Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Derde jaar lambiek  (gelezen 13711 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 885
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Derde jaar lambiek
« Gepost op: 06-12-2015 18:34 u »




Voilà, zie! Mijn derde lambiekjaar is begonnen. Sinterklaas leek me een goede dag om dat te starten. Ik heb opeens ook twee nieuwe kastanje vaatjes gekocht: € 65 per stuk en van ongeveer 20 liter. Voor het eerst heb ik ook een nieuw maischschema gebruikt dat maar liefst 2 uur duurde en heb ik ook écht oude hop gebruikt: die zag bijna helemaal geel. Ik ben heel benieuwd wat dit gaat geven.

Jan.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 885
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Re: Derde Jaar Lambiek.
« Reactie #1 Gepost op: 06-12-2015 18:39 u »
Oh ja: dat was ik nog vergeten. Voor het eerst had ik ook water van een bron uit de Ardennen gebruikt. Jan

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Derde Jaar Lambiek.
« Reactie #2 Gepost op: 06-12-2015 19:00 u »
Goed om te zien dat je weer begonnen ben! Ik wacht nog even met mijn lambiek want ik zie nog zo veel insecten vliegen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.203
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Derde Jaar Lambiek.
« Reactie #3 Gepost op: 06-12-2015 19:03 u »
Januari/februari gaan we hier weer los!  ^-^

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Derde Jaar Lambiek.
« Reactie #4 Gepost op: 06-12-2015 19:17 u »
Ik wacht op 2x nachtvorst 😃

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 885
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Re: Derde Jaar Lambiek.
« Reactie #5 Gepost op: 06-12-2015 19:17 u »


De reden waarom ik nu "al" begonnen ben, is deze:

Eergisteren en 10 dagen geleden had ik tweemaal een soort van proef/examen-proeverij: ik had mijn lambieken én aan een lambiekbrouwer én aan mijn kameraad laten proeven. Die laatste vind ik een soort van hobby-chef: hij is de beste home-cook die ik ken. Enfin: twee mensen met een goede smaak, als je het mij vraagt. Ik was daar eerlijk gezegd wel een beetje zenuwachtig voor: een beetje zoals wanneer je een examen hebt.

Hun conclusie was unaniem dezelfde. (De beide heren kennen mekaar niet: hebben mekaar zelfs nog nooit gezien.) Mijn lambiek uit het eiken vat was redelijk, zeker niet mislukt, maar had véééééél te veel hout en de lambiek uit het kastanje vat was lekker.

Sneu natuurlijk wel dat je dan maar één klein kastanje vaatje hebt: daarom dat ik er twee heb bijgekocht. En daarom dus ook dat ik al vroeger ben begonnen.

***

Op de foto zie je drie grote glazen: dat zijn mijn eiken lambiek, mijn kastanje lambiek en een De Cam. Het kleine glaasje is een staaltje uit de vaten van dit jaar. Het is moeilijk om zo'n klein staaltje te beoordelen, maar ik vond toch wel dat dat veel minder hout had.

***

En tot slot: de conclusie van de heren was ook dat je beter "meer complexe" lambiek/geuze maakt dan enkelvoudige: in januari ga ik een gedeelte van mijn vaten zo puur bottelen, maar bij een gedeelte ga ik ook lambiek van vorig jaar (2014) gieten. Daar ben ik heel benieuwd naar.

Het is de bedoeling dat dit een 10 jaren plan gaat worden.

Ik hoop dat dit gaat lukken: ik ben al 2 jaar bezig nu en het nog lang niet beu!

Jan

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Derde Jaar Lambiek.
« Reactie #6 Gepost op: 06-12-2015 19:53 u »
Ziet er smakelijk uit Jan!

Offline joosting87

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 462
  • Land: nl
  • je moet ergens beginnen...
Re: Derde Jaar Lambiek.
« Reactie #7 Gepost op: 06-12-2015 20:43 u »
Jan. Dat ziet er zeker goed  uit. Ik vind het nog wat te warm om te beginnen. Vandaag dus nog een ipa gebrouwen. Zelfgebrouwen blijf ik ze het lekkerst vinden... maar goed... de lambiek. Een vraagje over je laatste alinea. Het beste is volgens de heren om meerdere jaren te blenden. Jij gaat dus in januari lambiek van vorig jaar mengen met lambiek van een paar maanden? En dat geheel ga je nog eens een jaar laten staan en hetzelfde herhalen? Is dat hoe ik het moet lezen? Machtig interessant haha. Succes. Blijf je resultaten posten. Ik vind het top om te lezen.

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 885
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Re: Derde jaar lambiek
« Reactie #8 Gepost op: 06-12-2015 20:54 u »
Joosting87,

Nee: het is veel neurotischer dan dat. Bijna psychiatrisch.

Het is zo: het eerste jaar had ik 25 flesjes oogst. Gedeeld door 10 jaar is 25 flesjes voor een jaar. Die heb ik op 2 na nu allemaal opgedronken.

Het tweede jaar heb ik weer 25 flesjes van dat eerste jaar plus 25 van het tweede jaar. dat maakt 50 flesjes. Van die eerste 25 wil ik er nu een paar "opofferen" om te gebruiken om de tweede oogst te bottelen.

Snap je wat ik bedoel?

jan

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 885
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Re: Derde jaar lambiek
« Reactie #9 Gepost op: 07-12-2015 18:38 u »


Hier staan ze weer klaar, zie! Hopelijk hebben ze mooi wilde gistjes gevangen! Jan.

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 885
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Re: Derde jaar lambiek
« Reactie #10 Gepost op: 12-12-2015 22:41 u »






En we zijn begonnen, zie! Vreemd toch dat die spontane vergisting altijd met een cirkel begint. Dat doet me altijd denken aan een heksenkring of aan Stonehenge of aan cirkelstructuren uit de Bronstijd. Prachtig vind ik dat! Jan.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.203
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Derde jaar lambiek
« Reactie #11 Gepost op: 13-12-2015 01:32 u »
Vreemd toch dat die spontane vergisting altijd met een cirkel begint. Dat doet me altijd denken aan een heksenkring of aan Stonehenge of aan cirkelstructuren uit de Bronstijd.

Spontane vergisting is pure hekserij!  >:D

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Derde jaar lambiek
« Reactie #12 Gepost op: 13-12-2015 08:40 u »
En we zijn begonnen, zie! Vreemd toch dat die spontane vergisting altijd met een cirkel begint. Dat doet me altijd denken aan een heksenkring of aan Stonehenge of aan cirkelstructuren uit de Bronstijd. Prachtig vind ik dat! Jan.
Wanneer giet je dit nu over van je mandflessen naar je vat?

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 885
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Re: Derde jaar lambiek
« Reactie #13 Gepost op: 13-12-2015 08:44 u »
Oscar,

Inderdaad: moest ik een professionele brouwer zijn, dan leek "witchcraft" mij een mooie naam voor een bier. Maar wellicht is dat al wel 'ns gedaan.

***

EvdBroek,

Normaal giet ik dat altijd direct in het houten vat, na een avondje gist jes vangen, maar het is een nieuw vaatje dat nu nog aan het drinken is. Vandaar.

Jan

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 885
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Re: Derde jaar lambiek
« Reactie #14 Gepost op: 14-12-2015 16:52 u »


En de tweede lading is erbij.

Jan

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Derde jaar lambiek
« Reactie #15 Gepost op: 14-12-2015 17:32 u »
Hoeveel emmers heb jij wel niet? 😉 Is dit voor nog een vat?

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 885
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Re: Derde jaar lambiek
« Reactie #16 Gepost op: 14-12-2015 18:38 u »
EvdBroeck,

Het zijn altijd de zelfde zeven. Je kunt die trouwens gratis krijgen hier in het zuiden bij een beenhouwer of zo. Emmers waar mayonaise of zo in heeft gezeten en die dus voedselveilig zijn. Ik had natuurlijk veel liever een koperen koelschip gehad, maar ja...

Morgenvroeg giet ik de eerste lichting in het eerste vat en het bier in de dame jeannes/bolle flessen die dan vrij komen. Het tweede vat moet dan beginnen "drinken".

Jan

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Derde jaar lambiek
« Reactie #17 Gepost op: 14-12-2015 20:12 u »
Dank voor de tip Jan over de emmers! Groeten Ed

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 885
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Re: Derde jaar lambiek
« Reactie #18 Gepost op: 22-12-2015 13:44 u »


Er was nog dit kleine gaatje. Er kwamen wel geen druppels uit: gewoon deze natte vlek. Hopelijk kan dat geen kwaad. Ik heb de lambiek in het vaatje gegoten.

Jan.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Derde jaar lambiek
« Reactie #19 Gepost op: 22-12-2015 14:46 u »
Anders even dichten met kneedbaar hout

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 885
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Re: Derde jaar lambiek
« Reactie #20 Gepost op: 22-12-2015 16:45 u »
EvdBroek,

Is dat voedselveilig? Is dat niet voor deuren en ramen?

Jan.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Derde jaar lambiek
« Reactie #21 Gepost op: 22-12-2015 16:46 u »
EvdBroek,

Is dat voedselveilig? Is dat niet voor deuren en ramen?

Jan.
Als je het aan de buitenzijde doet komt het niet in je bier.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Derde jaar lambiek
« Reactie #22 Gepost op: 22-12-2015 16:54 u »

Hier staan ze weer klaar, zie! Hopelijk hebben ze mooi wilde gistjes gevangen! Jan.

Hoe lang duurt het trouwens voor de vergisting begint? Ik heb nu als test 2 potjes (totaal 0,5 liter) met wort buiten gezet met kaasdoek er over heen tegen de insecten, alleen om te proberen of ik wat gist kon vangen. Dat heeft een dag en nacht buiten gestaan (naast een druivenstruik). Daarna heb ik alles in een erlemeyer gegoten en heb er een waterslot op gedaan. Dit is inmiddels 1,5 week geleden, maar er gebeurd helemaal niets.... nouja het waterslot doet niets

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 885
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Re: Derde jaar lambiek
« Reactie #23 Gepost op: 22-12-2015 16:57 u »
Zeer vreemd: normaal gezien moet het na een dag of 7 maximum beginnen. Bij mij toch: en ik heb niet eens een tuin. Hier staan de emmertjes (je kent ze ondertussen) gewoon binnen met het raam open.

Wat voor wort had je gebruikt?

Jan.

Offline Bennemans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 749
  • Land: nl
  • Bier hier..... dank u wel.
Re: Derde jaar lambiek
« Reactie #24 Gepost op: 22-12-2015 17:01 u »
Dit onderwerp heeft mijn interesse gewekt.
Op 2e kerstdag ga ik toch nog een klein pannetje brouwen (mout opmaken).
Ik ga denk ik ook een schot wagen met een kleine lading.
Gewoon leuk om te doen.

Tags: lambiek