Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Fly sparging  (gelezen 13232 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Kaj

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 114
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Fly sparging
« Gepost op: 19-09-2005 17:51 u »
en zijn de maischschema's verschillend (die stap bij 40 grC bijvoorbeeld voor de weizens).

Ik gebruik een andere manier van maischen. Fly sparging. Dus het zal denk ik bij mij sowieso al anders zijn/worden. Experimenteren maar dus.
 :degroeten:
Kaj


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Sauermalz - zuurmout
« Reactie #1 Gepost op: 19-09-2005 20:04 u »
Hoi Kai,

Citaat
Fly sparging

Wat is dat voor maischmethode?  60 minuten 1 temperatuur of zo?

 :degroeten:

Offline Kaj

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 114
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Sauermalz - zuurmout
« Reactie #2 Gepost op: 19-09-2005 23:41 u »
60 tot 90 minuten op +/- 65 graden laten staan

(Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan...)

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.109
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Sauermalz - zuurmout
« Reactie #3 Gepost op: 20-09-2005 08:08 u »
'Sparging' is de Engelse term voor spoelen. Je kan op verschillende manieren je spoelwater toevoegen. 'Fly Sparging' is daar 1 van. Het heeft niks met de maischstappen te maken...


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Sauermalz - zuurmout
« Reactie #4 Gepost op: 20-09-2005 08:20 u »
Dus Kaj: jouw maischmethode heet eenstapsmaisch. Maar hoe spoel je nou precies met die vliegen?

Offline Kaj

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 114
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Sauermalz - zuurmout
« Reactie #5 Gepost op: 20-09-2005 10:08 u »
1staps, dat klopt. Ik las het 'fly sparging' op een Amerikaanse site. Het zal het zelfde zijn maar dan in het Engels. Het is ook wel de 'Engelse methode'.

En hoe je spoelt met vliegen weet ik niet. Jij? :clownsmile:

Kaj

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Sauermalz - zuurmout
« Reactie #6 Gepost op: 20-09-2005 10:38 u »
Nogmaals: fly sparging heeft niets met maischen te maken, maar met spoelen. Volgens mij duidt het op toevoegen van steeds kleine beetjes spoelwater terwijl je tegelijkertijd het wort door het filter laat wegstromen. Een andere in de VS vaak toegepaste methode is batch sparging, waarbij je eerst wort laat weglopen tot het filterbed bijna droogvalt. Dan voeg je water toe, roert het geheel door elkaar, wacht tot het filterbed zich weer heeft gevormd en laat het wort weer door het filter stromen tot het bed bij na droogvalt. Dit herhaal je een aantal keren.

De meeste van ons passen fly sparging toe (zonder het te weten, blijkbaar :D ).

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Fly sparging
« Reactie #7 Gepost op: 20-09-2005 11:12 u »
Nou, ik dus niet blijkbaar.
Mmm, het zit er tussen in.
3 keer spoelen nadat de boel bijna droogvalt.
Ondertussen staat de kraan gewoon open.

 :degroeten:

Offline Kaj

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 114
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Sauermalz - zuurmout
« Reactie #8 Gepost op: 20-09-2005 15:17 u »
fly sparging heeft niets met maischen te maken, maar met spoelen. Volgens mij duidt het op toevoegen van steeds kleine beetjes spoelwater terwijl je tegelijkertijd het wort door het filter laat wegstromen

en de 'first runngs' wat nog erg troebel is, giet je weer terug.

Kaj

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Fly sparging
« Reactie #9 Gepost op: 20-09-2005 16:54 u »
Uiteraard, dat moet altijd.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Fly sparging
« Reactie #10 Gepost op: 20-09-2005 20:48 u »
Fly fishing  ;D

Offline Kaj

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 114
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fly sparging
« Reactie #11 Gepost op: 24-09-2005 14:24 u »
Ik heb nog even wat opgezocht omtrend deze methode.....

Er gingen wat methodes en namen door elkaar heen.
De Engelse methode is zelfde als batchsparging. Die doe ik niet.
Wat ik wel wil doen is continuous sparging, of ook wel fly sparging.

Fly sparging is dat je het graan tot 2,5 tot 3 cm onder wort houd. Het eerste troebele wat in de lekbak komt circuleer je terug (heel voorzichtig) en dan de rest van het wort wat er uit je verzamelsysteemkomt en uit het tapje van je mashtun gaat naar de ketel. Het water vervangt geleidelijk het wort in de mashtun. Het water zakt ook naar de bodem en via je verzamelsysteem naar de ketel. Je gaat regelmatig de gravity testen tot dat deze 1.008 bereikt heeft of jij de juiste hoeveelheid wort hebt.

Dat is naar mijn beste weten. Ik heb voor de zekerheid ook nog maar op een amerikaans forum gemaild naar een brouwer die fly sparged. Ik hoop daar binnenkort meer van te horen. Hij komt uit Texas dus hoe snel dat nu zal zijn vanwege die orkaan rita....

Nog maar afwachten

Kaj


Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: Fly sparging
« Reactie #12 Gepost op: 24-09-2005 14:29 u »
Fly sparging doe ik eigenlijk ook, al ben ik wat laks met het teruggooien van de first run. Goed, maakt bij een hefeweizen ook niet zoveel uit, die mag wel wat troebelig zijn. Overigens zitten er zelfs in die first run niet zoveel onreinheden in verhouding tot de gehele hoeveelheid wort.

Offline Kaj

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 114
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fly sparging
« Reactie #13 Gepost op: 24-09-2005 14:38 u »
Hoe is bij jou dan het brouwproces Eduard?

Met de weizen kan ik dus ook wat laks zijn. Gelukkig maar want ik ben wel een beetje gemakzuchtig. Trouwens. Ik wil mij toch vooral richten op dunkles en hefe weizen. Dat scheelt dan allemaal weer.

Kaj

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: Fly sparging
« Reactie #14 Gepost op: 24-09-2005 15:13 u »
5-6 kg mout in 18 liter maischwater. Maischen, dan spoelen en het beginniveau in de maischketel aanhouden door met spoelwater aan te lengen. Ik gebruik iets van 13-15 liter spoelwater.

Trouwens, over die first run: Als ik het wort teruggiet in de brouwketel voor het koken laat ik het laatste restje in de ton zitten en daar zitten de grootste partikelen van de first run.

Offline Kaj

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 114
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fly sparging
« Reactie #15 Gepost op: 24-09-2005 16:19 u »
Hoeveel centimeters is jouw graan dan onderwater in het begin? Volgens mij meer dan 2,5 cm?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.990
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fly sparging
« Reactie #16 Gepost op: 24-09-2005 20:20 u »
Ik heb nog even wat opgezocht omtrend deze methode.....

Er gingen wat methodes en namen door elkaar heen.
De Engelse methode is zelfde als batchsparging. Die doe ik niet.
Wat ik wel wil doen is continuous sparging, of ook wel fly sparging.

Altijd weer lastig terminologie.

De Engelse methode is de gebruikelijke benaming voor de éénstaps maischmethode. Dat heeft zoals Adrie er op heeft gewezen niets te maken met spoelen van het beslag.

Sparging is de Engelse term voor spoelen!

Tijdens het maischen wordt het zetmeel door enzymen omgezet in suikers.
Tijdens het spoelen worden de suikers uit de bostel gespoeld.

En ja, het zou kunnen dat er Engelse brouwers zijn die al het spoelwater in één keer toevoegen.  :pan:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Fly sparging
« Reactie #17 Gepost op: 24-09-2005 20:28 u »
Maar dan nu de hamvraag..........................................................................................
..............................................................................................
.......................................................................
..........................................

..........Wat is de beste manier om te spoelen?
Met welke methode krijgt men het beste bier?

 :degroeten:


Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.824
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Fly sparging
« Reactie #18 Gepost op: 24-09-2005 20:41 u »
Zonder enige twijfel: niet spoelen!

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Fly sparging
« Reactie #19 Gepost op: 24-09-2005 20:59 u »
Hij is niet gek die Herman.  :)
Weer geen spelt tussen te krijgen.  ???

 :degroeten:

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.824
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Fly sparging
« Reactie #20 Gepost op: 24-09-2005 21:21 u »
Spelt of speld?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Fly sparging
« Reactie #21 Gepost op: 24-09-2005 21:31 u »
Oops,

Speld.  :D

 :degroeten:


Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.123
  • Land: nl
Re: Fly sparging
« Reactie #22 Gepost op: 24-09-2005 21:41 u »
zonder enige twijfel: niet spoelen!
Op http://www.promash.com/TipsNTricks/CommonTasks/MechOfNoSparge.html  wordt dit nog in twijfel getrokken.
The benefits (while still being debated) include a richer, maltier beer. The reasons for this seem to be the fewer tannins leached from the mash due to the lack of sparging.
Als het grote voordeel is, het verminderen van tannines zou ook eerder gestopt kunnen worden met spoelen. Hoewel prof. Narziss in Die Technologie der Würzebereitung schrijft dat (in zijn voorbeeld) de eerste wort 236 mg/L polyfenolen bevat, de eerste spoeling 200 mg, de 2e spoeling 79 mg, de derde spoeling 37 mg en alles bij elkaar 151 mg. Hoofdwort 1:1 verdunnen met water zou 118 mg gegeven hebben.

De vraag die bij mij (nog steeds) blijft: zou niet spoelen bij een dunne maisch een alternatief zijn voor wel spoelen na een "gewone" maisch?

Hans

Offline Kaj

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 114
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fly sparging
« Reactie #23 Gepost op: 24-09-2005 22:23 u »
Ik denk dat ik eerst maar eens lekker ga cowboyen met brouwen en er niet direct met een analytische benadering bij trek en het mijzelf direct te moeilijk maak :pan:

Kaj

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.824
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Fly sparging
« Reactie #24 Gepost op: 25-09-2005 00:07 u »
That's the spirit! Ik spoel overigens ook, heb ook wel es enkel dun beslag gebruikt en heb ook wel es niet gespoeld (met het restant vervolgens wel weer een dunbier gemaakt). Veel zaken kloppen in theorie wel, maar of we er in de dagelijkse praktijk veel van merken?.... Och, valt m.i. wel mee. Denk aan alle oxydatie do's en don'ts..... Maar da's een hele andere discussie. Het leuke van hobbybrouwen is dat je je geheel eigen manier van werken kunt aanhouden, zolang jij de resultaten ervan lekker vind.