Voor het maken van een starter is een magneetroerder onontbeerlijk. Voor rond de € 20,- maak je er zelf al één. Wellicht heb je alle onderdelen al in huis.
Benodigdheden:*
12V adapter*
Ventilator*
PWM toerenregelaar*
Magneten*
Roervlo’s* Erlenmeyer
* Behuizing of CD Doosje (deksel) om over de ventilator heen te leggen.
* 4 M4 boutjes van 30 à 40mm met 8 moertjes.

Magneetroerder gemaakt van bovenstaande onderdelen met 3 liter water in actie. Met 2 liter vloeistof trek ik een vortex tot helemaal beneden.
Het vortex (wervelwind) effect in je erlenmeyer is afhankelijk van de hoeveelheid vloeistof, de viscositeit of massa van de vloeistof, de omvang van je erlenmeyer en het type roervlo wat gebruikt wordt. En uiteraard aan de andere kant; de kracht van de ventilator en de aantrekkingskracht van de magneten.
Een vortex is niet per se noodzakelijk om gist op te kweken al geeft dit natuurlijk wel het grootst mogelijke oppervlak om gasuitwisseling plaats te laten vinden.
Het is aan te raden als je gaat beginnen met een magneetroerder om wat verschillende maten en soorten roervlo’s binnen handbereik te hebben.
Aan te raden zijn echte roervlo’s; deze kosten een paar euro per stuk, en zijn van een inert materiaal gemaakt; meestal PTFE. Echte roervlo’s zijn eenvoudig te reinigen, nemen geen geur, smaak of kleurstoffen op uit de vloeistof.
Het zelf maken van roervlo’s met spijkers of staafmagneten icm met kunsthars of huishoudfolie is af te raden. Magneten bevatten vaak zware metalen zoals cadmium en een spijker oxideert gemakkelijk en kan je dure erlenmeyer beschadigen. Constructies met metalen of magneten ingegoten in epoxy zijn vaak slecht uitgebalanceerd wat tikkende en niet optimale roering tot gevolg heeft.
Roervlo’s zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. Oa. Zoals hieronder in de foto:

Van links naar rechts:Van beneden naar boven:
* Rond en glad met een ring in het midden. Deze roervlo’s raken gemakkelijk uit onbalans en gaan een tikkend geluid geven.
* Eiervormig, geeft een bredere vortex maar vliegen wat makkelijker ‘uit de bocht’.
* Platte staafjes zonder ring, deze geven bij mij bijna altijd het beste resultaat. Zijn nagenoeg geruisloos.
* zeskantige staafjes met ring in het midden. Deze roervlo’s raken ook gemakkelijk uit onbalans en gaan een tikkend geluid geven.
Als roervlo’s uit de bocht vliegen komt dit door een te grote weerstand of een te kleine aantrekkingskracht van de magneten. Vaak bied een wat kleinere roervlo, of andere vorm uitkomst. Ook kun je proberen langzaam op te toeren. Als de watermassa eenmaal in beweging is, is de weerstand welke de roervlo ondervind ook kleiner.
Op bovenstaande links zijn op de behuizing na alle onderdelen te verkrijgen. Roervlo’s heb ik een tijd geleden nog heel goedkoop kunnen verkrijgen op marktplaats. Een opheffingsuitverkoop van een laboratorium spullen groothandel. De link staat er nog
Marktplaats link maar de voorraad is al aardig beperkt zie ik.
Dan het samenbouwen van de roerder.
Op het hart van de ventilator heb ik met montagekit 2 rare earth magneten geplakt. Ik heb magneten van 20 mm doorsnede en 2 mm dik. Deze magneten zijn zeer moeilijk van elkaar af te halen. De truc is om een magneet van de stapel af te schuiven. Pas op dat je ze niet met volle kracht weer op elkaar laat klappen want dat gaat met zoveel kracht dat er dan stukjes vanaf springen.

Neem de ventilator erbij en plak met montagekit of sterke contactlijm 2 rare earth magneten naast elkaar gecentreerd in het midden op het draaibare gedeelte van de ventilator. De ene magneet met ‘Noord’ boven, de andere magneet met ‘Zuid’ boven. De zijkanten van de magneten zullen door de aantrekkingskracht lekker aan elkaar kleven. Ik heb ook geprobeerd een roerder met een harddisk magneet te maken alleen de resultaten hiermee vielen tegen.
Zie onderstaande foto:

De elektrische aansluitingen zijn als volgt:
Knip de ronde plug van de adapter. Maak de 2 draden toegankelijk door de buitenmantel wat aan te strippen en strip de rode en zware draad blank aan het uiteinde. Doe ditzelfde met de aansluitdraden van de ventilator.
Verbind de 2 zwarte draden (van de adapter en ventilator) met elkaar. Draai de draadjes in elkaar en schroef deze 2 draden samen vast onder de klem GND van het PWM toerental printplaatje.
De rode draad van de adapter komt op het printplaatje onder het schroefje IN, de rode draad van de ventilator onder het schroefje OUT.

Op dit moment kun je de ventilator al laten draaien. Als de montagekit nog niet helemaal droog is, ben dan voorzichtig; door de middelpunts-vliegende-krachten kun je zomaar je magneten met montagekit lanceren. Ik kan je helaas vertellen dat montagekit lastig te verwijderen vlekken geeft op bekleding van meubilair!
Toen ik nog geen behuizing beschikbaar had heb ik proefgedraaid door op de ventilator een deksel van een cd-doosje te leggen met wat stukjes karton ertussen om afstand te houden.
Het inbouwen van de roerder heb ik gedaan in een ABS behuizing welke ik nog ergens had slingeren van een ander project. Pas op met metalen behuizingen, dit gaat niet goed werken. Door het wisselende magnetische veld van het ronddraaien gaan er wervelstromen lopen in het metaal. Hierdoor verlies je energie en draait je roervlo niet of nauwelijks.
De ventilator heb ik blind gemonteerd op de volgende wijze:
4 M4 boutjes van circa 30 of 40 mm. Hierop eerst op ieder boutje een moertje gedraaid tot bijna tegen de kop van het boutje aan. Deze moer gebruiken we om de afstand tussen behuizing en de magneten in te stellen. Vervolgens deze boutjes vanuit de zijde met de magneten door de gaten van de ventilator gestoken en op een plat vlak, een tafel bijvoorbeeld, de moertjes zo afgesteld dat er tussen de magneten en de tafel een ruimte van ongeveer 1 mm ontstaat.
Draai nu weer 4 moertjes op de boutjes waarmee we de boutjes aan de ventilator vastzetten.
Spuit op de koppen van de schroeven nu een klein dotje montagekit en druk de ventilator op de juiste plaats tegen de binnenkant van het deksel van de behuizing.
24 uur laten drogen. Stel dat je de ventilator zou verwijderen (wat natuurlijk niet hoeft) dan ziet het er zo uit(de rode viltstift tekst was van een ander project, heeft dus niets met deze roerder van doen.):

Als alles dan ingebouwd is ziet het er zo uit:

Een laatste test en dan kan de behuizing dicht:
