Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Gestokte vergisting pils met Wyeast 2001

Gestart door Dirtbag, 10-12-2015 12:32 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Dirtbag

Tja, ondanks dat ik een getrapte giststarter heb gemaakt die twee keer zo groot was als mr malty aanraadde heb ik toch een vergisting die in 10 dagen tijd slechts van 1045 naar 1039 is gegaan.

Het betreft een Pils met 10% carahell en alleen maar Saaz. Vergisting staat op 10 Celcius

Mr Malty heeft het over een start van 1.8 liter. Ik heb uit een jampot met gist van de vorige pils 20 ml genomen en dit twee keer met een liter wort op de plaat gehad, vervolgens heb ik met een kleiner deel van de gist nog een keer liter wort starter gemaakt en daarna alles samen gevoegd.

Aantal opties:
Wachten, wat nog niet is kan nog komen.
De gehele jampot met gist van de vorige keer er bij in mikken. Dat is dus ongeveer 350 ml aan slurrie die bijna een jaar in de koelkast heeft gestaan.
De temperatuur opjagen naar 20 Celcius voor een dag en dan weer terug naar 10 Celcius.
Zakje droge gist enten. Ik heb een redelijk assortiment droge gist op voorraad die wel al redelijk op datum is echter altijd in de koelkast bewaard.


Als ik een droge gist doe vind ik het interessanter dat er een lekker drinkbaar bier uitkomt (en dus het brouwsel red) dan dat het daadwerkelijk een pils wordt.
Met dat in gedachten, die heb ik aan voorraad aan gistzakjes.
Fermentis: 2x T58, 2x WB06, 2x Abbaye, 2x S04, 2x S23, 2x W34/70, 2x S33, 2x US05
Brewferm: 2x Lager, 1x Blanche, 2x top.

Omdat alle gist aan de datum is of er al overheen kan het ook interessant zijn om bijvoorbeeld meerdere soorten te mengen. Het maakt mij niet uit als er 4 zakjes ondergist in gaat. Alle zakjes van de S23 en de W34/70 bijvoorbeeld.

Of ik er een bovengister bij in doen en er een fakepils van maken.

Ik heb het geproefd en er zit een klein deel koolzuur in en de smaak is nog goed en zoet, geen besmetting waargenomen.

Heeft iemand nog suggesties?

db

RayVelcoro

Ik spreek niet uit ervaring, maar ik heb gelezen dat een mengsel van verschillende soorten gist z'n uitwerking mist omdat de ene gist de andere zal overstemmen.

Thamerdal

Ga eens naar een graad of 12 en een schep suiker in het wort? Beetje walsen en lieve woordjes fluisteren.

RienP

Welke gist heb je gebruikt?

Je kan denk ik het beste je vergistingstemperatuur iets te verhogen (naar 12-14 ºC)  voordat je een andere gist toevoegd.
Als je gist wil bijvoegen zou ik W34/70 gebruiken en op 13 ºC vergisten.

Dirtbag

Citaat van: RienP op 10-12-2015  13:22 uWelke gist heb je gebruikt?

Je kan denk ik het beste je vergistingstemperatuur iets te verhogen (naar 12-14 ºC)  voordat je een andere gist toevoegd.
Als je gist wil bijvoegen zou ik W34/70 gebruiken en op 13 ºC vergisten.

Wyeast 2001 urquell lager. http://www.Brouwmarkt.nl/bierbrouwen/biergisten-kleinverpakking/Wyeast-biergist/Wyeast-lager-gisten/Wyeast-2001-xl-urquell-lager-biergist-activator.html

Ik heb al wel de bol van de fastfermentor er onder uit gehaald en de inhoud weer boven in het vat gekiept. Vervolgens de bol er weer onder en weer open gezet. (luchtbellen die door het wort gaan).

In tussentijd zet ik hem maar eens op de bovenkant van de vergistingstemperatuur van deze gist. Dus 14 celcius.

db

lennart0r

Gist van en jaar oud uit de koelkast? Was het duidelijk dat de starter goed op gang was gekomen en heb je hem voldoende belucht?

Dirtbag

Citaat van: lennart0r op 10-12-2015  19:02 uGist van en jaar oud uit de koelkast? Was het duidelijk dat de starter goed op gang was gekomen en heb je hem voldoende belucht?

Ja. elke keer mooi gistwitte vloeistof en een mooi laagje gist na bezinken.

db

bob


Dirtbag

Hydrometer en een thermometer voor correctie.

Maar warempel, misschien dat het er bovenin er in gooien van de inhoud van de bol heeft geholpen of het warmer zetten (grote kans) of misschien de lieve woordjes ;) Maar er zit vergisting in de zaak. Niet snel, ik zal hem dit jaar denk ik niet meer kunnen flessen maar er zit beweging in :)

db


Jacques

Bij een ondergist heb je veel meer geduld nodig dan bij een bovengist.

Ook ik ben op dit moment een wort aan het vergisten met een ondergist. En ook bij mij gaat de vergisting traag ondanks dat ik een grote hoeveelheid gist geënt heb.
De temperatuur ben ik langzaam aan het verhogen. Ik ben begonnen bij 10,0 ºC en ben nu de temperatuur aan het verhogen met 0,2 ºC per dag.

Het is wel een heel zwaar bier. Begin SG 1087 en nu na 6 dagen gisten zit ik op 1051. 

Vergelijkbare Topics (7)

18586

Reacties: 16
Gelezen: 6680

38350

Reacties: 43
Gelezen: 11288

31758

Reacties: 2
Gelezen: 1462

22778

Reacties: 31
Gelezen: 12590

7439

Gestart door den_organolept


Reacties: 5
Gelezen: 3100


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.