Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kloon st Feuillien grand cru  (gelezen 3547 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 317
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Kloon st Feuillien grand cru
« Gepost op: 02-01-2016 19:25 u »
Besten,

Ik wil graag een kloon van de St Feuillien grand cru brouwen. Heeft iemand een recept dat een beetje in de buurt komt? Ik ben vooral benieuwd naar de gist, ze schijnen een wijngist te gebruiken. Suggestties hoor ik graag.

Groet, Sjoerd

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Yarreman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kloon st Feuillien grand cru
« Reactie #1 Gepost op: 19-10-2018 23:16 u »
Ik heb vandaag dit bier gedronken en heb een half jaar geleden een bier gemaakt dat hier heel erg in de buurt komt. Saisongist gebruikt. Bij interesse wil ik het recept wil delen.

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 317
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kloon st Feuillien grand cru
« Reactie #2 Gepost op: 20-10-2018 09:40 u »
Graag! Nog altijd een van mijn favorieten! Groet Sjoerd

Offline Yarreman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kloon st Feuillien grand cru
« Reactie #3 Gepost op: 20-10-2018 17:59 u »
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk014
Naam receptSaison d'Automne
Brouwdatum27-05-2018
BierstijlSaison (Sterke)
Volume22,8
Begin SG1,072 SG
Berekende kleur (Morey)15 EBC
Berekende bitterheid (Rager)36 IBU
Brouwzaalrendement82,9 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
18,00 lWater uit Doetinchem
1,10 gCaCl2
1,70 gCaSO4
1,60 mlMelkzuur
13,50 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
105 mg/l8 mg/l12 mg/l20 mg/l35 mg/l69 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,479 kgPilsmoutDingemans3 EBC85,6 %
0,202 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC3,2 %
0,193 kgBiscuitDingemans50 EBC3,0 %
0,133 kgCara 120Dingemans120 EBC2,1 %
0,396 kgBruine kandijsuikerSupermarkt10 EBC6,2 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
62,0 °C1 min.40 min.3,0 l/kg
72,0 °C15 min.20 min.3,0 l/kg
78,0 °C10 min.5 min.3,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
70,0 gStyrian Goldingsbellen3,7%60 min.34,0 IBU
14,9 gSaazpellets3,5%20 min.2,5 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,2 l starterFrench Saison (3711)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting25,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting25,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad73,0%
Start nagisting05-06-2018
Temp. nagisting25,0 °C
Start lagering15-06-2018
Temp. lagering7,0 °C


De basis van dit recept stond in BrouwHulp, weet niet van wie die is. Heb het recept licht aangepast. Temperatuurstart 18 graden en met 2 graden per dag verhoogd tot 25 graden (1 graad per dagdeel omhoog). Nagisting ook op 25 graden gedaan in hetzelfde vat. Totaal drie weken.

Eind sg was 1,000. Heb deze met 6 g/l suiker gebotteld. Alcohol% van 9,7%.

Veel brouwplezier!

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 317
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kloon st Feuillien grand cru
« Reactie #4 Gepost op: 20-10-2018 21:21 u »
Mooi recept, dank, ga hem zeker een keer brouwen! Ps. Ik zou dit recept ook in het kloontopic plaatsen, kunnen anderen hem ook vinden. Gr Sjoerd

Offline Yarreman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kloon st Feuillien grand cru
« Reactie #5 Gepost op: 20-10-2018 21:42 u »
Mooi recept, dank, ga hem zeker een keer brouwen! Ps. Ik zou dit recept ook in het kloontopic plaatsen, kunnen anderen hem ook vinden. Gr Sjoerd
Ben benieuwd naar je bevindingen. Succes met brouwen. Zal deze in het kloontopic plaatsen.

Offline Rinus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 98
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kloon st Feuillien grand cru
« Reactie #6 Gepost op: 24-11-2018 16:23 u »
Als beginner wil ik toch graag wat vragen stellen (ik wil dit recept ook gaan brouwen)

Hoe zit het eigenlijk met de water specificaties? Moet ik inderdaad het water gaan behandelen?

Water en brouwzouten
Hoeveelheid   Ingrediėnt
18,00 l   Water uit Doetinchem
1,10 g   CaCl2
1,70 g   CaSO4
1,60 ml   Melkzuur
13,50 l   Spoelwater


Waterprofiel behandeld water
Ca   Mg   Na   HCO3   Cl   SO4
105 mg/l   8 mg/l   12 mg/l   20 mg/l   35 mg/l   69 mg/l

Een tweede vraag; Wat moet ik doen voor de nagisting? Ik lees nagisting in hetzelfde vat, maar hoe werkt dat dan, wat moet je dan doen met het vat en wat voor soort vat heb je dan nodig?

alvast bedankt voor de reactie.

Offline Yarreman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kloon st Feuillien grand cru
« Reactie #7 Gepost op: 24-11-2018 21:40 u »
Voor de waterbehandeling heb ik via BrouwHulp ingegeven. Als je een beginnend brouwer bent zou ik het gewoon weglaten.

De hoofdgisting en de nagisting heb ik in hetzelfde vat gedaan zonder het jongbier over te hevelen. Met andere woorden, gewoon op de gist laten staan tot de vergisting klaar is.

Groeten,
Jeroen

Offline Rinus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 98
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kloon st Feuillien grand cru
« Reactie #8 Gepost op: 03-12-2018 18:23 u »
Dank voor de uitleg over water. Goed om te weten dat ik mij daar voorlopig geen zorgen om hoef te maken.

Enuh... Na maandenlang lezen, onderzoeken en fermentatie experimenten en vooral veel materiaal verzamelen heb ik dan eindelijk mijn echte eerste brouwsel gemaakt volgens bovenstaand recept. (overigens was het Hema pakketje eigenlijk echt mijn eerste brouwsel).

Om de verschillen van verschillende gistsoorten te ontdekken heb ik 2 soorten gebruikt en een mix van deze 2, in totaal dus 3 experimenten. 10L (3711) en 5L (3711+champagnegist) en 5L champagnegist ik ben benieuwd... Met name de champagnegist is erg fanatiek (flinke schuimpartij vond ik maandag ochtend)

Overigens vind ik wel dat het bier een veel te donkere kleur heeft voor een St. Feuillien grand cru die zoals ik hem ken heel licht van kleur is, maar wellicht moet e.e.a. nog verder bezinken?
Het kan ook aan mijn tijdsduur liggen, ik zag namelijk de kleur steeds donkerder worden met name tijdens het koken (75 minuten is ook wel lang, maar ik ben (nog) geen kenner...

Wordt vervolgd!

Offline Rinus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 98
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kloon st Feuillien grand cru
« Reactie #9 Gepost op: 09-01-2019 23:59 u »
Vandaag (pas) alles gebotteld, de kleur was prima en tevens een zeer helder bier, alles keurig op de bodem bezonken (het heeft 4 weken in het fermentatie vat gestaan). Ik gebruikte hiervoor glazen fermentatie 'vaten' dus was het proces goed te volgen.
Ik heb al die weken echt actieve vergisting waargenomen.
Inmiddels geleerd dat het niet veel zin heeft om 2 soorten gist te mengen aangezien er altijd maar 1 type gist dominant zijn werk doet en je dus achteraf niet weet welke dat geweest is. Over een week of 2-3 proeven wat de verschillen zijn. De geur tijdens het bottelen was overigens erg 'fris en fruitig'.

Offline Yarreman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kloon st Feuillien grand cru
« Reactie #10 Gepost op: 09-03-2019 13:03 u »
Hallo Rinus, was benieuwd naar je resultaat. Groeten, Jeroen

Offline Rinus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 98
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kloon st Feuillien grand cru
« Reactie #11 Gepost op: 10-03-2019 12:48 u »
Het was een lekker fris biertje, zeker een aanrader! Helaas is hij alweer op....:-)

Offline middelaersch

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 328
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Kloon st Feuillien grand cru
« Reactie #12 Gepost op: 10-03-2019 13:17 u »
Om de verschillen van verschillende gistsoorten te ontdekken heb ik 2 soorten gebruikt en een mix van deze 2, in totaal dus 3 experimenten. 10L (3711) en 5L (3711+champagnegist) en 5L champagnegist ik ben benieuwd...

Kun je nog iets vertellen over het smaakverschil tussen de 3711 en de champagnegist?

Offline Rinus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 98
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kloon st Feuillien grand cru
« Reactie #13 Gepost op: 10-03-2019 14:47 u »
De champagnegist of 3711 vond ik maar weinig verschil maken, enige wat ik wel kan zeggen dat de 3711 een iets voller mond gevoel geeft.
Toevallig vandaag weer hetzelfde experiment gedaan, maar dan met een Hoegaarden Grand Cru recept met wat kleine aanpassingen, wederom 4 L van de batch op champagne gist gezet.

Offline PDGRRR

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 134
  • Land: nl
  • Magis fortuna quam sapientia
Re: Kloon st Feuillien grand cru
« Reactie #14 Gepost op: 10-03-2019 21:28 u »
Om de verschillen van verschillende gistsoorten te ontdekken heb ik 2 soorten gebruikt en een mix van deze 2, in totaal dus 3 experimenten. 10L (3711) en 5L (3711+champagnegist) en 5L champagnegist..

Nog verschillen in het eind SG tussen de gisten? Hoe heb je trouwens vergist, gecontroleerd in een klimaatkast?

De champagnegist of 3711 vond ik maar weinig verschil maken, enige wat ik wel kan zeggen dat de 3711 een iets voller mond gevoel geeft.

Ik zou verwachten dat de batch die vergist is met de 3711 meer smaak/esters zou hebben dan de batch met champagnegist.

Tags: