Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Herr Flick, aangenaam!  (gelezen 3477 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Herr Flick

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Herr Flick, aangenaam!
« Gepost op: 03-01-2016 20:30 u »
Goede avond,

Morgen is het zo ver, mijn eerste brouwdag samen met Pizzabakker!
Ik ben al erg lang van plan te brouwen, maar ik wou het eigenlijk meteen goed doen.

Afgelopen tijd heb ik mijn spullen bij elkaar verzameld en in de tussentijd een schuurtje gebouwd, hier heb ik momenteel geen foto van.
Ik ben erg benieuwd wat jullie van het recept en mijn brouwkit vinden.

100 L pannen + Branders



Gistkast, een gigantische koelkast met een waterbed verwarmingselement aan een STC1000



Een van de 100L pannen heeft een dubbele bodem.



2 x Kochstar voor spoelwater



Uiteraard heb ik nog meer spullen, maar dit is wel het meest interessante.

Recept:

Basis
Omschrijving   Waarde
Kenmerk   002
Naam recept   Youri blond
Brouwdatum   04-01-2016
Biertype   Tripel
Volume   80,0 l
Begin SG   1,067 SG
Berekende kleur (Morey)   11 EBC
Berekende bitterheid (Rager)   32 IBU
Brouwzaalrendement   75,0 %
Kooktijd   60 min.


Water en brouwzouten
Hoeveelheid   Ingrediënt
70,00 l   Water uit Zutphen
36,96 l   Spoelwater


Waterprofiel behandeld water
Ca   Mg   Na   HCO3   Cl   SO4
66 mg/l   12 mg/l   66 mg/l   215 mg/l   94 mg/l   41 mg/l


Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid   Naam   Mouterij   Kleur   %
17,305 kg   Pilsmout   Dingemans   3 EBC   78,1 %
2,144 kg   Lichte tarwemout   Dingemans   3 EBC   9,7 %
0,412 kg   Cara 120   Dingemans   120 EBC   1,9 %
2,305 kg   Kristalsuiker   Supermarkt   0 EBC   10,4 %


Maischschema
Omschrijving   Temperatuur   Stap tijd   Rust tijd   Beslagdikte
   62,0 °C   1 min.   30 min.   3,5 l/kg
   68,0 °C   1 min.   30 min.   3,5 l/kg
   78,0 °C   1 min.   5 min.   3,5 l/kg


Hop
Hoeveelheid   Naam   Type   % alfazuur   Kooktijd/toevoeging   IBU
66,3 g   Cascade   pellets   5,5%   60 min.   14,9 IBU
56,3 g   Perle   pellets   8,0%   30 min.   9,4 IBU
70,4 g   Perle   pellets   8,0%   10 min.   4,6 IBU
70,4 g   Cascade   pellets   5,5%   5 min.   2,6 IBU


Overige ingrediënten
Hoeveelheid   Naam   Type   Gebruik
40,00 g   Sinaasappelschil, zoet   specerij   koken


Gist
Hoeveelheid   Naam   Type
0,0 g   SafBrew Specialty Ale (T-58)   bovengist
•   © 2016 Microsoft
•   Gebruiksrechtovereenkomst
•   Privacy en cookies
•   Ontwikkelaars
•   Nederlands
   

Bedankt voor alle info, ik ontvang graag feedback!

Groet,

Youri.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Tjardo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 567
  • Land: nl
  • Proost!
Re: Aangenaam!
« Reactie #1 Gepost op: 03-01-2016 20:35 u »
Ik ben er ondersteboven van! ;-) (de foto van je brouwketels komt hier ondersteboven op het beeldscherm)
Je pakt het gelijk groots aan, super! Succes morgen!!

Offline Herr Flick

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Aangenaam!
« Reactie #2 Gepost op: 03-01-2016 20:45 u »
Haha, mijn laptop vindt dat de foto recht staat. Maar hobbybrouwen niet..

Bedankt!  :)

Offline j.heesters3

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 501
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Aangenaam!
« Reactie #3 Gepost op: 03-01-2016 21:30 u »
Meteen zo!n grote hoeveelheid. Je toont wel lef. Voordeel is wel dat je voorlopig vooruit kunt. Succes.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.498
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Aangenaam!
« Reactie #4 Gepost op: 03-01-2016 21:46 u »
Haha, mijn laptop vindt dat de foto recht staat. Maar hobbybrouwen niet..

Zeker met een smartphone genomen? Sommige software herkent de oriëntering.
Gebruik InfanVieuw voor het draaien.


Offline Lonnes

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 321
  • Land: es
    • Project Lonica
Re: Herr Flick, aangenaam!
« Reactie #5 Gepost op: 03-01-2016 21:46 u »
Inderdaad gewaagd om bij je allereerste brouwsel zo'n grote hoeveelheid te maken. Succes in ieder geval!

Offline RayVelcoro

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Herr Flick, aangenaam!
« Reactie #6 Gepost op: 03-01-2016 21:54 u »
Veel succes toegewenst morgen!

En graag nog meer foto's, desnoods draaien we de monitor zelf wel een kwartslag.  ;D

Offline KJ!

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 379
  • Land: nl
Re: Herr Flick, aangenaam!
« Reactie #7 Gepost op: 03-01-2016 23:51 u »
Top!

 Twee flinke gasbranders dus let op voldoende ventilatie. Aanvoer van lucht en afvoer van verbrandingsgassen en damp.

Safety first!  :nut:

Veel plezier!
 :brouwen:

Offline Herr Flick

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Herr Flick, aangenaam!
« Reactie #8 Gepost op: 04-01-2016 08:42 u »
Ja, het is misschien wel een beetje gewaagd, maar vandaag krijg ik assistentie van een ervaren brouwer!
Misschien dat ik de eerste keer "solo" wel een kleinere batch brouw.

Ventilatie is geen issue, ik heb namelijk nog geen ramen in mijn schuur ;)
Mijn afzuigkap moet ik ook nog ophangen

Inderdaad met een smartphone genomen, als ik deze pagina op mijn telefoon bekijk staat het weer wel recht.
Ik ga nu de laatste spullen halen, vanavond zal ik wat nieuwe foto's sturen.

Bedankt allemaal :)

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 803
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Herr Flick, aangenaam!
« Reactie #9 Gepost op: 04-01-2016 08:55 u »
Welkom, Youri! Succes met je eerste brouwdag, hopelijk verloopt alles vlotjes. :)

Dat er maar veel mooie bieren uit je nieuwe brouwschuur mogen komen!

Groet,
John

Offline Cerberus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Land: nl
  • Ik drink met maten
Re: Herr Flick, aangenaam!
« Reactie #10 Gepost op: 04-01-2016 13:24 u »
Stoer volume!
Veel succes gewenst; recept ziet er goed uit in ieder geval.

Offline _M_M_

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 236
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Herr Flick, aangenaam!
« Reactie #11 Gepost op: 04-01-2016 14:08 u »
Anything worth doing, is worth doing right!  Succes en vooral veel plezier!

Offline j.heesters3

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 501
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Herr Flick, aangenaam!
« Reactie #12 Gepost op: 04-01-2016 14:50 u »
Ja, het is misschien wel een beetje gewaagd, maar vandaag krijg ik assistentie van een ervaren brouwer!
Misschien dat ik de eerste keer "solo" wel een kleinere batch brouw.

Ventilatie is geen issue, ik heb namelijk nog geen ramen in mijn schuur ;)
Mijn afzuigkap moet ik ook nog ophangen

Inderdaad met een smartphone genomen, als ik deze pagina op mijn telefoon bekijk staat het weer wel recht.
Ik ga nu de laatste spullen halen, vanavond zal ik wat nieuwe foto's sturen.

Bedankt allemaal :)

Ben benieuwd naar de foto, s en straks de resultaten. Succes op de eerste brouwdag.

Offline Herr Flick

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Herr Flick, aangenaam!
« Reactie #13 Gepost op: 05-01-2016 13:15 u »
Goedemiddag,

Alles verliep vrij soepel, ik weet nu in ieder geval hoe mijn vaste opstelling er ongeveer gaat uitzien.
Mijn tafel voor de branders is bijna af, dan kan ik op normale hoogte roeren en mijn pomp een vaste opstelling geven.
Ik heb ook wat plannen gemaakt voor het waterafvoer, gister heeft het los van de regen nog een een liter of 300 geregend ;)

We hadden echt een heel hoog rendement van het mout, uiteindelijk heb ik besloten er geen suiker bij toe te voegen, volgens de refractometer komt het op ongeveer 7-8% uit.

Hier de foto's (ik heb het rechtzetten voor nu even opgegeven, op mijn computer staat namelijk alles al recht)

Maischen



Filteren/spoelen



Pompen naar het gistvat



Het gistproces begint nu op gang te komen!

Offline Jeroen76

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 500
  • Land: nl
  • Good beer makes its own friends!
Re: Herr Flick, aangenaam!
« Reactie #14 Gepost op: 05-01-2016 19:20 u »
Je zit behoorlijk aan je plafond lijkt mij ;)

Offline bultje76

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: se
  • GrainFather-er
Re: Herr Flick, aangenaam!
« Reactie #15 Gepost op: 05-01-2016 20:31 u »
Je zit behoorlijk aan je plafond lijkt mij ;)

 :lol: te flauw.. ;)

Offline Jeroen76

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 500
  • Land: nl
  • Good beer makes its own friends!
Re: Herr Flick, aangenaam!
« Reactie #16 Gepost op: 05-01-2016 20:45 u »
Klopt, waarvoor mijn excuses. Vergeet ook even te zeggen dat ik behoorlijk onder de indruk ben van de brouwerij die hier getoond wordt.

100 liter is niet mis. Wij zijn net begonnen met 30 liter en brouwen snel weer een nieuwe.

In ieder geval heel veel brouwplezier!

Gr. Jeroen

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.498
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Herr Flick, aangenaam!
« Reactie #17 Gepost op: 05-01-2016 21:27 u »
Hier de foto's (ik heb het rechtzetten voor nu even opgegeven, op mijn computer staat namelijk alles al recht)

Download een programma als InfanView of Photofiltre (beide gratis) waarmee je dit eenvoudig kunt doen. Draaien, opslaan en uploaden. Een kleine moeite en voor veel lezers van dit forum wel zo fijn.

Tags: