Als je het wort heet afheveltnaar je gistingsvat (moet daar wel tegen kunnen) kun je koelen in je gistingsvat en is er volgens mij minder kans op infectie. Je wort blijft dan zo lang mogelijk steriel.
Je wil je wort zo snel mogelijk onder de 80 graden hebben om de vorming van DMS te stoppen. Eerst overhevelen zorgt er voor dat de koeling onder tot onder de 80 graden langer duurt.
Als je hygiënisch werkt, dus na gebruik meteen alle gereedschappen, potten en pannen reinigt en droog opbergt. De koelspiraal de laatste 5-10 min. meekoken. Al hetgeen wat met afgekoelde wort in aanraking komt vlak voor gebruik eventueel met wat starsan insprayen en voldoene gist ent(mrMalty) dan is de kans op infectie minimaal.
Ik zou gewoon koelen in de kookketel en pas overhevelen als het wort compleet is afgekoeld. Dit is de gangbare manier als je een koelspiraal gebruikt. Bijkomend voordeel dat in afgekoeld wort de trub beter neerslaat. Na het koelen even whirlpoolen en je laat een groot gedeelte van de trub achter in je kookketel.