Overige > Peilingen

Verhoog je PAF

<< < (3/5) > >>

rajd:
Grappig dat dig een ding is. Toen ik met brouwen begon, inmiddels alweer een jaar of 5 geleden, toen werd er toch wel met een schuin oog naar gekeken. Weer een hobby die geld en plaats kost, die ongezond is (aldus..) en vooral... een hobby die stinkt (dat zijn uiteraard niet mijn woorden). Inmiddels valt het op de meeste dossiers wel mee; hoewel mijn wederhelft bier zo vies vindt als levertraan, heeft ze wel begrepen dat er een onlosmakelijke associatie is tussen bier en gezelligheid met vrienden. Dus ja, brouwen is daarmee impliciet getolereerd. Daarbij heb ik het geluk dat mijn wederhelft fervent hobbybakker is en ook dat kost plaats, tijd, geld en is ook niet bepaald gezond. Goed wisselgeld dus. Helaas, voor haar, is brouwen niet bepaald de enige hobby die ik heb. Fotografie, mijn koi vijver, motor rijden, koken en.... ook de "not so low end audio" hobby.. tja :).

Het heeft overigens wel enige tijd gekost totdat het gedoogd werd om op diverse plekken mandflessen en kratten te stallen en dat de garage omgetoverd is tot een soort van voorraadhok :-)

hansHalberstadt:

--- Citaat van: rajd op 08-01-2016  22:39 u --- Weer een hobby die geld en plaats kost
--- Einde van citaat ---
Volgens mij levert brouwen alleen maar geld op. Kijkt maar eens wat een speciaal biertje in de winkel kost 2.50 is niets tegenwoordig. Als ik alles meereken, dus ook afschrijving op apparatuur dan kom ik voor zelfgebrouwen bier op nog geen 75 cent per flesje. Heb ik alleen het uurloon niet meegerekend, maar goed daar is het bobby voor. Hier thuis speelt vooral de factor tijd. Als ik alles wil uitvoeren wat ik in mijn hoofd heb aan verbetering van de installatie dan kost dat nog wel een paar jaar doorlooptijd.   

rajd:

--- Citaat van: hansHalberstadt op 09-01-2016  10:26 u ---Volgens mij levert brouwen alleen maar geld op. Kijkt maar eens wat een speciaal biertje in de winkel kost 2.50 is niets tegenwoordig. Als ik alles meereken, dus ook afschrijving op apparatuur dan kom ik voor zelfgebrouwen bier op nog geen 75 cent per flesje. Heb ik alleen het uurloon niet meegerekend, maar goed daar is het bobby voor. Hier thuis speelt vooral de factor tijd. Als ik alles wil uitvoeren wat ik in mijn hoofd heb aan verbetering van de installatie dan kost dat nog wel een paar jaar doorlooptijd.   

--- Einde van citaat ---

Haha nou... Ik ben nog steeds mijn investeringen terug aan het verdienen :-). En ik blijf investeren, uiteindelijk kost een flesje me nog altijd een aardige cent (dat is geen beklag overigens). Daarnaast koop ik ook nog veel speciaal bier...

hansHalberstadt:

--- Citaat van: rajd op 09-01-2016  10:41 u ---Haha nou... Ik ben nog steeds mijn investeringen terug aan het verdienen :-). En ik blijf investeren
--- Einde van citaat ---
Als je 2500 euro investeert (IKEA keukentje, ketels, vaten branders etc) en dat 20 jaar gebruikt kom je op 125 euro per jaar. Als je 200 liter per jaar brouwt is dat dus nog steeds maar 20 cent per flesje investering en afschrijving.

rajd:

--- Citaat van: hansHalberstadt op 09-01-2016  11:02 u ---Als je 2500 euro investeert (IKEA keukentje, ketels, vaten branders etc) en dat 20 jaar gebruikt kom je op 125 euro per jaar. Als je 200 liter per jaar brouwt is dat dus nog steeds maar 20 cent per flesje investering en afschrijving.

--- Einde van citaat ---

Hmm ik kom qua grondstoffen al heel wat duurder uit. Ik brouw echter pas 5 jaar (3 jaar echt actief) en kleinere volumes.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie