Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Te warm spoelen  (gelezen 6280 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline leo18

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 92
  • Land: be
  • Mijn donkere bier staat bijna op punt!
Te warm spoelen
« Gepost op: 19-11-2015 21:28 u »
Spoelen met water van 80 lees je overal, maar wat gebeurt er als je met warmer water spoelt? (90 of 95)


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.544
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: te warm spoelen
« Reactie #1 Gepost op: 19-11-2015 21:35 u »
Maar wat gebeurt er als je met warmer water spoelt? (90 of 95)

Dan spoel je je suikers net iets warmer uit... En lossen ze sneller op. :brouwen:

Offline HoppyBrewBoy

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: te warm spoelen
« Reactie #2 Gepost op: 19-11-2015 22:05 u »
Dan spoel je je suikers net iets warmer uit... En lossen ze sneller op... :brouwen:

Heb je geen last van ongewenste smaakjes die meekomen als je de mout met 95 graden spoelt? Het lijkt me inderdaad dat je een betere suikerextractie bewerkstelligt maar dat moet natuurlijk niet ten koste van de smaak gaan. Ik ben wel benieuwd, want mij lijkt spoelen met warmer water wel effectiever.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 932
  • Land: nl
Re: te warm spoelen
« Reactie #3 Gepost op: 19-11-2015 22:42 u »
Ach met decoctie kook je (een deel van) het beslag enige tijd en komt het de smaak ten goede. Het zal dus zo'n vaart niet lopen mits de pH voldoende laag is.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.544
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: te warm spoelen
« Reactie #4 Gepost op: 19-11-2015 23:39 u »
Ik ben wel benieuwd, want mij lijkt spoelen met warmer water wel effectiever.

Gewoon doen!  ^-^ :brouwen: Enkele ervaren brouwers doen dit al jaren met succes!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.710
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: te warm spoelen
« Reactie #5 Gepost op: 19-11-2015 23:48 u »
Heb je geen last van ongewenste smaakjes die meekomen als je de mout met 95 graden spoelt? Het lijkt me inderdaad dat je een betere suikerextractie bewerkstelligt maar dat moet natuurlijk niet ten koste van de smaak gaan. Ik ben wel benieuwd, want mij lijkt spoelen met warmer water wel effectiever.

Geen probleem mits je de pH van het spoelwater terugbrengt naar een waarde tussen de 5 en 6.

Ik doe dit al jaren. Aanleiding was een presentatie van de brouwer van Duvel Moortgat bij De Roerstok die vertelde dat hij deze methode bij had doorgevoerd.

Offline leo18

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 92
  • Land: be
  • Mijn donkere bier staat bijna op punt!
Re: Te warm spoelen
« Reactie #6 Gepost op: 20-11-2015 19:47 u »
Vanwaar komt die 80 dan oorspronkelijk?

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.522
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Te warm spoelen
« Reactie #7 Gepost op: 20-11-2015 21:20 u »
Voor zover ik weet was de redenatie dat boven de 80 C er zetmeel uit de korrels vrijkomt en je daardoor zetmeelwaas krijgt die niet meer oplost omdat de enzymen vernietigd zijn bij die temperatuur. Waarom dat dan nu niet meer zo is en vroeger wel is me dan ook een raadsel. Ik neem toch aan dat die conclusie op onderzoek was gebaseerd. Bij decoctie ga je naar 100 en komt er daardoor meer zetmeel vrij wat een hoger rendement geeft, echter je hebt dan nog enzymen die de zaak netjes kunnen omzetten.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.544
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Te warm spoelen
« Reactie #8 Gepost op: 20-11-2015 21:42 u »
Mijn ervaring is dat als je spoelt met heet water (90-95C) dat dit niet meteen leidt tot een temperatuur van +80C van je maisch/filterbed. Maar wel dat des minder in temperatuur daalt. En de suikers beter oplossen. Een zetmeelwaas als gevolg hiervan heb ik nog niet gehad...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.710
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Te warm spoelen
« Reactie #9 Gepost op: 20-11-2015 22:53 u »
Mijn ervaring is dat als je spoelt met heet water (90-95C) dat dit niet meteen leidt tot een temperatuur van +80C van je maisch/filterbed. Maar wel dat des minder in temperatuur daalt. En de suikers beter oplossen. Een zetmeelwaas als gevolg hiervan heb ik nog niet gehad...

Net als bij Oscar komt de temperatuur van het beslag bij mij niet boven de 80 C.
En ook ik ervaar geen zetmeelwaas. Dat is ook niet waarschijnlijk omdat zowat alle zetmeel is omgezet in suikers.

Mijn bieren zijn in ieder geval mooi helder.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.015
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Te warm spoelen
« Reactie #10 Gepost op: 20-11-2015 23:13 u »
Waarom dat dan nu niet meer zo is en vroeger wel is me dan ook een raadsel.[...] Bij decoctie [...]

Verder gemodificeerd mout?

Bij decoctie zul je weinig last van een zetmeelwaas hebben, bij directe verwarming met minder ver gemodificeerde mouten wel iets eerder.

Ingo

Offline leo18

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 92
  • Land: be
  • Mijn donkere bier staat bijna op punt!
Re: te warm spoelen
« Reactie #11 Gepost op: 28-11-2015 20:35 u »
Geen probleem mits je de pH van het spoelwater terugbrengt naar een waarde tussen de 5 en 6.

Ik doe dit al jaren. Aanleiding was een presentatie van de brouwer van Duvel Moortgat bij De Roerstok die vertelde dat hij deze methode bij had doorgevoerd.

Is het dan aan te raden de pH van het spoelwater steeds te corrigeren? Bij ons komt er water uit de kraan met een pH van ongeveer 7,8.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.544
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: te warm spoelen
« Reactie #12 Gepost op: 28-11-2015 21:37 u »
Is het dan aan te raden de pH van het spoelwater steeds te corrigeren?

Ja, aanzuren tot pH 5  :brouwen: komt niet zo heel nauw

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.710
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: te warm spoelen
« Reactie #13 Gepost op: 28-11-2015 23:13 u »
Is het dan aan te raden de pH van het spoelwater steeds te corrigeren? Bij ons komt er water uit de kraan met een pH van ongeveer 7,8.

Ja. Laatst heeft De Roerstok weer een gezamenlijke brouwdag gehad. Ik heb van 10 brouwsels steeds de pH en het SG gemeten. Duidelijk was te zien dat bij brouwsels waarbij het spoelwater niet aangezuurd was de pH omhoog ging. Wat de temperatuur was van het spoelwater weet ik eerlijk gezegd niet.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.544
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: te warm spoelen
« Reactie #14 Gepost op: 29-11-2015 00:17 u »
Duidelijk was te zien dat bij brouwsels waarbij het spoelwater niet aangezuurd was de pH omhoog ging.

Ook met aangezuurd water stijgt de pH.... echter blijft deze dan wel onder 6 bij het einde van het spoelen.... :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.710
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: te warm spoelen
« Reactie #15 Gepost op: 29-11-2015 12:18 u »
Ook met aangezuurd water stijgt de pH.... echter blijft deze dan wel onder 6 bij het einde van het spoelen.... :brouwen:

Met het leidingwater van Tilburg en het recept dat gevolgd is vorige week zaterdag was ging alleen de pH omhoog van het niet aangezuurde spoelwater.
Ik moet er wel bij zeggen dat de pH-meting gedaan is van het wort na 10 minuten koelen en niet van de uitloop van de bostel.



Bij de brouwsels 2, 5, 6 en 7 is het spoelwater aangezuurd.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 932
  • Land: nl
Re: Te warm spoelen
« Reactie #16 Gepost op: 29-11-2015 13:07 u »
Zijn het 10 brouwsels geweest met hetzelfde recept als basis? Dan is het misschien leuk om het verschil in bitterheid van de bieren vast te stellen. Een hogere pH zou een hogere bitterheid moeten opleveren.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.544
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: te warm spoelen
« Reactie #17 Gepost op: 29-11-2015 13:59 u »
Ik moet er wel bij zeggen dat de pH-meting gedaan is van het wort na 10 minuten koelen en niet van de uitloop van de bostel.

Niet interessant. Juist bij de uitloop kun je het effect goed zien d.m.v meting...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.710
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Te warm spoelen
« Reactie #18 Gepost op: 29-11-2015 14:01 u »
Zijn het 10 brouwsels geweest met hetzelfde recept als basis? Dan is het misschien leuk om het verschil in bitterheid van de bieren vast te stellen. Een hogere pH zou een hogere bitterheid moeten opleveren.

Ja de basis is hetzelfde. Hetzelfde water (op een uitzondering na, nr 8), dezelfde moutstorting en geschroot met dezelfde schrootmolen.

Maar als het op de gebruikte hop aankomt zijn er toch wel verschillen... Er zijn brouwers die minder hop hebben gebruikt of zelfs een hop hebben weggelaten.


Gezamenlijk brouwen is iets wat meer verenigingen doen. Het zou interessant zijn als de test ook bij een andere vereniging wordt uitgevoerd. Ik kom graag om de metingen te doen. Er moeten eerlijk gezegd ook betere afspraken worden gemaakt over het invullen van een logboekformulier voor de test. Omdat bij mij een griep in de weg zat is dit bij De Roerstok allemaal niet perfect verlopen. Eigenlijk horen twee personen alle informatie verzamelen. Er moeten veel gegevens verzameld worden voor betrouwbare resultaten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.710
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: te warm spoelen
« Reactie #19 Gepost op: 29-11-2015 14:04 u »
Niet interessant. Juist bij de uitloop kun je het effect goed zien d.m.v meting...

Het beste is inderdaad de uitloop te meten.

Maar het feit dat de pH na 10 minuten koken hoger was dan einde maischen laat ook zien dat de pH omhoog gaat als je het spoelwater niet aanzuurt.

Offline leo18

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 92
  • Land: be
  • Mijn donkere bier staat bijna op punt!
Re: Te warm spoelen
« Reactie #20 Gepost op: 29-11-2015 20:50 u »
En als je het wort nu eens aanzuurt na het spoelen, of is dat niet zo verstandig?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.710
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Te warm spoelen
« Reactie #21 Gepost op: 29-11-2015 21:04 u »
En als je het wort nu eens aanzuurt na het spoelen, of is dat niet zo verstandig?

Het aanzuren van het spoelwater is bedoeld om zo min mogelijk looi-, bitter- en kleurstoffen uit de bostel te spoelen. (Voorkomen kafsmaak.) Door achteraf aan te zuren heb je dat voordeel niet.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.522
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Te warm spoelen
« Reactie #22 Gepost op: 29-11-2015 23:12 u »
Het aanzuren van het spoelwater is bedoeld om zo min mogelijk looi-, bitter- en kleurstoffen uit de bostel te spoelen. (Voorkomen kafsmaak.) Door achteraf aan te zuren heb je dat voordeel niet.
Di wordt altijd gezegd inderdaad. Ik ben eigenlijk wel benieuwd waarom die  looi-, bitter- en kleurstoffen niet uit zouden spoelen bij een lage pH en wat voor chemie daarachter zit en waar de oorsprong van die opmerking vandaan komt.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 764
  • Land: nl
  • Domme vragen bestaan.
Re: Te warm spoelen
« Reactie #23 Gepost op: 30-11-2015 18:12 u »
Ik heb geprobeerd de resultaten van Jacques metingen te interpreteren.
Loop een beetje vast.
Wat ik zie is waar is aangezuurd het eind pH lager is.

Ideaal is einde maischen 5,3 en einde koken 5,2 of heb ik dat mis?

Nummer 5 lijkt er dan een beetje op maar de andere zitten allemaal te hoog.

Te weinig aangezuurd?





Offline leo18

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 92
  • Land: be
  • Mijn donkere bier staat bijna op punt!
Re: Te warm spoelen
« Reactie #24 Gepost op: 30-11-2015 20:36 u »
En het meten van de pH van het spoelwater, mag dat al op 20C of moet dit eerst warm zijn?

Tags: