Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Boxtelse Lambiek 2016  (gelezen 12402 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Boxtelse Lambiek 2016
« Gepost op: 09-01-2016 11:46 u »
Een paar maanden geleden had ik het besluit genomen om mezelf ook eens te wagen aan een Lambiek. Daarom heb ik in oktober een kastanje houten vaatje gekocht van 30 liter. Na een tijdje met water vullen is die uiteindelijk waterdicht geworden.
In eerste instantie was het idee om al in november te beginnen met de Lambiek, maar omdat het nog steeds zo warm was heb ik besloten het brouwen hiervan uit te stellen, er vlogen namelijk nog zo veel insecten in de tuin rond.

Om eerst te zien of er eigenlijk wel wilde gisten in mijn tuin aanwezig zijn heb ik eerst een test gedaan. Ik heb wat wort gemaakt van moutextract met voldoende hop en dit 24 uur buiten gezet. Daarna de inhoud in een erlemeyer gedaan met een waterslot er op. Na 2 weken was er nog steeds geen activiteit dus heb ik dit nog een keer herhaald en dit er bij gegoten. Een week later kwam dit allemaal tot leven! :)




Gist uit eigen tuin....



Gisterenavond ben ik dit recept gaan brouwen, in eerste instantie 20 liter. Het restant om het vat te vullen ga ik zondag brouwen.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptBoxtelse Lambiek
Kenmerk
Brouwdatum8-1-2016
Biertypegeuze-Lambiek (oude)
Aantal liters20
Gewenst begin SG1062 (6,8 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater30,8 liter
Maischdikte4,0 l/kg
Maischwater22,8 liter
Spoelwater8,0 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur10 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid27 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC70,2 %4,000 kg3 EBC
Tarwevlokken29,8 %1,700 kg4 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertau Mittelfrüh2,0 %98 gr90 minuten26 EBU


Opmerkingenoude hop gemengd met minder oude


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortGist uit de omgevingslucht
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C
Opmerkingeneerst een starter gemaakt
+ bodempje 3 fonteinen oude kriek


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
263°C30 minuten4,0 l/kg
372°C30 minuten4,0 l/kg
478°C1 minuten4,0 l/kg




Na het brouwen heb ik het wort buiten gezet onder de carport





Vanochtend heb ik het wort in mijn houten vat gegoten:







Het eerder tot leven gekomen wort dat in de erlemeijer zat heb ik ook toegevoegd aan het vat, dus moet er ook al voldoende gist / micro organismen aanwezig zijn.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.129
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #1 Gepost op: 09-01-2016 13:11 u »
Mooi vat daar kunnen flink wat lambiekskes gaan uitkomen. Waarom had je besloten om een soort van start cultuur te maken. Bij mij leverde het buiten zetten van het wort al voldoende op om een vergisting op gang te brengen. Een ander ding dat mij opviel is de vrij korte kooktijd gebruikt hebt. Vaak zie je dat er uren gekookt wordt om de zaak goed kapot te zodat alles vergist. Zelf heb ik twee uur aangehouden maar dat vond ik zelf al aan de korte kant.

Het grote wachten is begonnen. Ik herken het vat uit een ander topic met het gat niet in het midden. Je zult je vat dus niet helemaal kunnen afvullen.

Spannendste is nog dat je iets gemaakt hebt wat over enkele jaren pas drinkbaar is. Succes met je geduld.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.421
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #2 Gepost op: 09-01-2016 13:44 u »
1,5 à 2 uur koken lijkt me voldoende. Zeker niet te lang wachten nog eens een batch te brouwen en overschot in mandfles te bewaren, zo heb je bijvullambik, want je vat gaat nog 'drinken'. En al uitkijken of je ergens oude hop vindt. Ook die moet toch zeker een half jaar- 1 jaar liggen, liefst open en warm. Ik pluk daarvoor jaarlijks een voorraad wilde hop.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #3 Gepost op: 09-01-2016 14:27 u »
Mooi vat daar kunnen flink wat lambiekskes gaan uitkomen. Waarom had je besloten om een soort van start cultuur te maken. Bij mij leverde het buiten zetten van het wort al voldoende op om een vergisting op gang te brengen. Een ander ding dat mij opviel is de vrij korte kooktijd gebruikt hebt. Vaak zie je dat er uren gekookt wordt om de zaak goed kapot te zodat alles vergist. Zelf heb ik twee uur aangehouden maar dat vond ik zelf al aan de korte kant.

Het grote wachten is begonnen. Ik herken het vat uit een ander topic met het gat niet in het midden. Je zult je vat dus niet helemaal kunnen afvullen .

Spannendste is nog dat je iets gemaakt hebt wat over enkele jaren pas drinkbaar is. Succes met je geduld .
Ik was er niet zeker van of er wilde gisten zouden aan slaan, volgend jaar ga ik dit misschien ook niet meer doen.
Voor wat betreft het koken, ja ik heb ook gezien dat sommige brouwers hiervoor langer koken, maar wist ook niet echt of dit nu nodig was of dat het meer iets traditioneels is.
Het gat zit inderdaad niet helemaal in het midden, maar ik denk niet dat er veel restruimte overblijft als ik hem helemaal afvul.
Ik denk inderdaad dat het onderdeel geduld het meest lastige is bij Lambiek brouwen. Vanochtend beseft ik pas dat wat er nu in gegoten is, pas over meer dan een jaar drinkbaar is...

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #4 Gepost op: 09-01-2016 14:30 u »
1,5 à 2 uur koken lijkt me voldoende. Zeker niet te lang wachten nog eens een batch te brouwen en overschot in mandfles te bewaren, zo heb je bijvullambik, want je vat gaat nog 'drinken'. En al uitkijken of je ergens oude hop vindt. Ook die moet toch zeker een half jaar- 1 jaar liggen, liefst open en warm. Ik pluk daarvoor jaarlijks een voorraad wilde hop.
Het idee is om morgen voldoende te brouwen om het hele vat te vullen en om op mandfles wat navul lambiek te hebben. Dat moet dan wel met redelijk verse hop met laag alfazuur... de oude is nu op.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.129
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #5 Gepost op: 09-01-2016 14:38 u »
Het idee is om morgen voldoende te brouwen om het hele vat te vullen en om op mandfles wat navul lambiek te hebben. Dat moet dan wel met redelijk verse hop met laag alfazuur... de oude is nu op.
Ik heb nog oude hop liggen.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #6 Gepost op: 10-01-2016 15:26 u »
Vanmiddag ben ik begonnen met het brouwen van de aanvul / bijvul Lambiek op basis van hetzelfde recept. Voor de oude hop heb ik nu nieuwe hop gebruikt met een laag alfazuur, deze heb ik in de oven gelegd op 90 graden. Op deze manier schijn je het ook kunstmatig te kunnen verouderen... het stinkt alleen vreselijk in huis.


Offline Bennemans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 734
  • Land: nl
  • Bier hier..... dank u wel.
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #7 Gepost op: 10-01-2016 16:12 u »
Ik vind het helemaal geweldig...
Dat wordt speuren naar een vat.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #8 Gepost op: 10-01-2016 16:33 u »
Ik vind het helemaal geweldig...
Dat wordt speuren naar een vat.
Even op Marktplaats kijken, er zijn genoeg aanbieders. Het lastige is dat je weer wel een waterdicht vat moet hebben ;)

Offline Bennemans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 734
  • Land: nl
  • Bier hier..... dank u wel.
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #9 Gepost op: 10-01-2016 17:24 u »
Epoxy is geen optie   >:D

Offline Johnny Stardust

  • De Roerstok
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 491
  • Land: nl
    • Kasteelbrouwerij Haverleij
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #10 Gepost op: 10-01-2016 20:21 u »
Vanmiddag ben ik begonnen met het brouwen van de aanvul / bijvul Lambiek op basis van hetzelfde recept. Voor de oude hop heb ik nu nieuwe hop gebruikt met een laag alfazuur, deze heb ik in de oven gelegd op 90 graden. Op deze manier schijn je het ook kunstmatig te kunnen verouderen... het stinkt alleen vreselijk in huis.

Bier gebrouwen voor bijvul / aanvul?

Verder, ik ben een leek in Lambieken, maar is een Lambiek niet altijd wat rosé van kleur?

Ik heb de notificatie aangezet voor deze draad. Ben erg benieuwd naar de vorderingen op je experiment. Wellicht dat ik me volgend jaar ook aan de Lambiek waag.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #11 Gepost op: 10-01-2016 21:32 u »
Bier gebrouwen voor bijvul / aanvul?

Verder, ik ben een leek in Lambieken, maar is een Lambiek niet altijd wat rosé van kleur?

Ik heb de notificatie aangezet voor deze draad. Ben erg benieuwd naar de vorderingen op je experiment. Wellicht dat ik me volgend jaar ook aan de Lambiek waag.
Vrijdag had ik 20 liter gebrouwen en ik heb een houten vat van 30 liter. Daarom moest ik sowieso nogmaals brouwen om het vat verder bij te vullen. Daarnaast gaat het vat komend jaar nog vocht verliezen dus moet dat aangevuld worden. Dit verlies kan bij sommige brouwers oplopen tot 30 %.
De lambiek of geuze die ik gedronken heb waren niet rosé kleurig, dat heb je wel bij kriek lambiek.

Offline Bennemans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 734
  • Land: nl
  • Bier hier..... dank u wel.
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #12 Gepost op: 10-01-2016 21:34 u »
Ed,

Dat vat van jou, wat heeft daar in gezeten? Heb je die nog van te voren geprepareerd?

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #13 Gepost op: 10-01-2016 21:48 u »
Ed,

Dat vat van jou, wat heeft daar in gezeten? Heb je die nog van te voren geprepareerd?
Niets want dit was een nieuw kastanje vat. Van te voren heel lang water laten drinken, hiervoor heeft het vat weken in bad gelegen (gelukkig hebben we ook een douche 😊 ) Heeft lang geduurd voor die waterdicht was, ik heb er zelfs een messing spijkertje in een gaatje voor moeten slaan

Offline Bennemans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 734
  • Land: nl
  • Bier hier..... dank u wel.
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #14 Gepost op: 10-01-2016 22:25 u »
Ok, duidelijk.
Op zoek naar een nieuw vat.

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 875
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #15 Gepost op: 10-01-2016 22:40 u »
Succes, Evd! Hou je ons op de hoogte hoe het vordert?

Jan

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #16 Gepost op: 11-01-2016 20:21 u »
Hierbij even een update...

Er lijkt al wat leven in het vat te zitten, zie onderstaande foto van gisterenavond:








En een foto die ik zojuist heb genomen, je ziet al wat schuim ontstaan....





Ik heb een kurk in het gat gelegd dus zit er geen stop met waterslot op, zodat ik ook niet kan horen aan het waterslot hoe de vergisting verloopt... dus af en toe even kijken ;)

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #17 Gepost op: 20-01-2016 16:47 u »
Nog even een update over mijn Lambiek:

De vergisting van de Lambiek die in het vat zit is goed zichtbaar, nu staan er mooie grote bellen op.

Voor wat betreft de navul Lambiek die ik in de mandfles had gedaan, daar ging iets niet goed. Voor het weekend werd het duidelijk dat er een groene schimmel op het wort ontstond. Na het raadplegen van ervaren Lambiek brouwers heb ik uiteindelijk toch besloten om dit weg te gooien.




Komend weekend even nieuwe brouwen, maar dan laat ik het niet spontaan aan de buitenlucht gistvangen. Ik heb nog een zak Wyeast lambic blend die ik gebruik voor de navul Lambiek in de mandfles.

Concluderend kun je stellen dat er ook een risico zit aan de wijze van gist vangen door je wort een nachtje buiten te zetten. Je kunt ook zomaar ongenode gasten vangen.

Offline foz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 614
  • Land: nl
  • John Barleycorn must die!
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #18 Gepost op: 20-01-2016 17:04 u »
Zou je je navul niet kunnen enten met wat gistende wort uit je vat? Dan hou je dezelfde cultuur.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #19 Gepost op: 20-01-2016 17:10 u »
Zou je je navul niet kunnen enten met wat gistende wort uit je vat? Dan hou je dezelfde cultuur.

Ja is misschien ook wel een idee! Goeie tip, nog helemaal niet aan gedacht

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 875
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #20 Gepost op: 04-02-2016 21:14 u »
Evd,

Hoe is het ondertussen met je lambiek?

Jan.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #21 Gepost op: 04-02-2016 21:58 u »
Evd,

Hoe is het ondertussen met je lambiek?

Jan.
Ha Jan,
Het houten vat is goed bijgevuld en de eerste vergisting lijkt voorbij te zijn. Verder heb ik nog navul lambiek in de mandfles, die ik heb vergist met de Wyeast lambic blend. Ook daarvan is de eerste vergisting voorbij. Ik ben nu benieuwd of er een pellicle op komt.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.129
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #22 Gepost op: 04-02-2016 22:36 u »
Waarom heb je gekozen voor de Wyeast en niet voor het al gistende wort. De smaak van de Wyeast is trouwens wel goed. Vanavond een lambiek op die twee jaar geleden gebrouwen is en inmiddels een jaar op fles zit . Niet slecht

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 875
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #23 Gepost op: 05-02-2016 08:41 u »
Ad,

Heb je er een foto van?

Jan

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #24 Gepost op: 25-02-2016 20:46 u »
Er heeft zich nu een mooie pellicle gevormd in het vat





Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.129
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #25 Gepost op: 25-02-2016 22:33 u »
Er heeft zich nu een mooie pellicle gevormd in het vat


Lijkt wel ijs, roep de rayon hoofden bijeen! Mooi plaatje.

Offline joosting87

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 462
  • Land: nl
  • je moet ergens beginnen...
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #26 Gepost op: 26-02-2016 08:38 u »
Waar heb je je vat staan? Voor temperatuur zeg maar. En je hebt niet hoeven dweilen? Ik moet nog steeds tijd vinden om er aan te beginnen. Misschien dit weekend

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #27 Gepost op: 26-02-2016 11:16 u »
Waar heb je je vat staan? Voor temperatuur zeg maar. En je hebt niet hoeven dweilen? Ik moet nog steeds tijd vinden om er aan te beginnen. Misschien dit weekend
Het vat staat gewoon binnen in de inloop kast. Dweilen is niet nodig geweest omdat ik niet tot het gat heb gevuld en de vergisting is niet zo heftig geweest.
Heb je wel oude hop?

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #28 Gepost op: 26-02-2016 11:16 u »
Lijkt wel ijs, roep de rayon hoofden bijeen! Mooi plaatje.
Gaaf hè!!!

Offline joosting87

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 462
  • Land: nl
  • je moet ergens beginnen...
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #29 Gepost op: 26-02-2016 11:20 u »
Het vat staat gewoon binnen in de inloop kast. Dweilen is niet nodig geweest omdat ik niet tot het gat heb gevuld en de vergisting is niet zo heftig geweest.
Heb je wel oude hop?

ja ik heb wel wat oude hop liggen. nog wel in diepvries. zal het er vandaag eens uithalen. wellicht dat ik zondag de tijd heb om te brouwen  8)
laten we het maar eens hopen.

dank voor de tip, in het begin gewoon niet helemaal vullen  :weetbeter:

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #30 Gepost op: 26-02-2016 11:41 u »
ja ik heb wel wat oude hop liggen. nog wel in diepvries. zal het er vandaag eens uithalen. wellicht dat ik zondag de tijd heb om te brouwen  8)
laten we het maar eens hopen.

dank voor de tip, in het begin gewoon niet helemaal vullen  :weetbeter:
Is je vat al waterdicht?
Heel veel succes alvast en maak ook een topic aan voor jouw lambiek 😊

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #31 Gepost op: 16-03-2016 21:44 u »
Pas geleden heb ik nog twee tweedehandse mandflessen gekregen van mijn moeder. Ze had die ergens bij een rommelmarkt voor weinig op de kop getikt.
Om alvast toch nog een mooie (in)vulling te geven aan één van de mandflessen had ik afgelopen weekend besloten om nog maar eens een navul Lambiek met gist uit eigen tuin te brouwen. Ik had eerst al weer een soort starter gemaakt van 2 liter wort die ik eerder buiten had gezet. Zondag weer 10 liter gebrouwen en daarna het vat 24 uur buiten laten staan. Vervolgens deze 10 liter wort met de eerder gemaakte (en nu afgegoten) starter in de mandfles gegoten.

Ik heb besloten om dit als bijvulling voor het houten vat te gebruiken en de eerder met de Wyeast vergiste lambiek gewoon apart te bottelen.

Hieronder nog de ontwikkeling van maandag, gisteren en vandaag…










Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.129
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #32 Gepost op: 16-03-2016 23:41 u »
Mooi die lambiek in de mandfles. Heeft de bollfles ook een mand. Vooral bij tweedehands flessen heb je kans op breuk. Die wil je dan niet in je blote handen vast hebben.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #33 Gepost op: 17-03-2016 07:38 u »
Mooi die lambiek in de mandfles. Heeft de bollfles ook een mand. Vooral bij tweedehands flessen heb je kans op breuk. Die wil je dan niet in je blote handen vast hebben.
Nee helaas kan ik die niet in zijn mand sturen ;)
Een half jaar geleden had ik ook een tweedehands fles van zo'n 50 liter en die klapte al met het schoonmaken doordat ik die op zijn zij rolde.
Deze oogt overigens vele malen steviger en heeft een inhoud van iets meer dan 15 liter.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.129
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #34 Gepost op: 17-03-2016 12:48 u »
Deze lambiek ziet er al veel frisser uit dan je vorige. Gebruik zelf ook soms een mandfles zonder mand en dat is gelukkig altijd nog goed gegaan.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #35 Gepost op: 17-03-2016 13:06 u »
Deze lambiek ziet er al veel frisser uit dan je vorige. Gebruik zelf ook soms een mandfles zonder mand en dat is gelukkig altijd nog goed gegaan.
Ja want deze heeft een normale vergisting. Nu is alleen de mandfles groen en niet de micro organismen ;)
Het ruikt nu overigens sterk naar zwavelverbindingen

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #36 Gepost op: 14-04-2016 17:39 u »
Er heeft zich inmiddels een mooie pellicle gevormd op mijn lambiek in de mandfles.
Het ziet er echt buitenaards uit...





Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 221
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #37 Gepost op: 14-04-2016 20:10 u »
Ziet er mooi uit.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #38 Gepost op: 27-12-2016 14:26 u »
Vandaag ben ik weer begonnen met het brouwen van Lambiek.
Ik brouw nu op dit moment een hoeveelheid van 20 liter volgens het eerder genoemde recept. De enige wijziging die ik heb aangebracht is dat ik nu een uur op 67 graden heb gemaischt en daarna heb uitgemaischt.
Als hop heb ik weer verouderde hop gebruikt, gewoon hop met een laag alfazuur gehalte en verouderd in de oven.

Vorige week heb ik een liter wort buitengezet om al wilde gist te vangen, dit is gelukt want het kwam binnen 2 dagen tot leven. Deze starter ga ik ook gebruiken.

Op dit moment zit de Lambiek van begin 2016 nog in het houten vat en ik ben van plan die overmorgen te bottelen zodat ik het vat daarna kan vullen. Dan kan ik ook direct gebruik maken van de micro-organismen die zich in het hout van het vat hebben genesteld.

Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 221
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #39 Gepost op: 29-12-2016 08:03 u »
Edvbroek: spoel jij je oude gebruikte vat nog met heet water alvorens er nieuwe in te gooien?

Ik laat mijn 30 liter vat nog even staan. Er staat nu een nieuwe 65 liter water te drinken. Hierin ga ik ergens januari nieuwe lambiek in mikken.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #40 Gepost op: 29-12-2016 09:22 u »
Edvbroek: spoel jij je oude gebruikte vat nog met heet water alvorens er nieuwe in te gooien?


Ik spoel het vat om met lauw water, om de micro-organismen zo veel mogelijk in leven te laten.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.129
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #41 Gepost op: 31-12-2016 10:54 u »
Hoe is de smaak van je lambiek geworden? Vooral hoe zuur is het bier geworden.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #42 Gepost op: 31-12-2016 17:30 u »
Hoe is de smaak van je lambiek geworden? Vooral hoe zuur is het bier geworden.
Ik moet hem nog gaan bottelen en heb hem nog niet geproefd. Mijn nieuwe staat nu in een gistemmer te vergisten na het bottelen gaat de nieuwe in het houten vat

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #43 Gepost op: 02-01-2017 13:03 u »
Hoe is de smaak van je lambiek geworden? Vooral hoe zuur is het bier geworden.

Hoi Ad, ik ben hem nu aan het bottelen en hij is echt flink zuur. Dus wat dat betreft wel gelukt.
Is alleen zuurder dan commerciële guezes...

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.129
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #44 Gepost op: 02-01-2017 14:21 u »
Hoi Ad, ik ben hem nu aan het bottelen en hij is echt flink zuur. Dus wat dat betreft wel gelukt.
Is alleen zuurder dan commerciële guezes...
Ik heb nog een liter of 5 niet zure staan. Hadden we mooi kunnen mixen. Maar ik vrees dat jij alles al gebotteld hebt. Is de smaak meer richting azijnzuur?

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #45 Gepost op: 02-01-2017 14:37 u »
Ik heb nog een liter of 5 niet zure staan. Hadden we mooi kunnen mixen. Maar ik vrees dat jij alles al gebotteld hebt. Is de smaak meer richting azijnzuur?
Inderdaad hadden we mooi kunnen steken!
Ja nu zit alles in de fles, van die grote ciderflessen.
Ik heb hem nu vergeleken met een Boon oude geuze en inderdaad een stuk zuurder en wat meer hout. Het zuur is zeker richting azijn zonder echt azijn te zijn (dat rijmt) maar hij is zeker flink straf!

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #46 Gepost op: 02-01-2017 14:41 u »


De flessen...

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #47 Gepost op: 02-01-2017 14:47 u »
Overigens is het houten vat nu weer voor meer dan de helft gevuld. Komend weekend even de bijvulling brouwen, zodat het vat ook helemaal tot de nok toe gevuld is.


De lambiek was trouwens mooi helder en goudkleurig:


Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 221
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #48 Gepost op: 04-01-2017 20:19 u »
Heb je nog bottelsuiker gebruikt of gewoon zo op de fles.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #49 Gepost op: 04-01-2017 22:36 u »
Heb je nog bottelsuiker gebruikt of gewoon zo op de fles.
Ja ik heb 4 gram per liter gebruikt

Offline Lange Möpper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 130
  • Land: nl
  • Leve de man die het bier uitvond!
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #50 Gepost op: 15-12-2017 13:41 u »


De flessen...

Nu een jaartje verder. De eerste kroonkeurken al verwijderd?
Ben benieuwd naar de resultaten.

Zoals ik lees zet jij jouw wort steeds in december buiten, klopt dat? Is dat de goede periode?
Kan dit ook bij vochtig weer, zoals nu met de dooiende sneeuw en 4 ºC? Of kan ik beter wachten op een beetje vorst?

Ik wil het ook weer gaan proberen. Vorig jaar is het mislukt en kreeg ik schimmel.
Mogelijk dat ik net zoals jij met de starter ga werken, want dat werkt volgens mij prima.
Hoe kan je daarbij zien of het goed gist en na een hoe lange periode kan ik dat dan enten?

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #51 Gepost op: 15-12-2017 15:17 u »
Nu een jaartje verder. De eerste kroonkeurken al verwijderd?
Ben benieuwd naar de resultaten.

Zoals ik lees zet jij jouw wort steeds in december buiten, klopt dat? Is dat de goede periode?
Kan dit ook bij vochtig weer , zoals nu met de dooiende sneeuw en 4 gr? of kan ik beter wachten op een beetje vorst?

Ik wil het ook weer gaan proberen. Vorig jaar is het mislukt en kreeg ik schimmel.
Mogelijk dat ik net zoals jij met de starter ga werken, want dat werkt volgens mij prima.
Hoe kan je daarbij zien of het goed gist en na een hoe lange periode kan ik dat dan enten?

Ik heb al een paar flessen geproefd en ik moet zeggen dat het echt fors zuur is. Dat komt denk ik doordat er toch iets teveel zuurstof bij is gekomen.

Deze periode moet zeker kunnen, het moet alleen niet compleet windstil zijn.

Het kan wel een paar dagen duren voordat de gist tot leven komt

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 806
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #52 Gepost op: 15-12-2017 22:03 u »
Vraagje van iemand die dit ooit wel eens wil gaan doen: is het handig om eerst met een klein beetje moutextractwort te kijken of je iets goeds 'vangt' buiten, en het daarna in een grote hoeveelheid te kieperen? Zodat je dus niet in één keer een hoop liters verpest als het niet goed gaat?

Mark.

Offline henkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 216
  • Land: nl
  • excuus voor eventuele interventie
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #53 Gepost op: 15-03-2018 16:21 u »
Vraagje van iemand die dit ooit wel eens wil gaan doen: is het handig om eerst met een klein beetje moutextractwort te kijken of je iets goeds 'vangt' buiten, en het daarna in een grote hoeveelheid te kieperen? Zodat je dus niet in één keer een hoop liters verpest als het niet goed gaat?

Mark.

Even een schopje omhoog.

Dit zou ik ook wel willen weten.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #54 Gepost op: 27-03-2018 10:29 u »
Even een schopje omhoog.

Dit zou ik ook wel willen weten.
Jazeker, als je het topic doorleest kun je zien dat ik dit doe

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #55 Gepost op: 27-03-2018 10:32 u »
Ik heb nu weer een lambiek gebrouwen, wel veel later dan ik eigenlijk van plan was geweest.
In principe was het mijn bedoeling geweest om dit al in december te doen, uiteindelijk door drukte en de vorstperiode is het er pas afgelopen week van gekomen.

Eerst had ik zoals de voorgaande keren een starter gemaakt; een klein beetje wort een nacht en een dag buiten gezet om wat (wilde) gisten te vangen.
Deze starter kwam na een dag of 5 een klein beetje tot leven, deze starter heeft vervolgens wel een maandje gestaan.

Afgelopen woensdagavond heb ik 20 liter lambiek gebrouwen met oud gemaakte hop uit eigen tuin. Het wort heb ik vervolgens verdeeld over 2 vaten en mijn kookketel.
Dit heeft een nacht en een dag buiten gestaan. Op donderdagavond alles in een mandfles gegoten en ook de starter er bij gedaan.
Zaterdagochtend begon er stilaan het e.e.a. weer tot leven te komen. Onderstaande foto’s zijn van zaterdag en zondag








Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #56 Gepost op: 27-03-2018 10:36 u »












Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #57 Gepost op: 27-03-2018 10:37 u »
Vraagje van iemand die dit ooit wel eens wil gaan doen: is het handig om eerst met een klein beetje moutextractwort te kijken of je iets goeds 'vangt' buiten, en het daarna in een grote hoeveelheid te kieperen? Zodat je dus niet in één keer een hoop liters verpest als het niet goed gaat?

Mark.
Inderdaad dit doe ik ook zo

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 806
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #58 Gepost op: 28-11-2018 15:30 u »
EvdBroek, ik zit net weer eens met smaak dit topic door te lezen. In de openingspost, in het recept, staat dat je een bodempje geuze 3 fonteinen toevoegt. Heb je dit ook gedaan?

En over die starter: je zegt dat je het wort ook buiten hebt gezet. De lambiek is dus niet aangezet met alleen de starter toch?

Tags: