Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Good basic cleaning and disinfecting, but what comes next  (gelezen 569 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.307
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Good basic cleaning and disinfecting, but what comes next
« Gepost op: 25-01-2020 16:18 u »
De derde wokshop die ik bijwoonde tijdens de Dutch Craft Brewers Conference 2020 had als titel “Good basic cleaning and disinfecting, but what comes next?”. Deze workshop werd gegeven door Paul Browning. Paul is een Engelsman en microbioloog en heeft bijna heel zijn werkzame leven besteed aan het bestrijden van micro-organismen. Eerst in ziekenhuizen en daarna in de levensmiddelenindustrie. Zo heeft hij de nodige jaren gewerkt bij Diversey, een bekende firma als het gaat om reinigingsmiddelen. Hij is gespecialiseerd in reinigings- en desinfecteermiddelen voor brouwerijen en frisdrankfabrikanten. De laatste jaren werkt hij voor Brewers’ Ocean, een bedrijf die zich toelegt op het bestrijden van infecties in de drankenindustrie. Als er iemand is die alles weet over het reinigen en desinfecteren dan is hij het wel.

Paul oogt alsof hij de 60 al een tijdje geleden gepasseerd is. Hij was op een typische Engelse wijze gekleed, inclusief een hoge broek met bretels om afzakken te voorkomen.  Met veel Engelse humor deed hij zijn verhaal dat goed te volgen was.

Zijn verhaal zat vol met bekende informatie. Ik zet het hieronder in telegramstijl kort onder elkaar.
-   Alle vloeren moeten schoon zijn.
-   Laat geen gemorste resten liggen.
-   Schoonmaken hoort bij het brouwproces, je mag het niet verwaarlozen.
-   Toevoegingen die de waterhardheid verlagen (lees verlaging oppervlakte spanning) zorgen voor een betere werking van je reinigings- en desinfecteermiddel.
-   Ook toevoegingen die er voor zorgen dat het vrijgemaakte “vuil” in oplossing blijft vergroten de werking van je reinigingsmiddel.
-   Bij gebruik van natronloog (NaOH) die middel altijd gebruiken in combinatie met hiervoor bedoelde toevoegingen.
-   De beste werking van NaOH 1% oplossing heb je bij 85 °C.
-   Bij gebruik van NaOH altijd de nodige veiligheidsmaatregelen treffen. Draag rubberen laarzen en gebruik handschoenen!
-   Bij gebruik van chloorhoudende middelen altijd goed uitspoelen.
-   Pas goed op bij handmatige gebruik van perazijn. Gebruik geen hogere concentratie dan 5%

Over het spoelen met water bij het reinigen vertelde hij overigens iets wat voor mij nieuw was. Hij wees erop dat je na een hete reiniging het beste met warm water kunt naspoelen om de vorming van een aanslag (neerslaan mineralen) te voorkomen.
Spoelen met water voorafgaand aan het reinigen doe je het beste eerst met koud water en daarna met warm water. Tot zover het conventionele gedeelte van zijn verhaal.

Paul hield zijn publiek voor dat de klassieke manier van reinigen en desinfecteren niet meer voldoet. Er zijn steeds meer micro-organismen die zich op een hele vernufte wijze zich verweren. Ze doen dat door onderling te communiceren. Ze vormen een biofilm waarin ze niet aangetast kunnen worden door de conventionele reinigings- en desinfecteermiddelen. In de biofilm vermenigvuldigen de micro-organismen. Er ontstaat een kolonie aan micro-organismen. Na een tijd scheurt de biofilm en komen de micro-organismen vrij. Op een andere plaats nestelen deze zich weer en vormen opnieuw een biofilm.
Om de vorming van biofilm te voorkomen moet al je brouwapparatuur super schoon te zijn. Let daarbij goed op alle verborgen hoekjes. Mechanische reiniging (boenen) is een methode gevormde biofilm te verwijderen. En andere goede methode is het gebruik van enzymen. Als hobbybrouwers kennen we sinds enige tijd Enzybrew 10, maar er zijn meer merken. 

Ten slotte somde Paul de voordelen van enzymatische reiniging op:
-   Niet belastend voor het milieu
-   pH-neutraal
-   veilig
Nadeel is de hoge prijs…

Meer over biofilm in de brouwerij
https://www.slideshare.net/DuPontFood/biofilms-ancient-life-in-breweries


https://qleantec.com/uploads/files/news/enzymen-verwijderen-biofilm-veilig-032016-qlean-tec-vmt.pdf
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fbioe.2019.00192/full


Tenslotte nog een paar foto’s die ik genomen heb.