Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: 4-06-2016 Brand Bierbrouwwedstrijd 2016  (gelezen 87594 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Boaz

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #125 Gepost op: 22-12-2015 16:29 u »
Beste Thuisbrouwers van Nederland,
 
Allereerst leuk om te zien dat de brouwwedstrijd leeft! Brand wilde in deze wedstrijd een traditioneel Bier brouwen. Onder de thuisbrouwers bleek Porter de meest geliefde uitdaging. De richtlijnen die vervolgens zijn opgesteld, sturen daarom aan op een Traditionele Porter. Graag wil ik meegeven dat het richtlijnen zijn en geen eisen. Daarbij wil Brand leren van de creativiteit van de thuisbrouwers. Dat is tot nu toe altijd het doel geweest van de Brand Bierbrouwwedstrijd, met hele mooie en verassende inzendingen als resultaat. Die verassingen zien wij graag tegemoet komend jaar!
   
Er zijn een aantal vragen geweest, hieronder de meest voorkomende vragen met de antwoorden:
 
1.      Klopt de voorgeschreven kleurrange?
Laboratorium analysen uitgevoerd voor Brand en door andere brouwerijen op >40 bieren leveren waardes voor Brown en Robust Porter van ~80 tot 160 EBC. Het berekenen van wort EBC vooraf kan m.b.v. onderstaande formules (Dirk Naudts). 'Zeer donker doorschijnend' mag dan i.p.v. de beschrijving 'donker koper/bruin' gebruikt worden (Derek Walsh - Biertypen Gids boek). De waarneming hiervan is afhankelijk van het glas diameter en lichtbron.
 
Voorbeeld van wort (voor het koken) kleur berekeningen:
(formule Dirk Naudts van De Proef Brouwerij)
13,5° Plato (stamwort eigen bier)
--------------------------------------------- = 1,57 vermenigvuldigingsfactor
8,6° Plato (vaste deelfactor)
1,57 x 7 (7 EBC Pale Ale mout) x 0,9 (90 gew. %) = 9,9 EBC
1,57 x 135 (135 EBC Brown mout) x 0,05 (5 gew. %) = 10,6 EBC
1,57 x 800 (800 EBC Chocolade mout) x 0,05 (5 gew. %) = 62,8 EBC
= 83,3 EBC
15,5° Plato (stamwort eigen bier)
--------------------------------------------- = 1,80 vermenigvuldigingsfactor
8,6° Plato (vaste deelfactor)
1,80 x 7 (7 EBC Pale Ale mout) x 0,8 (80 gew. %) = 10,1 EBC
1,80 x 135 (135 EBC Brown mout) x 0,10 (10 gew. %) = 24,3 EBC
1,80 x 350 (350 EBC Special B mout) x 0,05 (5 gew. %) = 31,5 EBC
1,80 x 800 (800 EBC Chocolade mout) x 0,05 (5 gew. %) = 72,0 EBC
= 137,9 EBC
 
 
2.      Wat wordt verstaan onder Brown Mout en wat zijn voorbeelden?
Brown mout is een oude Engels moutsoort die vroeger (18e eeuw) voor 100% gebruikt werd voor het brouwen van Porter. Het is nu niet meer geschikt om als enige moutsoort gebruikt te worden. Het wordt nu op een lager temperatuur afgeëest dan vroeger en hoofdzakelijk als smaak/kleur toevoeging in verschillende historisch biertypen (zoals Porter en Stout) toegepast. De kleur varieert van circa 130 tot 200 EBC en geeft het bier een lichte cacao/geroosterd brood/noten/hartig geur en smaak. O.a. Thomas Fawcett, Crisp en Briess produceer deze mout en het is in Nederland leverbaar via Brouwmarkt en Van der Kooy Jubbega. Het is aanbevolen om minstens 10 gew. % hiervan te gebruiken voor een traditionele Londense Porter smaak (zie bijlage voor het historisch gebruik van Brown malt).

 
 
3.      Mag men meer dan 5% geroosterde mout gebruiken en wat is Special B?
De percentages zijn richtlijnen en geen eisen. Er mag meer worden gebruikt maar de kans dat de Porter een te geroosterde smaak krijgen of een Stout worden is groot. 'Special B' is geen roost mout maar een op hogere temperatuur afgeëeste (en dus donkerder) karamelmout.
 
 
Heel veel plezier met brouwen, fijne feestdagen gewenst en allicht tot in 2016!
 
Groet Boaz Disselkoen


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.133
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #126 Gepost op: 22-12-2015 17:29 u »
Beste  Boaz Disselkoen

Leuke en verhelderende reactie, waarvoor (in ieder geval) mijn dank. Klein vraagje nog: is "het wort is afkomstig van 100 gew % gerstemout" ook een richtlijn waarvan afgeweken mag worden?

Hopbier

homoeccentricus

  • Gast
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #127 Gepost op: 22-12-2015 18:20 u »
Dus best even je bier naar de Proefbrouwerij sturen voor je het indient ;)

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.057
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #128 Gepost op: 22-12-2015 19:02 u »
Graag wil ik meegeven dat het richtlijnen zijn en geen eisen.
Dat staat nogal haaks op het reglement : " Daarbij dient het bier te voldoen aan de volgende eisen:"

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.155
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #129 Gepost op: 22-12-2015 19:19 u »

Voorbeeld van wort (voor het koken) kleur berekeningen:
(formule Dirk Naudts van De Proef Brouwerij)
13,5° Plato (stamwort eigen bier)
--------------------------------------------- = 1,57 vermenigvuldigingsfactor
8,6° Plato (vaste deelfactor)
1,57 x 7 (7 EBC Pale Ale mout) x 0,9 (90 gew. %) = 9,9 EBC
1,57 x 135 (135 EBC Brown mout) x 0,05 (5 gew. %) = 10,6 EBC
1,57 x 800 (800 EBC Chocolade mout) x 0,05 (5 gew. %) = 62,8 EBC
= 83,3 EBC
15,5° Plato (stamwort eigen bier)
--------------------------------------------- = 1,80 vermenigvuldigingsfactor
8,6° Plato (vaste deelfactor)
1,80 x 7 (7 EBC Pale Ale mout) x 0,8 (80 gew. %) = 10,1 EBC
1,80 x 135 (135 EBC Brown mout) x 0,10 (10 gew. %) = 24,3 EBC
1,80 x 350 (350 EBC Special B mout) x 0,05 (5 gew. %) = 31,5 EBC
1,80 x 800 (800 EBC Chocolade mout) x 0,05 (5 gew. %) = 72,0 EBC
= 137,9 EBC
 

Dank voor deze berekenmethode, dit geeft mij in ieder geval veel duidelijkheid over de verwachte kleur. Het recept wat ik in gedachten heb komt met deze formules aan de bovenkant (174 EBC) van de grens en de berekening van BrouwHulp (Morey) aan de onderkant namelijk 85 EBC. Ik zal mijn receptidee nu nog wat gaan finetunen.  Ik voel een wens opkomen voor een nieuwe kleurberekenmethode in BrouwHulp.

Offline kiekumgaon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 103
  • Land: nl
  • Nunc aut nunquam
    • Bierbrouwerij HoornseJongens
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #130 Gepost op: 22-12-2015 23:55 u »
Hierbij welkom Boaz op het mooie forum, en succes met de vragen die je gaat krijgen, En bedankt voor de heldere uitleg,

En ik wens hierbij ook iedereen hele fijne feestdagen en een heerlijk brouw jaar 2016.


Merry christmas and a happy brewing 2016

Offline Aloysius

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Land: nl
  • "Corripe Cervisiam"
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #131 Gepost op: 23-12-2015 16:57 u »
Beste Boaz, ook namens mij bedankt voor de heldere uitleg!  :biersmile:

Offline ejet

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 226
  • Land: nl
  • Bier!
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #132 Gepost op: 23-12-2015 21:12 u »
Zeer heldere uitleg, bedankt. Ik doe mee!
Moet inderdaad zeggen dat de EBC berekening erg verschilt van BeerSmith (en blijkbaar ook BrouwHulp) wat ik gebruik. Fijn dat dit nu duidelijk is want ik begreep al niet helemaal waarom mijn recept niet uitkwam met de specificaties.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.541
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #133 Gepost op: 23-12-2015 22:37 u »
Dank Boaz voor jouw bijdrage aan de discussie. De lijntjes zijn gelukkig iets minder vast dan wij in eerste instantie dachten. Goed dat het duidelijk is dat het moet gaan om een traditionele porter.

Eens goed gaan nadenken over het recept. En uiteraard zo veel mogelijk porters drinken. Daarbij moet ik wel goed oppassen dat ik traditionele porters drink. Er zijn erg veel variaties op de markt met zaken als Amerikaanse hopsoorten, hout, haver, rogge en fruittoevoegingen... Die kan ik natuurlijk toch wel drinken want veel van die bieren vind ik bijzonder interessant en erg lekker.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.133
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #134 Gepost op: 24-12-2015 12:48 u »
Zeer heldere uitleg, bedankt. Ik doe mee!
Moet inderdaad zeggen dat de EBC berekening erg verschilt van BeerSmith (en blijkbaar ook BrouwHulp) wat ik gebruik. Fijn dat dit nu duidelijk is want ik begreep al niet helemaal waarom mijn recept niet uitkwam met de specificaties.

Wellicht een leuk idee om, als alle deelnemers hun analysecertificaat van Brand/Heineken hebben ontvangen, een overzicht te maken met de zelf berekende kleur (opgeven met welk programma) en de kleur die door Brand/Heineken gevonden is.

Hopbier

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 736
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #135 Gepost op: 24-12-2015 15:58 u »
Voor degenen die het handig vinden heb ik een rekenblad gemaakt met de formules die door Boaz op het forum zijn gezet.

Rekenblad spreek voor zich. Het is gemaakt voor 5 moutsoorten en haar EBC waarde en hoeveelheid. (zie bijlage)

Groet Sjaak


Offline malzrohr

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #136 Gepost op: 24-12-2015 16:45 u »
Ik ben deze formule voor het berekenen van het wort kleur voor het koken niet eerder tegengekomen. Wat is de betekenis het "magic number" 8,6? Hoe en waarvan is het afgeleid?

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.144
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #137 Gepost op: 24-12-2015 17:57 u »
Voor degenen die het handig vinden heb ik een rekenblad gemaakt met de formules die door Boaz op het forum zijn gezet.

Rekenblad spreek voor zich. Het is gemaakt voor 5 moutsoorten en haar EBC waarde en hoeveelheid. (zie bijlage)

Groet Sjaak
Mijn dank is groot!

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.727
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #138 Gepost op: 24-12-2015 18:07 u »
Eigenlijk wel grappig, Kuenze noch Narziss gaan in op het berekenen van kleur, wel op het meten en corrigeren. Kleur is het gevolg van smaak en geen doel.

Ingo

Offline kiekumgaon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 103
  • Land: nl
  • Nunc aut nunquam
    • Bierbrouwerij HoornseJongens
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #139 Gepost op: 04-01-2016 15:41 u »
Het winnende recept :

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptBrand Porter
Kenmerk
Brouwdatum21-12-2015
BiertypePorter (brown)
Aantal liters25
Gewenst begin SG1057 (6,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement80,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater36,4 liter
Maischdikte3,5 l/kg
Maischwater21,4 liter
Spoelwater15,0 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur142 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid40 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Palemout (DM)90,0 %5,501 kg8 EBC
Brown malt5,0 %0,306 kg150 EBC
Zwartmout (BM)5,0 %0,306 kg1150 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Perle (D)7,0 %55 gr90 minuten39 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortDanstar Nottingham
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C30 minuten3,5 l/kg
272°C30 minuten3,5 l/kg
375°C1 minuten3,5 l/kg




 :brouwen: :biersmile:

 :degroeten:
Ik zeg mee doen met dit recept Oscar. Hij klinkt wel goed

Offline Patje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Land: nl
  • Bierbrouwen = geduld hebben
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #140 Gepost op: 04-01-2016 18:47 u »
Is het off-topic om te zeggen dat ik blij ben dat er een andere wind in de IPA-hype gaat waaien?
2015 was overduidelijk the rise of the IPA's. Heel bijzonder om craft bieren te zien verschijnen in de Winkels. Maar dominant waren de IPA's.
Later we hopen dat nu 2016 veel spektakel in de supermarktschap met zich mee brengt!

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.133
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #141 Gepost op: 11-01-2016 21:13 u »
Ja. Als je je aanmeldt krijg je een leeg krat opgestuurd.

Vanmorgen het kratje met 24 lege Brand-flesjes ontvangen.

Hopbier

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.507
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #142 Gepost op: 11-01-2016 21:30 u »
Ik dacht dat je 12 flesjes moest inleveren?

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.144
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #143 Gepost op: 11-01-2016 21:31 u »
Ik dacht dat je 12 flesjes moest inleveren?
De overige 12 mag je houden.

Offline Bennemans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 760
  • Land: nl
  • Bier hier..... dank u wel.
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #144 Gepost op: 11-01-2016 21:40 u »
De overige 12 mag je houden.
Da's aardig van Brand

Offline LRFokken

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 568
  • Land: nl
  • Een goed begin is een half biertje
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #145 Gepost op: 12-01-2016 08:22 u »
Da's aardig van Brand

Of gewoon voordeliger om een volledige krat van de schoonmaaklijn te halen, in plaats van iemand 12 flesjes uit een krat te laten halen   :D

De beste bezorger wist niet wat hem overkwam gistermiddag. Een leeg kratje? Wat moet iemand nu met een leeg kratje?!

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.133
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #146 Gepost op: 12-01-2016 09:36 u »
Of gewoon voordeliger om een volledige krat van de schoonmaaklijn te halen, in plaats van iemand 12 flesjes uit een krat te laten halen 

De beste bezorger wist niet wat hem overkwam gistermiddag. Een leeg kratje? Wat moet iemand nu met een leeg kratje?!

Mijn bezorgster was helemaal niet verbaasd. Je hebt jouw bezorger toch wel volledig ingelicht?

HHopbier

Offline LRFokken

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 568
  • Land: nl
  • Een goed begin is een half biertje
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #147 Gepost op: 12-01-2016 09:39 u »
Ik was niet thuis. Mijn vriendin wel. Het ging ongeveer zo:
Bezorger: Huh, is dit een leeg kratje?
Vriendin: Ja, ik denk het wel
Bezorger: Is dit een grap of zo?!
Vriendin: Nee, daar moet bier in, mijn vriend brouwt bier
Bezorger: Voor Brand?!

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.080
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #148 Gepost op: 12-01-2016 10:31 u »
Ik was niet thuis. Mijn vriendin wel. Het ging ongeveer zo:
Bezorger: Huh, is dit een leeg kratje?
Vriendin: Ja, ik denk het wel
Bezorger: Is dit een grap of zo?!
Vriendin: Nee, daar moet bier in, mijn vriend brouwt bier
Bezorger: Voor Brand?!

Haha, die bezorger heeft 's avonds wel een sterk verhaal in de kroeg te vertellen :)

Groet,
de TDP

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.507
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #149 Gepost op: 12-01-2016 10:59 u »
Of gewoon voordeliger om een volledige krat van de schoonmaaklijn te halen, in plaats van iemand 12 flesjes uit een krat te laten halen   :D

De beste bezorger wist niet wat hem overkwam gistermiddag. Een leeg kratje? Wat moet iemand nu met een leeg kratje?!

Bij Brand hebben ze ook kleine kratten met 12 flesjes in.
Dus daarom vind ik het onlogisch.

Tags: