Beste Thuisbrouwers van Nederland,
Allereerst leuk om te zien dat de brouwwedstrijd leeft! Brand wilde in deze wedstrijd een traditioneel Bier brouwen. Onder de thuisbrouwers bleek Porter de meest geliefde uitdaging. De richtlijnen die vervolgens zijn opgesteld, sturen daarom aan op een
Traditionele Porter. Graag wil ik meegeven dat het richtlijnen zijn en geen eisen. Daarbij wil Brand leren van de creativiteit van de thuisbrouwers. Dat is tot nu toe altijd het doel geweest van de Brand Bierbrouwwedstrijd, met hele mooie en verassende inzendingen als resultaat. Die verassingen zien wij graag tegemoet komend jaar!
Er zijn een aantal vragen geweest, hieronder de meest voorkomende vragen met de antwoorden:
1. Klopt de voorgeschreven kleurrange?Laboratorium analysen uitgevoerd voor Brand en door andere brouwerijen op >40 bieren leveren waardes voor Brown en Robust Porter van ~80 tot 160 EBC. Het berekenen van wort EBC vooraf kan m.b.v. onderstaande formules (Dirk Naudts). 'Zeer donker doorschijnend' mag dan i.p.v. de beschrijving 'donker koper/bruin' gebruikt worden (Derek Walsh - Biertypen Gids boek). De waarneming hiervan is afhankelijk van het glas diameter en lichtbron.
Voorbeeld van wort (voor het koken) kleur berekeningen:
(formule Dirk Naudts van De Proef Brouwerij)
13,5° Plato (stamwort eigen bier)
--------------------------------------------- = 1,57 vermenigvuldigingsfactor
8,6° Plato (vaste deelfactor)
1,57 x 7 (7 EBC Pale Ale mout) x 0,9 (90 gew. %) = 9,9 EBC
1,57 x 135 (135 EBC Brown mout) x 0,05 (5 gew. %) = 10,6 EBC
1,57 x 800 (800 EBC Chocolade mout) x 0,05 (5 gew. %) = 62,8 EBC
= 83,3 EBC
15,5° Plato (stamwort eigen bier)
--------------------------------------------- = 1,80 vermenigvuldigingsfactor
8,6° Plato (vaste deelfactor)
1,80 x 7 (7 EBC Pale Ale mout) x 0,8 (80 gew. %) = 10,1 EBC
1,80 x 135 (135 EBC Brown mout) x 0,10 (10 gew. %) = 24,3 EBC
1,80 x 350 (350 EBC Special B mout) x 0,05 (5 gew. %) = 31,5 EBC
1,80 x 800 (800 EBC Chocolade mout) x 0,05 (5 gew. %) = 72,0 EBC
= 137,9 EBC
2. Wat wordt verstaan onder Brown Mout en wat zijn voorbeelden?Brown mout is een oude Engels moutsoort die vroeger (18e eeuw) voor 100% gebruikt werd voor het brouwen van Porter. Het is nu niet meer geschikt om als enige moutsoort gebruikt te worden. Het wordt nu op een lager temperatuur afgeëest dan vroeger en hoofdzakelijk als smaak/kleur toevoeging in verschillende historisch biertypen (zoals Porter en Stout) toegepast. De kleur varieert van circa 130 tot 200 EBC en geeft het bier een lichte cacao/geroosterd brood/noten/hartig geur en smaak. O.a. Thomas Fawcett, Crisp en Briess produceer deze mout en het is in Nederland leverbaar via Brouwmarkt en Van der Kooy Jubbega. Het is aanbevolen om minstens 10 gew. % hiervan te gebruiken voor een traditionele Londense Porter smaak (zie bijlage voor het historisch gebruik van Brown malt).
3. Mag men meer dan 5% geroosterde mout gebruiken en wat is Special B? De percentages zijn richtlijnen en geen eisen. Er mag meer worden gebruikt maar de kans dat de Porter een te geroosterde smaak krijgen of een Stout worden is groot. 'Special B' is geen roost mout maar een op hogere temperatuur afgeëeste (en dus donkerder) karamelmout.
Heel veel plezier met brouwen, fijne feestdagen gewenst en allicht tot in 2016!
Groet Boaz Disselkoen