Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Special B 400  (gelezen 7837 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Tuur

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Special B 400
« Reactie #25 Gepost op: 27-12-2015 15:30 u »

Wat denken jullie? gaat dit goed?
Opgekweekt uit een Rochefort 6. Vergisting van de starter is vanmorgen begonnen. Nu de veristing wat verder is en er meer schuim opkomt lijkt het minder op een infectie dan op deze foto.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Tuur

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Special B 400
« Reactie #26 Gepost op: 27-12-2015 15:47 u »

Paar uurtjes later.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.980
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Special B 400
« Reactie #27 Gepost op: 27-12-2015 17:16 u »
Ziet er goed uit!

Offline Tuur

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Special B 400
« Reactie #28 Gepost op: 27-12-2015 18:16 u »
Ziet er goed ui!
Top, dank je Jacques.

Ik heb wel vaker een gisstarter gemaakt, maar nog nooit opgekweekt uit een flesje.
Daarom mijn twijfel vanmorgen vanwege de witte vlekken.
Gelukkig schuimt de starter telkens verder uit en is er van vlekken bijna geen spraken meer.
Als het uitgegist is, gaat het de koelkast in waarna ik het ga opschalen naar een halve liter en de roerder op.

Offline Johnny Stardust

  • De Roerstok
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 493
  • Land: nl
    • Kasteelbrouwerij Haverleij
Re: Special B 400
« Reactie #29 Gepost op: 16-07-2017 11:31 u »

Verder heeft iedere mouterij zo zijn eigen procedé, Special B, Special W, Dark Crystal, allemaal in de zelfde kleurrange allemaal toch net iets anders.


Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen Special W en Special B? Heb beide in huis en ben nu eigenlijk benieuwd waar ik ze het best voor kan gebruiken? :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.980
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Special B 400
« Reactie #30 Gepost op: 16-07-2017 11:46 u »
Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen Special W en Special B? Heb beide in huis en ben nu eigenlijk benieuwd waar ik ze het best voor kan gebruiken? :)

In feite is Special W de Duitse variant van Speciaal B.
Omdat elke mouterij zijn eigen manier van werken en apparatuur heeft zitter er verschillen in.
Die verschillen kun je zelf waarnemen door wat mout in je mout te nemen en daarop een tijdje te kauwen.

Offline snowdog2006

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 282
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Special B 400
« Reactie #31 Gepost op: 04-01-2019 11:24 u »
Sorry voor de kick. Maar iemand al iets meer ervaring met de Special W qua smaak?  Zal deze evt wat moutiger smaken gezien het een Duitse variant is?

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.095
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Special B 400
« Reactie #32 Gepost op: 04-01-2019 12:25 u »
Sorry voor de kick. Maar iemand al iets meer ervaring met de Special W qua smaak?  Zal deze evt wat moutiger smaken gezien het een Duitse variant is?
Ik heb geen vergelijkend warenonderzoek gedaan maar als ik op de mout kauw proef ik een smaak die ik ook in whiskey proef. Verder heb ik in mijn bieren waarin ik de Special W (± 5%) heb gebruikt, niet de rozijnensmaak geproefd die je bij Special B wel proeft. De drop/salmiak smaak is wel vergelijkbaar met Special B.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.980
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Special B 400
« Reactie #33 Gepost op: 04-01-2019 16:53 u »
Ik heb geen vergelijkend warenonderzoek gedaan maar als ik op de mout kauw proef ik een smaak die ik ook in whiskey proef. Verder heb ik in mijn bieren waarin ik de Special W (± 5%) heb gebruikt, niet de rozijnensmaak geproefd die je bij Special B wel proeft. De drop/salmiak smaak is wel vergelijkbaar met Special B.

Ook bij de Special W proef ik een rozijnensmaak. Het is wel wat minder dan bij Special B.

In het smaakwiel van Weyermann voor Special W wordt het rozijnachtige ook weergegeven.


Offline Wil1

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: 00
Re: Special B 400
« Reactie #34 Gepost op: 07-01-2019 15:31 u »
Dat is iets te kort door de bocht zoals Ingo ook al schrijft.
Je moet je niet blindstaren om een EBC-waarde. Dat zegt alleen iets van de kleur en minder over de smaak die een mout geeft. Het bereidingsproces van de mout maakt veel uit.

Er zijn verschillende mouterijen die mouten produceren met een soortgelijke naam. Die zijn niet allemaal precies hetzelfde. Qua smaak en kleur kunnen die verschillen.

Special B werd oorspronkelijk geproduceerd door de mouterij Wolfs-Cosyns uit Aalst. Deze mouterij is in 2002 gesloten. Daarna is de productie van Special B overgenomen door mouterij Dingemans in Stabroek.
Castle Malting produceert ook een Special B mout. Laatst was ik in de gelegenheid de smaak van beide mouten te vergelijken. Het viel mij op dat de Special B van Castle Malting wat zachter en ronder was dan die van Dingemans.
Het is jammer dat de mouten van Castle Malting voor ons hobbybrouwers niet goed verkrijgbaar zijn want ze hebben hele interessante mouten. Zie http://www.castlemalting.com/CastleMaltingMalts.asp?Language=Dutch

Wij bestellen altijd met de brouwclub gezamenlijk rechtstreeks bij Castle Malting; Boven 750 kg wordt het gratis op een pallet afgeleverd.

Tags: mout