Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bijsmaak door slecht Iers Mos  (gelezen 49106 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Bijsmaak door slecht Iers Mos
« Reactie #100 Gepost op: 11-01-2006 12:50 u »
Wat dat betreft heeft mijn buurman meer lol met z'n Amsteltjes als wij met de
speciale topbieren.

 :hoera:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Henk oet Paiz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: nl
  • Brouwerij Maallust - "Met toewijding gebrouwen"
    • Fanclub van het bier van Henk
Re: Bijsmaak door slecht Iers Mos
« Reactie #101 Gepost op: 11-01-2006 18:14 u »
Opvallend was dat niet iedereen de smaak even goed proefde.

Dat is inderdaad heel frappant, mijn buurman bijvoorbeeld die drinkt mijn bieren met smaak en vraagt mij regelmatig wat mij toch mankeert. ::) Een logische verklaring trouwens Jacques, dat je smaakdrempel verlaagd wordt als je een smaak herkent, ik rook het de laatste keer tijdens de hoofdvergisting al. Dit was de tripel die jullie geproefd hebben. Ik vind dat de smaak daarin overweldigend aanwezig is, maar bij de brouwsels die jullie eerder hebben geproefd dus nog sterker? :'(

Jongens, heel erg bedankt dat jullie je hebben opgeofferd, Johannes jij in het bijzonder bedankt voor het transporteren. Nu weet ik tenminste zeker dat ook mijn smaakje afkomstig is van het Iers Mos.
Inmiddels heb ik dit jaar al weer 2 keer gebrouwen: een blonde en een red irish ale. Binnenkort kan ik dus weer genieten van een lekker eigen gebrouwen biertje. :proost2:

Groeten en tot brouws,

Henk  :proost2:


Offline frankbaeyens

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 139
  • Cerveza, de kracht van het graan!
Re: Bijsmaak door slecht Iers Mos
« Reactie #102 Gepost op: 30-01-2006 14:28 u »
Even ter bevestiging van jullie analyse: heb intussen 50 l tripel en 50 l hommelbier gebrouwen, zonder iers mos (of wat dacht je), en: géén vieze smaakjes, maar twee prima bieren geworden!!  :dansen:
Frank

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Bijsmaak door slecht Iers Mos
« Reactie #103 Gepost op: 30-01-2006 14:37 u »
Frank, dat is goed nieuws! Zou je als blijk van dank voor de bewezen dienst je recept voor het hommelbier hier willen posten, het liefst met proefnotities en vergelijking met het origineel. We zijn al een tijdje bezig om dit bier te klonen.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Bijsmaak door slecht Iers Mos
« Reactie #104 Gepost op: 30-01-2006 14:43 u »
Fantastisch, Frank! De waarde van dit forum is maar weer eens bewezen.

Offline frankbaeyens

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 139
  • Cerveza, de kracht van het graan!
Re: Bijsmaak door slecht Iers Mos
« Reactie #105 Gepost op: 30-01-2006 23:33 u »
Beste MO,

Frank, dat is goed nieuws! Zou je als blijk van dank voor de bewezen dienst je recept voor het hommelbier hier willen posten, het liefst met proefnotities en vergelijking met het origineel. We zijn al een tijdje bezig om dit bier te klonen.

Ik volg nog steeds het "originele" recept van de Deltabrouwers, dus veel nieuws heb ik je niet te bieden...Het enige verschil is dat ik wel eens een Safbrew S33 of een Safale S04 heb gebruikt, met mooi resultaat. Ik beschouw dit zeker niet als een "perfecte" kloon van Hommelbier. Ik bekom een bier dat een fractie lichter van kleur is, met evenwel dezelfde kleurtint en helderheid als een Hommel; schuimontwikkeling en schuimvastheid zijn identiek. De neus lijkt me iets minder een licht-zure toets te bevatten dan Hommel. Ook de smaak/aroma zijn wat afwijkend: iets minder moutig dan het origineel, méér hoptoetsen, en iets minder honing-aroma dan de "echte" Hommel. Geen perfecte kloon dus...maar ik verkies persoonlijk mijn zelfgebrouwen Hommel-benadering boven het origineel  ;)

Frank

Jos Groen

  • Gast
Re: Bijsmaak door slecht Iers Mos
« Reactie #106 Gepost op: 14-11-2006 19:53 u »
Ierse mos , ik hoor er steeds meer over, maar welke verhoudingen moet gebruikt worden , ? is het per liter bier , of in verhouding met mout ?
Ik zag ergens een recept voor 25 liter bier met 10 gram ierse mos ....

Weet iemand de verhoudingen ? of zit ik weer eens te suffen ?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.259
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Bijsmaak door slecht Iers Mos
« Reactie #107 Gepost op: 14-11-2006 20:06 u »
Ierse mos , ik hoor er steeds meer over, maar welke verhoudingen moet gebruikt worden?

Goed lezen op het forum (ook de titel van deze draad) leert je om GEEN IERSE MOS te gebruiken! Is nergens voor nodig, Je bier wordt vanzelf wel helder!

Groeten en gezondheid
Oscar

Jos Groen

  • Gast
Re: Bijsmaak door slecht Iers Mos
« Reactie #108 Gepost op: 14-11-2006 22:00 u »
En waarom niet, kom op zeg, vertel mij de verhoudingen het wordt niet voor niets verkocht, en afgelopen donderdag op een cur6 dag heb ik gehoord dat het echt werkt. De verhoudingen weet niemand hier?


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.259
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Bijsmaak door slecht Iers Mos
« Reactie #109 Gepost op: 14-11-2006 22:10 u »
de verhoudingen weet niemand hier?

Gebruik de zoek functie eens : Begin op de startpagina en zoek op ierse mos of lees deze draad eens

Tip : Probeer het eerst eens zonder. :duimop:

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.133
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Bijsmaak door slecht Iers Mos
« Reactie #110 Gepost op: 14-11-2006 22:22 u »
Jos,

Met goed iers mos is er niks aan de hand. Gebruik 4-5 gram per 10 liter wort. Eerst een half uur weken in lauw water, daarna 20 minuten meekoken.  :lessmile:

Probeer heel mos te krijgen voor de menselijke consumptie. Blijf weg van die kleine bruine snippers vol schelpen. Goed iers mos ziet er zo uit:



Volgens mij hebben al die iers mos klagers op dit forum nog nooit zulk iers mos gezien, laat staan gebruikt!  :neenee:

Offline frankbaeyens

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 139
  • Cerveza, de kracht van het graan!
Re: Bijsmaak door slecht Iers Mos
« Reactie #111 Gepost op: 14-11-2006 22:45 u »
Jos, mijn Iers mos mag je alvast helemaal gratis komen afhalen  ;D

Neen even ernstig: als je het hele verhaal hierboven leest, kan je alvast één ding onthouden. Met bepaalde batches van Iers Mos is er wel dégelijk iets mis gegaan in het verleden. Ik heb er alvast 100 liter bier mee verknoeid. En sinds ik géén Iers Mos meer gebruik, is mijn bier er niet minder helder op geworden, ik zou bijna zeggen integendeel!

Brouwgroeten,

frank  :degroeten:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.077
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bijsmaak door slecht Iers Mos
« Reactie #112 Gepost op: 14-11-2006 23:16 u »
Neem het aan van een oude rot die vele jaren Iers mos gebruikt heeft.

GEBRUIK HET NIET!

Het heeft simpel geen toegevoegde waarde. Als je een iets betere smaak wilt hebben kun je ook een snufje keukenzout toevoegen. Voor het klaren van het bier heeft het zoals hiervoor al is aangeven weinig effect.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.133
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Bijsmaak door slecht Iers Mos
« Reactie #113 Gepost op: 15-11-2006 07:19 u »
Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat, hoe mooi mijn mos ook is, ik het de laatste twee keer niet meer gebruik...

Ik merk geen noemenswaardig verschil in helderheid, maar zeker ook niet in smaak.

Jos Groen

  • Gast
Re: Bijsmaak door slecht Iers Mos
« Reactie #114 Gepost op: 15-11-2006 19:34 u »
ik wil het de volgende keer wel gaan gebruiken maar ik zie dat ik inderdaad die kleine rot snippertjes heb , en dat is dus niet de bedoeling, de foto is trouwens wel super duidelijk, gek dat van gelder dan de snipperjes verkoopt :S

m :huilen: :huilen:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Bijsmaak door slecht Iers Mos
« Reactie #115 Gepost op: 15-11-2006 20:04 u »
Goed en wijs besluit! Ik hoop dat je uit de reacties hebt kunnen maken dat reeds diverse mensen hebben aangetoond dat iers mos geen positief invloed op je bier heeft. Meestal heeft het geen invloed, soms geeft het heel heel vies bier.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.133
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Bijsmaak door slecht Iers Mos
« Reactie #116 Gepost op: 03-03-2008 14:44 u »
Wees gerust, ik zal deze discussie niet opnieuw openen...

Maar zoals ik in het Reisverslag Florida vertelde, gebruiken ze bij Yuengling op commerciele schaal Iers Mos. Nu heb ik de laboratium man aldaar een mail gestuurd en gevraagd om hun visie op het gebruik ervan. Zij hebben wellicht laboratorium onderzoeksresultaten, of iets dergelijks...
Ik heb in de mail aangegeven dat wij hier het gebruik hebben 'stopgezet'. Ik ben benieuwd naar hun reactie...

Wordt misschien vervolgd.