Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Boxtelse Lambiek 2016  (gelezen 12437 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.129
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #25 Gepost op: 25-02-2016 22:33 u »
Er heeft zich nu een mooie pellicle gevormd in het vat


Lijkt wel ijs, roep de rayon hoofden bijeen! Mooi plaatje.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline joosting87

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 462
  • Land: nl
  • je moet ergens beginnen...
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #26 Gepost op: 26-02-2016 08:38 u »
Waar heb je je vat staan? Voor temperatuur zeg maar. En je hebt niet hoeven dweilen? Ik moet nog steeds tijd vinden om er aan te beginnen. Misschien dit weekend

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #27 Gepost op: 26-02-2016 11:16 u »
Waar heb je je vat staan? Voor temperatuur zeg maar. En je hebt niet hoeven dweilen? Ik moet nog steeds tijd vinden om er aan te beginnen. Misschien dit weekend
Het vat staat gewoon binnen in de inloop kast. Dweilen is niet nodig geweest omdat ik niet tot het gat heb gevuld en de vergisting is niet zo heftig geweest.
Heb je wel oude hop?

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #28 Gepost op: 26-02-2016 11:16 u »
Lijkt wel ijs, roep de rayon hoofden bijeen! Mooi plaatje.
Gaaf hè!!!

Offline joosting87

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 462
  • Land: nl
  • je moet ergens beginnen...
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #29 Gepost op: 26-02-2016 11:20 u »
Het vat staat gewoon binnen in de inloop kast. Dweilen is niet nodig geweest omdat ik niet tot het gat heb gevuld en de vergisting is niet zo heftig geweest.
Heb je wel oude hop?

ja ik heb wel wat oude hop liggen. nog wel in diepvries. zal het er vandaag eens uithalen. wellicht dat ik zondag de tijd heb om te brouwen  8)
laten we het maar eens hopen.

dank voor de tip, in het begin gewoon niet helemaal vullen  :weetbeter:

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #30 Gepost op: 26-02-2016 11:41 u »
ja ik heb wel wat oude hop liggen. nog wel in diepvries. zal het er vandaag eens uithalen. wellicht dat ik zondag de tijd heb om te brouwen  8)
laten we het maar eens hopen.

dank voor de tip, in het begin gewoon niet helemaal vullen  :weetbeter:
Is je vat al waterdicht?
Heel veel succes alvast en maak ook een topic aan voor jouw lambiek 😊

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #31 Gepost op: 16-03-2016 21:44 u »
Pas geleden heb ik nog twee tweedehandse mandflessen gekregen van mijn moeder. Ze had die ergens bij een rommelmarkt voor weinig op de kop getikt.
Om alvast toch nog een mooie (in)vulling te geven aan één van de mandflessen had ik afgelopen weekend besloten om nog maar eens een navul Lambiek met gist uit eigen tuin te brouwen. Ik had eerst al weer een soort starter gemaakt van 2 liter wort die ik eerder buiten had gezet. Zondag weer 10 liter gebrouwen en daarna het vat 24 uur buiten laten staan. Vervolgens deze 10 liter wort met de eerder gemaakte (en nu afgegoten) starter in de mandfles gegoten.

Ik heb besloten om dit als bijvulling voor het houten vat te gebruiken en de eerder met de Wyeast vergiste lambiek gewoon apart te bottelen.

Hieronder nog de ontwikkeling van maandag, gisteren en vandaag…










Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.129
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #32 Gepost op: 16-03-2016 23:41 u »
Mooi die lambiek in de mandfles. Heeft de bollfles ook een mand. Vooral bij tweedehands flessen heb je kans op breuk. Die wil je dan niet in je blote handen vast hebben.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #33 Gepost op: 17-03-2016 07:38 u »
Mooi die lambiek in de mandfles. Heeft de bollfles ook een mand. Vooral bij tweedehands flessen heb je kans op breuk. Die wil je dan niet in je blote handen vast hebben.
Nee helaas kan ik die niet in zijn mand sturen ;)
Een half jaar geleden had ik ook een tweedehands fles van zo'n 50 liter en die klapte al met het schoonmaken doordat ik die op zijn zij rolde.
Deze oogt overigens vele malen steviger en heeft een inhoud van iets meer dan 15 liter.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.129
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #34 Gepost op: 17-03-2016 12:48 u »
Deze lambiek ziet er al veel frisser uit dan je vorige. Gebruik zelf ook soms een mandfles zonder mand en dat is gelukkig altijd nog goed gegaan.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #35 Gepost op: 17-03-2016 13:06 u »
Deze lambiek ziet er al veel frisser uit dan je vorige. Gebruik zelf ook soms een mandfles zonder mand en dat is gelukkig altijd nog goed gegaan.
Ja want deze heeft een normale vergisting. Nu is alleen de mandfles groen en niet de micro organismen ;)
Het ruikt nu overigens sterk naar zwavelverbindingen

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #36 Gepost op: 14-04-2016 17:39 u »
Er heeft zich inmiddels een mooie pellicle gevormd op mijn lambiek in de mandfles.
Het ziet er echt buitenaards uit...





Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 221
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #37 Gepost op: 14-04-2016 20:10 u »
Ziet er mooi uit.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #38 Gepost op: 27-12-2016 14:26 u »
Vandaag ben ik weer begonnen met het brouwen van Lambiek.
Ik brouw nu op dit moment een hoeveelheid van 20 liter volgens het eerder genoemde recept. De enige wijziging die ik heb aangebracht is dat ik nu een uur op 67 graden heb gemaischt en daarna heb uitgemaischt.
Als hop heb ik weer verouderde hop gebruikt, gewoon hop met een laag alfazuur gehalte en verouderd in de oven.

Vorige week heb ik een liter wort buitengezet om al wilde gist te vangen, dit is gelukt want het kwam binnen 2 dagen tot leven. Deze starter ga ik ook gebruiken.

Op dit moment zit de Lambiek van begin 2016 nog in het houten vat en ik ben van plan die overmorgen te bottelen zodat ik het vat daarna kan vullen. Dan kan ik ook direct gebruik maken van de micro-organismen die zich in het hout van het vat hebben genesteld.

Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 221
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #39 Gepost op: 29-12-2016 08:03 u »
Edvbroek: spoel jij je oude gebruikte vat nog met heet water alvorens er nieuwe in te gooien?

Ik laat mijn 30 liter vat nog even staan. Er staat nu een nieuwe 65 liter water te drinken. Hierin ga ik ergens januari nieuwe lambiek in mikken.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #40 Gepost op: 29-12-2016 09:22 u »
Edvbroek: spoel jij je oude gebruikte vat nog met heet water alvorens er nieuwe in te gooien?


Ik spoel het vat om met lauw water, om de micro-organismen zo veel mogelijk in leven te laten.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.129
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #41 Gepost op: 31-12-2016 10:54 u »
Hoe is de smaak van je lambiek geworden? Vooral hoe zuur is het bier geworden.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #42 Gepost op: 31-12-2016 17:30 u »
Hoe is de smaak van je lambiek geworden? Vooral hoe zuur is het bier geworden.
Ik moet hem nog gaan bottelen en heb hem nog niet geproefd. Mijn nieuwe staat nu in een gistemmer te vergisten na het bottelen gaat de nieuwe in het houten vat

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #43 Gepost op: 02-01-2017 13:03 u »
Hoe is de smaak van je lambiek geworden? Vooral hoe zuur is het bier geworden.

Hoi Ad, ik ben hem nu aan het bottelen en hij is echt flink zuur. Dus wat dat betreft wel gelukt.
Is alleen zuurder dan commerciële guezes...

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.129
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #44 Gepost op: 02-01-2017 14:21 u »
Hoi Ad, ik ben hem nu aan het bottelen en hij is echt flink zuur. Dus wat dat betreft wel gelukt.
Is alleen zuurder dan commerciële guezes...
Ik heb nog een liter of 5 niet zure staan. Hadden we mooi kunnen mixen. Maar ik vrees dat jij alles al gebotteld hebt. Is de smaak meer richting azijnzuur?

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #45 Gepost op: 02-01-2017 14:37 u »
Ik heb nog een liter of 5 niet zure staan. Hadden we mooi kunnen mixen. Maar ik vrees dat jij alles al gebotteld hebt. Is de smaak meer richting azijnzuur?
Inderdaad hadden we mooi kunnen steken!
Ja nu zit alles in de fles, van die grote ciderflessen.
Ik heb hem nu vergeleken met een Boon oude geuze en inderdaad een stuk zuurder en wat meer hout. Het zuur is zeker richting azijn zonder echt azijn te zijn (dat rijmt) maar hij is zeker flink straf!

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #46 Gepost op: 02-01-2017 14:41 u »


De flessen...

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #47 Gepost op: 02-01-2017 14:47 u »
Overigens is het houten vat nu weer voor meer dan de helft gevuld. Komend weekend even de bijvulling brouwen, zodat het vat ook helemaal tot de nok toe gevuld is.


De lambiek was trouwens mooi helder en goudkleurig:


Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 221
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #48 Gepost op: 04-01-2017 20:19 u »
Heb je nog bottelsuiker gebruikt of gewoon zo op de fles.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #49 Gepost op: 04-01-2017 22:36 u »
Heb je nog bottelsuiker gebruikt of gewoon zo op de fles.
Ja ik heb 4 gram per liter gebruikt

Tags: