Special B 400

Gestart door Tuur, 23-12-2015 07:12 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Tuur


Wat denken jullie? gaat dit goed?
Opgekweekt uit een Rochefort 6. Vergisting van de starter is vanmorgen begonnen. Nu de veristing wat verder is en er meer schuim opkomt lijkt het minder op een infectie dan op deze foto.

Tuur


Paar uurtjes later.

Jacques

Ziet er goed uit!

Tuur

Citaat van: Jacques op 27-12-2015  17:16 uZiet er goed ui!
Top, dank je Jacques.

Ik heb wel vaker een gisstarter gemaakt, maar nog nooit opgekweekt uit een flesje.
Daarom mijn twijfel vanmorgen vanwege de witte vlekken.
Gelukkig schuimt de starter telkens verder uit en is er van vlekken bijna geen spraken meer.
Als het uitgegist is, gaat het de koelkast in waarna ik het ga opschalen naar een halve liter en de roerder op.

Johnny Stardust

Citaat van: seed7 op 23-12-2015  19:02 uVerder heeft iedere mouterij zo zijn eigen procedé, Special B, Special W, Dark Crystal, allemaal in de zelfde kleurrange allemaal toch net iets anders.


Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen Special W en Special B? Heb beide in huis en ben nu eigenlijk benieuwd waar ik ze het best voor kan gebruiken? :)

Jacques

Citaat van: Johnny Stardust op 16-07-2017  11:31 uWat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen Special W en Special B? Heb beide in huis en ben nu eigenlijk benieuwd waar ik ze het best voor kan gebruiken? :)

In feite is Special W de Duitse variant van Speciaal B.
Omdat elke mouterij zijn eigen manier van werken en apparatuur heeft zitter er verschillen in.
Die verschillen kun je zelf waarnemen door wat mout in je mout te nemen en daarop een tijdje te kauwen.

snowdog2006

Sorry voor de kick. Maar iemand al iets meer ervaring met de Special W qua smaak?  Zal deze evt wat moutiger smaken gezien het een Duitse variant is?

Eric v B

Citaat van: snowdog2006 op 04-01-2019  11:24 uSorry voor de kick. Maar iemand al iets meer ervaring met de Special W qua smaak?  Zal deze evt wat moutiger smaken gezien het een Duitse variant is?
Ik heb geen vergelijkend warenonderzoek gedaan maar als ik op de mout kauw proef ik een smaak die ik ook in whiskey proef. Verder heb ik in mijn bieren waarin ik de Special W (± 5%) heb gebruikt, niet de rozijnensmaak geproefd die je bij Special B wel proeft. De drop/salmiak smaak is wel vergelijkbaar met Special B.

Jacques

Citaat van: Eric v B op 04-01-2019  12:25 uIk heb geen vergelijkend warenonderzoek gedaan maar als ik op de mout kauw proef ik een smaak die ik ook in whiskey proef. Verder heb ik in mijn bieren waarin ik de Special W (± 5%) heb gebruikt, niet de rozijnensmaak geproefd die je bij Special B wel proeft. De drop/salmiak smaak is wel vergelijkbaar met Special B.

Ook bij de Special W proef ik een rozijnensmaak. Het is wel wat minder dan bij Special B.

In het smaakwiel van Weyermann voor Special W wordt het rozijnachtige ook weergegeven.


Wil1

Citaat van: Jacques op 23-12-2015  22:05 uDat is iets te kort door de bocht zoals Ingo ook al schrijft.
Je moet je niet blindstaren om een EBC-waarde. Dat zegt alleen iets van de kleur en minder over de smaak die een mout geeft. Het bereidingsproces van de mout maakt veel uit.

Er zijn verschillende mouterijen die mouten produceren met een soortgelijke naam. Die zijn niet allemaal precies hetzelfde. Qua smaak en kleur kunnen die verschillen.

Special B werd oorspronkelijk geproduceerd door de mouterij Wolfs-Cosyns uit Aalst. Deze mouterij is in 2002 gesloten. Daarna is de productie van Special B overgenomen door mouterij Dingemans in Stabroek.
Castle Malting produceert ook een Special B mout. Laatst was ik in de gelegenheid de smaak van beide mouten te vergelijken. Het viel mij op dat de Special B van Castle Malting wat zachter en ronder was dan die van Dingemans.
Het is jammer dat de mouten van Castle Malting voor ons hobbybrouwers niet goed verkrijgbaar zijn want ze hebben hele interessante mouten. Zie http://www.castlemalting.com/CastleMaltingMalts.asp?Language=Dutch

Wij bestellen altijd met de brouwclub gezamenlijk rechtstreeks bij Castle Malting; Boven 750 kg wordt het gratis op een pallet afgeleverd.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.