Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Water aan wort toevoegen ivm koeling  (gelezen 7738 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline abroeders

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 704
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Water aan wort toevoegen ivm koeling
« Reactie #25 Gepost op: 24-12-2015 13:57 u »

Als je het wort heet afheveltnaar je gistingsvat (moet daar wel tegen kunnen) kun je koelen in je gistingsvat en is er volgens mij minder kans op infectie. Je wort blijft dan zo lang mogelijk steriel.
Je wil je wort zo snel mogelijk onder de 80 graden hebben om de vorming van DMS te stoppen. Eerst overhevelen zorgt er voor dat de koeling onder tot onder de 80 graden langer duurt.
Als je hygiŽnisch werkt, dus na gebruik meteen alle gereedschappen, potten en pannen reinigt en droog opbergt. De koelspiraal de laatste 5-10 min. meekoken. Al hetgeen wat met afgekoelde wort in aanraking komt vlak voor gebruik eventueel met wat starsan insprayen en voldoene gist ent(mrMalty) dan is de kans op infectie minimaal.
Ik zou gewoon koelen in de kookketel en pas overhevelen als het wort compleet is afgekoeld. Dit is de gangbare manier als je een koelspiraal gebruikt. Bijkomend voordeel dat in afgekoeld wort de trub beter neerslaat. Na het koelen even whirlpoolen en je laat een groot gedeelte van de trub achter in je kookketel.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.577
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Water aan wort toevoegen ivm koeling
« Reactie #26 Gepost op: 24-12-2015 17:01 u »
Als je het wort heet afhevelt naar je gistingsvat (moet daar wel tegen kunnen) kun je koelen in je gistingsvat en is er volgens mij minder kans op infectie. Je wort blijft dan zo lang mogelijk steriel.

Als je gistvat op een goede manier gedesinfecteerd is maakt het allemaal niet zo veel uit.
Zodra je gekoelde wort hebt kun je er gist toevoegen. (Het wort hoort wel gekoeld te worden tot onder de vergistingstemperatuur om zo de vorming van hogere alcoholen en esters tegen te gaan).

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 468
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Water aan wort toevoegen ivm koeling
« Reactie #27 Gepost op: 24-12-2015 19:04 u »
Je wil je wort zo snel mogelijk onder de 80 graden hebben om de vorming van DMS te stoppen. Eerst overhevelen zorgt er voor dat de koeling onder tot onder de 80 graden langer duurt.
Als je hygiŽnisch werkt, dus na gebruik meteen alle gereedschappen, potten en pannen reinigt en droog opbergt. De koelspiraal de laatste 5-10 min. meekoken. Al hetgeen wat met afgekoelde wort in aanraking komt vlak voor gebruik eventueel met wat starsan insprayen en voldoene gist ent(mrMalty) dan is de kans op infectie minimaal.
Ik zou gewoon koelen in de kookketel en pas overhevelen als het wort compleet is afgekoeld. Dit is de gangbare manier als je een koelspiraal gebruikt. Bijkomend voordeel dat in afgekoeld wort de trub beter neerslaat. Na het koelen even whirlpoolen en je laat een groot gedeelte van de trub achter in je kookketel.
Sorry als ik het mis heb maar als je je spiraalkoeler in het gistingsvat al aanzet, moet het volgens mij niet zoveel uitmaken. Is niet zoveel verschil dan dat je de hete wort door een platenkoeler te laten stromen.

Offline abroeders

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 704
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Water aan wort toevoegen ivm koeling
« Reactie #28 Gepost op: 24-12-2015 21:36 u »
Sorry als ik het mis heb maar als je je spiraalkoeler in het gistingsvat al aanzet, moet het volgens mij niet zoveel uitmaken. Is niet zoveel verschil dan dat je de hete wort door een platenkoeler te laten stromen.
Daar heb je al 1 nadeel van een platenkoeler te pakken. Beide koelers hebben hun voor- en tegens.
Nadelen van platenkoelers zijn dat er meer DMS vorming in je bier is en dat je er niet in kunt kijken. Je moet er dus op vertrouwen dat het schoon is. Daarintegen zijn platenkoelers weer veel energie efficienter.
Het is maar waar je je prioriteiten legt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.577
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Water aan wort toevoegen ivm koeling
« Reactie #29 Gepost op: 24-12-2015 23:31 u »
Daar heb je al 1 nadeel van een platenkoeler te pakken. Beide koelers hebben hun voor- en tegens.
Nadelen van platenkoelers zijn dat er meer DMS vorming in je bier is en dat je er niet in kunt kijken. Je moet er dus op vertrouwen dat het schoon is. Daarintegen zijn platenkoelers weer veel energie efficienter.
Het is maar waar je je prioriteiten legt.

Het nadeel dat er een gedeelte van het wort op een hoge temperatuur staat voordat het koeler in gaat is eenvoudig op te lossen door het eerste wort dat afgekoeld is terug te gieten in de brouwketel.

Het klopt dat je in een platenkoeler niet kunt inkijken. Door het gebruik van een goed reinigingschema en de juiste middelen kun je zorgen dat een platenkoeler van binnen schoon blijft.

Zowel met een platenkoeler als met een dompelkoeler kun je goede resultaten bereiken. Welke je gebruikt is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Offline Nozem

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 350
  • Land: nl
  • Zelf b(r)ouwen is leuker!
Re: Water aan wort toevoegen ivm koeling
« Reactie #30 Gepost op: 25-12-2015 01:08 u »
Het klopt dat je in een platenkoeler niet kunt inkijken. Door het gebruik van een goed reinigingschema en de juiste middelen kun je zorgen dat een platenkoeler van binnen schoon blijft.

Wat is nu eigenlijk de beste temperatuur om een platenkoeler (in omgekeerde richting) te spoelen direct na gebruik, bij welke temperatuur kan je het beste eventuele eiwitten wegspoelen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.577
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Water aan wort toevoegen ivm koeling
« Reactie #31 Gepost op: 25-12-2015 10:48 u »
Wat is nu eigenlijk de beste temperatuur om een platenkoeler (in omgekeerde richting) te spoelen direct na gebruik, bij welke temperatuur kan je het beste eventuele eiwitten wegspoelen?

Dat kun je het beste doen met koud tot lauw water. Even spoelen om zo veel mogelijk organisch materiaal (dus ook wort) kwijt te raken. Hoe meer organisch materiaal je door spoelen verwijderd des te effectiever je reinigingsmiddel (PBW) zal zijn. En pas als iets goed gereinigd is heeft het zin om te desinfecteren (Star San).

Tags: