Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Slechte hergisting door te weinig gist?

Gestart door leo18, 06-01-2016 20:24 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

leo18

Vroeger had ik vaak last van een slechte/onbetrouwbare hergisting. Als ik 2 weken of minder dan de brouwdatum bottelde had ik minder problemen hiermee. Ik kwam er recent achter dat ik te weinig gist gebruikte. Kan het één met het ander te maken hebben?

RienP

Was het ook nog bier afhankelijk? Ik kan me zo voorstellen als de gist het al moeilijk heeft gehad tijdens de hoofdgisting, dat bij een zwaarder bier de hergisting ook niet van harte gaat.

Jacques

Citaat van: leo18 op 06-01-2016  20:24 uVroeger had ik vaak last van een slechte/onbetrouwbare hergisting. Als ik 2 weken of minder dan de brouwdatum bottelde had ik minder problemen hiermee. Ik kwam er recent achter dat ik te weinig gist gebruikte. Kan het één met het ander te maken hebben?

Een slechte hergisting kan veroorzaakt worden door te weinig actieve gistcellen maar ook aan het feit dat de gist tegen zijn alcoholtolerantie aan zit. Gaat het om zware bieren?

leo18

Citaat van: Jacques op 06-01-2016  21:55 uEen slechte hergisting kan veroorzaakt worden door te weinig actieve gistcellen maar ook aan het feit dat de gist tegen zijn alcoholtolerantie aan zit. Gaat het om zware bieren?

Meestal rond de 7 à 8°, begindensiteit tussen 1,070 - 1,080 tot voor kort steeds met Safale US-05

Jacques

Citaat van: leo18 op 07-01-2016  18:47 uMeestal rond de 7 à 8°, begindensiteit tussen 1,070 - 1,080 tot voor kort steeds met Safale US-05

Dat moet voor deze gist geen probleem zijn. Dan blijft te weinig actieve gistcellen over...

leo18

Citaat van: Jacques op 07-01-2016  20:58 uDat moet voor deze gist geen probleem zijn. Dan blijft te weinig actieve gistcellen over...

... door het gebruik van te weinig gist per liter begrijp ik dus?

Tjardo

Op het zakje US05 staat dat je plm. 20 liter kan vergisten met één zakje, ik zou echter bij een begin SG van 1080 gewoon twee zakjes gebruiken op 20 liter, die paar euro extra scheelt een hoop verstokte vergisting ellende...

hansHalberstadt

Citaat van: leo18 op 08-01-2016  20:29 u... door het gebruik van te weinig gist per liter begrijp ik dus?
Na de hoofdgisting zakt veel gist naar de bodem. Voor zware bieren is de gist toch al sterk uitgeput, en kan zich door het hoge alcoholpercentage niet meer vermeerderen met bottelsuiker dus als je dan ook nog weinig cellen hebt krijg je een hele lange tijd voordat er druk in je flesjes zit. Gaat er dus vooral om om wat actieve gist bij het bottelen toe te voegen, bv 100 ml actieve gist starter voor 20 liter te bottelen bier.

Markiej87

Of wat meer geduld hebben. Scheelt je een hoop moeite. Bottelen is al vervelend genoeg ;)

hansHalberstadt

Citaat van: Markiej87 op 09-01-2016  23:32 uOf wat meer geduld hebben. Scheelt je een hoop moeite. Bottelen is al vervelend genoeg ;)
Ik heb een keer een half jaar gewacht en toen zat er nog vrijwel geen druk op geen actieve gist meer dus. Vandaar dat ik nu altijd met wat verse gist bottel, in ieder geval voor de zware bieren waar de gist niet meer kan groeien.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 09-01-2016  23:37 uIk heb een keer een half jaar gewacht en toen zat er nog vrijwel geen druk op geen actieve gist meer dus. Vandaar dat ik nu altijd met wat verse gist bottel, in ieder geval voor de zware bieren waar de gist niet meer kan groeien.

Een andere oplossing is eerder bottelen...

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 10-01-2016  16:45 uEen andere oplossing is eerder bottelen...
Kan, maar het doel van lageren is oa om af te komen van zoveel mogelijk zaken die je niet in je bier wilt hebben door dat neer te laten slaan, zoals uitgewerkte gist van de hoofdgisting. Lijkt mij daarom beter om de nagisting met verse gist te doen. Dan kun je met de minste hoeveelheid gist de druk op de flesjes krijgen en ben je ook van alle rommel af die anders in het bier zweeft.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 10-01-2016  17:03 uKan, maar het doel van lageren is oa om af te komen van zoveel mogelijk zaken die je niet in je bier wilt hebben door dat neer te laten slaan, zoals uitgewerkte gist van de hoofdgisting. Lijkt mij daarom beter om de nagisting met verse gist te doen. Dan kun je met de minste hoeveelheid gist de druk op de flesjes krijgen en ben je ook van alle rommel af die anders in het bier zweeft.

Door het bier lang in het vat te laten staan waarin de nagisting heeft plaatsgevonden heb je meer autolyseproducten in je bier. Dat is niet bevorderlijk voor de kwaliteit van je bier. Daarnaast geef je snel te veel gist als je bottelgist gebruikt. Ook dat werkt autolyse in de hand.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 10-01-2016  17:31 uDoor het bier lang in het vat te laten staan waarin de nagisting heeft plaatsgevonden heb je meer autolyseproducten in je bier. Dat is niet bevorderlijk voor de kwaliteit van je bier. Daarnaast geef je snel te veel gist als je bottelgist gebruikt. Ook dat werkt autolyse in de hand.
Over autolyse zijn de meningen behoorlijk verdeeld zoals je weet. Snel bottelen betekent ook dat er nog veel uitgeputte gist in je bier zit (uitgeputte cellen gaan eerder door, dus juist dan meer autolyse lijkt mij) en als je daardoor ook nog meer cellen nodig hebt om koolzuurdruk te vormen zie ik het voordeel niet. Hoeveel gist je toevoegt bij het bottelen heb je zelf in de hand dus kun je door ervaring met een paar brouwsels sturen naar het optimum. Als je dan netto minder cellen hebt vergeleken met geen bottelgist kan dat volgens mij nooit nadelig zijn voor autolyse.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 10-01-2016  18:07 uOver autolyse zijn de meningen behoorlijk verdeeld zoals je weet. Snel bottelen betekent ook dat er nog veel uitgeputte gist in je bier zit (uitgeputte cellen gaan eerder door, dus juist dan meer autolyse lijkt mij) en als je daardoor ook nog meer cellen nodig hebt om koolzuurdruk te vormen zie ik het voordeel niet.

Wat er aan de hand is dat veel hobbybrouwers de smaak van autolyse niet kennen. Iets wat je niet kent kun je niet herkennen...

De uitgeputte gistcellen vormen het depot in je gistvat. Die moet je laten liggen. In het bier zweven nog voldoende actieve gistcellen als je je bier bottelt een aantal dagen tot een week nadat de nagisting is afgelopen. Bijkomend voordeel is dat je gistvat weer beschikbaar is voor je volgend brouwsel.

Vergelijkbare Topics (7)

32566

Reacties: 5
Gelezen: 2172

28079

Gestart door Gadiot


Reacties: 9
Gelezen: 3436

8233

Reacties: 3
Gelezen: 2271

23872

Reacties: 31
Gelezen: 11524

398

Reacties: 23
Gelezen: 14068

19636

Reacties: 10
Gelezen: 2838


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.