Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wrange smaak na hergisting op fles  (gelezen 3402 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline kwibus

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: 00
Wrange smaak na hergisting op fles
« Gepost op: 12-11-2015 22:01 u »
Hoi,

Omdat ik graag porters en stouts drink probeer ik al een tijdje om de ultieme porter te brouwen. De porters die ik brouw vind ik redelijk maar zijn minder dan de porters die ik in de winkel koop. De smaak op zich is aardig maar er zit telkens een wrange smaak aan.
Het afgelopen brouwsel heb ik een Fullers London porter clone gebrouwen. Voor het bottelen een glaasje uit het vat getapt en dit smaakte echt super. Mooie ronde smaak, niet te bitter, niet te zoet, geen bij smaakjes, bijna perfect te noemen en echt een heerlijk biertje
Nu een klein weekje op de fles trek ik de 1e open, wat een teleurstelling, hij is ineens niet meer zo lekker. Meer bitter en een zurig wrange smaak. Ook proef ik meer gist geloof ik.
Dit heb ik eigenlijk met alle porters en stouts die ik tot nu toe gebrouwen heb. Ze zijn wel te drinken maar na 1 a 2 flesjes heb je het ook echt wel gehad.
Ik vind het gek dat het bier pislauw uit het vat heerlijk smaakt en na een weekje op fles een stuk minder. Zou dit komen door iets wat bij het bottelen niet helemaal lekker gaat?

De bottelsuiker voeg ik toe door deze op te lossen in heet water en dit in het vat te gieten. Hierna roer ik voorzichtig in het vat om de suiker te verdelen waarna ik de flesjes afvul.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties en adviezen!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline joosting87

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 462
  • Land: nl
  • je moet ergens beginnen...
Re: Wrange smaak na hergisting op fles
« Reactie #1 Gepost op: 12-11-2015 22:15 u »
En als je het wat tijd gunt? Dan wordt de smaak niet anders? Beter?

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 803
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Wrange smaak na hergisting op fles
« Reactie #2 Gepost op: 12-11-2015 22:20 u »
Normaliter los je de bottelsuiker op in kokend water, laat je het even doorkoken en dan (iets) afkoelen.

Dan deze oplossing op de bodem van het bottelvat en het bier vanuit het vergistingsvat erop hevelen met een lange slang, zodat het draaiend in het bottelvat stroomt (zonder plonzen!). Dit zorgt normaliter voor een goede menging, je hoeft dan niet te roeren. Verder bottelen als normaal.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.847
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Wrange smaak na hergisting op fles
« Reactie #3 Gepost op: 12-11-2015 22:22 u »
Een wrange smaak kan het gevolg zijn van te veel spoelen. Ook spoelen met niet aangezuurd water kan dit effect hebben. Een mooie proef om uit te voeren is om hetzelfde recept nog es te brouwen met meer maischwater en weinig spoelwater.

Offline kwibus

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: 00
Re: Wrange smaak na hergisting op fles
« Reactie #4 Gepost op: 12-11-2015 22:32 u »
Dank voor jullie reacties.

De laatste paar brouwsels zijn we begonnen met aanzuren. Dit heeft niet een heel merkbaar effect.
Dat je een wrange smaak kan krijgen van teveel spoelen had ik al gelezen maar zou die smaak niet direct al naar boven moeten komen als je het jongbier uit het vat proeft?

De London porter is gespoeld met 12 liter water op 26 liter maischwater. Volgens mij niet te veel, of wel?

Groetjes!

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.847
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Wrange smaak na hergisting op fles
« Reactie #5 Gepost op: 12-11-2015 22:36 u »
De London porter is gespoeld met 12 liter water op 26 liter maischwater. Volgens mij niet te veel, of wel?
Qua verhouding misschien niet, maar heb je het water aangezuurd? Ik ben zelf een beetje allergisch voor kafsmaak, dus ben wellicht niet helemaal representatief voor de goegemeente.

Offline kwibus

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: 00
Re: Wrange smaak na hergisting op fles
« Reactie #6 Gepost op: 12-11-2015 22:44 u »
Qua verhouding misschien niet, maar heb je het water aangezuurd? Ik ben zelf een beetje allergisch voor kafsmaak, dus ben wellicht niet helemaal representatief voor de goegemeente.

Ja, het spoelwater is aangezuurd tot een pH van (ik geloof) 5. Het beslag had van zichzelf al de goede zuurgraad.


Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.847
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Wrange smaak na hergisting op fles
« Reactie #7 Gepost op: 12-11-2015 22:55 u »
Wat is je recept (moutstort, maischschema)? Er zijn meerdere factoren die een rol kunnen spelen.

Offline kwibus

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: 00
Re: Wrange smaak na hergisting op fles
« Reactie #8 Gepost op: 12-11-2015 23:08 u »
Komt ie!  :brouwen:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk19
Naam receptFuller's London Porter
Brouwdatum24-10-2015
BiertypePorter (Brown)
Volume23,0 l
Begin SG1,057 SG
Eind SG1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad64,9%
Alcoholgehalte4,8 vol.%
Berekende kleur (Morey)85 EBC
Berekende bitterheid (Rager)38 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
26,50 lWater uit Water
12,07 lSpoelwater


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,116 kgPale mout. HalcyonThomas Fawcett and Sons5 EBC69,8 %
0,823 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons150 EBC14,0 %
0,545 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC9,2 %
0,412 kgChocolademoutThomas Fawcett and Sons1000 EBC7,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.20 min.4,5 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.4,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
54,1 gFugglesbellen5,0%90 min.35,1 IBU
23,0 gFugglesbellen5,0%10 min.3,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)London ESB Ale (1968)bovengist


Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.847
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Wrange smaak na hergisting op fles
« Reactie #9 Gepost op: 12-11-2015 23:13 u »
De brown malt is heftig, salmiak en zeker ook wrang qua smaak zeker bij deze hoeveelheid.  Ook de choco zorgt voor een droge bijdrage, daar kan de cara niet tegenop. 
Qua stort moet het kunnen hoor, maar 15% brown is ook bij mij geen succes, die zou wat mij betreft op max. 10% gezet moeten worden, of nog liever 5% :)

Offline kwibus

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: 00
Re: Wrange smaak na hergisting op fles
« Reactie #10 Gepost op: 12-11-2015 23:44 u »
Dit was een recept wat al in BrouwHulp stond dus ik dad het idee dat het draarmee een "bewezen" recept is maar misschien moet er dan toch nog aan gesleuteld worden?

Is het met dit recept op zich ook logisch dat het jong bier wel lekker smaakt maar het na een weekje op de fles een stuk wranger gaat smaken?

Bedankt voor je antwoorden trouwens!

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Wrange smaak na hergisting op fles
« Reactie #11 Gepost op: 13-11-2015 08:51 u »
Koolzuur draagt ook bij aan de smaakbeleving, een plat bier smaakt heel anders dan een bier met veel koolzuur.
Zelf vind ik voor een stout en een porter 4 g/l aan bottelsuiker genoeg.
Hoeveel bottelsuiker heb je gebruikt?

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.847
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Wrange smaak na hergisting op fles
« Reactie #12 Gepost op: 13-11-2015 09:34 u »
Dit was een recept wat al in BrouwHulp stond dus ik dad het idee dat het daarmee een "bewezen" recept is maar misschien moet er dan toch nog aan gesleuteld worden?
Aan recepten mag je altijd sleutelen, overigens zeg ik niet dat er wat mis is met het recept. Ik zou het met mijn ervaring met brown malt echter nooit zo brouwen.

Is het met dit recept op zich ook logisch dat het jong bier wel lekker smaakt maar het na een weekje op de fles een stuk wranger gaat smaken?

Bier ondergaat in het begin nog veel smaakverandering en dat gaat later langzaam door. Het jonge bier bevatte nog weinig koolzuur, dat kan wellicht e.e.a. nog verbloemd hebben?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.485
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wrange smaak na hergisting op fles
« Reactie #13 Gepost op: 14-11-2015 13:37 u »
Nu een klein weekje op de fles trek ik de 1e open, wat een teleurstelling, hij is ineens niet meer zo lekker. Meer bitter en een zurig wrange smaak. Ook proef ik meer gist geloof ik.
Dit heb ik eigenlijk met alle porters en stouts die ik tot nu toe gebrouwen heb. Ze zijn wel te drinken maar na 1 a 2 flesjes heb je het ook echt wel gehad.
Ik vind het gek dat het bier pislauw uit het vat heerlijk smaakt en na een weekje op fles een stuk minder.

Dit komt vaker voor. Door de hergisting op fles worden verhoudingen van de smaakstoffen anders. Diacetyl en acetaldehyde worden aangemaakt en later weer afgebroken.
Daarnaast hebben donkere bieren een langere rijpingstijd nodig voordat de harde kantjes uit de donkere mouten (lees wrange smaken) afgezwakt worden.

Offline kwibus

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: 00
Re: Wrange smaak na hergisting op fles
« Reactie #14 Gepost op: 19-11-2015 22:27 u »
De brown malt is heftig, salmiak en zeker ook wrang qua smaak zeker bij deze hoeveelheid.  Ook de choco zorgt voor een droge bijdrage, daar kan de cara niet tegenop. 
Qua stort moet het kunnen hoor, maar 15% brown is ook bij mij geen succes, die zou wat mij betreft op max. 10% gezet moeten worden, of nog liever 5% :)

Dit komt vaker voor. Door de hergisting op fles worden verhoudingen van de smaakstoffen anders. Diacetyl en acetaldehyde worden aangemaakt en later weer afgebroken.
Daarnaast hebben donkere bieren een langere rijpingstijd nodig voordat de harde kantjes uit de donkere mouten (lees wrange smaken) afgezwakt worden.

Ik denk dat het klopt wat jullie beiden zeggen. Net weer één opengetrokken en hij lijkt inmiddels weer op het  biertje wat ik uit het vat proefde. Het zure is er weer een beetje af maar wel is de nasmaak nog erg bitter. Ik hoop dat dit met de tijd nog een beetje minder wordt. De volgende keer als ik een porter of stout brouw dan ga ik eens proberen met de ondergrens van donkere mouten te brouwen. Best kans dat ik steeds iets te gul met de donkere mouten ben.  :o

Tags: