Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: 4-06-2016 Brand Bierbrouwwedstrijd 2016  (gelezen 74267 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Bart LJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 200
  • Land: nl
  • IBU: Ik Brouw in Utrecht
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #50 Gepost op: 19-12-2015 23:16 u »
Ja. Als je je aanmeldt krijg je een leeg krat opgestuurd.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline LaurensP

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #51 Gepost op: 20-12-2015 10:57 u »
Citaat
Mij verbaasd de kleur-eis: 80-175 EBC , terwijl ik elders lees Irish Dry Stout 117-124 EBC.

Volgens mij is de kleur-eis een fout:
BJCP geeft voor een Brown Porter SRM waardes van 20-30, wat zich vertaald in 39-59 EBC,
Voor een Robust Porter 22-35 SRM, wat neerkomt op 43-69 EBC.
Zelfs met een stout, waarvan alle types een bovenwaarde van 40 SRM (79 EBC) hebben, haal je de ondergrens van Brand, de 80 EBC niet.

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #52 Gepost op: 20-12-2015 11:15 u »
Wel aardig dat de specificaties precies tussen de BKG-specificaties van een klasse B Porter en een klasse D Baltic Porter in liggen.
Een Porter die volgens de Brand-specificatie helemaal aan de onderkant zit, zit bij het BKG juist helemaal aan de bovenkant van een klasse B Porter.

De kans lijkt klein dat de winnaar van de Brand-wedstrijd volgend jaar ook het ONK wint  :biersmile:

homoeccentricus

  • Gast
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #53 Gepost op: 20-12-2015 12:19 u »
De kans lijkt klein dat de winnaar van de Brand-wedstrijd volgend jaar ook het ONK wint  :biersmile:

Inderdaad, want met een minimum van 80 EBC en een maximum van 5% donkere mouten heb je naar schatting minimaal 20% brown malt en 20% crystal 120L nodig. Dat heeft uw dienaar voor u snel even uitgerekend. Ik denk niet dat zo'n bier kan winnen.  :proost:

Hoe je dan boven de 100 EBC (laat staan in de richting van 175 EBC) moet gaan vereist dan volgens mij een flinke portie zwarte magie of een literse fles Sinamar ;)

Offline Lonnes

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 312
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #54 Gepost op: 20-12-2015 12:58 u »
De kans lijkt klein dat de winnaar van de Brand-wedstrijd volgend jaar ook het ONK wint  :biersmile:
Een afgeleide vraag hoor, maar mag dat gewoon, hetzelfde bier bij meerdere wedstrijden insturen?

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.001
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #55 Gepost op: 20-12-2015 13:03 u »
Ja. Als je je aanmeldt krijg je een leeg krat opgestuurd.

Eigenlijk een volle krat met lege flesjes.

HHopbier

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 839
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #56 Gepost op: 20-12-2015 13:04 u »
Ik denk dat de voorgeschreven kleur range ook niet klopt; aan de (te) hoge kant voor een Porter en daarnaast komt de genoemde kleur 'donker koper/bruin' overeen met 45-75 EBC en niet met pas vanaf 80 EBC.

Ik heb Brand hierover een email gestuurd.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.001
  • Land: nl
Re: Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016
« Reactie #57 Gepost op: 20-12-2015 13:22 u »
De opdracht

Bijzon. het wort is afkomstig van 100 gew % gerstemout, waarvan minimum 5% bestaat uit Brown mout en maximum 5% uit geroosterd mout (b.v. chocolade, zwart of Carafa).

Wat valt nu eigenlijk onder de max. 5 % geroosterde mout? Ik lees ergens: Kenmerken: Belgische Aromatische mout. Hoge kiemtemperatuur, geroosterd tot 115C om een rijk aroma te ontwikkelen.
Biscuitmout 45 EBC: Unieke, zeer speciale Belgische mout. Licht afgeest, vervolgens voorzichtig geroosterd tot 160C.
Belgische Melanode mout. Bijzonder kiemproces. Wordt op een speciale manier geroosterd tot 130C.

Van genoemde moutsoorten zou max. maar 5 % in de storting mogen zitten?

Hopbier

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.877
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016
« Reactie #58 Gepost op: 20-12-2015 13:30 u »
Wat valt nu eigenlijk onder de max. 5 % geroosterde mout?

Inderdaad de gehele reeks biscuitmout, ambermout(Engelse), Brown mout, pale chocolate, chocolate en zwartemout met al hun varieteiten worden tot de geroosterde mouten gerekend, en in gezien het productieproces zou je daar zelfs Special B aan toe kunnen voegen. Het Belgische Amber (Aromatic) wordt wel licht geroosterd maar wordt als broeimout ingedeeld, samen met Muenchner, Vienna, Melanoidine en Pale mout.

In het geval van Brand zou ik gemakshalve alleen zwarte mout als 'geroosterd' opvatten.

Ingo

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.337
  • Land: nl
  • Meer recept-ideen dan tijd om te brouwen.
Re: Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016
« Reactie #59 Gepost op: 20-12-2015 15:15 u »
Citaat
Bijzon. het wort is afkomstig van 100 gew % gerstemout, waarvan minimum 5% bestaat uit Brown mout en maximum 5% uit geroosterd mout (b.v. chocolade, zwart of Carafa).

Zie omschrijving. Brown mout, hoewel over het algemeen als geroosterd beschouwd, valt hier dus al buiten.

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #60 Gepost op: 20-12-2015 19:30 u »
Een afgeleide vraag hoor, maar mag dat gewoon, hetzelfde bier bij meerdere wedstrijden insturen?

Ja, dat mag.
Wat je ziet de afgelopen jaren, is dat er bij het ONK plotseling veel bieren ingestuurd worden van het biertype van de Brand-wedstrijd. Zo waren er dit jaar erg veel saisons, veel meer dan normaal.

In 2014 won hetzelfde bier het ONK n de Brandwedstrijd.

Offline Lonnes

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 312
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #61 Gepost op: 20-12-2015 21:18 u »
Ah, dus dit jaar kunnen we erg veel bieren in de B-klasse verwachten met een milk stout wedstrijd in april en een porter wedstrijd in mei.

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.337
  • Land: nl
  • Meer recept-ideen dan tijd om te brouwen.
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #62 Gepost op: 20-12-2015 21:49 u »
Dat is ook niet verkeerd. Volgens mij is dit over het algemeen de klasse met de minste inzendingen.

Online Puck

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 238
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #63 Gepost op: 20-12-2015 21:53 u »
Ah, dus dit jaar kunnen we erg veel bieren in de B-klasse verwachten met een milk stout wedstrijd in april en een porter wedstrijd in mei.

Is er ergens al een overzicht te vinden met alle wedstrijden van 2016?

Offline kiekumgaon

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 98
  • Land: nl
  • Nunc aut nunquam
    • Bierbrouwerij HoornseJongens
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #64 Gepost op: 20-12-2015 21:58 u »
Voor 2500 euro wil ik wel even kloten, en als het niks wordt, dan heb we toch weer bier in de kast staan. Dat moeilijke gedoe altijd.

Offline Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 879
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #65 Gepost op: 20-12-2015 22:06 u »
Is er ergens al een overzicht te vinden met alle wedstrijden van 2016?

Milk stout wedstrijd Groningen (april)
Brand Porter wedstrijd (mei/ juni)
Onk ( juni)
Obbk (september)
Ock (november)

Online Puck

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 238
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #66 Gepost op: 20-12-2015 23:02 u »
Milk stout wedstrijd Groningen (april)
Brand Porter wedstrijd (mei/ juni)
Onk ( juni)
Obbk (september)
Ock (november)

Bedankt!  :biersmile:

Offline Aloysius

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: nl
  • "Corripe Cervisiam"
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #67 Gepost op: 21-12-2015 10:05 u »
Beste allen,

"Bijzon. het wort is afkomstig van 100 gew % gerstemout, waarvan minimum 5% bestaat uit Brown mout en maximum 5% uit geroosterd mout (b.v. chocolade, zwart of Carafa)"

Wie kan mij vertellen wat er precies met "Brown mout" wordt bedoeld? Ik kom er zelf namelijk niet echt uit. Valt hier bijvoorbeeld onder Arsegan Special-B mout, Thomas Fawcett Crystal Mouts?

Alvast bedankt!



homoeccentricus

  • Gast
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #69 Gepost op: 21-12-2015 10:33 u »
Dat moeilijke gedoe altijd,

Met de huidige specificaties van Brand valt naar mijn mening geen fatsoenlijk bier te brouwen, dat heeft niks te maken met moeilijk doen. En dat valt niet te verhelpen met wat te "kl*ten".

Offline Aloysius

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: nl
  • "Corripe Cervisiam"
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #70 Gepost op: 21-12-2015 10:48 u »
http://www.Brouwmarkt.nl/bierbrouwen/mout-granen/thomas-fawcett-mouten/tf-roasted-malts-mouten/thomas-fawcett-brown-malt-1-kg.html

Bedankt cow voor je snelle antwoord. Is dit het enige type brown mout beschikbaar bij Brouwmarkt, of is Gold Swaen Munich Dark bijvoorbeeld ook goed?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.877
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #71 Gepost op: 21-12-2015 11:08 u »
Inderdaad, want met een minimum van 80 EBC [...]

Je kunt je natuurlijk ook aan de beschrijving houden, "Donker koper/bruin tot zeer donker ..."

Ingo (die met 3% Zwart en 5% Brown plus ... al op de 80 EBC zit)

Offline TimWillebrands

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Land: 00
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #72 Gepost op: 21-12-2015 11:31 u »
Bedankt cow voor je snelle antwoord. Is dit het enige type brown mout beschikbaar bij Brouwmarkt, of is Gold Swaen Munich Dark bijvoorbeeld ook goed?

Je hebt deze nog, wel van The Swaen: http://www.Brouwmarkt.nl/gold-swaen-brown-1-kg.html

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.877
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #73 Gepost op: 21-12-2015 11:39 u »
Je hebt deze nog, wel van The Swaen: http://www.Brouwmarkt.nl/gold-swaen-brown-1-kg.html

Als je de specificatie leest bij deze mout gaat het om een Cara-mout. Helaas zijn de specificaties en de namen van Swaen er onduidelijk, ik heb ze daar al eens vragen over gesteld maar helaas geen reactie gehad.

Ingo

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.768
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2016: Brouw jij de beste Porter van Nederland?
« Reactie #74 Gepost op: 21-12-2015 11:43 u »
Je hebt deze nog, wel van The Swaen: http://www.Brouwmarkt.nl/gold-swaen-brown-1-kg.html
Swaen noemt dit wel brown malt maar volgens de omschrijving van Swaen zelf is dit een CARA mout. De brown van de swaen lijkt me vergelijkbaar met een dark crystal mout.

Tags: