Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Boxtelse Lambiek 2016  (gelezen 17756 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Lange Mpper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 136
  • Land: nl
  • Leve de man die het bier uitvond!
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #50 Gepost op: 15-12-2017 13:41 u »


De flessen...

Nu een jaartje verder. De eerste kroonkeurken al verwijderd?
Ben benieuwd naar de resultaten.

Zoals ik lees zet jij jouw wort steeds in december buiten, klopt dat? Is dat de goede periode?
Kan dit ook bij vochtig weer, zoals nu met de dooiende sneeuw en 4 C? Of kan ik beter wachten op een beetje vorst?

Ik wil het ook weer gaan proberen. Vorig jaar is het mislukt en kreeg ik schimmel.
Mogelijk dat ik net zoals jij met de starter ga werken, want dat werkt volgens mij prima.
Hoe kan je daarbij zien of het goed gist en na een hoe lange periode kan ik dat dan enten?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.864
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #51 Gepost op: 15-12-2017 15:17 u »
Nu een jaartje verder. De eerste kroonkeurken al verwijderd?
Ben benieuwd naar de resultaten.

Zoals ik lees zet jij jouw wort steeds in december buiten, klopt dat? Is dat de goede periode?
Kan dit ook bij vochtig weer , zoals nu met de dooiende sneeuw en 4 gr? of kan ik beter wachten op een beetje vorst?

Ik wil het ook weer gaan proberen. Vorig jaar is het mislukt en kreeg ik schimmel.
Mogelijk dat ik net zoals jij met de starter ga werken, want dat werkt volgens mij prima.
Hoe kan je daarbij zien of het goed gist en na een hoe lange periode kan ik dat dan enten?

Ik heb al een paar flessen geproefd en ik moet zeggen dat het echt fors zuur is. Dat komt denk ik doordat er toch iets teveel zuurstof bij is gekomen.

Deze periode moet zeker kunnen, het moet alleen niet compleet windstil zijn.

Het kan wel een paar dagen duren voordat de gist tot leven komt

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.308
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #52 Gepost op: 15-12-2017 22:03 u »
Vraagje van iemand die dit ooit wel eens wil gaan doen: is het handig om eerst met een klein beetje moutextractwort te kijken of je iets goeds 'vangt' buiten, en het daarna in een grote hoeveelheid te kieperen? Zodat je dus niet in n keer een hoop liters verpest als het niet goed gaat?

Mark.

Offline henkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 243
  • Land: nl
  • excuus voor eventuele interventie
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #53 Gepost op: 15-03-2018 16:21 u »
Vraagje van iemand die dit ooit wel eens wil gaan doen: is het handig om eerst met een klein beetje moutextractwort te kijken of je iets goeds 'vangt' buiten, en het daarna in een grote hoeveelheid te kieperen? Zodat je dus niet in n keer een hoop liters verpest als het niet goed gaat?

Mark.

Even een schopje omhoog.

Dit zou ik ook wel willen weten.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.864
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #54 Gepost op: 27-03-2018 10:29 u »
Even een schopje omhoog.

Dit zou ik ook wel willen weten.
Jazeker, als je het topic doorleest kun je zien dat ik dit doe

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.864
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #55 Gepost op: 27-03-2018 10:32 u »
Ik heb nu weer een lambiek gebrouwen, wel veel later dan ik eigenlijk van plan was geweest.
In principe was het mijn bedoeling geweest om dit al in december te doen, uiteindelijk door drukte en de vorstperiode is het er pas afgelopen week van gekomen.

Eerst had ik zoals de voorgaande keren een starter gemaakt; een klein beetje wort een nacht en een dag buiten gezet om wat (wilde) gisten te vangen.
Deze starter kwam na een dag of 5 een klein beetje tot leven, deze starter heeft vervolgens wel een maandje gestaan.

Afgelopen woensdagavond heb ik 20 liter lambiek gebrouwen met oud gemaakte hop uit eigen tuin. Het wort heb ik vervolgens verdeeld over 2 vaten en mijn kookketel.
Dit heeft een nacht en een dag buiten gestaan. Op donderdagavond alles in een mandfles gegoten en ook de starter er bij gedaan.
Zaterdagochtend begon er stilaan het e.e.a. weer tot leven te komen. Onderstaande fotos zijn van zaterdag en zondag








Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.864
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #56 Gepost op: 27-03-2018 10:36 u »












Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.864
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #57 Gepost op: 27-03-2018 10:37 u »
Vraagje van iemand die dit ooit wel eens wil gaan doen: is het handig om eerst met een klein beetje moutextractwort te kijken of je iets goeds 'vangt' buiten, en het daarna in een grote hoeveelheid te kieperen? Zodat je dus niet in n keer een hoop liters verpest als het niet goed gaat?

Mark.
Inderdaad dit doe ik ook zo

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.308
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #58 Gepost op: 28-11-2018 15:30 u »
EvdBroek, ik zit net weer eens met smaak dit topic door te lezen. In de openingspost, in het recept, staat dat je een bodempje geuze 3 fonteinen toevoegt. Heb je dit ook gedaan?

En over die starter: je zegt dat je het wort ook buiten hebt gezet. De lambiek is dus niet aangezet met alleen de starter toch?

Offline Kristof1983

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #59 Gepost op: 09-12-2019 17:52 u »
Misschien een beetje laat om hier op te reageren, maar ik heb ook (naar aanleiding van mijn eigen plannen een lambiek te brouwen) deze hele post doorgelezen. Ik vroeg me inderdaad net hetzelfde af, wat is eigenlijk het nut van een (test) giststarter te maken als je het uiteindelijke wort ook gewoon aan de lucht laat koelen en gisten laat "vangen"?

Is het misschien om het wort al iets sneller aan de vergisting te helpen?
Verder vraag ik me dan ook af hoe je dan bij je eigenlijke wort niet het risico loopt de foute gisten te introduceren, aangezien dit wel een keer gebeurd is?

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.864
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #60 Gepost op: 10-12-2019 12:45 u »
Misschien een beetje laat om hier op te reageren, maar ik heb ook (naar aanleiding van mijn eigen plannen een lambiek te brouwen) deze hele post doorgelezen. Ik vroeg me inderdaad net hetzelfde af, wat is eigenlijk het nut van een (test) giststarter te maken als je het uiteindelijke wort ook gewoon aan de lucht laat koelen en gisten laat "vangen"?

Is het misschien om het wort al iets sneller aan de vergisting te helpen?
Verder vraag ik me dan ook af hoe je dan bij je eigenlijke wort niet het risico loopt de foute gisten te introduceren, aangezien dit wel een keer gebeurd is?
Toevallig heb ik gisteren weer een giststarter gemaakt, door een pannetje met hop gekookte wort buiten te zetten. Het voordeel nu was dat het erg hard gewaaid heeft, dus het vangen van wilde gist moet dan wel gelukt zijn. Nadeel was dat het ook regende waardoor ik er een stoel boven heb geplaatst.
Het voordeel van het maken van een giststarter is dat je er zeker van kunt zijn dat je ook daadwerkelijk wat aan gist vangt. Je kunt zien dat de starterswort tot leven komt.
Een keer is het bij mij mislukt omdat ik juist 20 liter buiten had gezet die niet de juiste gist gevangen had.

Offline Kristof1983

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #61 Gepost op: 11-12-2019 07:50 u »
Als ik het goed begrijp maak je dus een starter met spontane gisting en zet je niet je wort buiten? Je voegt dus enkel de gistende starter toe aan je wort?

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.864
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #62 Gepost op: 11-12-2019 13:25 u »
Als ik het goed begrijp maak je dus een starter met spontane gisting en zet je niet je wort buiten? Je voegt dus enkel de gistende starter toe aan je wort?
Ik doe beide, met een starter ben ik er zeker van dat de vergisting hoe dan ook gaat beginnen.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.864
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #63 Gepost op: 12-03-2020 11:07 u »
Dit weekend ga ik weer eens mijn houten vat vullen voor een nieuwe Lambiek. Het gaat dan de 2020Lamiek heten ;-)

Omdat de vorige Lambiek toch wat te zuur was, waarschijnlijk door teveel zuurstoftoetreding in het vat, heb ik het vat nu van de buitenzijde deels voorzien van een laagje parafine. Dit zou er voor moeten zorgen dat er minder zuurstof via de buitenzijde van het vat naar binnen komt.

Zie onderstaande foto.




Offline DLB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 278
  • Land: nl
  • Alstie maar smaakt!
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #64 Gepost op: 23-07-2020 13:17 u »
Wat is eigenlijk de reden dat er lambiek wordt gebrouwen in de winterperiode?
Zou het nu niet ook kunnen? Of heeft dat met de hoeveelheid insecten te maken? Helpt een kaasdoek dan niet bv?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.497
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #65 Gepost op: 23-07-2020 14:02 u »
Wat is eigenlijk de reden dat er lambiek wordt gebrouwen in de winterperiode?
Zou het nu niet ook kunnen? Of heeft dat met de hoeveelheid insecten te maken? Helpt een kaasdoek dan niet bv?

Van Wikipedia:

Lambiek was eertijds een seizoensbier dat enkel tijdens de wintermaanden gebrouwen werd, maar nu heeft men middelen om de temperatuur tijdens het gistingsproces in de hand te houden.[10] De nodige gisten zijn echter nog altijd enkel van begin oktober tot eind april aanwezig in de juiste verhoudingen.[11] Vroeger was het brouwen zelfs verboden voor de naamdag van de beschermheilige van Brussel, Sint-Michiel (29 september) of na die van de andere drakendodende heilige Sint-Joris (23 april).[10] Dit kwam ook goed uit: lambiek werd eerst gebrouwen door boeren. Zij deden dat na hun oogst, wanneer ze over graan en tijd beschikten.

Offline DLB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 278
  • Land: nl
  • Alstie maar smaakt!
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #66 Gepost op: 23-07-2020 14:08 u »
Van Wikipedia:

Lambiek was eertijds een seizoensbier dat enkel tijdens de wintermaanden gebrouwen werd, maar nu heeft men middelen om de temperatuur tijdens het gistingsproces in de hand te houden.[10] De nodige gisten zijn echter nog altijd enkel van begin oktober tot eind april aanwezig in de juiste verhoudingen.[11] Vroeger was het brouwen zelfs verboden voor de naamdag van de beschermheilige van Brussel, Sint-Michiel (29 september) of na die van de andere drakendodende heilige Sint-Joris (23 april).[10] Dit kwam ook goed uit: lambiek werd eerst gebrouwen door boeren. Zij deden dat na hun oogst, wanneer ze over graan en tijd beschikten.

Aaaah helder. Dan voel ik een mooi experiment aankomen. In augustus ga ik 20 liter brouwen, en eind van het jaar nog een keer. Eens kijken wat de grote verschillen zullen zijn.
Dat verbod leg ik voor het gemak even naast me neer.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.498
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #67 Gepost op: 23-07-2020 23:12 u »
Aaaah helder. Dan voel ik een mooi experiment aankomen. In augustus ga ik 20 liter brouwen, en eind van het jaar nog een keer. Eens kijken wat de grote verschillen zullen zijn.
Dat verbod leg ik voor het gemak even naast me neer.

Dat verbod mag je naast je neer leggen als je wilt. Maar realiseer je wel dat de verhoudingen aan micro-organismen in de zomer anders is dan in de herfst, winter en lente. In de zomer zijn veel meer voedingstoffen aanwezig voor veel micro-organismen.

Offline DLB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 278
  • Land: nl
  • Alstie maar smaakt!
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #68 Gepost op: 24-07-2020 07:53 u »
Dat verbod mag je naast je neer leggen als je wilt. Maar realiseer je wel dat de verhoudingen aan micro-organismen in de zomer anders is dan in de herfst, winter en lente. In de zomer zijn veel meer voedingstoffen aanwezig voor veel micro-organismen.

Dat begrijp ik volledig. Daarom vind ik het een leuk experiment om 2 maal hetzelfde bier te brouwen in 2 verschillende jaargetijden en het eindresultaat te vergelijken. Never stop learning.

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 739
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #69 Gepost op: 24-07-2020 08:16 u »
Ik wil de komende week wat lambieken op vruchten gaan zetten. Dit zal betekenen dat 1 van mijn vaten dus leeg komt te staan. Hoe kan ik deze het best opslaan tot de winter?

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.242
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #70 Gepost op: 24-07-2020 09:08 u »
Ik wil de komende week wat lambieken op vruchten gaan zetten. Dit zal betekenen dat 1 van mijn vaten dus leeg komt te staan. Hoe kan ik deze het best opslaan tot de winter?
Als je het vat weer direct wil gaan gebruiken voor een nieuwe lambiek zou je een klein deel in het vat kunnen laten zitten zodat je er in de winter nieuwe wort op kunt doen zodat de oude cultuur weer nieuwe lambiek kan maken.
Wil je compleet een nieuwe gistkweek en start gaan doen dan alles goed schoonmaken en wegzetten. Eventueel het vat voor gebruik weer enkele malen met water vullen zodat het hout weer vochtig is.

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 739
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #71 Gepost op: 24-07-2020 20:10 u »
Als ik ze dus helemaal leeg maak zou dan gewoon naspoelen met water na het leeghevelen voldoende zijn? Ze staan dan een maandje of vier leeg.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.242
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #72 Gepost op: 24-07-2020 23:37 u »
Ja hoor geen probleem. Alleen zorgen dat je vat voor gebruik weer waterdicht is. Dus optijd weer het vaatje vochtig houden.

Offline Heuvinger brouwerij

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 484
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Noord-Nederlandse hop
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #73 Gepost op: 24-07-2020 23:50 u »
Zie onderstaande foto.


Een kastanje houten vat?
Je hebt er zelf een bok voor gemaakt?
Ik heb onlangs bij https://www.fassfabrik-krogemann.de/ in Bremen een kastanje houten vat van 30 L gekocht.
Het plan is Heuvinger Lambiek te brouwen!

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.242
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #74 Gepost op: 24-07-2020 23:55 u »
Een kastanje houten vat?
Je hebt er zelf een bok voor gemaakt?
Ik heb onlangs bij https://www.fassfabrik-krogemann.de/ in Bremen een kastanje houten vat van 30L gekocht.
Het plan is Heuvinger Lambiek te brouwen!
Veel succes. Ik neem aan dat je die in het najaar gaat brouwen.

Tags: