Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Boxtelse Lambiek 2016  (gelezen 12458 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Boxtelse Lambiek 2016
« Gepost op: 09-01-2016 11:46 u »
Een paar maanden geleden had ik het besluit genomen om mezelf ook eens te wagen aan een Lambiek. Daarom heb ik in oktober een kastanje houten vaatje gekocht van 30 liter. Na een tijdje met water vullen is die uiteindelijk waterdicht geworden.
In eerste instantie was het idee om al in november te beginnen met de Lambiek, maar omdat het nog steeds zo warm was heb ik besloten het brouwen hiervan uit te stellen, er vlogen namelijk nog zo veel insecten in de tuin rond.

Om eerst te zien of er eigenlijk wel wilde gisten in mijn tuin aanwezig zijn heb ik eerst een test gedaan. Ik heb wat wort gemaakt van moutextract met voldoende hop en dit 24 uur buiten gezet. Daarna de inhoud in een erlemeyer gedaan met een waterslot er op. Na 2 weken was er nog steeds geen activiteit dus heb ik dit nog een keer herhaald en dit er bij gegoten. Een week later kwam dit allemaal tot leven! :)




Gist uit eigen tuin....



Gisterenavond ben ik dit recept gaan brouwen, in eerste instantie 20 liter. Het restant om het vat te vullen ga ik zondag brouwen.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptBoxtelse Lambiek
Kenmerk
Brouwdatum8-1-2016
Biertypegeuze-Lambiek (oude)
Aantal liters20
Gewenst begin SG1062 (6,8 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater30,8 liter
Maischdikte4,0 l/kg
Maischwater22,8 liter
Spoelwater8,0 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur10 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid27 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC70,2 %4,000 kg3 EBC
Tarwevlokken29,8 %1,700 kg4 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertau Mittelfrüh2,0 %98 gr90 minuten26 EBU


Opmerkingenoude hop gemengd met minder oude


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortGist uit de omgevingslucht
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C
Opmerkingeneerst een starter gemaakt
+ bodempje 3 fonteinen oude kriek


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
263°C30 minuten4,0 l/kg
372°C30 minuten4,0 l/kg
478°C1 minuten4,0 l/kg




Na het brouwen heb ik het wort buiten gezet onder de carport





Vanochtend heb ik het wort in mijn houten vat gegoten:







Het eerder tot leven gekomen wort dat in de erlemeijer zat heb ik ook toegevoegd aan het vat, dus moet er ook al voldoende gist / micro organismen aanwezig zijn.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.129
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #1 Gepost op: 09-01-2016 13:11 u »
Mooi vat daar kunnen flink wat lambiekskes gaan uitkomen. Waarom had je besloten om een soort van start cultuur te maken. Bij mij leverde het buiten zetten van het wort al voldoende op om een vergisting op gang te brengen. Een ander ding dat mij opviel is de vrij korte kooktijd gebruikt hebt. Vaak zie je dat er uren gekookt wordt om de zaak goed kapot te zodat alles vergist. Zelf heb ik twee uur aangehouden maar dat vond ik zelf al aan de korte kant.

Het grote wachten is begonnen. Ik herken het vat uit een ander topic met het gat niet in het midden. Je zult je vat dus niet helemaal kunnen afvullen.

Spannendste is nog dat je iets gemaakt hebt wat over enkele jaren pas drinkbaar is. Succes met je geduld.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.421
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #2 Gepost op: 09-01-2016 13:44 u »
1,5 à 2 uur koken lijkt me voldoende. Zeker niet te lang wachten nog eens een batch te brouwen en overschot in mandfles te bewaren, zo heb je bijvullambik, want je vat gaat nog 'drinken'. En al uitkijken of je ergens oude hop vindt. Ook die moet toch zeker een half jaar- 1 jaar liggen, liefst open en warm. Ik pluk daarvoor jaarlijks een voorraad wilde hop.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #3 Gepost op: 09-01-2016 14:27 u »
Mooi vat daar kunnen flink wat lambiekskes gaan uitkomen. Waarom had je besloten om een soort van start cultuur te maken. Bij mij leverde het buiten zetten van het wort al voldoende op om een vergisting op gang te brengen. Een ander ding dat mij opviel is de vrij korte kooktijd gebruikt hebt. Vaak zie je dat er uren gekookt wordt om de zaak goed kapot te zodat alles vergist. Zelf heb ik twee uur aangehouden maar dat vond ik zelf al aan de korte kant.

Het grote wachten is begonnen. Ik herken het vat uit een ander topic met het gat niet in het midden. Je zult je vat dus niet helemaal kunnen afvullen .

Spannendste is nog dat je iets gemaakt hebt wat over enkele jaren pas drinkbaar is. Succes met je geduld .
Ik was er niet zeker van of er wilde gisten zouden aan slaan, volgend jaar ga ik dit misschien ook niet meer doen.
Voor wat betreft het koken, ja ik heb ook gezien dat sommige brouwers hiervoor langer koken, maar wist ook niet echt of dit nu nodig was of dat het meer iets traditioneels is.
Het gat zit inderdaad niet helemaal in het midden, maar ik denk niet dat er veel restruimte overblijft als ik hem helemaal afvul.
Ik denk inderdaad dat het onderdeel geduld het meest lastige is bij Lambiek brouwen. Vanochtend beseft ik pas dat wat er nu in gegoten is, pas over meer dan een jaar drinkbaar is...

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #4 Gepost op: 09-01-2016 14:30 u »
1,5 à 2 uur koken lijkt me voldoende. Zeker niet te lang wachten nog eens een batch te brouwen en overschot in mandfles te bewaren, zo heb je bijvullambik, want je vat gaat nog 'drinken'. En al uitkijken of je ergens oude hop vindt. Ook die moet toch zeker een half jaar- 1 jaar liggen, liefst open en warm. Ik pluk daarvoor jaarlijks een voorraad wilde hop.
Het idee is om morgen voldoende te brouwen om het hele vat te vullen en om op mandfles wat navul lambiek te hebben. Dat moet dan wel met redelijk verse hop met laag alfazuur... de oude is nu op.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.129
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #5 Gepost op: 09-01-2016 14:38 u »
Het idee is om morgen voldoende te brouwen om het hele vat te vullen en om op mandfles wat navul lambiek te hebben. Dat moet dan wel met redelijk verse hop met laag alfazuur... de oude is nu op.
Ik heb nog oude hop liggen.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #6 Gepost op: 10-01-2016 15:26 u »
Vanmiddag ben ik begonnen met het brouwen van de aanvul / bijvul Lambiek op basis van hetzelfde recept. Voor de oude hop heb ik nu nieuwe hop gebruikt met een laag alfazuur, deze heb ik in de oven gelegd op 90 graden. Op deze manier schijn je het ook kunstmatig te kunnen verouderen... het stinkt alleen vreselijk in huis.


Offline Bennemans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 734
  • Land: nl
  • Bier hier..... dank u wel.
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #7 Gepost op: 10-01-2016 16:12 u »
Ik vind het helemaal geweldig...
Dat wordt speuren naar een vat.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #8 Gepost op: 10-01-2016 16:33 u »
Ik vind het helemaal geweldig...
Dat wordt speuren naar een vat.
Even op Marktplaats kijken, er zijn genoeg aanbieders. Het lastige is dat je weer wel een waterdicht vat moet hebben ;)

Offline Bennemans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 734
  • Land: nl
  • Bier hier..... dank u wel.
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #9 Gepost op: 10-01-2016 17:24 u »
Epoxy is geen optie   >:D

Offline Johnny Stardust

  • De Roerstok
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 491
  • Land: nl
    • Kasteelbrouwerij Haverleij
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #10 Gepost op: 10-01-2016 20:21 u »
Vanmiddag ben ik begonnen met het brouwen van de aanvul / bijvul Lambiek op basis van hetzelfde recept. Voor de oude hop heb ik nu nieuwe hop gebruikt met een laag alfazuur, deze heb ik in de oven gelegd op 90 graden. Op deze manier schijn je het ook kunstmatig te kunnen verouderen... het stinkt alleen vreselijk in huis.

Bier gebrouwen voor bijvul / aanvul?

Verder, ik ben een leek in Lambieken, maar is een Lambiek niet altijd wat rosé van kleur?

Ik heb de notificatie aangezet voor deze draad. Ben erg benieuwd naar de vorderingen op je experiment. Wellicht dat ik me volgend jaar ook aan de Lambiek waag.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #11 Gepost op: 10-01-2016 21:32 u »
Bier gebrouwen voor bijvul / aanvul?

Verder, ik ben een leek in Lambieken, maar is een Lambiek niet altijd wat rosé van kleur?

Ik heb de notificatie aangezet voor deze draad. Ben erg benieuwd naar de vorderingen op je experiment. Wellicht dat ik me volgend jaar ook aan de Lambiek waag.
Vrijdag had ik 20 liter gebrouwen en ik heb een houten vat van 30 liter. Daarom moest ik sowieso nogmaals brouwen om het vat verder bij te vullen. Daarnaast gaat het vat komend jaar nog vocht verliezen dus moet dat aangevuld worden. Dit verlies kan bij sommige brouwers oplopen tot 30 %.
De lambiek of geuze die ik gedronken heb waren niet rosé kleurig, dat heb je wel bij kriek lambiek.

Offline Bennemans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 734
  • Land: nl
  • Bier hier..... dank u wel.
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #12 Gepost op: 10-01-2016 21:34 u »
Ed,

Dat vat van jou, wat heeft daar in gezeten? Heb je die nog van te voren geprepareerd?

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #13 Gepost op: 10-01-2016 21:48 u »
Ed,

Dat vat van jou, wat heeft daar in gezeten? Heb je die nog van te voren geprepareerd?
Niets want dit was een nieuw kastanje vat. Van te voren heel lang water laten drinken, hiervoor heeft het vat weken in bad gelegen (gelukkig hebben we ook een douche 😊 ) Heeft lang geduurd voor die waterdicht was, ik heb er zelfs een messing spijkertje in een gaatje voor moeten slaan

Offline Bennemans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 734
  • Land: nl
  • Bier hier..... dank u wel.
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #14 Gepost op: 10-01-2016 22:25 u »
Ok, duidelijk.
Op zoek naar een nieuw vat.

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 875
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #15 Gepost op: 10-01-2016 22:40 u »
Succes, Evd! Hou je ons op de hoogte hoe het vordert?

Jan

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #16 Gepost op: 11-01-2016 20:21 u »
Hierbij even een update...

Er lijkt al wat leven in het vat te zitten, zie onderstaande foto van gisterenavond:








En een foto die ik zojuist heb genomen, je ziet al wat schuim ontstaan....





Ik heb een kurk in het gat gelegd dus zit er geen stop met waterslot op, zodat ik ook niet kan horen aan het waterslot hoe de vergisting verloopt... dus af en toe even kijken ;)

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #17 Gepost op: 20-01-2016 16:47 u »
Nog even een update over mijn Lambiek:

De vergisting van de Lambiek die in het vat zit is goed zichtbaar, nu staan er mooie grote bellen op.

Voor wat betreft de navul Lambiek die ik in de mandfles had gedaan, daar ging iets niet goed. Voor het weekend werd het duidelijk dat er een groene schimmel op het wort ontstond. Na het raadplegen van ervaren Lambiek brouwers heb ik uiteindelijk toch besloten om dit weg te gooien.




Komend weekend even nieuwe brouwen, maar dan laat ik het niet spontaan aan de buitenlucht gistvangen. Ik heb nog een zak Wyeast lambic blend die ik gebruik voor de navul Lambiek in de mandfles.

Concluderend kun je stellen dat er ook een risico zit aan de wijze van gist vangen door je wort een nachtje buiten te zetten. Je kunt ook zomaar ongenode gasten vangen.

Offline foz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 614
  • Land: nl
  • John Barleycorn must die!
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #18 Gepost op: 20-01-2016 17:04 u »
Zou je je navul niet kunnen enten met wat gistende wort uit je vat? Dan hou je dezelfde cultuur.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #19 Gepost op: 20-01-2016 17:10 u »
Zou je je navul niet kunnen enten met wat gistende wort uit je vat? Dan hou je dezelfde cultuur.

Ja is misschien ook wel een idee! Goeie tip, nog helemaal niet aan gedacht

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 875
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #20 Gepost op: 04-02-2016 21:14 u »
Evd,

Hoe is het ondertussen met je lambiek?

Jan.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #21 Gepost op: 04-02-2016 21:58 u »
Evd,

Hoe is het ondertussen met je lambiek?

Jan.
Ha Jan,
Het houten vat is goed bijgevuld en de eerste vergisting lijkt voorbij te zijn. Verder heb ik nog navul lambiek in de mandfles, die ik heb vergist met de Wyeast lambic blend. Ook daarvan is de eerste vergisting voorbij. Ik ben nu benieuwd of er een pellicle op komt.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.129
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #22 Gepost op: 04-02-2016 22:36 u »
Waarom heb je gekozen voor de Wyeast en niet voor het al gistende wort. De smaak van de Wyeast is trouwens wel goed. Vanavond een lambiek op die twee jaar geleden gebrouwen is en inmiddels een jaar op fles zit . Niet slecht

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 875
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #23 Gepost op: 05-02-2016 08:41 u »
Ad,

Heb je er een foto van?

Jan

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Boxtelse Lambiek 2016
« Reactie #24 Gepost op: 25-02-2016 20:46 u »
Er heeft zich nu een mooie pellicle gevormd in het vat





Tags: