Omdat het niet de bedoeling is dat in het board Bewezen recepten gediscussieerd wordt over klonen van prijswinnende recepten is dit een afgesplitst topic.
Hierbij het met 90 punten winnende recept in klasse C.
Tripel 20 liter.
Moutstort: 6 kilo Pilsmout 3 ebc Dingemans
Suikerstort: 650 gram witte kristalsuiker
Hopbloemen: 24 gram Centenial 11,5 % alfazuur 90 min meekoken
24 gram Hallertau Mittelfruh 2,9% alfazuur 90 min meekoken
20 gram Hallertau Mittelfruh 2,9% alfazuur 10 min meekoken
20 gram East-Kent Goldings 5,5% alfazuur 10 min meekoken
Door Promash berekend op 37 ibu (Tinseth) en 8,4 ebc
Maischwater: 17 liter
Spoelwater: 16 liter
Maischschema: Temp 55-63-73-78 graden Celsius
Tijd 10-45-30-5 minuten
Gist: Fermentis Safbrew Abbaye 11gram droog op het wort gestrooid.
Vergisting: 7 dagen op 20 graden in gistemmer(zo'n lekke
) na overhevelen in mandfles 14 dagen op 15 graden.
Kooktijd: 90 minuten
Start sg: 1076
Eind sg: 1009
Gebotteld met 8 gram/liter kristalsuiker.
Geen waterbehandeling of pH correctie toegepast.
Groeten Marco 
Als eerste de complimenten aan Marco voor het behalen van de eerste prijs!
Gisteren ons eerste bier gebrouwen en dat staat nu te vergisten. We hebben gekozen voor dit recept omdat het op ons makkelijk over kwam met de korrelgist en de ingrediënten, het maischproces enz...
Zoals elke beginner kwamen wij ook bij wat zaken uit waar wij het antwoord niet op wisten. Misschien dat jullie (of Marco zelf) ons verder kan helpen.
Als eerste de hoeveelheid bier, 20 liter. Het Maischwater is 17 liter en spoelwater 16 liter, een totaal van 33 liter. Is het 'verlies' van water door verdamping en opname mout 13 liter? In ons geval konden we zo'n 27 liter in het gistvat doen. De SG was toen 1070, wat ons niet verkeerd lijkt.
Daarnaast hebben we gekozen om de suiker pas na de hoofdvergisting toe te voegen, omdat we nu in plaats van 20 liter 27 liter hebben, moet er dan ook meer suiker toegevoegd worden dan de in het recept vermelde 650 gram?
Uiteindelijk een prima recept om mee te beginnen lijkt mij, helaas hebben we de Centennial hop moeten vervangen voor Cascade omdat de Centennial niet voorradig was. Verder hebben we exact het recept gevolgd en hopen op onze eerste zelfgebrouwen tripel.
Vriendelijke groeten,
Jeroen