Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Jeneverbes in blond biertje met spelt  (gelezen 1726 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Lange Mpper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 136
  • Land: nl
  • Leve de man die het bier uitvond!
Jeneverbes in blond biertje met spelt
« Gepost op: 09-11-2015 18:52 u »
Hallo brouw collegae,

Omdat er bij ons in het dorp en groot jeneverbes gebied is leek het me leuk om dit eens in een biertje terug te laten komen. Ik ben van plan een blond biertje met een klein deel spelt te gaan brouwen en daar jeneverbes aan toe te voegen.

Heeft iemand er ervaring mee? De smaak moet niet te sterk worden maar wel te proeven zijn.  Hoeveel bessen gebruik ik per 10 liter? Plet ik ze eerst? En wanneer voeg ik ze toe? Al tijdens het koken, en hoe lang kook ik ze dan mee? of pas tijdens het gisten?

Ben erg benieuwd naar jullie adviezen en bevindingen.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline PP

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 238
  • Land: nl
Re: Jeneverbes in blond biertje met spelt
« Reactie #1 Gepost op: 12-11-2015 22:21 u »
Ben erg benieuwd naar jullie adviezen en bevindingen.

In mijn eigen archieven gevonden (ca. 1995):
Maischtijden moet je aanpassen.
Het pils had een aangename hopsmaak; het jeneverbesaroma versterkte de hop.

Succes met brouwen,

groet, Paul
 
Jeneverbier : 5,5 vol% klasse A bier, goed gehopt, droog van smaak en gekruid met jeneverbessen.
Hoeveelheid: 25 L
Mout: 100% pilsmout
Hop: 75 g Goldings bloemen, 5 % alfa-zuur, 35 IBU
Gist: giststarter standaard bovengist
Storting: 5,0 kg in 21 L water (20 D)
Maischschema:decoctiemethode:
-   2/3 mout/water mengsel op 30 C en pH 5,3 brengen
-   1/3 mou/water in 45 min naar 90 C brengen en samenvoegen.
53 C stap rusttijd 20 min
65 C stap rusttijd 30 min
72 C stap rusttijd 15 min tot jodium negatief
78 C stap rusttijd 10 min
Spoelwater aanzuren met eenzelfde hoeveelheid zuur als aan maisch is toegevoegd, uitspoelen tot 1,010.
Koken: 1,5 uur, na 20 min 90 % hop toegevoegd, laatste 10 min rest hop toegevoegd.
Dichtheid vr vergisting 1,052.
Gistingstemperatuur bewust laag, 18 - 20 C
Na hoofdgisting overgeheveld in vat onder waterslot.
25 g jeneverbessen geplet en minimaal 2 weken op 500 mL 35 % brandewijn gezet.
Bij afvullen naast 7,5 g steriele suikeropl. per liter bier ook 7,5 mL jenever extract toegevoegd;  aan een tweede serie 12 mL toegevoegd om de smaak evolutie-verschillen te volgen.
De extract-dosering werd als volgt bepaald: neem een gehopt pilsner bier en voeg stapsgewijs extract toe totdat je de smaak of geur drempel bereikt. Verhoog de dosering tot een waarneembaar maar niet overheersend niveau.

Tags: