBU

Tomahawh                      PELL  16,0%   10      0'        20,5

Tomahawh                      PELL  16,0%   50      50'       28,6

Tomahawh                      PELL  16,0%   40      55'       11,6

Tomahawh                      BLM   16,0%   110     koudhop   0,0



KRUIDEN / ZOUTEN / KOOKADDITIEVEN

Additief                      Aantal  Eenheid   Toev. na..'



VERGISTING

Gistnaam           :  Fermentis US-05

Gisteigenschappen  :  Universeel, krachtig, bier verbleekt.(Wyeast 1056)

Advies temp.       :  20

Instructie gist    :  13 gram rehydrateren in vooraf gekookt water afgekoeld tot 25°C

ciesvandekwis

Vlot verlopen, enkel wat lager rendement, wat oudere mout en dikkere maisch wegens minder doelvolume/ketel, maar weer een leuke opstelling erbij.

https://photos.app.goo.gl/8ycTmAipil4wJQav1

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.