Jammer maar helaas mislukt bier

Gestart door tdb, 14-12-2015 09:49 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Brouwers

WB-06 produceert naar mijn ervaring best wel wat acetaldehyde. Dit geeft een zure groene appelsmaak tijdens de vergisting en hergisting. Dit duurt een week of 3-4 voordat het weg is. Blijft nog een klein zuurtje over hoor.

Hoelang heeft bij jou de hoofdgisting geduurd? Vind namelijk dat je een lage vergistingsgraad hebt gehaald voor wb06. Volgens de fabrikant kan hij een svg 86% halen.

Jacques

Citaat van: Lonnes op 14-12-2015  16:51 uHih, chemipro oxi is toch wel een desinfecteermiddel? Ik heb nog nooit iets anders gebruikt...

Chemipro Oxi is vooral een reinigingsmiddel. Daarnaast heeft het een desinfecterende werking om het lekker verwarrend te maken. Voor desinfectie is een zeer effectief middel te koop: Star San. Door de lage oppervlaktespanning die een Star San oplossing heeft, dringt het diep in krassen en kloven. Oxi doet dan niet.

Adbrouwt

Terug  naar de begin vragen.  Na het koken zo min mogelijk handeling uitvoeren. Alles wat na het koken in contact komt met het wort steriliseren of desinfecteren. Het plastic bakje met ijs en de zeef zou ik niet doen.

Lonnes

Citaat van: Jacques op 16-12-2015  23:31 uChemipro Oxi is vooral een reinigingsmiddel. Daarnaast heeft het een desinfecterende werking om het lekker verwarrend te maken. Voor desinfectie is een zeer effectief middel te koop: Star San. Door de lage oppervlaktespanning die een Star San oplossing heeft, dringt het diep in krassen en kloven. Oxi doet dan niet.
Dan heb ik tot nu toe dus blijkbaar heel veel geluk gehad! Bij de volgende bestelling gaat de Star San mee.

edensan

Heb nu overgeschept met rvs maatbeker.
Alles gedesinfecteerd met hallamit dubbele portie en goed nagespoeld.
Mijn verwachting is dat het nu goed MOET gaan...


abroeders

Citaat van: Lonnes op 17-12-2015  08:09 uDan heb ik tot nu toe dus blijkbaar heel veel geluk gehad! Bij de volgende bestelling gaat de Star San mee.
Ik denk dat geluk hier niets mee te maken heeft. Wel algemene reinheid/hygiene. Ik denk dus dat jouw algemene hygiëne gewoon dik in orde is  ;D

Als je alles goed schoonmaakt, bijvoorbeeld met oxi, en droog opbergt zullen er geen (of tenminste niet snel) bacteriekolonies ontstaan welke je bier/wort zullen overmeesteren. Je haalt met schoonmaken de voedingsbodem voor bacteriën weg zodat er geen kolonies kunnen groeien. Één enkele bacterie vormt geen risico, een kolonie wel! Micro-organismen hebben een voedingsbodem nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen. Haal je deze weg dan is het risico op een bacteriekolonie al reeds beperkt.

De basis dient m.i. dus te liggen in het voorkomen van bacteriekolonies, dit doe je met een reinigingsmiddel om de voedingsbodem weg te halen. Het ontsmetten met star-san is feitelijk een extra risicoverkleining om bacteriën (kolonies) die toch nog overblijven te vernietigen (of tenminste een groot deel daarvan). Dit doe je vlak voor gebruik, terwijl je schoonmaken en drogen juist doet vlak na gebruik.

Ik koop altijd literflessen demi water, voeg met een pipet 3 ml star-san toe, even schudden en bewaar deze star-san oplossing voor desinfectie. Ik giet deze in mijn flessenspoeler en in een plantenspuit om te sprayen. Ik ga maak geen grote hoeveelheden om met een spons en star-san gereedschap, potten en pannen te ontsmetten, door de korte benodigde contacttijd is volgens mij even sprayen en een paar minuutjes laten inwerken voldoende. Een demi-water star-san oplossing blijft zeker enkele weken goed. Na het ontsmetten met star-san blijven er ook nog steeds bacteriën achter, naarmate de contacttijd groter wordt, worden meer bacterieën gedood. Ik heb destijds in mijn enthousiasme een dik 400 ml star-san gekocht, hier kan ik nog jaren mee vooruit. Ik heb mij ooit laten vertellen dat bijvoorbeeld een extra sterke oplossing voor betere desinfectie onzin is. Contacttijd vergroten zou een beter werking geven. Dus beter de contacttijd star-san van 1 naar 2 minuten als de concentratie van 3 ml naar 6 ml per liter.

Met oxi bijvoorbeeld maak ik wel meerdere liters om met een spons alle gereedschap te reinigen. Volgende keer wil ik eens PBW bestellen om te reinigen. Hier heb ik nog geen ervaring mee, maar wel goede verhalen over gehoord. Een kiloverpakking oxi gaat er dus bij mij veel sneller doorheen als de star-san.

wilbertd

Citaat van: Lonnes op 17-12-2015  08:09 uDan heb ik tot nu toe dus blijkbaar heel veel geluk gehad! Bij de volgende bestelling gaat de Star San mee.

Ik heb eigenlijk nog nooit wat anders gebruikt dan middelen met actieve zuurstof en nog nooit mijn bier 'geïnfecteerd'. Inderdaad is algemene reinheid denkt ik het meest belangrijk.
Nooit restjes bier, wort of gist laten staan, maar altijd direct alles goed hygienisch reinigen.

homoeccentricus

Het is allemaal een kwestie van risico-analyse en controle. Het basisgegeven om rekening mee te houden is dat bacteriekolonies veel en veel sneller groeien dan gistkolonies. Ieder moet maar zelf uitmaken wat hij of zij daarmee wil doen. Maar er is wel een "best practice": grondig reinigen met een gespecialiseerd reinigingsmiddel na het gebruik, en opnieuw desinfecteren met een gespecialiseerd ontsmettingsmiddel voor het gebruik. Met deze methode wordt het risico het kleinst. Iets anders aanbevelen aan anderen vind ik gewoon slecht advies.

Adbrouwt


edensan

Even vraag... misschien gek/dom
Zuur "ontstaat" altijd NA het koken
Het is niet zo dat het zuur zich altijd al in het wort bevond maar openbaar wordt na het gisten?

Dus de "infectie" MOET altijd NA het koken optreden?

Misschien vragen naar bekende weg maar zuur kun je niet uit een vloeistof koken toch dus vandaar deze vraag..

wilbertd

Citaat van: homoeccentricus op 17-12-2015  13:48 uIets anders aanbevelen aan anderen vind ik gewoon slecht advies.

Dat zou ik ook nooit doen  ;)

wilbertd

Citaat van: edensan op 17-12-2015  16:46 uDus de "infectie" MOET altijd NA het koken optreden ?

Nee, moet niet, mag wel (goh wat flauw).
Geen bacterie die het 60 minuten vol houdt bij 100 graden. :)

Chilobrachys

Citaat van: wilbertd op 17-12-2015  17:13 uNee, moet niet, mag wel (goh wat flauw).
Geen bacterie die het 60 minuten vol houdt bij 100 graden. :)

Jawel hoor ;)

Jeukstaardt

Citaat van: Adbrouwt op 17-12-2015  16:30 uAutoclaveren is toch beter.

Helaas heeft niet iedereen de beschikking over een autoclaaf...

wilbertd

Citaat van: Chilobrachys op 17-12-2015  17:21 uJawel hoor ;)

Behalve die op de bodem van de oceaan leven?

pincopallino

 "  Dan heb ik gekoelde wort vanuit overgekapt vanuit kookpot door een zeef (om hopbloemen op te vangen ) in mijn gedesinfecteerd gistingsvat " hier is  vermoedelijk kruis besmetting ontstaan.

Jacques

abroeders heeft een goede reactie gegeven. Hygiëne is heel belangrijk. Al je spullen horen na het brouwen 'blinkend' schoon te zijn. Zorg er voor dat je brouwspullen droog bewaard worden. Vooral je gistvat, slangen en hevel. In een schone en droge omgeving kunnen micro-organismen zich niet ontwikkelen.

Voor gebruik hoef je je schone brouwketel niet te behandelen, hoogstens het stof er uit spoelen. Alles wat in contact komt met het afgekoelde wort desinfecteren met een goed middel en in een afgesloten vat vergisten maakt dat je niet veel te vrezen qua infectie. Zeker niet als je voldoende actieve gist ent. De vergisting gaat hierdoor vlot aan de gang waardoor de pH daalt. Ook door de vorming van koolzuur en alcohol wordt de ontwikkeling van ongewenste micro-organismen geremd. Naast een goede hygiëne is ook een vlotte vergisting een belangrijke factor voor infectievrij bier.

tdb

Wat bedoel je juist met kruisbesmetting? Wat deed ik hier fout (met zeef)?

_M_M_

Is de zeef ook gedesinfecteerd? Of geb je die gewoon uit de kast gepakt en gebruikt?  Zoals al eerder besproken in deze thread is een gekoeld wort heel ontvankelijk voor infecties. 
Dat is een puntje van aandacht voor de volgende keer.  En zorg ervoor dat je een actieve gist hebt.  Of het nu een vloeibaar opgekweekte starter is of een gehydrateert korrel, maakt niet uit.  Hoe eerder de vergisting kan beginnen, hoe minder kans je op besmetting/infecties hebt.

pincopallino

Na het koken en koelen is raadzaam om het wort direct te doen in de gisting fles/vat. Contact met de omgevingslucht dient voor zover mogelijk vermeden worden. Bij een X omgevingslucht kunnen micro-organismen een flinke smaakafwijking veroorzaken. Het wordt door velen op deze forum gebagatelliseerd.

edensan

Mijn laatste brouwsel lijkt goed te gaan gelukkig
de heerlijk frisse zoet/bittere smaak is terug gelukkig!
Ik ga in het vervolg niet meer hevelen maar scheppen met maatbeker.

Adbrouwt

Citaat van: pincopallino op 18-12-2015  12:52 uNa het koken en koelen is raadzaam om het wort direct te doen in de gisting fles/vat. Contact met de omgevingslucht dient voor zover mogelijk vermeden worden. Bij een X omgevingslucht kunnen micro-organismen een flinke smaak afwijking veroorzaken. Het wordt door velen op deze forum gebagatelliseerd.
Begrijp ik hieruit dat het laten kletteren van je wort in het met lucht gevulde gistvat ook niet raadzaam is?

pincopallino

Citaat van: Adbrouwt op 18-12-2015  19:06 uBegrijp ik hieruit dat het laten kletteren van je wort in het met lucht gevulde gistvat ook niet raadzaam is?

In een gevulde en afgesloten gistvat zit er in verhouding niet te veel lucht in. Ander verhaal is het gieten door een zeef. Als tdb alles goed heeft schoongemaakt dan kan een smaakafwijking ontstaan door besmetting via het lucht.

Jacques

Citaat van: pincopallino op 18-12-2015  12:52 uNa het koken en koelen is raadzaam om het wort direct te doen in de gisting fles/vat. Contact met de omgevingslucht dient voor zover mogelijk vermeden worden. Bij een X omgevingslucht kunnen micro-organismen een flinke smaakafwijking veroorzaken. Het wordt door velen op deze forum gebagatelliseerd.

Als je maar zorgt dat de vergisting snel aan de gang gaat door voldoende gist te enten hebben andere micro-organismen minder kans zich te ontwikkelingen. Snel koelen is daarvoor een voorwaarde. Steriel werken en geen contact met de buitenlucht is nu eenmaal niet mogelijk.

Markiej87

Citaat van: Adbrouwt op 18-12-2015  19:06 uBegrijp ik hieruit dat het laten kletteren van je wort in het met lucht gevulde gistvat ook niet raadzaam is?

Volgens mij staan de nadelen van die paar bacteriën in de lucht niet hun mannetje ten opzichte van het voordeel van beluchten dmv het wort in je vat kletteren.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.