Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Te warm spoelen  (gelezen 6181 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.498
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Te warm spoelen
« Reactie #25 Gepost op: 30-11-2015 22:15 u »
Ik heb geprobeerd de resultaten van Jacques metingen te interpreteren.
Loop een beetje vast.
Wat ik zie is waar is aangezuurd het eind pH lager is.

Ideaal is einde maischen 5,3 en einde koken 5,2 of heb ik dat mis?

Nummer 5 lijkt er dan een beetje op maar de andere zitten allemaal te hoog.

Te weinig aangezuurd?

Ja er is te weinig aangezuurd. De resultaten van de metingen zijn niet actief gecommuniceerd met de brouwers. Ik wilde puur kijken wat er gebeurde en niet zo zeer bijsturen. Wel of niet aanzuren is aan de brouwers overgelaten. Overigens stond in het recept dat tijdens het maischen aangezuurd diende te worden tot 5,5...

Over de resultaten van de metingen heb ik een artikel geschreven dat verschijnen in het komend clubblad van De Roerstok. Op dit moment wil daar niet verder op vooruitlopen.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.506
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Te warm spoelen
« Reactie #26 Gepost op: 30-11-2015 22:28 u »
Ik ben eigenlijk wel benieuwd waarom die  looi-, bitter- en kleurstoffen niet uit zouden spoelen bij een lage pH en wat voor chemie daarachter zit en waar de oorsprong van die opmerking vandaan komt.

Een en ander heeft te maken met het iso-elektrisch punt van een stof en dit Link  Ik heb het ooit in kleine mate tijdens mij studie gehad, maar de details weet ik niet meer... :)

Komt er op neer dat sommige stoffen beter oplossen bij bepaalde pH's....

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.403
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Te warm spoelen
« Reactie #27 Gepost op: 01-12-2015 17:22 u »
Ja klopt zoiets was het. Dus leed is dan inderdaad al geschied als je daarna pas pH corrigeert bij opgevangen wort.

Tags: