Recept voor een blond bier aanpassing op ONK 07 C3 blond

Gestart door Vik75, 20-11-2015 10:26 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Vik75

Binnenkort weer eens een blond biertje brouwen.

Ik heb het recept gepakt van de ONK 07 c3 blond van de vier broeders.

Een paar kleine aanpassingen.
Ik zou schieten maar. Het eerste blond biertje wat ik had gemaakt smaakte een beetje simpel.
Dus als er nog ideeen zijn geef het maar door.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk03
Naam receptBlond koriander
Brouwdatum28-11-2015
BiertypeBlond
Volume20,0 l
Begin SG1,061 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)28 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
21,00 lWater7,25 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,242 kgPilsmoutDingemans3 EBC85,0 %
0,500 kgMünchenermoutDingemans15 EBC10,0 %
0,250 kgGele basterdsuikerSupermarkt5 EBC5,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
eiwit rust50,0 °C0 min.10 min.4,4 l/kg
Beta-amylase61,0 °C10 min.40 min.4,4 l/kg
Alfa-amylase71,0 °C10 min.20 min.4,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
48,0 gStyrian Goldingsbellen1,6%75 min.11,5 IBU
24,8 gSaazbellen3,1%75 min.11,5 IBU
49,0 gStyrian Goldingsbellen1,6%10 min.2,4 IBU
30,0 gSaazbellen3,1%10 min.2,8 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruikTijd
4,00 gKorianderzaadspecerijkoken5 min.

Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist

Ik heb de hoppen aardig op moeten voeren in verband met de lager alpha waarden.
Doe ik hier goed aan?

Cheers

abroeders

Als je dicht bij het originele recept wil blijven dan zou ik de 10 min hoppen wat minder verhogen. Deze geven door de korte kooktijd weinig bitterheid af en zijn bedoeld voor aroma. Een alfazuur correctie voor deze is dus minder nodig. In BrouwHulp heb je bij de hopwizzard een staafgrafiekje welke aroma en smaak aangeeft. Hier zou je het originele recept kunnen bekijken en je eigen recept hiernaar toe kunnen sturen indien je het origineel zoveel mogelijk wil benaderen.
Je recept zoals nu wordt een blonde met een meer hoppige smaak/aroma als het origineel maar met een zelfde bitterheid.
Er vanuitgaande dat je op de juiste manier je alfazuurpercentage gecorrigeerd hebt natuurlijk.

Vik75

Ah dat is handig om te weten.
Tja nog een echte amateur onder de amateur brouwers :-).

Daar ga ik dan echt even naar kijken.

Vik75

Weet iemand of de suiker er bij de maisch, bij kook of bij nagisting er bij gaat.

abroeders

Suiker voeg je toe aan het einde van de kook, of aan het einde van de hoofdvergisting.
Voor beide momenten zijn voor- en tegens te bedenken. Indien de suikerstort kleiner is dan 10% zou ik het gewoon tijdens de laatste 5a 10 minuten van het koken toevoegen.
Is de suikerstort hoger, dan kun je voor het voorkomen van luie gist (gist die alleen nog maar makkelijke suikers lust en de maltose laat liggen) de suiker toevoegen als alle moutsuikers vergist zijn.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.