Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Filteren bij 78 C of spoelen met 78 C warm water?  (gelezen 2637 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 789
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Filteren bij 78 C of spoelen met 78 C warm water?
« Gepost op: 25-02-2008 08:14 u »
Hallo allemaal,

Ik zat een topic te lezen over een Irish red ale (waarvan ik er vanavond ook een ga brouwen) en daar zag ik dat Johannes stelde dat je bij n staps maisch niet hoeft door te warmen naar 78 C, maar kan spoelen met 78 C warm spoelwater. Ik had begrepen dat dit wel moest om de enzymactiviteit te stoppen. Nu gebeurt dit ook wel als je gaat koken, maar toch... Is iedereen het eens dat dit kan (bespaart inderdaad tijd) of hebben mensen hier andere ideen over?
Met vriendelijke groeten
Maarten

ps het topic was: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,4380.0.html


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.228
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: filteren bij 78 gr. of spoelen met 78 gr. warm water?
« Reactie #1 Gepost op: 25-02-2008 08:38 u »
Maarten dat kan gewoon, je zou zelfs met kokend water kunnen spoelen...aangezien je dat spoelwater toch langzaam toevoegd wordt de temperatuur toch niet hoger dan de gestelde 78 C

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: filteren bij 78 gr. of spoelen met 78 gr. warm water?
« Reactie #2 Gepost op: 25-02-2008 09:01 u »
Maarten dat kan gewoon, je zou zelfs met kokend water kunnen spoelen...aangezien je dat spoelwater toch langzaam toevoegd wort de temperatuur toch niet hoger dan de gestelde 78 C

Daar ben ik het niet mee eens, je krijgt dan lokaal wel temperaturen boven de 90C en dan ga je weer looistoffen en andere smaken uit de bostel onttrekken. Hou gewoon het spoelwater op 78-80C, dat is toch niet zo moeilijk?

...bij n staps maisch niet hoeft door te warmen naar 78 graden, maar kan spoelen met 78 g warm spoelwater. Ik had begrepen dat dit wel moest om de enzymactiviteit te stoppen. Nu gebeurt dit ook wel als je gaat koken, maar toch... Is iedereen het eens dat dit kan (bespaart inderdaad tijd) of hebben mensen hier andere ideen over?

Dit hangt natuurlijk ook af van de hoogte van het filterbed en de stroomsnelheid van je spoelwater door je bostel. Als je een hoog filterbed hebt en/of langzaam spoelt, zou ik doorverwarmen en spoelwater van 80C gebruiken.