Pale mout i.p.v. pils mout

Gestart door JBL, 30-11-2015 14:34 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Lonnes

Ik heb tot nu toe bijna alleen nog maar pale mout als basismout gebruikt. Een saison met 100% pale mout, zou dat ook kunnen?

RienP


Oscar

Citaat van: Lonnes op 03-12-2015  08:08 uEen saison met 100% pale mout, zou dat ook kunnen?

Natuurlijk, een tripel met 100% palemout kan ook of een saison met 100% munchener, of, of... :brouwen: Laat je fantasie de vrije loop.  :brouwen:

Jacques

Citaat van: Erik Z op 01-12-2015  16:10 uIk vind dat er een tekort aan beleefdheid heerst op dit forum. Als iemand gewoon eerlijk schrijft dat hij geen verschil proeft, dan hoef je dat geen prutsantwoord te noemen.

Al een paar keer heb ik de laatste dagen opgeroepen met respect naar elkaar te reageren. Zeggen dat iets onzin is of een prutsantwoord is getuigd niet van respect.

Jacques

Citaat van: JBL op 30-11-2015  14:34 uIk heb per abuis in plaats van 10 kg pils mout (Arsegan) 10 kg pale mout besteld.
Nu zie ik op het overzicht van succesfactoren bij bewezen recepten (http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/samenrec.html) dat pale mout het eigenlijk alleen maar goed doet in fantasiebieren.

Mijn voorkeuren gaan echter uit naar een mooie tripel, een quadrupel in de winter, een mooie saison of een Guldenberg kloon in de zomer..  :-\
Hoe nauw luistert het verschil tussen pils en pale? Kleurverschil boeit me niet zo. Smaak des te meer.

Guldenberg is gebrouwen met pale mout. Maar zijn er ook bewezen recepten met grootste deel pale mout in de categorieën tripel, quadrupel, saison?

homoeccentricus heeft gelijk dat het om een ouder artikel gaat. Biertypen komen en gaan. 20 jaar geleden was IPA amper of niet bekend hier in Nederland/België.

Er zijn tal van biertypen waarin pale mout uitstekend in past. Veel Engelse en Amerikaanse bieren worden met 100% palemout gebrouwen. Onderscheid in pils- en palemout wordt in Engeland en America wat minder gemaakt. Zo heb je bijvoorbeeld deze pale malt van 3 EBC.


RienP

Nu is Amerikaanse pale mout ook echt anders dan zoals wij die kennen. Naar wat ik lees is de Europese pale mout smaakvoller. Hoe groot dit verschil precies is, weet ik niet.

EBC

Ik doe al lang niet meer echt mee op het forum. Ik lees mee, maar zeg weinig.
Respect, maar ook vooral de commerciële insteek van het forum heeft mij hiertoe gedreven.

Toch reageer ik nu maar eens weer.

Pils en Pale zijn twee totaal verschillende basismouten. Daarover behoort op dit forum geen twijfel te bestaan.

Als je dat verschil niet herkent ... geef dan de schuld niet aan Goom, maar wijt het aan je eigen onervarenheid.

Jacques

Citaat van: EBC op 03-12-2015  23:36 uPils en Pale zijn twee totaal verschillende basismouten. Daarover behoort op dit forum geen twijfel te bestaan.

Pils- en palemout zijn inderdaad niet hetzelfde. Palemout is aromatischer/moutiger.

Wat ik bedoel is dat de aanduiding pale niet anders is dan bleek. Ook pilsmout is bleek. En dat er verschillende kwaliteiten zijn in pale mout. Er is ook extra pale mout die vergelijkbaar is met pilsmout. Zoals zo vaak is er een grijs gebied. Grenzen zijn minder strak als het gaat om mouten en biertypen dan vaak gedacht worden.

EBC

Citaat van: Jacques op 03-12-2015  23:48 uEr is ook extra pale mout die vergelijkbaar is met pilsmout.

Welke mouterij maakt die dan?

Jacques

Citaat van: EBC op 04-12-2015  00:03 uWelke mouterij maakt die dan?

Onder andere Muntons.
Zie http://www.muntons-inc.com/craft-brewery-products/

seed7

Je zou Palemout (niet in de zin van bleek maar in de de zin van proces) kunnen zien als de lichtste vorm broeimout, samen met Vienna. Bij Pilsmout is er geen moment van "broei".

Hoe die extra bleke Maris Otter gemaakt wordt weet ik niet (TF heeft hem ook) maar een echte broeifase verwacht ik daar niet.

Ingo


Lonnes

Citaat van: RienP op 03-12-2015  08:54 uWaarom niet?
Omdat pale mout wat voller en moutiger is dan pilsmout en ik me kon voorstellen dat dit voor een droog bier als een saison minder goed werkt. Maar ik ga het inderdaad gewoon proberen.

tdp

Citaat van: EBC op 03-12-2015  23:36 u...Als je dat verschil niet herkent ... geef dan de schuld niet aan Goom, maar wijt het aan je eigen onervarenheid...

Ik geef goom ook niet de schuld, en wijt het niet direct kunnen onderscheiden van deze 2 mouten ook zeker aan mijn onervarenheid, zie ook mijn reactie. Ik ben echter wel van mening dat je dan nog steeds met fatsoen kunt antwoorden.

Ik zal vanavond eens proberen of ik het verschil tussen deze 2 basismouten kan proeven, zal dit hier wel posten!

Groet,
de TDP

homoeccentricus

Citaat van: seed7 op 04-12-2015  07:54 uHoe die extra bleke Maris Otter gemaakt wordt weet ik niet (TF heeft hem ook) maar een echte broeifase verwacht ik daar niet,

Men moet nog het onderscheid maken tussen pale mout en pale ale mout. Pale ale mout is iets donkerder dan pale, typisch Brits. In de VS vind je pale ("two-row") en pale ale beide in winkels, hier niet zo gemakkelijk.  Maris Otter is een ondersoort van gerst, en wordt ook tot pale ale verwerkt.

seed7

Citaat van: homoeccentricus op 04-12-2015  10:12 uMen moet nog het onderscheid maken tussen pale mout en pale ale mout. Pale ale mout is iets donkerder dan pale, typisch Brits. In de VS vind je pale ("two-row") en pale ale beide in winkels, hier niet zo gemakkelijk.  Maris Otter is een ondersoort van gerst, en wordt ook tot pale ale verwerkt.

Is het hier niet makkelijker?
(US) Pale mout = (EU) Pilsmout
(US) Pale Ale mout = (EU) Pale mout.

Het Amerikaanse Pale mout wordt op de zelfde wijze gemout als wij het pilsmout mouten, zonder broeifase dus, hetgeen overigens weer niet wil zeggen dat het het zelfde smaakt als een pilsmout, het zit wat dichter tegen het Europese distilleerdersmout aan, graniger.

Ingo

JBL

Terug naar mijn oorspronkelijke vraag (zijn pils mout en pale mout uitwisselbaar en kun je ze in dezelfde biertypes toepassen?) en samenvattend:

- Een inmiddels gedateerd overzicht geeft aan dat pale mout voor veel biersoorten minder geschikt en af te raden is. (Overzicht aanpassen? Of verwijderen?)
- Pale is een broeimout / pilsmout niet.
- Niet iedereen proeft verschil (tenzij wellicht heel gericht wordt vergeleken)
- Smaakverschillen die worden aangegeven zijn: meer aroma, meer body (helemaal niets mis mee dus!)
- Veel brouwers gebruiken pale mout uitsluitend voor pale ales
- Er zijn ook brouwers die vrijwel altijd pale mout als basismout gebruiken, ongeacht de biersoort en blijkbaar naar tevredenheid

Mag ik hieruit concluderen dat ik met pale mout ook een prachtige tripel, quadrup of saison kan brouwen, met méér aroma en body dan ik met pilsmout zou hebben gekregen?
En: Mag ik ze dan nog steeds tripel, quadrup of saison noemen? Of ben ik dan een stijlbarbaar?  ;)


seed7

Stijlbarbarisme is geen strafbaar feit.

Ingo

brouwmus

Citaat van: JBL op 04-12-2015  10:57 u[...]
Mag ik hieruit concluderen dat ik met pale mout ook een prachtige tripel, quadrup of saison kan brouwen, met méér aroma en body dan ik met pilsmout zou hebben gekregen?
[...]

Misschien mag het van de brouwpolitie wel niet :police: (en dan nog: ga eens wat nuttigs doen, zeg!) maar brouwmaat BLUB gebruikt 100% pale mout voor zijn fijne Belgische Blonde.

Ik zeg: doen!  :D

Brouwers

Heb laatst nog een Belgisch blonde gebrouwen met pale mout en munich gebrouwen. De stijl politie heeft me nog niet te pakken gehad >:D.
Bier smaakte goed. Volgende keer maak ik hem ietsje voller, was teveel een bbq bier.

Citaat van: Lonnes op 04-12-2015  08:56 uOmdat pale mout wat voller en moutiger is dan pilsmout en ik me kon voorstellen dat dit voor een droog bier als een saison minder goed werkt. Maar ik ga het inderdaad gewoon proberen.
Munich wordt ook gewoon toegevoegd in een saison, dus pale ipv pils heeft minder impact op de moutigheid. Zoveel extra body voegt het nou ook weer niet toe. Dus gewoon lekker brouwen.




HopSwiers

Citaat van: goom op 30-11-2015  17:29 uWat een pruts antwoord.
Eerst zeggen dat het niet uitmaakt en vervolgens zeggen dat je geen verschil kunt aangeven in kleur en smaak.

Neem een een paar moutkorrels in je mond en kauw er op.
Dan proef je het verschil. En die is er zeker.
Bij elke mout wordt een kleur aangegeven in EBC. Hoe hoger het ebc hoe donkerder.

Haha, die Goom gaat er steeds voor in zijn/haar reacties :nut: Wist je ook dat je water moet gebruiken, ipv azijn, om je bier te maken?  >:D

HopSwiers

Daarbij ben ik van mening dat pale en pils totaal verschillende basismouten zijn. Als ze 100% worden gegeven. Maar vanaf dat je bij je mout samenstelling ook iets donkere mouten bij betrekt (zoals cara's of roosten), dan moet je toch al verdomd goed al de andere proces parameters onder controle hebben als je nog een verschil in kleur en smaak wilt waarnemen (afhankelijk van de verhoudingen ook natuurlijk).
Dit is geen waarheid, maar gewoon mij ervaring op hobbyschaal :biersmile: :brouwen:

nostratosphere

Hi,

Nu 3 jaar later loop ik tegen dezelfde klassieke vergissing aan. Ik dacht ook dat het EBC niet groot is maar het blijft een andere mout. De volgende brouw maar eens wel pilsmout gebruiken ipv pale. Dan merk ik wel wat het verschil is. Merk nu al dat het een dikker voller bier is geworden.
Kleur is ook anders vooral. Ben benieuwd wat het lageren doet met deze samenstelling.


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.