Terug naar mijn oorspronkelijke vraag (
zijn pils mout en pale mout uitwisselbaar en kun je ze in dezelfde biertypes toepassen?) en samenvattend:
- Een inmiddels gedateerd overzicht geeft aan dat pale mout voor veel biersoorten minder geschikt en af te raden is. (
Overzicht aanpassen? Of verwijderen?)
- Pale is een broeimout / pilsmout niet.
- Niet iedereen proeft verschil (tenzij wellicht heel gericht wordt vergeleken)
- Smaakverschillen die worden aangegeven zijn: meer aroma, meer body (
helemaal niets mis mee dus!)
- Veel brouwers gebruiken pale mout uitsluitend voor pale ales
- Er zijn ook brouwers die vrijwel altijd pale mout als basismout gebruiken, ongeacht de biersoort en blijkbaar naar tevredenheid
Mag ik hieruit concluderen dat ik met pale mout ook een prachtige tripel, quadrup of saison kan brouwen, met méér aroma en body dan ik met pilsmout zou hebben gekregen?
En: Mag ik ze dan nog steeds tripel, quadrup of saison noemen? Of ben ik dan een stijlbarbaar?
